Archive for Ιουλίου 2017


“Μη χαμηλώνεις τα φτερά, κόντρα στην μπόρα πέτα..
Πέτρα να κάμεις τη καρδιά και πιάσου από τη πέτρα..”

 

Με γενικό τίτλο “Μη χαμηλώνεις τα φτερά”, ανακοινώθηκαν οι φετινές εκδηλώσεις του Δήμου Ανωγείων “Πέτρας Πολιτισμός” για το 2017 και περιλαμβάνουν σημαντικές συναυλίες, ομιλίες, δρώμενα, αγώνες σκακιού και φεστιβάλ κατά του φασισμού και του ρατσισμού. Οι εκδηλώσεις πλούσιες σε έμπνευση και με περιεχόμενα για όλα τα γούστα, δημιουργήθηκαν με αρκετό μεράκι και δουλειά, παρά τους χαλεπούς οικονομικούς καιρούς, από το επιτελείο του Δήμου και την Πολιτιστική του Επιτροπή, με την εποπτεία και καθοδήγηση πάντα του ίδιου του δημάρχου Μανόλη Καλλέργη. Στο σημείωμα του για τις εκδηλώσεις ο Δήμαρχος Ανωγείων τονίζει μεταξύ άλλων:

 

“Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει σειρά εκδηλώσεων που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και κορυφώνονται με τις εκδηλώσεις μνήμης για την 73η επέτειο του Ολοκαυτώματος των Ανωγείων, από τους Ναζί στις 13 Αυγούστου 1944, τις οποίες φέτος θα τιμήσει ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ.Προκόπιος Παυλόπουλος. Οι Πολιτιστικές εκδηλώσεις “Πέτρας Πολιτισμός”, φέτος έχουν τον γενικό τίτλο “Μη χαμηλώνεις τα φτερά” και πραγματοποιούνται  σε συνεργασία με τους Πολιτιστικούς συλλόγους Ανωγείων και Σεισάρχων, το Φεστιβάλ κιθάρας Ανωγείων, το Σκακιστικό σύλλογο, τους Ανώγειανεους, τον Αετό Ανωγείων και το Κέντρο Γνώσης της ενορίας του Αγίου Γεωργίου.

 

Σε δύσκολους καιρούς πεισματικά και κόντρα σε πάσης φύσεως εμπόδια, τα Ανώγεια ταγμένα στον Πολιτισμό και την πρόοδο, δεν χαμηλώνουν τα φτερά , αναδεικνύουν και αξιοποιούν την ιστορία και την πολιτιστική τους κληρονομιά. Φέτος ανοίγουν τα φτερά τους και συναντώνται με την Εθνική Λυρική Σκηνή, εγκαινιάζοντας μια τιμητική συνεργασία με μεγάλες προοπτικές ,ενώ αναδεικνύουν πανανθρώπινες και παραδοσιακές αξίες όπως η αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και η αντίσταση στο φασισμό και στο ρατσισμό με τη διοργάνωση του Αντιφασιστικού και Αντιρατσιστικού φεστιβάλ “ΧαΪμαλίνα”. Σας περιμένουμε στα Ανώγεια..” ολοκληρώνει ο Μανόλης Καλλέργης.

 

Αναλυτικότερα το πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων έχει ως εξής:

 

Σάββατο 5 Αυγούστου:Ο Πολιτιστικός σύλλογος Ανωγείων τιμά τον μεγάλο Έλληνα συγγραφέα Νίκο Καζαντζάκη με την υποστήριξη του Μουσείου “Νίκος Καζαντζάκης”. Ομιλία από τη Βούλα Βασιλειάδη με τίτλο “Νίκος Καζαντζάκης:Πολεμική και Αναγνώριση”.

Προβολή της ταινίας του Λευτέρη Χαρωνίτη “Νίκος Καζαντζάκης:Ακροβάτης πάνω από το χάος”.

Στις 7.30 μ.μ στην αίθουσα εκδηλώσεων της Τράπεζας Πειραιώς.

