Archive for Μαρτίου 2016

Την Κυριακή 3 Απριλίου, στις 11:30 πμ ανοίγει η αυλαία του σκακιστικού Διασυλλογικού Πρωταθλήματος της Γ’ Εθνικής με τον Σκακιστικό Όμιλο Ανωγείων να φιλοξενεί τον ΕΓΟΗ. Η αναμέτρηση θα λάβει χώρα στο εντευκτήριο της ομάδας των Ανωγείων στο ισόγειο του Δημαρχείου Ανωγείων.  Στους αγώνες πρωταθλήματος η σύνθεση των ομάδων είναι 10μελης.

Η ομάδα του Σ.Ο. Ανωγείων φιλοδοξεί να κάνει μια καλή αρχή στο πρωτάθλημα, ώστε να μπορέσει να πετύχει μια πορεία ανάλογη της περσινής ή και ακόμα καλύτερη. Όπως λένε οι υπεύθυνοι του συλλόγου, διοίκηση και προπονητές: «Στόχος της ομάδας είναι να παίζει συνεχώς καλύτερο σκάκι. Κάθε φορά καλύτερο από πριν. Και φυσικά να το ευχαριστιέται. Από κει και πέρα το ποια θα είναι η τελική κατάταξη θα το δούμε στο τέλος. Η δική μας ομάδα χτίζεται βήμα-βήμα, με υπομονή και με βασική αρχή της να στηρίζεται στα δικά της παιδιά. Ο στόχος είναι η ομάδα να γίνεται συνεχώς καλύτερη μέσα από την συνεχή βελτίωση των σκακιστών της και όχι να καλύπτει τα όποια κενά με μεταγραφές. Με την ίδια φιλοσοφία συνεχίζουμε και πώς αλλιώς θα μπορούσε να γίνει όταν την ομάδα έχουν πλαισιώσει τόσα παιδιά από τον τόπο μας τα οποία συνεχώς βελτιώνονται και εξελίσσονται. Οπότε αυτοσκοπός δεν είναι μια συγκεκριμένη θέση στο πρωτάθλημα αλλά η συνεχής εμβάθυνση στο σκάκι και η εξέλιξη των παιχτών της ομάδας μέσα τόσο από τα ατομικά πρωταθλήματα αλλά και από το διασυλλογικό πρωτάθλημα το οποίο αποτελεί γιορτή για κάθε σύλλογο ο οποίος λειτουργεί ως παρέα και ομάδα».

Το αγωνιστικό πρόγραμμα της ομάδας των Ανωγείων στη Γ’ Εθνική έχει ως εξής:

Κυριακή 3 Απριλίου: ΣΟ ΑΝΩΓΕΙΩΝ – ΕΓΟΗ

Σάββατο 9 Απριλίου: ΣΑ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ – ΣΟ ΑΝΩΓΕΙΩΝ

Κυριακή 10 Απριλίου: ΣΟ ΑΝΩΓΕΙΩΝ – ΟΦΗ 2000

Τελική φάση πρωταθλήματος, στο ξενοδοχείο Porto Platanias*****:

Παρασκευή 15 Απριλίου: ΣΟ ΡΙΘΥΜΝΑ – ΣΟ ΑΝΩΓΕΙΩΝ

Σαββάτο 16 Απριλίου: ΣΟ ΑΝΩΓΕΙΩΝ – ΑΟ ΚΙΣΣΑΜΟΥ

Σάββατο 16 Απριλίου: ΟΦΣΧ – ΣΟ ΑΝΩΓΕΙΩΝ

Κυριακή 17 Απριλίου: ΣΟ ΑΝΩΓΕΙΩΝ – ΟΑΧ 2000

 

Ευχόμαστε στην ομάδα του τόπου μας ότι καλύτερο και καλή συνέχεια σε όλες τις δράσεις της.

