Archive for Ιουνίου 2013

Ο Εμμανουήλ Μανουράς γνωστός σε όλους μας Προσφύρης έφυγε από την ζωή στις 23 Ιουνίου πλήρης ημερών αφήνοντας πίσω του παιδιά και εγγόνια αλλά και ένα όνομα που οι Ανωγειανοί σέβονται και τιμούν. Η οικογένεια του στέλνει στην ”Α” ένα τραγούδι και ένα κείμενο για τον εκλιπόντα αφιερωμένο στην μνήμη του και υμνώντας τις αξίες με τις οποίες τους μεγάλωσε ο Προσφύρης.

Ο γιος του Κώστας Μανουράς γνωστός συγγραφέας και μαντιναδολόγος των Ανωγείων γράφει για τον πατέρα του:

Έλειπα και δε μου μιλείς , πούρι να μου μανίζεις;

Ο Κώστας είμαι γέρο μου, κοντώ δε με  γνωρίζεις;

———————————————————-

Σήκω να πάμε στην αυλή στσι μουσαφίρηδες σου,

μα ‘συ τα ποχερίδια σου δε τα κρύψες ποτέ σου.

——————————————————–

Κι εδά τα καλώς όρισες σφίγγεις στα δυο σου χείλη,

κι ας ήρθε όλο το χωριό κι οι συγγενείς κι οι φίλοι.

————————————————————–

Μα σα δε θες!…Καλοστραθιά στο τόπο που πηγαίνεις,

και την Ελλιώ με τη γριά χεραγκαλιά να σέρνεις.

—————————————————————-

Άμε πατέρα στο καλό μα χάρη θα ζητήξω,

στον ύπνο μου να μ’ ενοχλείς να μη σ’ αναζητήξω.

 

Τα εγγόνια του Προσφύρη αποχαιρετούν τον παππού τους με τα παρακάτω λόγια:

 

“Αγαπημένε μας παππού,

 

Σήμερα σε αποχεραιτούμε πλήρη ημερών ,έχοντας ολοκληρώσει τον κύκλο της ζωής σου,που ήταν γεμάτος από χαρές και λύπες.

Γεννήθηκες στα Ανώγεια το 1920,ορφάνεψες από μικρός καθώς ο πατέρας σου ο Σαρακηνός πέθανε ξαφνικά αφήνοντας πίσω του πέντε μικρά παιδιά και την γυναίκα του Ειρήνη.

Κατεβαίνεις με τη μάνα σου και τα αδέρφια σου στο Κάστρο όπως μας έλεγες και πουλούσατε τυροκομικά για να ζήσετε.Η Κατοχή σε βρήκε στη Νίδα νεαρό να σηκώνεις πέτρες με το αντάρτικο ώστε να αποτρέψετε τους Γερμανούς να προσγειωθούν στον κάμπο.

Στη συνέχεια στη στράτα της ζωής σου συνάντησες την αγαπημένη σου σύζυγο,την Κατίνα του Μαχαιρομανώλη από το Αηδονοχώρι . Μαζί ανοίξατε το σπιτικό σας και εσύ μοχθώντας καθημερινά στα πρόβατα που με το κόπο σου έκαμες στα αγαπημένα σου Κουνά , κι η σύζυγος σου μεγαλώνοντας τα έξι παιδιά σας καταφέρνατε να τα φέρνετε  πέρα.

Κατόρθωσες και είδες εγγόνια,όμως η μοίρα σου έπαιξε άσχημο παιχνίδι. Στα 17 της χάνεις τη βιόλα σου , την Έλλη σου.Το χτύπημα σε συντάραξε όμως δεν ήτανε ικανό να σε βάλει κάτω,συνέχιζες να στηρίζεις την οικογένεια σου και έκανες αυτό που ήξερες καλύτερα να κάνεις,υπομονή και κουράγιο στους δίπλα σου αποτελώντας το παράδειγμα για όλους.