 

Κυριακή 6 Αυγούστου:Θεατρική παράσταση του Νηπιαγωγείου Ανωγείων με τίτλο “Ανωγειανά καμώματα” και μουσική βραδιά με νέους Ανωγειανούς καλλιτέχνες. Διοργάνωση Πολιτιστικός σύλλογος Ανωγείων στις 8.30 μ.μ στο θέατρο “Νίκος Ξυλούρης” με γενική είσοδο 3 ευρώ.

 

Δευτέρα 7 Αυγούστου:Μουσική βραδιά με δυο από τους σημαντικότερους σύγχρονους συνθέτες και δημιουργούς, τον Γιώργο Ανδρέου και τον Γιώργο Καζαντζή. Μαζί τους θα είναι οι σπουδαίοι ερμηνευτές, Βασίλης Λέκκας και Κορίνα Λεγάκη. Στις 9.30 μ.μ στο θέατρο “Νίκος Ξυλούρης”. Γενική είσοδος 9 ευρώ. Φοιτητικό:7 ευρώ.

 

Τρίτη 8 Αυγούστου:Ομιλία από τον Εμμανουήλ Σφακιανάκη, αντιστράτηγο ε.α ειδικό στη διερεύνηση ηλεκτρονικών εγκλημάτων. “Διαδικτυακές συμπεριφορές υψηλού ρίσκου”. Διοργάνωση από το Εργαστήρι Γνώσης της Ενορίας του Αγίου Γεωργίου. Στην πλατεία Μεϊντάνι με ελεύθερη είσοδο.

 

Τετάρτη 9 Αυγούστου: Μουσική βραδιά με τον Μανόλη Σταγάκη. Αφιέρωμα στους μεγάλους Έλληνες τροβαδούρους. Διοργάνωση:Αετός Ανωγείων και Πολιτιστικός σύλλογος Ανωγείων. Στις 9.30 μ.μ στο θέατρο “Νίκος Ξυλούρης’ με είσοδο 5 ευρώ.

 

Πέμπτη και Παρασκευή 10 και 11 Αυγούστου:Αντιρατσιστικό-Αντιφασιστικό Διήμερο Φεστιβάλ “ΧαΪμαλίνα”.Το φεστιβάλ που πήρε το όνομα του από το ποίημα “Γράμμα σε μια Αφρικάνα” του Ανωγειανού ποιητή Μιχάλη Σταυρακάκη (Νιδιώτη) περιλαμβάνει ομιλίες, προβολές ντοκιμαντέρ, εκθέσεις φωτογραφίας, κοινωνική διεθνή κουζίνα, θεατρικό παιχνίδι για τους μικρούς μας φίλους, αντιφασιστικό τουρνουά ποδοσφαίρου,γκράφιτι, αγώνες σκάκι και φυσικά μουσική. Διοργάνωση: Ανώγειανεοι με ελεύθερη είσοδο.

 

Κυριακή 13 Αυγούστου.Εκδηλώσεις μνήμης για την 73η επέτειο του Ολοκαυτώματος των Ανωγείων από τους Γερμανούς  με την τιμητική παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου. Ο κ.Παυλόπουλος θα φτάσει στα Ανώγεια στις 10.30 π.μ όπου θα τλεστή Επίσημη δοξολογία στον Ι.Ν. Αγίου Ιωάννου. Στις 11 π.μ Επιμνημόσυνος δέησις στην πλατεία “Αρμί”. Εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον φιλόλογο κ.Δημήτρη Σαλούστρο (Ζαϊμης) με τίτλο “Το ποινικό δικαίωμα στο φως. Η Μαρίνα Δακανάλη θα τραγουδήσει απόσπασμα από το τραγούδι της Ειρήνης Αναγνωστάκη “Ω!Παναγιά μου Ανωγειανή”.

Στις 12 μ.μ η τελετή ανακήρυξης του κ.Παυλόπουλου σε επίτιμου δημότη Ανωγείων στην αίθουσα των δημοτικών συμβουλίων.

