Archive for Σεπτεμβρίου 2019

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου η τελετή ονοματοδοσίας του ξενώνα στο Αστεροσκοπείο του Σκίνακα, σε “Ξενώνας Ιωάννης Παπαμαστοράκης” προς τιμήν του σπουδαίου καθηγητή Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Τα αποκαλυπτήρια της πινακίδας έκανε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθηγητής Παναγιώτης Τσακαλίδης, με τον κ.Παπαμαστοράκη να δηλώνει συγκινημένος και ευγνώμων για την μεγάλη τιμή προς το πρόσωπο του.

Άνθρωποι του επιστημονικού χώρου και άλλες προσωπικότητες έδωσαν το παρών στην τελετή, ενώ ανάμεσα τους βρέθηκαν μεταξύ άλλων και ο Βουλευτής Ηρακλείου με τη Ν.Δ Μάξιμος Σενετάκης, η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή και ο Δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης που έκανε συμβολικά δώρο στον Ιωάννη Παπαμαστοράκη μια γραβάτα με το σήμα του Αστεροσκοπείου, καθώς και ένα καπέλο για τους αγαπημένους περιπάτους του όπως είπε!

Ο διευθυντής του Αστεροσκοπείου του Σκίνακα, καθηγητής Βασίλης Χαρμανδάρης στη σύντομη ομιλία του ανέφερε ότι “ο κ.Παπαμαστοράκης έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ότι είναι ως καθηγητής καταλυτικός ώστε να κάνει τους δίπλα του ανθρώπους και συνεργάτες καλύτερους ώστε να λάμβάνουν και να στηρίζουν νέες πρωτοβουλίες.Ο Γιάννης μπόρεσε να συγκεράσει διαφορετικούς φορείς, Γερμανούς, ερευνητικά ιδρύματα, την Περιφέρεια, τον Δήμο Ανωγείων και να δημιουργήσει ουσιαστικά αυτόν τον χώρο που βρισκόμαστε εμείς σήμερα” είπε και προσέφερε στον Ιωάννη Παπαμαστοράκη ένα δίπλωμα τιμής από όλα τα μέλη του Ινστιτούτου.

Στην ομιλία της η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή τόνισε ότι “είμαστε πολύ περήφανοι για τα πνευματικά και επιστημονικά Ιδρύματα της Κρήτης, με τα οποία είμαστε σε μια άψογη συνεργασία όλα αυτά τα χρόνια σαν Περιφέρεια. Μόνο όποιος επενδύει στη γνώση έχει μέλλον, είτε είναι άτομο είτε είναι λαός. Με τη δημιουργία του Αστεροσκοπείου εδώ στο Σκίνακα κύριε Παπαμαστοράκη μας διδάξατε ότι αρκεί η επιμονή, η υπομονή και η θέληση και ενός μόνο ανθρώπου για να κάνει την διαφορά.”

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΥΤΑΝΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ, ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΣΑΚΑΛΙΔΗ

“Εκ μέρους του Πανεπιστημίου Κρήτης,σας καλωσορίζω στην κορυφή Σκίνακα. Βρισκόμαστε σήμερα σε μια έκταση την οποία ο ιστορικός Δήμος Ανωγείων προσέφερε στο Πανεπιστήμιο το 1984, πριν από 35 χρόνια, συμμεριζόμενος το όραμα ενός συναδέλφου και φίλου μας, του Ομότιμου, πλέον, Καθηγητή Ιωάννη Παπαμαστοράκη.

Το όραμα ήταν αυτό της δημιουργίας του πρώτου αστεροσκοπείου στη χώρα μας το οποίο να ανήκει σε ένα Πανεπιστήμιο, αυτό της Κρήτης, που εκείνη την περίοδο δεν είχε κλείσει ακόμη τη πρώτη δεκαετία λειτουργίας του.