Αφιέρωμα: Γιώργης Μπαγκέρης

 

℘℘Θα το πιστέψω μόνο αν δω να κλείνει το μνημείο,
αλλιώς πρωταπριλιάτικο θα πω πως είναι αστείο..℘℘ 

Μύρων Σκουλάς (1954-2002)

 

Πρώτη Απριλίου 2002. Μια μαύρη Πρωταπριλιά για τα Ανώγεια με ψύχρα και μια ατμόσφαιρα σιωπής και βουβού πόνου ανάμεσα στους κατοίκους. Όλοι κατευθύνονται χωρίς να μιλάνε προς τον Ιερό Ναό της Παναγίας στο Περαχώρι, όπου και θα αποχαιρετήσουν τον δικό τους Μύρωνα , ένα αυθεντικό μερακλή, έναν καλλιτέχνη που άφησε αιώνιο το στίγμα του στην μουσική Κρητική παράδοση. Ο Μύρων Σκουλάς έφευγε για το μεγάλο ταξίδι σε ηλικία μόλις 48 ετών, αλλά σε αυτό το σύντομο μονοπάτι της ζωής του πρόλαβε να αφήσει μια τεράστια παρακαταθήκη στο τραγούδι, στη μαντινάδα που χτυπάει στο κέντρο την καρδιά και τα συναισθήματα, στην λεβεντιά και στην αρχοντιά ενός ανθρώπου που ξεκίνησε βοσκός από τα Ανώγεια και έμελλε να γίνει από τους σημαντικότερους εκφραστές της παράδοσης μας.

Μέχρι το τέλος της ζωής του ο Μύρος δεν ξέχασε ποτέ τη μεγάλη του αγάπη τα Ανώγεια,τα πρόβατα και το βουνό παράλληλα με την μουσική του πορεία.Ένας αυθεντικός καλλιτέχνης που μέχρι και σήμερα έχει φανατικούς θαυμαστές όλων των ηλικιών. Έφερε στην μουσική μας όχι μόνο το μαντολίνο αλλά κυρίως το πάθος ,την αυθεντικότητα και την αγάπη για την παρέα και το μερακλήκι που βγαίνει από τα βάθη της ψυχής. Ο δίσκος ℘℘Κρητική Καντάδα ℘℘ στα μέσα της δεκαετίας του ℘80, μαζί με τον Μιλτιάδη Σκουλά, έμεινε στην ιστορία και ουσιαστικά έφερε στην Κρητική μουσική το μαντολίνο, το οποίο καθιερώθηκε αργότερα στις δουλειές των περισσότερων Κρητών καλλιτεχνών. Πέρα από την Κρητική Καντάδα  κυκλοφόρησε ακόμα τους δίσκους ℘℘℘Τα Αορείτηκα℘℘, ℘℘Τα Μυστικά του Φεγγαριού ℘℘, ℘℘Εγώ ℘χω δυνατά φτερά℘℘ και  ℘℘Τα Νυχτοπερπατήματα℘℘  που τον καθιέρωσαν στη συνείδηση του κόσμου ως ένα τεράστιο ερμηνευτή και ένα σπουδαίο μαντιναδολόγο.

 

Δεν υπάρχει παρέα ή καντάδα στο χωριό από νεαρούς ή και μεγαλύτερους ανθρώπους στα Ανώγεια που να μην τραγουδήσουν κάποια από τις εκατοντάδες μαντινάδες του, να μην προσπαθήσουν να μιμηθούν τον τρόπο που με πάθος ο ίδιος τις τραγουδούσε. Να μην καθίσουν στη συνέχεια και να πουν κάποια όμορφη ιστορία που έζησαν με τον ίδιο τον Μύρων σε κάποια παρέα ή σε κάποιο από τα μαγαζιά που τραγουδούσε και που πάντα ήταν κατάμεστα για να τον απολαύσουν.

 

” Η μαντινάδα για μένα είναι ότι ωραιότερο υπάρχει. Γιατί με μια μαντινάδα μπορείς να εκφράσεις μια ολόκληρη ζωή σε τέσσερις γραμμές..” είχε ο ίδιος τονίσει σε κάποια από τις συνεντεύξεις του. Αυτό έκανε ο Μύρων, ολόκληρη τη ζωή του μας την έδινε με ένα στίχο και μια μαντινάδα, γιατί η μαντινάδα ήταν η ζωή του.