Πριν από πέντε χρόνια ,Χριστούγεννα του 2008 χάνεις την αγαπημένη σου σύζυγο,εντελώς ξαφνικά και πάλι όμως δεν το έβαλες κάτω.Συνέχισες να συντηρείσαι μοναχός σου,χωρίς να κουράζεις ποτέ κανένα,όλοι έρχονταν και σε έβλεπαν καθημερινά και εσύ ρωτούσες πάντα για τους υπόλοιπους χωρίς να παραπονεθείς ποτέ σου για τίποτα.

Σήμερα σου λέμε το ύστατο χαίρε ,έχοντας φύγει εντελώς ξαφνικά ,ξέροντας όμως ότι τα παιδιά και τα εγγόνια σου συνεχίζουν να πατούν πάνω στις αξίες και τις αρχές που εσύ μας δίδαξες. Καλοστραθιά παππού θα σε θυμόμαστε πάντα.

 

Πισώπλατα και ύπουλα σε χτύπησε ο Χάρος,

μπέτη με μπέτη να σταθεί δεν είχε βρει το θάρρος.

——————————————————————-

Απ’ το Μετόχι στα Κουνά εδιάβηκε η ζωή σου,

κι όποιος σε γνώρισε σαφή θα ‘χει τη θύμηση σου.

———————————————————————

Η Έλλη κι η γυναίκα σου στρώνουν για μουσαφίρη,

άμε και σε νημένουνε,καλοστραθιά Προσφύρη.

 

τα εγγόνια σου”

 

Ο Αριστείδης Χαιρέτης (Γιαλάφτης) αποχαιρετά με την κάτωθι μαντινάδα τον Νονό του:

 

Μ’ αγάπη και με σεβασμό κι εκτίμηση μεγάλη,

στον ακριβό μου Σάντολο το δάκρυ μου χαλάλι.

 

Η οικογένεια του νιώθει την ανάγκη να ευχαριστήσει το χωριό αλλά και όλους όσοι της συμπαραστάθηκαν στο πένθος τους, vκαθώς με τη σύσσωμη παρουσία τους σεβάστηκαν, τίμησαν και αποχαιρέτησαν έναν αυθεντικό Ανωγειανό που η σεμνή παρουσία του και το ήθος του τίμησαν τον τόπο μας και τις αξίες που τον διέπουν.

 

Εγκαταλείπει την εργένικη ζωή από την Παρασκευή 28 Ιουνίου ο Δήμαρχος Ανωγείων κ. Σωκράτης Κεφαλογιάννης και παντρεύεται την εκλεκτή της καρδιάς του Τόνια Παπαιωάνου σε ένα παραδοσιακό γάμο που θα ακολουθήσει με τη λύρα του Βασίλη Σκουλά στο κέντρο Ντελίνα.

Η ”Α” εύχεται βίον ανθόσπαρτο και καλούς απογόνους στο ζευγάρι. Ο Σταύρος Βιτώρος (Αγκούτσακας) παρακάτω με τον δικό του τρόπο εύχεται στους μελλόνυμφους!

 

Τον Δήμαρχο τους σήμερα παντρεύουνε τα Ανώγεια,

του πρώτου μας αρχόντου μας να μην του πω δυο λόγια;

Είναι ο πρώτος δήμαρχος απ’ όλους μας εργένης,

Σωκράτης του Σωκράτη γιος και η της Μαρμένης.

—————————————————————

Την πρώτη του θητεία του την ξόδεψε ραχάτι,

σαν τον Κουστώ ταξιδευτής με το μονό κρεβάτι.

Στη δεύτερη θητεία του έβαλε το μυαλό του,

Παραδοσιακό χωριό να κάμει το δικό του.

—————————————————————

Μα ήθελε πολλά λεφτά και τα μισά δεν γίναν,

και επηγαινοέρχονταν να βρει τα στην Αθήνα.

Βρήκε στα άμε και έλα του οι τα λεφτά τα πρώτα,

και την αγαπημένη του γυναίκα Παναγιώτα.