Στη 1 μ.μ επίσκεψη στο Κέντρο Αρχαιολογικής Πληροφόρησης και ξενάγηση από την αρχαιολόγο Έφη Σαπουνά-Σακελλαράκη.

Στις 2 μ.μ επίσημο γεύμα προς τιμήν του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στις 9.30 μ.μ στο θέατρο “Νίκος Ξυλούρης” οι “Μύθοι των Ανωγείων”. Ο Λουδοβίκος των Ανωγείων μέσα από τους μύθους και με ακριβούς συμπαραστάτες θα προσπαθήσει να ερμηνεύσει την ψυχή αυτού του λαού που πιο ψηλά από όλα βάζει τον Πολιτισμό, την υπερηφάνεια, την ελευθερία. Μαζί του μουσικοί όπως ο Ψαραντώνης, χορευτές και τραγουδιστές. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

 

Τρίτη 15 Αυγούστου.Συναυλία με τον Γιώργο Μαργαρίτη, στο θέατρο Νίκος Ξυλούρης στις 9.30 μ.μ με γενική είσοδο 10 ευρώ.

 

11-19 Σεπτεμβρίου. Κλειστό διεθνές Σκακιστικό τουρνουά Επίτευξης νόρμας διεθνούς μετρ, από τον Σκακιστικό Όμιλο Ανωγείων.

 

Θυμίζουμε ότι ήδη τον Ιούλιο έγινε με επιτυχία το 3ο Φεστιβάλ κιθάρας με την παρουσία της Εθνικής Λυρικής σκηνής στα Ανώγεια, καθώς επίσης με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 6ο διεθνές Σκακιστικό τουρνουά “Ιδαίον Άντρο”.

“Σε μια ζωή που βιάζεται…” τιτλοφορείται ο πρώτος δίσκος του Στέφανου Χαιρέτη σε στίχους του Αριστείδη Χαιρέτη (Γιαλαύτη). Στο τραγούδι συμμετέχουν η Μαρία Κώτη και η Μαρίνα Δακανάλη. Ένα άλμπουμ με πέντε νέες συνθέσεις και μία διασκευή σε παραδοσιακές κοντυλιές όπου τραγουδάει ο Στέφανος, Βασίλης και Αριστείδης Χαιρέτης. Ο δίσκος κυκλοφόρησε σήμερα από τις μουσικές εκδόσεις Σείστρον-Αεράκης..Ο Στέφανος Χαιρέτης, με μουσικές σπουδές, αλλά και σημαντική πλέον εμπειρία με αρκετές ζωντανές εμφανίσεις, εισέρχεται στον χώρο της δισκογραφίας με τη δύναμη και την ορμή της νιότης του,σε ένα δίσκο που θα μπορέσετε να απολαύσετε  πέντε νέες συνθέσεις και μια διασκευή με παραδοσιακές κοντυλιές, όπου τραγουδάει ο ίδιος, ο αδελφός του Βασίλης και ο πατέρας του Αριστείδης.

 

Ο ίδιος ο καλλιτέχνης σε σημείωμα του αναφέρει  σχετικά με τη κυκλοφορία του πρώτου του δίσκου τα εξής:”Σ’ αυτήν την πρώτη μου προσωπική δισκογραφική δουλειά, σας παραθέτω πέντε τραγούδια δικής μου σύνθεσης-ενορχήστρωσης και μια μουσική διασκευή μου σε κρητική παραδοσιακή μουσική (Σητειακές κοντυλιές). Οι μελωδίες αυτές ήρθαν αβίαστα, σε στιγμές που ήθελα να εκφραστώ μουσικά γι’ αυτά που συνέβαιναν γύρω μου και μέσα μου. Κουβαλούν στοιχεία και επιρροές απ’ τα παιδικά μου χρόνια στο ιδιαίτερό μου χωριό, τ’ Ανώγεια, απ’ τις μουσικές μου σπουδές στο τμήμα λαϊκής και παραδοσιακής μουσικής στην Άρτα αλλά και τις μετέπειτα πορείας του μουσικού μου ταξιδιού ως και την στιγμή που ηχογραφήθηκαν.