Ο Μύρων Σκουλάς νικήθηκε από την επάρατη νόσο και ” έφυγε” τον Απρίλιο του 2002. Πάλεψε σκληρά για χρόνια με την αρρώστια αλλά δεν τα κατάφερε και πέθανε χωρίς να προλάβει να δώσει ακόμα περισσότερα στον πολιτισμό μας. Έφυγε αλλά η κληρονομιά του μένει αιώνια και το παράδειγμα του ακολουθείτε μέχρι και σήμερα από μουσικούς, καλλιτέχνες, στιχουργούς, αλλά και απλούς ανθρώπους που μέσω μιας μαντινάδας ή μιας μουσικής δείχνουν τα συναισθήματα και την ψυχή τους στον κόσμο. Αθάνατος! Θα τον θυμόμαστε πάντα για τις μαντινάδες, το τραγούδι του και το μεγαλείο της ψυχής του. Ο χρόνος δεν μπορεί να σβήσει την μνήμη για τον Μύρων και για κανένα άλλο αληθινά μεγάλο..

 

℘℘Σπάσε του πόνου σύννεφο η πίκρα να λιγάνει,
να βγει ο ήλιος τσι χαράς τη σκέψη να ζεστάνει..℘℘

℘℘Αγριολούλουδο τσ℘ αυγής κι αξεμπουμπούκιαστο μου,
αχνοδροσουλιασμένο μου,φυντάνι ξομπλιαστό μου…℘℘

℘℘Όσο κι αν ζούμε χωριστά δε σ℘ έχω αφήσει μόνη,
με τη δική σου ανάμνηση βραδιάζει ξημερώνει..℘℘

℘℘Για σένα έχω στη καρδιά Παλάτι και Μπαλκόνια,
Μπαξέ με διάφορα δεντρά και κελαηδούν τ℘ αηδόνια..℘℘

℘℘Κάθε ηλιοβασίλεμα σ℘ αναστορούμε φως μου,
γιατί το βλέπαμε μαζί μα εδά είμαι μοναχός μου..℘℘

℘℘Όσο κι αν είναι δυνατές οι μπόρες δε με πιάνουν,
γιατί χω δυνατά φτερά και στα ανοιχτά με βγάνουν..℘℘

℘℘Κρυφά του κόσμου ήθελα να ℘χω τα βάσανα μου,
μα δε μπορώ προδίδομαι στ℘ αναστενάγματα μου…℘℘

℘℘Είναι καρδιές που εύκολα μια αγάπη λησμονούνε,
κι άλλες που θυσιάζονται για κάτι που αγαπούνε..

Ξεκινάνε αύριο Παρασκευή 1 Απριλίου από τις 9 π.μ στο Κέντρο Υγείας Ανωγείων οι δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για τους κατοίκους των Ανωγείων, αλλά και όλων των γειτονικών χωριών, που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανωγείων. Στα Ανώγεια θα βρεθεί για ένα τριήμερο κλιμάκιο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού με γιατρό ουρολόγο, αγγειοχειρούργο και ορθοπεδικό που θα πραγματοποιήσουν τις δωρεάν εξετάσεις, αλλά και επανέλεγχο, όχι μόνο για ασφαλισμένους, αλλά και όλους τους ανασφάλιστους όλων των ηλικιών!

 

“Κάλλιο Προλαμβάνειν παρά θεραπεύειν” το σύνθημα του τριημέρου σε μια δράση που γίνεται  για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά και που έχει βοηθήσει αυτή την τριετία αρκετούς συνανθρώπους μας που έμαθαν σε πρώιμο στάδιο για κάποια ασθένεια. Για την Παρασκευή 1 και το Σάββατο 2 Απριλίου οι εξετάσεις θα γίνονται από τις 9 π.μ έως τις 7 μ.μ , ενώ την Κυριακή 3 Απριλίου από τις 9 π.μ έως τις 3 μ.μ. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στο Κέντρο Υγείας Ανωγείων ζητώντας την κα Ρένα Ανδρεαδάκη για πληροφορίες αλλά και για να κλείσουν ραντεβού συγκεκριμένη ώρα για την εξέταση ( τηλ: 28340-340215 και 28340-340000).

 

Επικεφαλής του κλιμακίου των γιατρών θα είναι η Νοσηλεύτρια και πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων του Ερυθρού Σταυρού κα Βούλα Γεωργάκη. Η διοργάνωση είναι του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανωγείων, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, με την συν-διοργάνωση από το Κέντρο Υγείας Ανωγείων. Το τριήμερο τελεί υπό την Αιγίδα του Δήμου Ανωγείων.

“Έφυγε” από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών η Περσεφόνη Αεράκη (Νταρογιώργενα). Η νεκρώσιμος ακολουθία θα ψαλεί την Παρασκευή 1 Απριλίου στις 2μμ στον Άγιο Γεώργιο.