Η δημιουργία του Αστεροσκοπείου Σκίνακα είχε ως σκοπό όχι μόνο να στηρίξει την εκπαίδευση των φοιτητών μας,προσφέροντάς τους μοναδικές εμπειρίες, αλλά εξίσου την έρευνα σε τομείς αιχμής της σύγχρονης αστροφυσικής την οποία επιτελούν οι συνάδελφοι καθηγητές στο Πανεπιστήμιο και οι ερευνητές του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας.


Η επιλογή της κορυφής του Σκίνακα ως χώρου για το αστεροσκοπείο δεν ήταν τυχαία και δε σχετίζεται με τις γνωστές σε όλους ποιοτικές «Γαστρονομικές» επιλογές που προσφέρουν τα Ανώγεια.

Ο κ. Παπαμαστοράκης και οι συνεργάτες του επέλεξαν το Σκίνακα για τις ιδανικές μετεωρολογικές συνθήκες οι οποίες επικρατούν στην περιοχήκαι οι οποίες είναι απαραίτητες για αστρονομικές παρατηρήσεις:
– Χαμηλή υγρασία (όπως είναι εμφανές σε όλους μας από την απουσία βλάστησης)
-μεγάλο υψόμετρο για να είμαστε πάνω από τα σύννεφα, και
-στρωτή ροή ανέμου ο οποίος έρχεται συνήθως από το βορρά.

Σήμερα μπορούμε να είμαστε όλοι περήφανοι διότι το όραμα αυτό έχει γίνει πραγματικότητα.

Έχουμε ένα Αστεροσκοπείο με 2 λειτουργικά τηλεσκόπια, τον ξενώνα του, με αυτονομίαηλεκτρικού μέσω των φωτοβολταϊκών. Το Αστεροσκοπείο έχει ήδη εκπαιδεύσει δεκάδες προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές του Παν. Κρήτης και άλλων Πανεπιστημίων της χώρας μας ενώ παρατηρήσεις του έχουν οδηγήσει στην ολοκλήρωση δεκατεσσάρων διδακτορικών διατριβών. Τα τηλεσκόπιά του έχουν υποδεχθεί αστρονόμους από όλες τις ηπείρους του πλανήτη μας.Έχουν συγγραφεί πάνω από 230 εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά με κριτές, συμπεριλαμβανομένων και εργασιών σε περιοδικά ιδιαίτερα υψηλής απήχησης όπως το Nature.

Αυτό το γεγονός όμως δεν έγινε απλά επειδή υπήρξε ένα όραμα. H ίδρυση, η επιτυχής λειτουργία και οι συνεχώς αναπτυσσόμενες προοπτικές του Αστεροσκοπείου Σκίνακα στηρίζονται στον καθοριστικό ρόλο που έχει διαδραματίσει ο κ. Ιωάννης Παπαμαστοράκης εδώ και 35 χρόνια. Αρχικά, ως νέο μέλος ΔΕΠ του Τμήματος Φυσικής, χρησιμοποιώντας τις προσωπικές επαφές του με το Max-Planck-Institute for Extraterrestrial Physics στη Γερμανία.Στη συνέχεια, ως Διευθυντής του Αστεροσκοπείου, ο κ. Παπαμαστοράκης έθεσε ως προσωπικό στόχο του όχι απλά το να δημιουργηθεί το Αστεροσκοπείο Σκίνακα, αλλά και να καταστεί το καλύτερο της Ελλάδος και ιδιαίτερα ανταγωνιστικό διεθνώς, με βάση το μέγεθος των τηλεσκοπίων που διαθέτει.