Από τα βάθη της καρδιάς μου προς τους εξαίρετους/ες τραγουδίστριες, μουσικούς, συναδέλφους, φίλους αλλά και τις μουσικές εκδόσεις «Σείστρον» ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
Τέλος ας μου επιτραπεί μια μικρή ξεχωριστή συναισθηματική αναφορά στον στιχουργό της δουλειάς αυτής. «Αρκετός κόσμος γνωρίζει το σημαντικό σου έργο στο χώρο της μαντινάδας, αυτό που δεν γνωρίζει είναι το πώς εγώ το αντιλαμβάνομαι. Θα είμαι σύντομος: Ποίηση, Ποίηση! Επίσης ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ, σ΄εσένα αλλά και στην υπόλοιπη οικογένεια για την στήριξή σας, στις επιλογές μου» ολοκληρώνει.

 

Ο Στέφανος Χαιρέτης (Μπάρης) γεννήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου  1987 στα Ανώγεια, όπου και μεγάλωσε. Από πολύ μικρή ηλικία ασχολήθηκε με τη μουσική και τη λύρα. Όντας μαθητής στο Γενικό Λύκειο Ανωγείων ανακάλυψε ότι όλη του την ενέργεια μπορεί να την διοχετεύσει στη μουσική και στη λύρα. Γι΄αυτό και αποφάσισε να σπουδάσει Μουσικολογία, για μία πιο ολοκληρωμένη Μουσική Παιδεία. Είναι απόφοιτος του τμήματος Λαικής και Παραδοσιακής Μουσικής του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου στην Άρτα. Σήμερα είναι καθηγητής Κρητικής λύρας σε Μουσικά Σχολεία και Ωδεία.

Μεγαλωμένος στην τοπική κοινωνία των Ανωγείων βίωσε την ισχυρή Ανωγειανή παράδοση και επηρεάστηκε έντονα από την ιδιαίτερη Ανωγειανή μουσική κουλτούρα και στη συνέχεια μυήθηκε στην ευρύτερη Κρητική αλλά και Ελληνική Παραδοσιακή και μη Μουσική.

Σημαντικό ρόλο  στη ζωή  και στην προσωπικότητά του διαδραμάτισε ο πατέρας του Αριστείδης Χαιρέτης (Γιαλαύτης), γιος του Δαμιανοστεφανή και της Ειρήνης Σκουλά, κόρης του Καραμουζομιχάλη (Μιχαλιό)

Συμμετείχε στην τελευταία δισκογραφική δουλειά του πατέρα του << Στον αγκρεμό του έρωντα >>και στην δισκογραφική δουλειά του Βαγγέλη Καζαντζή << Της γης το μυστικό >> στο κομμάτι με τίτλο << Της μοναξιάς >> στο οποίο τραγουδά ο Ψαραντώνης. Στο διάστημα αυτό έκανε εμφανίσεις στην Κρήτη αλλά και σε διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Η πρώτη του δισκογραφική προσωπική δουλειά πηγάζει  από βιώματα, συναισθήματα και εμπειρίες της ως τώρα πορείας του και της μουσικής του αναζήτησης. Θα κυκλοφορήσει στα μέσα Ιουνίου και έχει τίτλο << ΣΕ ΜΙΑ ΖΩΗ ΠΟΥ ΒΙΑΖΕΤΑΙ >> και αποτελείται από έξι (6) κομμάτια σε πέντε (5) tracks σε ενορχήστρωση του ίδιου :

1)      Σε μια ζωή που βιάζεται

2)      Το μυστικό του πόνου μου

3)      Όταν τρυπήσει η θάλασσα

4)      α) Εξεκινήσαν οι χαρές  β) Απάνω πού ΄τον η χαρά και

5)   Κουράστηκα μα έκτισα.

Συμμετέχουν στο τραγούδι η Δακανάλη Μαρίνα και η Κώτη Μαρία. Επίσης τραγουδούν οι Αριστείδης, Στέφανος και Βασίλης Χαιρέτης.