Η ΆνωΓη εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στους οικείους της.


Θέμα: Γιώργης Μπαγκέρης

Το πρώτο “καραβάνι” αλληλεγγύης με ανθρωπιστική βοήθεια για τους πρόσφυγες έφτασε σήμερα από τα Ανώγεια στο Ηράκλειο, στον χώρο του τελωνείου, εκεί όπου εθελοντές από διάφορες ομάδες και μη Κυβερνητικές οργανώσεις τα συγκεντρώνουν, τα διαλέγουν και τα αποστέλλουν στα ειδικά κέντρα για να δοθούν σε αυτούς που τα έχουν ανάγκη. Επικεφαλής της Ανωγειανής αποστολής ήταν ο Αντιδήμαρχος Ανωγείων κ. Βασίλης Σμπώκος που παρέδωσε κυρίως τρόφιμα και φάρμακα με ένα φορτηγό του Δήμου, υλικό που απλόχερα προσφέρουν οι Ανωγειανοί -και συνεχίζουν καθημερινά να προσφέρουν- για να απαλύνουν το δράμα των προσφύγων. Τις επόμενες ημέρες από τα Ανώγεια θα φτάσει ακόμα περισσότερο υλικό με ρούχα, αλλά και άλλα τρόφιμα και φάρμακα που βρίσκεται συγκεντρωμένο στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου. Η εικόνα που σας μεταφέρουμε σήμερα Τετάρτη 30 Μαρτίου από το τελωνείο Ηρακλείου, δείχνει και το μέγεθος της προσφοράς, όχι μόνο των Ανωγειανών, αλλά και όλων των Κρητών που προσφέρουν καθημερινά τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους συνανθρώπους μας.

 

Στην Ανωγή μίλησε μετά την παράδοση του υλικού τόσο ο Αντιδήμαρχος Ανωγείων κ. Σμπώκος ο οποίος τόνισε ότι τα Ανώγεια ως Δήμος αλλά και ατομικά ο κάθε δημότης θα είναι πάντα αλληλέγγυοι σε όσους χρειάζονται βοήθεια, αλλά και η εθελόντρια και μέλος του συντονιστικού Κρήτης για την βοήθεια στους πρόσφυγες κα Μαρία Νοϊδου που μας μίλησε για την τεράστια αγκαλιά προσφοράς της Κρήτης, αλλά και για τα είδη που χρειάζονται περισσότερο από κάποια άλλα για να απαλύνουν την δύσκολη καθημερινότητα των προσφύγων. Αναλυτικά τα όσα μας δήλωσαν:

 

Βασίλης Σμπώκος:Το χωριό μας έχει τρεις εσωτερικές μεταναστεύσεις.Αυτό οι πρόγονοι μας, μας το έχουν μεταφέρει και για αυτό υπάρχει περίσσια ευαισθησία στους Ανωγειανούς σε τέτοιου είδους ζητήματα .

 

” Ο Δήμος Ανωγείων είναι πάντα πρωτοπόρος και συμμετέχει στα εθελοντικά κινήματα ,τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται και που έχουν ως σκοπό την παροχή βοήθεια σε συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. Αυτή τη στιγμή που υφίσταται στη Χώρα μας ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο , με τα κύματα των μεταναστών και των προσφύγων από τη Συρία, οι Ανωγειανοί δίνουν και αυτοί με τον δικό τους τρόπο το μήνυμα ότι πρώτα και πάνω από όλα είμαστε άνθρωποι. Από το υστέρημα των Ανωγειανών μαζεύτηκαν εδώ αρκετά πράγματα. Πραγματοποιούμε την πρώτη μεταφορά αγαθών από το χωριό. Πρόκειται κυρίως για τρόφιμα και φάρμακα . Τα είδη ρουχισμού τα έχουμε σε αποθήκες μας στα Ανώγεια και σε μεταγενέστερη φάση θα τα φέρουμε στο Ηράκλειο. Ερχόμαστε λοιπόν εδώ σήμερα στο λιμάνι του Ηρακλείου για να δώσουμε ανθρωπιστική βοήθεια που πιστεύουμε ότι θα πάει στους ανθρώπους που πρέπει για να απαλύνει κάπως τον πόνο τους σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία που περνάνε στη ζωή τους.

