Archive for Οκτωβρίου 2015

236Έπειτα από ένα περίπου χρόνο από την ημέρα που εγκαινιάστηκε το Κέντρο Αρχαιολογικής Πληροφόρησης με την ονομασία “Γιάννης Σακελλαράκης και Έφη Σαπουνά Σακελαράκη” το οποίο περιλάμβανε έκθεση αποτελούμενη από:

  • Ιστορικά των ανασκαφών του Ιδαίου Άντρου και της Ζωμίνθουν
  • Απεικονίσεις , αντίγραφα ευρημάτων του Ιδαίου Άντρου
  • Απεικονίσεις , αντίγραφα ευρημάτων της Ζωμίνθουν

mouseio-anwgeia

Ο Δήμος Ανωγείων ανακοινώνει ότι την Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015 ανοίγει και πάλι την θύρα του Κέντρου Πληροφόρησης και παραδίδει πλέον σε όλους τους Ανωγειανούς και στους επισκέπτες, το ψηφιακό τμήμα του Κέντρου Πληροφόρησης όπου θα έχετε την δυνατότητα να παρακολουθήσετε :

Την Τρισδιάστατη “περιήγηση” των αρχαιολογικών χώρων σε ένα στερεοσκοπικό ολιγόλεπτο ντοκιμαντέρ που θα προβάλλεται μέσω ειδικού 3D projector , όπου ο επισκέπτης φορώντας ειδικά γυαλιά στερεοσκοπικής θέασης θα του δημιουργείτε η αίσθηση παρουσίας στον φυσικό χώρο των ευρημάτων αλλά και μέσω αφηγητή θα του παρέχονται βασικές πληροφορίες για την ιστορία αλλά και πολιτισμική σημασία των αρχαιολογικών χώρων.

Την Διαδραστική εκπαιδευτική εφαρμογή (τραπέζι αφής) θα παρέχετε η δυνατότητα στους επισκέπτες και πιο συγκεκριμένα στα παιδιά, αλλά όχι μόνο, να ενημερώνονται και να μαθαίνουν για τους μύθους της αρχαίας λατρείας που υπήρχε στην περιοχή μέσα από ένα διαδραστικό παιχνίδι/εφαρμογή αφής με διαμορφωμένα γραφικά και περιβάλλον πλοήγησης, στην συνέχεια μέσω δύο εφαρμογών (κουιζ & παζλ) θα μπορούν οι επισκέπτες να τα αφομοιώσουν καλύτερα τα όσα τους παρουσιάστηκαν.

Δύο Ολογράμματα ευρημάτων, σε ειδικές προθήκες ολογραμματικής παρουσίασης θα εμφανίζονται αντίγραφα ευρημάτων (πέλεκυς και κόσμημα) . Ο θεατής θα μπορεί να περιφέρεται της προθήκης και να επεξεργάζεται τα ολογράμματα των ευρημάτων.

Επιμέρους επιμορφωτικές προβολές, σε οθόνες τοίχου θα παρουσιάζουν ολιγόλεπτα επαναλαμβανόμενα θεματικά ντοκιμαντέρ, τα οποία με την χρήση, πλάνων, αφήγησης, μουσικής και γραφικών θα εμβαθύνουν την πληροφόρηση του επισκέπτη πάνω σε συγκεκριμένα θέματα. Πχ. τις διαδικασίες εκσκαφής των αρχαιολογικών χώρων, την αρχιτεκτονική σημασία της Ζωμίνθου κτλ.

Διαδραστική “περιήγηση” στους αρχαιολογικούς χώρους, είναι μία ψηφιακή προβολή σε κάθετη επιφάνεια που θα παρέχει την δυνατότητα διάδρασης μέσω της αφής, μέσω της οποίας ο επισκέπτης θα μπορεί να διεξάγει μία εικονική περιήγηση στους αρχαιολογικούς χώρους. Θα γίνεται χρήση πραγματικών πλάνων ή/και ψηφιακών αποκαταστάσεων των χώρων τα οποία θα προβάλονται στον επισκέπτη έπειτα απο δική του επιλογή μέσω μίας εφαρμογής αφής που θα είναι ενσωματωμένη στην προβολή.