—————————————————————

Κεφαλογιάννης ο γαμπρός ο Δήμαρχος Σωκράτης,

που ‘πε στα Ανώγεια δε περνά ο νόμος Καλλικράτης.

Εις το Ναό του Αί Γιωργιού το γάμο τους θα κάνου,

το βράδυ με τη Τόνια του την Παπαιωάννου.

—————————————————————–

Ώρα επτά Παρασκευή και έπειτα τραπέζι,

εις τη Ντελίνα κι ο Σκουλάς τη λύρα θα τη παίζει.

Με το καλό να γίνουνε όλα που αναφέρω,

γάμος δημάρχου πρώτου μας απ’ όντε και με ξέρω.

—————————————————————

Και γιαε Δήμαρχε μετά του μέλιτος το μήνα,

να φέρεις χήρες μερικές για μας απ΄την Αθήνα!

 

Μετά από Απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Κρήτης προκηρύχτηκε ο διεθνής διαγωνισμός για την ανάθεση μελέτης του έργου « Δρόμος Γαράζο – Ανώγεια» (επαρχιακή οδός 29).
Ο δημόσιος διαγωνισμός, που θα διεξαχθεί στις 10 Σεπτεμβρίου 2013, προκηρύχτηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης με ανοικτή διαδικασία με σκοπό την επιλογή ανα-δόχου για την εκπόνηση της μελέτης, που έχει εκτιμώμενο προϋπολογισμό 1.680.843,19 Ευρώ.
Η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης, κα Μαρία Λιονή δήλωσε ότι ένα μεγάλο έργο πνοής ξεκινά για την επαρχία Μυλοποτάμου με την προκήρυξη της συγκεκριμένης μελέτης, που αφορά έναν δρόμο που θα ενώσει το Ρέθυμνο με το Ηράκλειο..

Ομαλά έγινε και στα Ανώγεια από χθες η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή για την τηλεόραση και όσοι έχουν τον ειδικό αποκωδικοποιητή ήδη βλέπουν το νέο σήμα είτε από τον πομπό της Μαλάξας στα Χανιά είτε από την Ρογδιά στο Ηράκλειο κάτι που καλύπτει αρχικά 350.000 κρητικούς.

Θυμίζουμε ότι όσοι δεν έχουν προμηθευτεί τον ειδικό αποκωδικοποιητή πρέπει να το κάνουν άμεσα καθώς το αναλογικό σήμα αναμένεται να διακοπεί εντός των επόμενων ημερών. Αυτό δεν χρειάζεται να γίνει αν η τηλεόραση που διαθέτουν έχει ήδη ενσωματωμένο τον ειδικό αποκωδικοποιητή κάτι που είναι πιθανό ειδικά αν η συσκευή έχει αγοραστεί μετά τον Οκτώβριο του 2009.

Για τεχνική υποστήριξη ή για αγορά αποκωδικοποιητή μπορείτε να απευθυνθείτε στο κατάστημα της SPACEPHONE  στα Ανώγεια.Για πληροφορίες καλέστε το 28340-31 100

Στο ψηφιακό μπουκέτο πέραν των καναλιών πανελλήνιας εμβέλειας περιλαμβάνονται και τα τοπικά κρητικά κανάλια τόσο του Ηρακλείου όσο και των Χανίων.

·        Για το κέντρο εκπομπής «Ρογδιά»:

 

Οι συχνότητες εκπομπής του ψηφιακού σήματος για τα κανάλια εθνικής εμβέλειας  είναι:

–         37 (602 MHz), 49 (698 MHz), 56 (754 MHz) για τα κανάλια που εκπέμπονται μέσω της ΕΡΤ

–         24 (498 MHz), 25 (506 MHz) για τα κανάλια που εκπέμπονται μέσω της Digea

Οι συχνότητες εκπομπής του ψηφιακού σήματος για τα κανάλια περιφερειακής εμβέλειας είναι:

–         38 (610 MHz), 61 (794 MHz)

 

·        Για το κέντρο εκπομπής «Μαλάξα»:

 

Οι συχνότητες εκπομπής του ψηφιακού σήματος για τα κανάλια εθνικής εμβέλειας είναι:

–         21 (474 MHz), 24 (498 MHz), 39 (618 MHz) για τα κανάλια που εκπέμπονται μέσω της ΕΡΤ

–         49 (698 MHz), 56 (794 MHz) για τα κανάλια που εκπέμπονται μέσω της Digea

Οι συχνότητες εκπομπής του ψηφιακού σήματος για τα κανάλια περιφερειακής εμβέλειας είναι:

–         38 (610 MHz), 57 (762 MHz)

Σε μια σπουδαία κίνηση προσφοράς και αλληλεγγύης στις δύσκολες εποχές που διανύουμε προχώρησε στα Ανώγεια ο ιδιοκτήτης του Φροντιστηρίου Μαθηματικών ”Ολοκλήρωμα” κ. Μανώλης Φασουλάς ο οποίος ανακοίνωσε ότι τα θερινά τμήματα προετοιμασίας για όλους τους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου θα είναι δωρεάν, γιορτάζοντας με αυτόν τον τρόπο τα δεκαπέντε χρόνια λειτουργίας του και δίνοντας έτσι μια ανάσα στους γονείς σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς.

Οι προσφορές μεμονωμένων ανθρώπων στον τόπο μας σε τομείς όπως η Παιδεία η Υγεία και άλλων , συνεχίζονται και δείχνουν τον δρόμο και σε άλλους με το σύνθημα ότι η κρίση ξεπερνιέται όταν ενωμένοι προχωρήσουμε χωρίς υπερβολές αλλά με γνώμονα ότι το καλό του συνανθρώπου μας είναι ταυτόχρονα και δικό μας.

Η “Α” συγχαίρει το Μανώλη Φασουλά γι αυτή του την κίνηση και του ευχόμαστε τα καλύτερα για τη συνέχεια.

Η ανακοίνωση του Φροντιστηρίου έχει ως εξής:

”Ο καθηγητής Μαθηματικών Μανώλης Φασουλάς ιδιοκτήτης του Φροντιστηρίου Μαθηματικών Μέσης Εκπαίδευσης ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΑ γιορτάζοντας φέτος τα 15 χρόνια λειτουργίας του Φροντιστηρίου και συναισθανόμενος τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βαραίνουν των χώρα μας και κατ’ επέκταση την περιοχή μας,σας γνωρίζει ότι την καλοκαιρινή περίοδο από 2 Ιούλη έως 15 Αυγούστου 2013,τα τμήματα προετοιμασίας για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου θα λειτουργήσουν δωρεάν ,ως ελάχιστο δείγμα προσφοράς στον τόπο του. Εγγραφές καθημερινά 6-8 μ.μ στο Φροντιστήριο.”.

Συνολικά εννέα Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία του νησιού εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα Τηλεϊατρικής της Vodafone, με ενέργειες της Διοίκησης της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης.

Το Πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Ναυτιλίας & Αιγαίου και υλοποιείται σε συνεργασία με το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, ενώ στην υλοποίηση του Προγράμματος συμμετέχουν επίσης το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων- Προαγωγής Υγείας και η εταιρεία Vidavo.