Ο κ. Παπαμαστοράκης εργάστηκε και εργάζεται ακόμη και σήμερα (10 χρόνια μετά τη συνταξιοδότησή του), ώστε να διασφαλιστεί η επιτυχημένη συνεργασία όλων των φορέων – Πανεπιστήμιο Κρήτης, Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, Δήμος Ανωγείων, Περιφέρεια Κρήτης, Ινστιτούτο Max Planck – προς τον κοινό αυτό στόχο: τη συνεχή βελτίωση της μοναδικής αυτής ερευνητικής και εκπαιδευτικής υποδομής της χώρας μας.Αυτή η ανιδιοτελής προσφορά του προς το Πανεπιστήμιο Κρήτης, η οποία αποτελεί κοινό γνώρισμα αρκετών συναδέλφων και φίλων, ειδικά ανάμεσα στα πρώτα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας αλλά και ατόμων εκτός του στενού πανεπιστημιακού χώρου, λειτούργησε καθοριστικά στο ότι διεθνείς οργανισμοί αξιολογούν σήμερα το Πανεπιστήμιό μας ως το καλύτερο στην Ελλάδα, και όσον αφορά την ερευνητική απήχηση, μεταξύ των 110 Πανεπιστημίων παγκόσμια.Η συνεπής προσφορά προς το Πανεπιστήμιο Κρήτης είναι κάτι το οποίο η παρούσα Διοίκηση του Πανεπιστημίου ένθερμα επιθυμεί να αναδείξει.


Επομένως η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης δε μπορούσε παρά να στηρίξει με ενθουσιασμό την πρόταση του νέου Διευθυντή του Αστεροσκοπείου Σκίνακα, του Βασίλη Χαρμανδάρη, και όλης της ομάδας του Τμήματος Φυσικής και του ΙΤΕ που εργάζεται στο Αστεροσκοπείο στο να ονομαστεί το κτίριο του ξενώνα στο Αστεροσκοπείο Σκίνακα, σε Ξενώνας «Ιωάννης Παπαμαστοράκης»

Θεωρούμε όλοι μας ιδιαίτερα συμβολική την ταύτιση αυτού του απομακρυσμένου χώρου του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπου καθηγητές και φοιτητές όχι μόνο από το Ίδρυμά μας αλλά και από άλλα ερευνητικά ιδρύματα της Ελλάδος και του εξωτερικού φιλοξενούνται δωρεάν κατά την περίοδο των αστρονομικών παρατηρήσεών τους, με τον κ. Παπαμαστοράκη.

Αφενός αναδεικνύεται, με το όνομά του κ. Παπαμαστοράκη στον ξενώνα, η Κρητική φιλοξενία και η στήριξη της πολυπολιτισμικότητας η οποία υπήρξε καθοριστικής σημασίας στην πολιτιστική και τεχνολογική ανάπτυξη της Κρήτης,ως σταυροδρόμι των πολιτισμών της Μεσογείου δια μέσου των αιώνων, αλλά και των επιτυχιών του ίδιου του Πανεπιστημίου μας τα τελευταία 40 χρόνια.

Αφετέρου, η πράξη αυτή αποδεικνύει έμπρακτα ότι το Πανεπιστήμιο Κρήτης αναγνωρίζει την ουσιαστική ανιδιοτελή προσφορά των μελών τής κοινότητάς του, επιθυμεί να γιορτάσει μαζί τους τη χαρούμενη αυτή στιγμή σφίγγοντας τους το χέρι και πίνοντας μια ρακή και γνωρίζοντας ότι αυτή η πράξη θα αποτελέσει ευγενές κίνητρο για ανάλογες πρωτοβουλίες και από τις νεότερες γενιές.