Sakellaraki_5b

 

Τέλος ο Δήμος Ανωγείων ενημερώνει ότι από την Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015 και μέχρι τέλος του χρόνου, το Κέντρο Πληροφόρησης θα παραμείνει ανοιχτό από Δευτέρα έως Παρασκευή με ώρες λειτουργίας 10:00 – 14:00 και πιστεύει ότι είναι μια μεγάλη ευκαιρία για όλους τους Ανωγειανούς, για όλους τους επισκέπτες και ιδιαίτερα για τα σχολεία της περιοχής να το επισκεφτούν ξανά, να το δουν πλέον στην ολοκληρωμένη του μορφή, θαυμάζοντας αυτό το τόσο σύγχρονο δημιούργημα που μέσα από την σύγχρονη τεχνολογία μας μεταφέρει στην μινωική αρχαιότητα και στο ρόλο που διαδραμάτισε ο Ψηλορείτης και το Ιδαίο Άντρο στην δημιουργία αυτού του σπουδαίου πολιτισμού.

11219028_10206376881373895_7103565028873998116_n
Εμπράκτως αποδεικνύει σε καθημερινή βάση ο Πολιτιστικός σύλλογος Ανωγείων, την πολυσχιδή δραστηριότητα του και την προσφορά του στο κοινωνικό σύνολο και τις αδύναμες ομάδες, όχι μόνο με εκδηλώσεις που προάγουν τον Πολιτισμό αλλά και με υλική και οικονομική στήριξη σε φορείς του χωριού που δρουν στο ίδιο μήκος κύματος.

Η πετυχημένη βραδιά-αφιέρωμα στον αείμνηστο σπουδαίο Ανωγειανό επιχειρηματία Μιλτιάδη Καράτζη που έγινε τον περασμένο Νοέμβριο στο Ηράκλειο προσέθεσε ένα σημαντικό ποσό στα ταμεία του συλλόγου, με τον πρόεδρο του κ.Νίκο Βρέντζο και τα μέλη του να επιλέγουν να το διαθέσουν σε υπηρεσίες και φορείς του τόπου που προσφέρουν έργο, σε μια ακόμα κίνηση που αξίζει τα συγχαρητήρια μας.

Αναλυτικά ο Πολιτιστικός σύλλογος προσέφερε τα παρακάτω ποσά:
-1.100 ευρώ στην σχολική επιτροπή του Δημοτικού και του  Νηπιαγωγείου Ανωγείων

-500 ευρώ στο Εργαστήρι Γνώσης της ενορίας του Αγίου Γεωργίου Ανωγείων  και 40 βιβλία παιδικά και  λογοτεχνικά για την βιβλιοθήκη του εργαστηρίου, ευγενικής  χορηγίας του βιβλιοπωλείου ”Δοκιμάκης”  στο Ηράκλειο (Καντανολέων 4)

-500 ευρώ στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Ανωγείων για τις τρέχουσες  ανάγκες της.

Η Ανωγή απευθύνει τα συγχαρητήρια της στα παιδιά του συλλόγου που δείχνουν τον δρόμο της προσφοράς και της αλληλεγγύης σε δύσκολες εποχές και ανεβάζουν περισσότερο τα Ανώγεια με τις κινήσεις, τις πράξεις και τις δράσεις τους.

d33e6879a126704eda00c7bfcb324ce0_M
Η Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών Κρήτης απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα για συμμετοχή στις σημερινές κινητοποιήσεις:
«Η Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών Κρήτης καλεί όλους τους αγρότες και τις αγροτικές οργανώσεις και τους φορείς της Κρήτης να ενώσουμε τις δυνάμεις μας σε ένα κοινό αγώνα για να μην μας υποχρεώσουνε να εγκαταλείψουμε τον τόπο μας.

Καλούμε όλων τον λαό της Κρήτης στο Παγκρήτιο Συλλαλητήριο στις 29/10/2015 στο Ηράκλειο Κρήτης με χώρο προ συγκέντρωσης το Παγκρήτιο στάδιο ώρα 11 π.μ.