Είμαστε απόγονοι ανθρώπων που βίωσαν στο πετσί τους την προσφυγιά . Το χωριό μας έχει τρεις εσωτερικές μεταναστεύσεις .Τρεις φορές οι Ανωγειανοί έφυγαν από τον τόπο τους και τρεις φορές επέστρεψαν. Στη διαδρομή τους αυτή άλλοι άνθρωποι στάθηκαν δίπλα τους και τους βοήθησαν, γιατί ήταν πολύ οδυνηρό αυτό που βίωσαν. Αυτό οι πρόγονοι μας, μας το έχουν μεταφέρει και για αυτό υπάρχει περίσσια ευαισθησία στους Ανωγειανούς σε τέτοιου είδους ζητήματα . Είμαστε και θα είμαστε πάντα αλληλέγγυοι ως Δήμος αλλά και ατομικά κάθε ένας συγχωριανός σε τέτοιου είδους δράσεις που αφορούν τον συνάνθρωπο μας” ολοκληρώνει ο Αντιδήμαρχος Ανωγείων.

 

Εθελόντρια Μαρία Νοίδου :Είμαστε πάρα πολύ συγκινημένοι . Αυτή η προσφορά δεν τελειώνει ποτέ θα είμαστε εδώ για όσο χρειαστεί και ο κόσμος δε σταματά ποτέ να προσφέρει.

 

” Υπάρχει τεράστια ανταπόκριση. Από το πρωί δεν προλαβαίνουμε να ξεφορτώνουμε φορτηγά που έρχονται εδώ με ανθρωπιστική βοήθεια, από διάφορους Δήμους. Εδώ κάνουμε την διαλογή με βάση αυτών που ζητάνε τα Κέντρα. Έχουμε πάρα πολλά πράγματα τα οποία θα δοθούν στα Κοινωνικά Παντοπωλεία, τα οποία δεν χρειάζονται στους πρόσφυγες. Τεράστιες ποσότητες . Είμαστε πάρα πολύ συγκινημένοι . Αυτή η προσφορά δεν τελειώνει ποτέ θα είμαστε εδώ για όσο χρειαστεί και ο κόσμος δε σταματά ποτέ να προσφέρει.

Να τονίσω ότι περισσότερο χρειάζεται φαρμακευτικό υλικό το οποίο οι ειδικοί από τα Κοινωνικά φαρμακεία θα διαλέξουν τι χρειάζεται, εμείς απλώς το συγκεντρώνουμε αυτή τη στιγμή. Αυτή τη στιγμή θα ήθελα να πω ότι γενικά χρειαζόμαστε χυμούς, παξιμάδια, μπισκότα, κυρίως είδη προσωπικής υγιεινής όπως σαπούνια, σαμπουάν, σερβιέτες και κυρίως για μωρά, όπως σκόνες, μωρουδιακά γάλατα, μωρομάντηλα ,pampers και άλλα παρόμοια είδη”  καταλήγει η κα ΝοΪδου.

 

 

Τέλος εποχής δυστυχώς για το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Ανωγείων μετά από μια πολύ επιτυχημένη προσπάθεια που είχε διάρκεια τριών χρόνων και η υπεύθυνη του προγράμματος στα Ανώγεια κα Ελευθερία Καλομοίρη, με μια επιστολή της στην “Α”, ανατρέχει στις σπουδαίες δράσεις που αναπτύχθηκαν αυτή την τριετία, αλλά και τις δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες επετεύχθη σαν αυτές οι δράσεις λόγω των δυσκολιών που υπάρχουν σε ένα ορεινό μέρος σαν τα Ανώγεια. Ένα πρόγραμμα που την ώρα που απέκτησε μεγάλη δυναμική, ολοκληρώθηκε από την Πολιτεία, αφήνοντας ένα μεγάλο κενό σε μια ορεινή και μειονεκτική περιοχή όπως του Δήμου Ανωγείων.