Είμαστε σίγουροι ότι πάνω σε αυτές τις στέρεες βάσεις τις οποίες τοποθέτησε ο κ. Παπαμαστοράκης, μόνο τα καλύτερα μπορούμε να περιμένουμε ως Πανεπιστήμιο από το μέλλον:

-Οι αστροφυσικοί του Πανεπιστημίου μας και του νεοσύστατου Ινστιτούτου Αστροφυσικής του ΙΤΕ είναι πραγματικά άριστοι και συνεργάζονται με τα καλύτερα ερευνητικά ιδρύματα του εξωτερικού.
-Ο Δήμος Ανωγείων παραμένει εδώ και 35 χρόνια στο πλευρό μας και επιλύει άμεσα μια σειρά από ουσιαστικά θέματα, όπως η πρόσφατη συνεισφορά του στην πολεοδομική τακτοποίηση των κτιρίων του αστεροσκοπείου, αλλά σε πρακτικά θέματα που βελτιώνουν την καθημερινότητα των αστρονόμων
-Η Περιφέρεια Κρήτης συνεχίζει να στηρίζει το Αστεροσκοπείο απτά και μετά από πρόσφατη έγκριση πίστωσης 655,000 Ευρώ σύντομα η ασφάλεια του δρόμου προς το Αστεροσκοπείο θα βελτιωθεί σημαντικά
-Το Πανεπιστήμιο Κρήτης έχει ολοκληρώσει τη μελέτη κατασκευής ενός νέου κτιρίου το οποίο περιλαμβάνει και αίθουσα χωρητικότητας 80 ατόμων, το οποίο με τη βοήθεια του Δήμου Ανωγείων θα προσπαθήσουμε να εντάξουμε άμεσα σε πρόγραμμα χρηματοδότησης ώστε να μπορούμε στο μέλλον να υποδεχόμαστε σε καλύτερες συνθήκες τους επισκέπτες μας αλλά και να οργανώσουμε νέες δραστηριότητες για τους μαθητές και φοιτητές μας.
-Το Πανεπιστήμιο επίσης διερευνά τη δυνατότητα να συγχρηματοδοτήσει την απόκτηση ενός νέου τηλεσκοπίου το οποίο θα τοποθετηθεί στο θόλο δίπλα στο υπάρχον τηλεσκόπιο 1.3μ το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι του χρόνου το καλοκαίρι.
Κύριε Παπαμαστοράκη, φαντάζομαι ότι πέρα από τη σημερινή βράβευση, η καλύτερη επιβράβευση και δικαίωση των κόπων σας είναι να βλέπετε εδώ παρούσα τη νέα γενιά των συναδέλφων αστροφυσικών, νέων στην ηλικία αλλά ώριμων στην επιστήμη, ορεξάτων, αποτελεσματικών και αποφασισμένων να συνεχίσουν με πάθος το έργο που εσείς ξεκινήσατε.Σας ευχαριστούμε για την προσφορά σας και να είστε πάντα καλά.”

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΝΩΓΕΙΩΝ ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ

“Καλώς ήρθατε καταρχήν σε μια από τις «κορυφές» του Ψηλορείτη, της Κρήτης, αλλά και της επιστήμης .

Επιτρέψατε μου ως Δήμαρχος Ανωγείων να καταθέσω με την σειρά μου έναν σύντομο δημόσιο καλό λόγο για το σεβαστό μας καθηγητή Γιάννη Παπαμαστοράκη έναν ξεχωριστό άνθρωπο, διακεκριμένο επιστήμονα και οραματιστή ερευνητή.

Η Σημερινή απόδοση τιμής στον Γιάννη Παπαμαστοράκη να δοθεί το όνομα του στον ξενώνα του Αστεροσκοπείου, είναι δίκαιη και η ελάχιστη που του αξίζει.

Γιατί επιστήμονες του ήθους, της αξίας και της αποτελεσματικότητας του τιμώμενου, κοσμούν ως εμβληματικές μορφές την πανεπιστημιακή κοινότητα και την επιστημονική έρευνα στην χώρα μας.

Η ίδρυση του Αστεροσκοπείου εδώ στο Σκίνακα αλλά και η ΙΔΕΑ της ίδρυσης του Ινστιτούτου Αστροφυσικής φέρουν την σφραγίδα του Γιάννη Παπαμαστοράκη και των συνεργατών του, αναδεικνύουν την σοβαρότητα του Πανεπιστημίου Κρήτης και πιστοποιούν το ενδιαφέρον του για την επιστημονική έρευνα στον τομέα αυτό και όχι μόνο. Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε τον καθοριστικό ρόλο του π. Υπουργού κ. Φωτάκη στην ίδρυση το Ινστιτούτου.