Αντιστεκόμαστε στα κέντρα εξουσίας των πολυεθνικών των δανειστών, αλλά και των ντόπιων αντιπροσώπων τους, που στόχο έχουν να μας οδηγήσουν στον αφανισμό. Αντιστεκόμαστε στο φορολογικό τσουνάμι που γίνεται σε βάρος μας και σε βάρος του ελληνικού λαού, αντιστεκόμαστε στην ασφαλιστική λαίλαπα που θέλουν να μας φορτώσουν.

Αρνούμαστε να γίνουμε νέοι κολίγοι να γίνουμε καταναλωτές των εισαγόμενων υπολειμμάτων τροφίμων των πολυεθνικών. Απαιτούμε μέτρα στήριξης του πρωτογενούς τομέα, ένας από τους λίγους τομείς ανάπτυξης που έχει μείνει στην χώρα μας.

Καλούμε την περιφέρεια, τους Δήμους και όλους τους κοινωνικούς φορείς να σταθούν στο πλευρό των αγροτών. Να κλείσουν τα γραφεία τους στις 29/10/2015.

Καλούμε όλους τους βουλευτές της Κρήτης να μην ψηφίσουν τέτοια μέτρα που μας οδηγούν στον αφανισμό διότι διαφορετικά θα βρεθούν αντιμέτωποι με όλο το λαό της Κρήτης».

Alexandrakis-Aera!Το κήρυγμα του παπα-Ανδρέα Κεφαλογιάννη στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

«Οκτώβριος του 1940…

Ήταν ο Οκτώβριος του ηρωισμού του λαού! Ήταν ο μέγας ηρωισμός του Ελληνικού λαού , στην πρόκληση του Δικτάτορα της Ιταλίας Μουσολίνι και όλων των μελανοχιτωνικών δυνάμεων που ήταν πίσω του. Αλλά και πιο πίσω των Ναζιστικών κυρίαρχων δυνάμεων στις οποίες αντιτάχθηκε αποφασιστικά ο Ελληνικός λαός , πριν και μετά το ”ΟΧΙ” του Μεταξά.

Γιατί από την ώρα που οι Ιταλοί άνανδρα τορπίλισαν την ”Έλλη”, ο Ελληνικός λαός είχε κατανοήσει ακριβώς την μεγάλη πρόκληση ενός πολέμου που ετοιμαζόταν. Δεν σεβάστηκαν την Ορθοδοξία, δεν σεβάστηκαν την μεγάλη Παναγία της Τήνου.

Η ψυχή των Κρητών και των Ελλήνων εξερράγη και είπαν το δικό τους ”ΟΧΙ” .

Το ”ΟΧΙ” αυτού του λαού που αν δεν το έλεγε ο δικτάτορας θα είχε καταλυθεί τότε και ο ίδιος.

Αυτοί λοιπόν οι υπερήρωες  τότε, ανέβηκαν στο δρόμο του μεγάλου Γολγοθά του Ελληνικού λαού ο οποίος τόσα χρόνια ήταν καταδυναστευόμενος και με αυτόν τον μεγάλο ψυχισμό κατάφεραν όλες τις υπεροπλίες να τις ξεπεράσουν και να κατατροπώσουν όλες αυτές τις μηχανικές δυνάμεις της Ιταλίας.

Στο μέσον του πολέμου η 5η Κρητική μεραρχία , την Άνοιξη τότε έδωσε τη μεγάλη μάχη και τους κατατρόπωσε. Ήταν όλοι τους ήρωες…

Στον Οκτώβρη τον σημερινό του 2015 και σε όλους τους Οκτώβρηδες που πέρασαν μετά το 2000 της νέας πραγματικότητας, της νέας τάξης πραγμάτων και ιδιαίτερα μετά την έκρηξη της οικονομικής και κατασκευασμένης κρίσης, όλος ο ηρωισμός αποξεχάστηκε . Όλοι μέσα από την καταδυνάστευση και την αλλοτρίωση των ψυχών του καταναλωτισμού, εκμηδένισαν την τόλμη εκείνων των μεγάλων ηρώων.