 

Ευχόμαστε σύντομα το πρόγραμμα να λειτουργήσει ξανά με οποιαδήποτε μορφή ή ονομασία. Οι φορείς και οι αρχές του τόπου πρέπει να πιέσουν προς όλες τις κατευθύνσεις ώστε να μην διακόπτονται προγράμματα που προσφέρουν διεξόδους στον πληθυσμό μιας απομακρυσμένης περιοχής όπως της δικής μας. Όπως αναφέρει και η ίδια η κα Καλομοίρη “. Η ουσία δεν είναι να συνεχίσει να υφίσταται ως τίτλος η Δια Βίου Μάθηση αλλά να παράγει έργο και να ωφελεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος πολιτών αλλά δυστυχώς αυτό δεν μπορεί να εκτιμηθεί και απαξιώνεται, όπως καθετί όμορφο χτίζεται σε αυτή την χώρα. “. Αναλυτικά η επιστολή της κας Καλομοίρη έχει ως εξής:

 

 

Ενημερώνουμε όλους τους δημότες του Δήμου Ανωγείων, ότι το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης ρίχνει αυλαία. Ο Δήμος Ανωγείων υπήρξε από τους πρώτους δήμους που ανταποκρίθηκαν άμεσα στην πρόσκληση του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. για τη δημιουργία Κέντρου Δια Βίου Μάθησης στα Ανώγεια. Το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Ανωγείων τέθηκε σε λειτουργία τον Φεβρουάριο του 2013 από τον Δήμο Ανωγείων και το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ( δια της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς και του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης). Το έργο εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό πρόγραμμα ¨Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση¨ και συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.

Στο ΚΔΒΜ τα 3 χρόνια λειτουργίας δημιουργήθηκαν 30 δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα για τους δημότες. Παρά τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε ως ένα απομακρυσμένο από το κέντρο του Ρεθύμνου Κ.Δ.Β.Μ., λόγω της άρνησης πολλές φορές εκπαιδευτών να αναλάβουν προγραμματισμένο τμήμα εξαιτίας της απόστασης, έχοντας ως αποτέλεσμα τμήματα με συμμετοχές εκπαιδευόμενων να μένουν στον αέρα για αρκετό διάστημα και άλλα να μην προλάβουν να υλοποιηθούν καν καθώς εξαντλούνταν ο πίνακας εκπαιδευτών ειδικότητας, καταφέραμε να προσφέρουμε στον κόσμο πολλά και ενδιαφέροντα προγράμματα ικανοποιώντας όσο το δυνατόν περισσότερες εκπαιδευτικές ανάγκες. Λειτουργήσαμε, παρά τον περιορισμένο αριθμό διαθέσιμων εκπαιδευτών, πολλά τμήματα πληροφορικής, ξένων γλωσσών (αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, γερμανικά), οικολογικές λύσεις για το σπίτι, πρακτικές συμβουλές υγιεινής διατροφής, περιβάλλον και καθημερινή ζωή, ηλεκτρονική επιχειρηματικότητα, διαχείριση διαπροσωπικών σχέσεων, εθελοντικές δράσεις στην τοπική κοινωνία, αντιμετώπιση της κοινωνικής κρίσης στην καθημερινή ζωή. Επίσης, υλοποιήθηκαν και αρκετά προγράμματα τοπικής εμβέλειας, προγράμματα που πρότειναν οι δημότες και οι φορείς του δήμου Ανωγείων, όπως κατασκευή τοπικής φορεσιάς, εργαστήρι υφαντικής, κοπτική-ραπτική και κόσμημα.