Συγκεκριμένα τα 9 Κέντρα Υγείας που εντάσσονται με εισήγηση της 7ης Υ.ΠΕ Κρήτης είναι:
1. Κ.Υ. Ανω Βιάννου (Ηρακλείου)
2. ΠΙ Ζαρού του Κ.Υ. Μοιρών (Ηρακλείου)
3. Κ.Υ Αγίας Φωτεινής (Ρεθύμνου)
4. Κ.Υ. Ανωγείων (Ρεθύμνου)
5. Κ.Υ. Καντάνου (Χανίων)
6. Π.Ι. Αγ. Ρουμέλης του Κ.Υ. Βάμου (Χανίων)
7. Π.Ι. Γαύδου του Κ.Υ. Καντάνου (Χανίων)
8. Κ.Υ. Τζερμιάδου (Λασιθίου)
9. Π.Ι. Τουρλωτής του Γ.Ν.-Κ.Υ. Σητείας

To Πρόγραμμα απευθύνεται και καλύπτει κυρίως ασθενείς με χρόνιες παθήσεις (παχύσαρκοι, καπνιστές κ.α.), ασθενείς υψηλού κινδύνου και παιδιά που αθλούνται ή πρόκειται να αθληθούν, αλλά και γενικότερα όσους πολίτες επιθυμούν να ελέγξουν την κατάσταση υγείας τους και οι οποίοι κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές που απέχουν τουλάχιστον είκοσι χιλιόμετρα από κρατικά ή κεντρικά νοσοκομεία.

Συγκεκριμένα, αφορά στη διαδικασία λήψης εξετάσεων σε πολίτες μέσω ειδικών ιατρικών μηχανημάτων, ιατρικός εξοπλισμός ο οποίος παραχωρείται στους αγροτικούς ή γενικούς ιατρούς που ορίζονται.

Στη συνέχεια οι εξετάσεις αυτές μεταφέρονται μέσα από το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας της Vodafone στους ειδικευμένους ιατρούς του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, οι οποίοι αποστέλλουν τη συμβουλευτική τους γνωμάτευση με τον ίδιο τρόπο.
Οι εξετάσεις που περιλαμβάνονται είναι μεταξύ άλλων, καρδιογράφημα, μέτρηση αρτηριακής πίεσης, μέτρηση γλυκόζης, σπιρομέτρηση και κορεσμός οξυγόνου.

Η Διοίκηση της 7ης Υ.ΠΕ Κρήτης έχει προχωρήσει στον ορισμό, σύμφωνα με το Πρόγραμμα, ενός ιατρού σε κάθε Κέντρο Υγείας ή Περιφερειακό Ιατρείο που έχει ενταχθεί, ο οποίος θα αναλάβει ως υπεύθυνος του προγράμματος και θα εκπαιδευτεί από την εταιρεία Vidano, που έχει αναλάβει την τεχνική υποστήριξη του προγράμματος.
Ο ιατρός αυτός μαζί με τον αναπληρωματικό του κατά την εκπαίδευση του θα παραλάβει ένα βαλιτσάκι που περιέχει όλα τα απαραίτητα μηχανήματα τα οποία θα χρησιμοποιεί κατά την εξέταση των πολιτών.

Τα οφέλη για τους συμμετέχοντες στο Πρόγραμμα είναι η δυνατότητα προληπτικής ιατρικής αλλά και η ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας εφόσον καταργούνται οι γεωγραφικοί περιορισμοί και παρέχεται η δυνατότητα σε όλους να έλεγχου άμεσα την κατάσταση της υγείας τους στον τόπο διαμονής τους.
Η όλη δαπάνη της εφαρμογής και σταδιακής διεύρυνσης του Προγράμματος βαρύνει την εταιρεία στο πλαίσιο των δράσεων της κοινωνικής ευθύνης της.

Αμέσως μετά την υλοποίηση της εκπαίδευσης των ιατρών και της παραλαβής του απαραίτητου εξοπλισμού, τον Ιούλιο, θα πραγματοποιηθεί κοινή συνάντηση των υπευθύνων ιατρών με την Υποδιοικήτρια της 7ης Υ.ΠΕ Κρήτης Δρ. Άννα Τριχοπούλου, η οποία έχει αναλάβει και την ευθύνη παρακολούθησης του Προγράμματος, στα γραφεία της υπηρεσίας, προκειμένου να καθοριστούν οι περαιτέρω ενέργειες καλύτερης εφαρμογής.

Πηγή :www.cretalive.GR

-->