files10_436594802Σήμερα απειλούμενοι από εκατό πλευρές η Ελλάδα δεν ορθώνει ξανά το ύψος, το θάρρος και την τόλμη της για να απαντήσει με αυτό το γιγάντιο  εκείνο ”ΟΧΙ” του Οκτώβρη του 1940, σε όλες τις Ευρωπαϊκές δυνάμεις και υπο- δυνάμεις . Αυτές οι δυνάμεις τολμούν να καταβάλλουν τον Ελληνικό λαό ώστε να εξαφανίσει την Γενετική του Αντίσταση, μπροστά στην μακρόχρονη ευημερία που τον πότιζαν τόσα χρόνια και χωρίς να το κατανοήσει έγινε αιχμάλωτος αυτής της δεινής αλλοτρίωσης των ψυχών και των σωμάτων.

Αυτή η συνείδηση έχει εξαφανιστεί. Ο λεγόμενος τρίτος βιομηχανικός πολιτισμός του τουρισμού εξαφάνισε και την τελευταία αντίσταση των μεγάλων ψυχών, των ηρωικών ψυχών της Κρήτης.

Αυτή την ώρα ούτε Πανεπιστήμια τολμούν, μέσα από την βιομηχανία της Παιδείας την οποία έχουν εγκαθιδρύσει.

Τώρα δεν τολμάμε απολύτως τίποτα. Τώρα πλέον είμαστε τρεμάμενες ψυχές μπροστά στο φόβο να μη χάσουμε το σώμα. Έχουμε χάσει όμως την ψυχή και χωρίς αυτή το σώμα δεν μπορεί να αποδώσει και οδηγείται στον θάνατο.

Οι άνθρωποι που δεν αγωνίζονται εναντίον όχι μόνο του κακού αλλά και εναντίον του φόβου και του τρόμου είναι άνθρωποι νεκροί . Όπως είναι νεκρές οι θάλασσες μας τώρα, με τα δηλητήρια που τις πότισαν και δεν κάναμε αυτό που έπρεπε. Έπρεπε σαν λαός να τολμήσουμε και αν δείχναμε εκεί θάρρος  θα μπορούσαν πολλά πράγματα να είναι διαφορετικά.

Προχθές ζήσαμε την έλευση του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας για να μας στηρίξει, για να στηρίξει το Νότο, για να αντιταχθεί στον ολοκληρωτισμό του νέου Οικονομικού Φασισμού και Ναζισμού της Ευρώπης και ιδιαίτερα της Γερμανίας. Όμως και αυτά τα μηνύματα δεν έχουν ουσία.

Εμείς εδώ από τον Ψηλορείτη μπορούμε να κηρύξουμε αυτό το ξύπνημα των συνειδήσεων του λαού μας. Σ’ αυτή την ώρα αναζητούμε την θέωση την πνευματική , απευθυνόμαστε έτσι αναζητώντας τις ψυχές των ηρώων που έπεσαν στα Αλβανικά βουνά , των μαχητών των μεγάλων της Κρητικής ψυχής.

Η αντίσταση του Θεού στο κακό δεν είναι κομματική, είναι πνευματική και ψυχική. Αυτήν την ψυχική αντίσταση κηρύττουμε σαν ελάχιστοι εκπρόσωποι της Θείας χάριτος.

Να χαρίσει τη νέα πνευματικότητα της Αντίστασης και της συνείδησης του Κρητικού λαού..»

 

12189249_10207951704498932_25873032732570528_o

12186601_10207951668698037_7671305151481739599_o

 

Φωτογραφίες: Τζούλια Νταγιαντά

 

Πλήθος κόσμου βρέθηκε σήμερα Τετάρτη 28 Οκτωβρίου στην πλατεία Αρμί για να τιμήσει την επέτειο του ”ΟΧΙ” και να παρακολουθήσει την παρέλαση της μαθητιώσας νεολαίας.