Επίσης συμμετέχουν οι μουσικοί :

1)       Βασίλης       Χαιρέτης

2)       Μιχάλης       Κώτης

3)       Δημήτρης     Κιαολιάς

4)       Σωτήρης       Αγγελάκης

5)       Κώστας       Μαρκάκης

6)       Αντώνης      Μποτονάκης

7)       Γιώργος       Σαλούστρος (Κεχρής)

8)       Κατσούνα    Μαρίτζια

9)       Παντελίδης  Μελέτης και

10)   Σκουρκέας   Στρατής

 

Το Παιδικό Χωριό SOS Κρήτης πραγματοποιεί   συναυλία αγάπης και τιμά τον Ψαραντώνη , για την πολύτιμη προσφορά του στην Κρητική, μουσική παράδοση.Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν μουσικά, αφιλοκερδώς οι καλλιτέχνες:

Αντώνης Ξυλούρης (Ψαραντώνης)
Μιχάλης Αλεφαντινός – Μιχάλης Καλλέργης – Στέφανος Μεσσαριτάκης
Γιώργος-& Χρήστος Στιβακτάκης – Μιχαλης Κουνάλης
Αντώνης Καράτζης – Δημήτρης Παπαδάκης – Μενέλαος & Γιώργης Νταγιαντάς
Θα χορέψουν παιδικά και ενήλικα χορευτικά τμήματα, του
Λαογραφικού Ομίλου «Λάζαρος και Μανόλης Χνάρης»

Η βραδιά θα πραγματοποιηθεί στο Κηποθέατρο «Καζαντζάκης» (Γεωρ. Γεωργιάδου 1, Ηράκλειο) την Δευτέρα 7 Αυγούστου στις 21.00. Είσοδος 5 ευρώ.Όλα τα έσοδα θα διατεθούν υπέρ των παιδικών χωριών SOS Κρήτης.

Την επιμέλεια – οργάνωση και παρουσίαση έχουν οι Αντώνης Καράτζης και  Στέλλα Κοντάκη.

Προβολή Ντοκιμαντέρ, αλλά και ρεμπέτικη μουσική θα περιλαμβάνει η προ φεστιβαλική εκδήλωση που διοργανώνει η ομάδα “ΑνώγειαΝέοι”, την ερχόμενη Τετάρτη 2 Αυγούστου στις 9 μ.μ, στην πλατεία του Συνοικισμού στο Μετόχι, ενόψει του μεγάλου Αντιφασιστικού διημέρου “Χαϊμαλίνα” που θα γίνει στο χωριό από τις 10 έως και τις 11 Αυγούστου. Πιο συγκεκριμένα, θα προβληθεί το Ντοκιμαντέρ “Φασισμός Α.Ε.” του Άρη Χατζηστεφάνου. Το ντοκιμαντέρ αναζητά το ρόλο που έπαιξαν συγκεκριμένοι επιχειρηματίες και πολιτικοί στην άνοδο του φασισμού από την εποχή του Χίτλερ και του Μουσολίνι μέχρι τα χρόνια της Ε.Ε. και του μνημονίου. Συζητώντας με γνωστούς ιστορικούς και δημοσιογράφους, όπως ο Ταρίκ Αλί, ο Γ. Μαργαρίτης, ο Σπ Μαρκέτος κ.α οι δημιουργοί αναζητούν το πραγματικό πρόσωπο του σύγχρονου φασισμού, πίσω και πέρα από τις σβάστικες και τα νεοναζιστικά μορφώματα που αναπτύσσονται στην Ελλάδα και ολόκληρη την Ευρώπη.

Το σενάριο υπογράφει ο δημοσιογράφος Άρης Χατζηστεφάνου ενώ τη σκηνοθετική επιμέλεια έχει ο Άρης Τριανταφύλλου. Υπεύθυνος παραγωγής είναι ο Θάνος Τσάντας και στη δημοσιογραφική έρευνα συμμετείχαν ο Λεωνίδας Βατικιώτης και ο Αποστόλης Φωτιάδης. Τη μουσική του ΦΑΣΙΣΜΟΣ Α.Ε έγραψαν ο Ερμής Γεωργιάδης και το συγκρότημα Last Drive.

