Archive for Δεκεμβρίου 2022
Ναός Αγίου Μηνά, Πέμπτη, 29 Δεκεμβρίου 2022
αποχαιρετιστήριος λόγος
Έχουμε την τύχη να ζούμε ως Έλληνες σε μια χώρα με έναν ιδιαίτερο πολιτισμό και μια μοναδική ιστορία στο πέρασμα των χρόνων. Αυτή η ιστορία και ο πολιτισμός, αποτελούν και τον πλούτο μας. Ένα από τα θεμελιώδη αξιώματα της ιστορίας, είναι ότι γράφεται από δρώντες ανθρώπους, από όλους όσους αγαπούν τη χώρα τους, από όλους εκείνους που ζυμώθηκαν με τις ιδέες της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας.
Σήμερα, αποχαιρετούμε την Ριρίκα, την πρώτη κόρη του Στεφανογιάννη, του Ανωγειανού Αρχηγού της Αντίστασης. Σήμερα, κύκλοι και ομάδες Πανεπιστημιακών, προσπαθούν με περίτεχνο τρόπο να αναθεωρήσουν την κατοχική ιστορία και να μας παρουσιάσουν έναν κατακτητή ήπιο, με αισθήματα ανθρωπισμού, παραβλέποντας τα εγκλήματα που διέπραξε ο φασιστικός στρατός στην Κρήτη. Και ακριβώς, μέτοχοι της αντίστασης της Κρήτης όπως η Ριρίκα, οι λιγοστοί άντρες και γυναίκες που βρίσκονται ακόμη στη ζωή, στέκονται μπροστά στους αναθεωρητές ως κυματοθραύστες, καταρρακώνοντας τα κακόβουλα σχέδιά τους.
Τρίτη 3 Ιανουαρίου, Ανώγεια. στις 7 μ.μ. στο αμφιθέατρο του Δημοτικού σχολείου.
Κείμενα-παρουσίαση: Κική Αργυρίου
Η Παραδοσιακή Χορωδία Ανωγείων συμπράττει με τη Μικτή Παραδοσιακή Χορωδία Σισσών και τη Μικτή Παραδοσιακή Χορωδία Αγίου Δημητρίου και παρουσιάζουν κάλαντα και παινέματα του Αγίου Δωδεκαημέρου.
Επιμέλεια, διδασκαλία, διεύθυνση χορωδιών: Θάνος Γιακουμάκης.
Ταχιά ταχιά ν’ Αρχιμενιά, που ‘ν η αρχή του χρόνου,
απού γεννήθηκε ο Χριστός στη γην επεριπάτει
και βγήκεν και χαιρέτησεν όλους τσι ζευγολάτες
κι ο πρώτος που του ‘πάντηξε ήτον ο Άι Βασίλης.
Σάββατο 31 Δεκεμβρίου, πλατεία Ελευθερίας, Ηράκλειο:
Η Παραδοσιακή Χορωδία Ανωγείων συμπράττει με τη Μικτή Παραδοσιακή Χορωδία Σισσών και τη Μικτή Παραδοσιακή Χορωδία Αγίου Δημητρίου και παρουσιάζουν κάλαντα και τραγούδια του Δωδεκαημέρου.
Επιμέλεια, διδασκαλία, διεύθυνση χορωδιών: Θάνος Γιακουμάκης.
Στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Δήμου Ηρακλείου με τίτλο “Χριστουγεννιάτικο κάστρο”
Ο Δήμος Ανωγείων προχωρά σε συνεργασία με τον αναπτυξιακό οργανισμό ΟΤΑ «Δαίδαλος ΑΕ», στην αναδιαμόρφωση χώρων και τη στατική ενίσχυση του Δημαρχείου Ανωγείων,.
Οι μελέτες αφορούν την στατική ενίσχυση του κτιρίου του Δημαρχιακού Μεγάρου καθώς και την αναδιαμόρφωση του χώρου ώστε το κτίριο να αποτελεί ένα ασφαλή, ενεργειακά αυτόνομο και λειτουργικό χώρο για την κάλυψη των αναγκών των πολιτών, συνολικού προϋπολογισμού 85.000€ και η χρηματοδότηση προέρχεται από το Ταμείο Παρακαταθηκών.