Παρουσία της Δημοτικής Αρχής και των φορέων του τόπου τελέστηκε αρχικά δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννη και στη συνέχεια έγινε κατάθεση στεφάνων στο ηρώο της πλατείας. Οι μαθητές των σχολείων μας χειροκροτήθηκαν θερμά κατά την παρέλαση τους στον κεντρικό δρόμο των Ανωγείων.

12140632_1052113664839590_3161557868146756464_n

Το ιστορικό της ημέρας εκφώνησε η εκπαιδευτικός του Δημοτικού κ.Θεοδώρα Μπαλάφα η οποία ανέφερε αναλυτικά τα εξής:

“Ιερή συγκίνηση κατέχει σήμερα τις ψυχές μας. Μια μεγάλη επέτειο γιορτάζουμε, ένα σταθμό της ιστορίας μας, φωτεινό και ολόχρυσο πανηγυρίζουμε. Είναι η χρυσή σελίδα, που οι δοξασμένοι στρατιώτες μας πρόσθεσαν στην ιστορία της πατρίδας μας. Η νέα δόξα, η νέα τιμή που οι ήρωες μας δημιούργησαν με τις θυσίες τους. Είναι το ασύγκριτο, το μοναδικό ΟΧΙ που δείχνει όλο το θάρρος και τη δύναμη της φυλής μας, όλη την τόλμη και την υπερηφάνεια που κρύβει μέσα της η αθάνατη Ελληνική ψυχή. Αυτή τη μέρα γιορτάζουμε σήμερα. Καθετί που ξεχνιέται, χάνεται. Υπάρχουν όμως γεγονότα τόσο φωτεινά, τόσο ζωντανά που νικούν το χρόνο και περνούν στην αιωνιότητα. Πολλούς τέτοιους σταθμούς, πολλά υπέροχα και μεγάλα γεγονότα έχει να επιδείξει η ιστορία της φυλής μας.

Μια ακριβώς απ’ αυτές τις σελίδες της ιστορίας μας, αξέχαστη και ζωντανή είναι το θαύμα του ’40 που γιορτάζουμε σήμερα. Ήταν πράγματι θαύμα, ήταν μεγαλούργημα η γιγαντομαχία του ’40, αφού μια χούφτα Έλληνες, με τα ελάχιστα εφόδια τους τόλμησαν να ορθώσουν ανάστημα και να αντισταθούν στις σιδερόφραχτες στρατιές, άρτια εξοπλισμένων κρατών. Η άσβεστη, η ακοίμητη φλόγα της λευτεριάς, που καίει μέσα σε κάθε ελληνική ψυχή, έδωσε το θάρρος, τη δύναμη και την τόλμη στους στρατιώτες μας κι έγιναν οι ήρωες με την ατσαλένια θέληση, οι αγνές μορφές που θα θυμίζουν την πίστη στα αιώνια και ακατάλυτα ιδανικά της φυλής μας.

Αλλά, ας αφήσουμε τη φαντασία μας να τρέξει μερικά χρόνια πίσω. Βρισκόμαστε στο τέλος της τρίτης δεκαετίας του 1900. Ατμόσφαιρα βαριά επικρατεί στην Ευρώπη. Η σκιά του πολέμου πλανιέται απειλητική στον ορίζοντα των κρατών. Ο πόλεμος αρχίζει. Ο Μουσολίνι. παλιός εχθρός της πατρίδας μας. τη θεωρεί εύκολη λεία και τρέχει να την κατακτήσει. Έχει ξεχάσει ότι τη χώρα αυτή την υπερασπίζονται οι απόγονοι του Λεωνίδα και του Διάκου και με μεγάλη αυθάδεια ζητεί, με τον πρεσβευτή του, την αξέχαστη εκείνη αυγή της 28ης Οκτωβρίου 1940, να του παραδοθεί η Ελλάδα.