Το Αστεροσκοπείο του Σκίνακα αποτελεί μια σπουδαία επιστημονική υποδομή, μια κατάκτηση του επιστημονικού δυναμικού του Πανεπιστήμιου Κρήτης υπό την εμπνευσμένη καθοδήγηση του Γιάννη Παπαμαστοράκη και ταυτόχρονα ένα επιστημονικό κληροδότημα στους σημερινούς αλλά και τους αυριανούς αστροφυσικούς που τους επιτρέπει να πάνε παραπέρα την έρευνα.

Το αστεροσκοπείο εδώ, κατά ένα τρόπο συνεχίζει την μεγάλη παράδοση των Μινωιτών να μελετούν τα ουράνια φαινόμενα από τις κορυφές των κρητικών βουνών.
Ο Δήμος Ανωγείων από την εποχή του αείμνηστου Γιώργη Κλάδου αγκάλιασε με θέρμη το όραμα, την ιδέα του Γιάννη Παπαμαστοράκη για την ίδρυση του Αστεροσκοπείου. Υπόδειξε το τόπο, στήριξε την υλοποίηση του έργου και έκτοτε διαμορφώθηκε ένα αξιόπιστο και παραγωγικό κλίμα αρμονικής συνεργασίας τόσο με το Αστεροσκοπείοόσο και με το Πανεπιστήμιο Κρήτης με την ίδρυση του Ακαδημαϊκού χωριού.
Όλες οι δημοτικές αρχές των Ανωγείων αλλά και οι υπάλληλοι του Δήμου, στήριξαν και στηρίζουν το έργο του Αστεροσκοπείου. Τελευταίο απτό παράδειγμα η εξεύρεση της χρηματοδότησης επισκευής του δρόμου που οδηγεί εδώ πάνω από την Δημοτική Αρχή με τον Μανόλη Καλλέργη και την υιοθέτηση από τον Περιφερειάρχη της αναγκαιότητας αυτής.

Επόμενος στόχος μας η υλοποίηση της ιδέας μας δημιουργίας του Αστεροσχολείου που υιοθέτησε αρχικά ο Γιάννη Παπαμαστοράκης , το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Ινστιτούτο και στοχεύει στην προσπάθεια ανοίγματος της επιστήμης σε όλα τα στρώματα της κοινωνίας μας, ευελπιστούμε ότι θα το υιοθετήσει και ο Περιφερειάρχης μας για να γίνει πράξη.

Εμείς σήμερα είμαστε εδώ ως Δημοτική Αρχή όχι μόνο για να τιμήσουμε τον ξεχωριστό φίλο μας Γιάννη Παπαμαστοράκη ένα ακόμα Βιαννίτη, όπως ο καθηγητής Ψαρολογάκης, που προσφέρει στον τόπο μας, αλλά και για να σας δηλώσουμε ότι είμαστε έτοιμοι όπως πάντα να συνεργαστούμε σε όποια νέα κεφάλαια δραστηριοτήτων ανοίξει το Αστεροσκοπείο.

Αγαπητέ φίλε των Ανωγείων καθηγητή Γιάννη Παπαμαστοράκη σε ευχαριστούμε.Να είσαι πάντα καλά και να μας μπολιάζεις με δημιουργικές ιδέες.

Και επειδή ο καθηγητής είναι και Επίσημος και casual θα ήθελα να του κάνω δώρο μία γραβάτα με το νέο λόγκο του Αστεροσκοπείου για τις νέες διαλέξεις του, και ένα καπέλο για τους περιπάτους του.”