 

Στην σχετική τους ανακοίνωση για την εκδήλωση η ομάδα “ΑνώγειαΝεοι” αναφέρει τα εξής:

 

“Μια ανάσα πριν από το Φεστιβάλ “Χαϊμαλίνα” και το έδαφος προετοιμάζεται με μια αντιφασιστική βραδιά στην πλατεία του συνοικισμού στο Μετόχι, στα Ανώγεια! Σας περιμένουμε, λοιπόν, να δούμε μαζί το ντοκιμαντέρ “Φασισμός Α.Ε.” του Άρη Χατζηστεφάνου και να ακούσουμε αντιφασιστικά, και όχι μόνο, ρεμπέτικα τραγούδια, από τους πολλά υποσχόμενους μουσικούς Δημήτρη Ρόθο (μπουζούκι), Κριστιάν Κονσταντινέσκου (κιθάρα-φωνητικά), Σήφη Αποστολάκη (κιθάρα-φωνητικά) και Δημήτρη Αποστολάκη (κρουστά)”.

Οι κάτοικοι της Αθήνας, θα παρακολουθούν από σήμερα Παρασκευή 28 Ιουλίου στις οθόνες στις στάσεις του Μετρό, ένα υπέροχο βίντεο, αφιερωμένο στα Ανώγεια των αγώνων, τα Ανώγεια του Πολιτισμού, τα Ανώγεια των Ολοκαυτωμάτων και του ξεριζωμού. Πρόκειται για μια εξαιρετική παραγωγή από τον Δήμο Ανωγείων, με την αφιλοκερδή βοήθεια από τον τηλεοπτικό σταθμό ΚΡΗΤΗ TV, καθώς και τη βοήθεια του διευθύνοντα συμβούλου του Διοικητικού συμβουλίου και των διευθύνσεων της ΣΤΑΣΥ. Μέχρι και τις 13 Αυγούστου, ημέρα τιμής και μνήμης για το Ολοκαύτωμα των Ανωγείων από τους Ναζί, το δίλεπτο αυτό βίντεο, συμπυκνωμένο σε ένα λεπτό  θα εμφανίζεται ανά τακτά διαστήματα στις οθόνες σε στάσεις του Μετρό των τρόλεϊ και του Ηλεκτρικού και θα δείχνει στους κατοίκους της πρωτεύουσας, τα δεινά που πέρασαν τα Ανώγεια των τριών Ολοκαυτωμάτων, τα οποία όμως ξεπέρασαν με αγώνες και Πολιτισμό και στάθηκαν στα πόδια τους ξανά.

 

Ανώγεια, η αετοφωλιά του Ψηλορείτη, όπως αναφέρεται στο ξεκίνημα του βίντεο, με εικόνες στη συνέχεια από το Ιδαίον Άντρο, το λίκνο που ανατράφηκε ο Δίας, τα χιλιάδες χρόνια συνέχειας μέσω της ιστορικής Ζωμίνθου. Τα Ανώγεια τόπος Αντίστασης και Πολιτισμού, οι 161 νεκροί και οι 940 ισοπεδωμένες οικίες, περνούν με εικόνες από το υπέροχο αυτό βίντεο, διανθισμένες και με τον Πολιτισμό των Ανωγείων, τη μουσική, την ποίηση και τους ανθρώπους που κρατούν ψηλά αυτό τον τόπο. Μια εξαιρετική παραγωγή του Δήμου Ανωγείων και της ΚΡΗΤΗ TV που όλοι αξίζει να δείτε, και που από σήμερα θα εμφανίζεται παντού και στην Αθήνα.