Πώς ήταν δυνατόν τα παιδιά της να δεχτούν μια τέτοια προσβολή. «ΟΧΙ» απάντησε ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας. «ΟΧΙ» απάντησε μ’ ένα στόμα κι ολόκληρη η Ελληνική φυλή. Οι Έλληνες τρέχουν να προλάβουν να βάλουν τα στήθη τους εμπόδιο στην επιδρομή του κατακτητή. Έτσι οι στρατιώτες μας αφήνοντας μάνα, γυναίκα και παιδιά έτρεξαν στις άγριες κορφές του Γράμμου και του Βίτσι για να γράψουν μια ακόμη ολόχρυση σελίδα στην ιστορία της φυλής μας.

Στα βουνά της Αλβανίας οι Έλληνες έδειξαν στην ανθρωπότητα ότι η υπεροχή δεν ανήκει στο πλήθος, ανήκει σ’ εκείνους που λατρεύουν τη λευτεριά, ανήκει σ’ αυτούς που φλογίζονται από αγάπη για την πατρίδα, σ’ αυτούς που αψηφούν το θάνατο και τους κινδύνους. Οι μικροί, οι ασήμαντοι, κατά τους αντιπάλους τους, έγιναν θεριά φοβερά. Όλος ο κόσμος μιλά για τη δοξασμένη τούτη γωνιά και τους άξιους υπερασπιστές της. Τα συγχαρητήρια φτάνουν από παντού. Αυτός ο άνισος, ο τολμηρός αγώνας έγινε αιτία ειπωθεί το περίφημο «Οι Έλληνες δεν πολεμούν σαν ήρωες, αλλά οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες».

Και δεν είχαν να αντιμετωπίσουν μόνο τις σφαίρες και τα κανόνια των εχθρών. Χειμώνας βαρύς τους βρήκε με ελάχιστα εφόδια, στις παγωμένες κορφές της Ηπείρου. Ο ανεφοδιασμός πολλές φορές είναι αδύνατος. Οι Ηπειρώτισσες όμως κουβαλούν στην πλάτη εφόδια και ζεστά ρούχα αψηφώντας κακουχίες και κρύο.

Τεράστιες ήταν οι καταστροφές στις τάξεις του εχθρού. Οι ατέλειωτες στρατιές του Μουσολίνι καταστράφηκαν. Ο ενθουσιασμός των Ιταλών σπάει και διαλύεται. Οι διοικητές της Ιταλικής στρατιάς αλλάζουν. Τέλος επισκέπτεται το μέτωπο ο ίδιος ο Ντούτσε. Δεν πιστεύει σ’ αυτά που γίνονται. Η Ελλάδα γι αυτόν ήταν ζήτημα ωρών και τώρα να του στοιχίσει τόσο αίμα και τόση καθυστέρηση; Διαπιστώνει όμως ότι οι αντίπαλοί του πολεμούν σα θεριά υπερασπίζοντας τα τίμια χώματά τους. Είναι ήρωες.

Έξι μήνες πάλεψαν οι Έλληνες μα δε δείλιασαν ούτε λεπτό. Τώρα όμως οι στρατιές γίνονται δύο. Τα φοβερά γερμανικά Στούκας σπέρνουν τον όλεθρο και την καταστροφή στις μεγάλες Ελληνικές πόλεις. Οι εχθροί πατούν τα άγια χώματα της πατρίδας μας τον αξέχαστο εκείνο Απρίλη του 41.

Δύσκολος ο αγώνας και η αντίσταση για τον ήδη ταλαιπωρημένο ελληνικό στρατό που για μήνες αιμορραγεί στα βουνά της Αλβανίας. Η Ελλάδα αναγκάζεται να υποχωρήσει μπροστά στην καλά οργανωμένη Γερμανική μηχανή. Όμως η φλόγα για τη λευτεριά καίει άσβεστη στην ψυχή των Ελλήνων και έτσι η αντίσταση οργανώνεται στις πόλεις και τα χωριά. Βαρύ το τίμημα που πληρώνουν οι πατριώτες για την παλικαριά τους. Για κάθε χτύπημα που καταφέρνουν στον εχθρό τα αντίποινα είναι σκληρά. Οι Γερμανοί βασανίζουν, εκτελούν, καίνε ολόκληρα χωριά, για έναν νεκρό στρατιώτη τους σκοτώνουν 10 Έλληνες, για έναν αξιωματικό 100 και για συνταγματάρχες και στρατηγούς πάνω από 1000 κι όμως αδυνατούν να κάμψουν τη θέληση των Ελλήνων για αντίσταση.