Στήσαμε το Κ.Δ.Β.Μ. Ανωγείων από την αρχή και πιστέψαμε πολύ σ΄ αυτόν τον θεσμό. Η προσπάθεια μας να εδραιώσουμε στην συνείδηση του κόσμου τι είναι η Δια Βίου μάθηση υπήρξε συνεχής και κοπιαστική όπως μεγάλη ήταν και η προσπάθεια για να εξασφαλιστούν όλα όσα ήταν απαραίτητα για την λειτουργία του ΚΔΒΜ όπως χώρους στέγασης, υλικοτεχνική υποδομή, χώρους για την υλοποίηση των προγραμμάτων, κλπ, και τώρα όλα αυτά θα εγκαταλειφθούν. Διαδώσαμε την ιδέα της δια βίου μάθησης σε ένα ορεινό δήμο, ξεπεράσαμε τα όποια προβλήματα παρουσιάζονταν κατά καιρούς( έλλειψη εκπαιδευτών, χώρων, περιορισμένος χρόνος υλοποίησης τμημάτων) και φέραμε τους ανθρώπους πιο κοντά εντάσσοντάς τους σε μια ομάδα και δίνοντάς τους την δυνατότητα να γνωρίσουν πράγματα, που δεν είχαν την δυνατότητα να ενημερωθούν από αλλού ή αγνοούσαν αλλά και την ευκαιρία να μεταδώσουν και οι ίδιοι δικές τους γνώσεις, απόψεις και εμπειρίες.. Αίσθηση όλων είναι ότι διεκόπη βίαια το έργο της δια βίου μάθησης την στιγμή που είχε εδραιωθεί στην αντίληψη του κόσμου και υπήρχαν ακόμα πολλά προγράμματα που ενδιέφεραν τους πολίτες, αφήνοντάς τους χωρίς επιμόρφωση και εκπαίδευση.
Γενικά πάνω που το έργο έχει αποκτήσει μια δυναμική πορεία, ολοκληρώνεται. Το ίδιο συνέβη και το 2011 με το κλείσιμο των Κέντρων Εκπαίδευσης Ενηλίκων όπου η χώρα έμεινε για δύο έτη χωρίς εκπαίδευση ενηλίκων και το 2013 αρχίσαμε πάλι από το μηδέν.Το δικαίωμα δωρεάν εκπαίδευσης ενηλίκων συνεχίζεται μονό για την Στερεά Ελλάδα και τα νησιά του νοτίου Αιγαίου, για την υπόλοιπη Ελλάδα δυστυχώς τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης κλείνουν. Αυτό αποτελεί διάκριση για εμάς τα στελέχη, τους εκπαιδευτές , τους Δήμους και κυρίως τους εκπαιδευόμενους. Αναρωτιόμαστε σε πόσες χώρες θα μπορούσε να συμβεί αυτό.
Η ανησυχία για το πότε θα επαναλειτουργήσουν τα ΚΔΒΜ είναι μεγάλη, ενώ στον νέο σχεδιασμό προβλέπεται μείωση κατά 70% των στελεχών το οποίο συνεπάγεται με την μείωση του φυσικού αντικειμένου και την προσφορά του έργου. Η ουσία δεν είναι να συνεχίσει να υφίσταται ως τίτλος η Δια Βίου Μάθηση αλλά να παράγει έργο και να ωφελεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος πολιτών αλλά δυστυχώς αυτό δεν μπορεί να εκτιμηθεί και απαξιώνεται, όπως καθετί όμορφο χτίζεται σε αυτή την χώρα.
Σε αυτό το δημιουργικό ταξίδι γνώσης της Δια Βίου Μάθησης στάθηκαν πολλοί δίπλα μας, έτσι νιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω τον Δήμο Ανωγείων , τους διευθυντές των σχολείων, το ΚΗΦΗ, την ενορία Αγίου Γεωργίου για την αίθουσα υπολογιστών, την Κοινωνική Υπηρεσία Ανωγείων και την Μαθητική Εστία Ανωγείων για τη παραχώρηση των αιθουσών, τα ΜΜΕ της ευρύτερης περιοχής για την στήριξη και την προβολή του έργου μας και κυρίως την Ανωγή, τους εκπαιδευτές για το εκπαιδευτικό έργο που μας παρείχαν και φυσικά όλο των κόσμο για την αγάπη και την εμπιστοσύνη που έδειξε στα εκπαιδευτικά μας προγράμματα. Επίσης, ένα μεγάλο ευχαριστώ οφείλουμε στην κα Λευκοθέα Σπιθούρη και κα Ειρήνη Σαλούστρου για την αμισθί εργασία που προσέφεραν, παρέχοντας στους δημότες των Ανωγείων αλλά και των περιχώρων σημαντικές γνώσεις και οδηγίες για την κατασκευή της τοπικής μας παραδοσιακής φορεσιάς αλλά και μαθήματα κοπτικής-ραπτικής.

 

Οι βεβαιώσεις παρακολούθησης όσων παρακολούθησαν επιτυχώς προγράμματα του ΚΔΒΜ Ανωγείων θα παραδίδονται στο εξής από την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου (πρώην ΚΑΠΗ).
«Η Δια Βίου Εκπαίδευση ως ανάγκη αποτελεί γεγονός και ταυτόχρονα την απάντηση στο μέλλον των συγχρόνων κοινωνιών μας»
Με σεβασμό και εκτίμηση
– Υπεύθυνη Εκπαίδευσης Ανάπτυξής και Διασφάλισης Ποιότητας ΚΔΒΜ: Ελευθερία Καλομοίρη

 

-->