 

Μιλώντας στην “Α’ ο δήμαρχος Ανωγείων Μανόλης Καλλέργης αναφέρει σχετικά:” Ήταν μια πρωτοβουλία μας να κάνουμε αυτό το βίντεο, που θα παίζει από σήμερα μέχρι και τις 13 Αυγούστου στην Αθήνα και θα θυμίζει σε όλο τον κόσμο τα δεινά του φασισμού και τα συντρίμμια που άφησε στον τόπο μας. Κανείς μας δεν ξεχνά. Πραγματικά θέλω να ευχαριστήσω θερμά τόσο την ΚΡΗΤΗ TV, την  ΣΤΑΣΥ και τα μέλη της Πολιτιστικής επιτροπής του Δήμου, Μπαγκέρη Μαίρη και Καλομοίρη Αγάπη για την τεράστια βοήθεια που μας προσέφεραν ώστε να δημιουργηθεί αυτό το βίντεο.” καταλήγει.

 

 

Με ένα συγκινητικό κείμενο που έστειλε στην Ανωγή, η οικογένεια της Νίκης Μανουρά ή “Κούντενας”, μιλάει για την απώλεια της που σημειώθηκε ακριβώς ένα χρόνο πριν, ενώ παράλληλα καλεί φίλους, συγγενείς και συγχωριανούς στο ετήσιο μνημόσυνο της που θα τελεστεί την ερχόμενη Κυριακή 30 Ιουλίου 2017, στις 8.30 π.μ στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου στα Ανώγεια. Μια αυθεντική Ανωγειανή, γεμάτη αξιοπρέπεια και δύναμη, “έφυγε” από κοντά μας τον Ιούλιο του 2016, αλλά που θα ζει για πάντα στις καρδιές και τις μνήμες των δικών της ανθρώπων. Αναλυτικά το κείμενο της οικογένειας της:

 

“Μάνα μας, πριν από ένα χρόνο, την 30η Ιουλίου 2016, εσύ πορευόσουν προς την αιωνιότητα κι εμείς βιώναμε έντονα συναισθήματα θλίψης και οδύνης για το χαμό σου. Εσύ που έδινες αγάπη και στοργή, εσύ που μας αγκάλιαζες με το βλέμμα σου, εσύ που μας μάζευες και χαιρόσουν όταν καθόμασταν γύρω από το τραπέζι, εσύ που ήσουν εκεί και μας περίμενες καρτερικά, εσύ που επικοινωνούσες καθημερινά μαζί μας. Τώρα σώπασες! Ήπιες το νερό της λησμονιάς! Δεν έχεις πια έγνοιες και αγωνίες. Κοιμάσαι ήρεμη στην αγκαλιά του μπαμπά, γαλήνια, εξιστορώντας του τις χαρές που πέρασες μαζί μας. Μιας και εκείνος έφυγε για το μεγάλο ταξίδι νέος, αφήνοντας στη μέση όλα όσα άρχισε.

 

Κουρασμένη μου Μάνα, ο γονικός κύκλος έκλεισε έτσι όπως το ορίζει η φύση, έτσι όπως το πιστεύουν οι άνθρωποι. Ο μπαμπάς και εσύ μπορεί να ταξιδέψατε για τον άλλο μακρινό κόσμο, όμως για εμάς τα παιδιά σας, η εικόνα σας και όλα τα όμορφα στοιχεία της προσωπικότητας σας, θα είναι για πάντα στη σκέψη μας και θα σας κρατούν ζωντανούς για πάντα στις καρδιές μας, γιατί οι άνθρωποι που αγαπάμε δεν πεθαίνουν ποτέ. Καλό Παράδεισο!”.

 

-Η Ανωγή ευχαριστεί θερμά την οικογένεια της Νίκης Μανουρά, για την προσφορά 100 ευρώ για τις ανάγκες της ηλεκτρονικής μας έκδοσης, στη μνήμη της. Μέρος των χρημάτων θα χρησιμοποιηθεί και για τις ανάγκες του Εργαστηρίου Γνώσης της ενορίας του Αγίου Γεωργίου και τα δωρεάν φροντιστήρια Αγγλικών σε ενήλικους, μαθητές και πρόσφυγες.

Ας είναι ελαφρύ το Ανωγειανό χώμα που την σκεπάζει.

-->