Οι Ανωγειανοί πληρώνουν κι αυτοί με τη σειρά τους βαρύ τίμημα για την ανδρεία τους. Καθ΄ όλη τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής το χωριό υπήρξε κέντρο οργάνωσης της αντίστασης και ορμητήριο των πατριωτών εναντίων του εχθρού. Πολλές οι προσπάθειες των κατακτητών να το συντρίψουν και πολλές οι βαναυσότητες εναντίων των κατοίκων του αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Οι Ανωγειανοί συνεχίζουν την αντιστασιακή τους δράση αρνούμενοι να υποκύψουν. Τον Αύγουστο του 1944, με απόφαση του ο Γερμανός διοικητής Μίλλερ διατάσσει την ισοπέδωση  του χωριού και την εκτέλεση -παντός άρρενος Ανωγειανού, όστις ήθελεν ευρεθεί εντός του χωριού και πέριξ αυτού εις απόστασιν ενός χιλιομέτρου- όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ανακοίνωση του.

Στις 13 Αυγούστου 1944, 7000 Γερμανοί επιτίθενται στο χωριό. Επί 24 ημέρες οι Γερμανοί λεηλατούσαν, έσφαζαν, έκαιγαν. Βομβάρδισαν και κατέστρεψαν ολοκληρωτικά τα 940 σπίτια του χωριού, εκτέλεσαν όσους άντρες γυναίκες και παιδιά βρέθηκαν μέσα στο χωριό και λεηλάτησαν τις περιουσίες των κατοίκων. Τα Ανώγεια, αυτό το μικρό σε έκταση και πληθυσμό αλλά μεγάλο σε θάρρος και πατριωτισμό μέρος μέτρησε συνολικά 164 νεκρούς στο βωμό της λευτεριάς.

Είναι ανυπολόγιστης αξίας οι θυσίες των Ελλήνων για την οικουμένη. Μπορούμε να πούμε ότι η Ελληνική θυσία υπήρξε το πρώτο χτύπημα στη ναζιστική αλαζονεία. Και αν οι λαοί σήμερα είναι περήφανοι για την πρόοδο και τον πολιτισμό τους αυτό οφείλεται κατά πολύ στη χούφτα αυτή των ανθρώπων με τις μεγάλες παραδόσεις, τα υψηλά ιδανικά και τις αγνές επιδιώξεις.

Έτσι έκλεισε μια λαμπρή σελίδα της ιστορίας μας που αποτελεί σταθμό δόξας και τιμής για την πατρίδα μας. Ας μη ξεχνάμε λοιπόν ποτέ ότι έχουμε ένδοξα παρελθόν και μια ιστορία ολοζώντανη. Είμαστε οι φορείς μιας ιερής παράδοσης και οι κληρονόμοι ενός μοναδικού μεγαλείου.

Ας μη ξεχνάμε ότι η μοίρα του τόπου μας είναι ν’ αντιμετωπίζουμε εχθρούς και ας είμαστε πάντα έτοιμοι στις δύσκολες στιγμές της πατρίδας μας να φανούμε άξιοι απόγονοι των μεγάλων προγόνων μας, της λαμπρής ιστορίας μας και του δοξασμένου παρελθόντος μας.”

11029938_10207951668778039_6582409108991962184_o
Τιμή και δόξα στους αθάνατους νεκρούς μας.

Ζήτω ο αδούλωτος Ελληνικός λαός.

Ζήτω η Ελλάδα!

“‘Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 102 ετών ο Εμμανουήλ Τρούλης (Τρουλομανώλης). Η νεκρώσιμος ακολουθία θα ψαλεί σήμερα 28 Οκτωβρίου στις 4:30 μμ στον Άγιο Ιωάννη.

Η ΆνωΓη, εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του.

-->