Όλη η Κρήτη ήταν εκεί, σε μια μαγική βραδιά στο Ηρώδειο, κάτω από το αιώνιο φως της Ακρόπολης, ο Βασίλης Σκουλάς με το δοξάρι της ψυχής, μας ταξίδεψε από το Ψηλορείτη μέχρι την κορυφή του Ολύμπου και τα Αιγαιοπελαγίτικα νησιά.

Έχοντας δίπλα του σπουδαίους ερμηνευτές που τον τίμησαν για τα  60  χρόνια προσφοράς στην κρητική και την ελληνική παράδοση, έδωσε μια αξέχαστη μουσική παράσταση, με το χορευτικό συγκρότημα του Μαυρόκωστα να δίνει το δικό του ρεσιτάλ ξεσηκώνοντας το κοινό.

Ήταν όλοι τους υπέροχοι. Ο  πρωταγωνιστής της βραδιάς Βασίλης Σκουλάς ο δικός μας μας Καλαθάς, με την είσοδο του στο Ηρώδειο λίγο μετά τις 9 το βράδυ, το αρχαίο κατάμεστο θέατρο σείστηκε από τα χειροκροτηματα, με πρώτο τραγούδι το σε «Ψηλό Βουνό».

Ακολούθησε το «χέρια που δεν αρπάξανε ξένο ψωμί να φάνε…» με το συγκρότημα του Μαυρόκωστα να κάνει την πρώτη εμφάνιση στην σκηνή.  Φωτιά… κόντεψε να πάρει το Ηρώδειο όταν ο Καλαθάς έπαιξε το «Πήραν οι Γωνιές φωτιές και θα καούν τα Ανώγεια…», με τους δεκάδες- εκατοντάδες θεατές να ακολουθούν το σκοπό, χειροκροτώντας και τραγουδώντας.

dav

Ξεχωριστή ήταν η στιγμή με τη Μελίνα Κανά, όταν μαζί με το Βασίλη τραγούδησαν κομμάτια από το Ερωτόκριτο.

Πολλά τα χειροκροτήματα για τον Παντελή Θαλασσινό, που αποκάλεσε «πατέρα και αδερφό» το Βασίλη Σκουλά,  τον Μπάμπη Στόκα και το νέο ταλέντο της κρητικής μουσικής το Γιώργο Νικηφόρου Ζερβάκη.  Ένα πρόβλημα υγείας, κράτησε μακριά από το Ηρώδειο το σπουδαίο Χρόνη Αηδονίδη με το Βασίλη Σκουλά να του αφιερώνει ένα παραδοσιακό τραγούδι.

Τη βραδιά σημάδεψε η στιγμή που ο Βασίλης Σκουλάς κάλεσε στη σκηνή του Ηρωδείου τον διάδοχο του όπως είπε, τον εγγονό του, το μικρό Βασίλη Σκουλά, με τους θεατές να ξεσπούν σε ένα παρατεταμένο και ζεστό χειροκρότημα. Ο μικρός Βασίλης με το λαούτο του τραγούδησε το «Ήθελα να ΄μουν άρωμα….» κερδίζοντας από τα πρώτα του βήματα το κοινό σε έναν ιδιαίτερο και απαιτητικό χώρο όπως είναι το Ηρώδειο.

 

 

 

 

Αγχωμένος και “μουδιασμένος” από την δύσκολη περίοδο της προετοιμασίας εμφανίστηκε ο Αετός στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος της Β2 ΕΠΣΗ που κατάφερε πάντως παρά τη μέτρια εμφάνιση να πάρει τους τρεις βαθμούς της νίκης με αντίπαλο τον Ραύκο από τον Άγιο Μύρωνα. Το γκολ του Νίκου Κρακωνσταντάκη στο 77΄’ αποδείχτηκε χρυσό σε ένα μέτριο ματς που είχε πάντως 4 αποβολές, μια για τον Αετό και τρεις για τον Ραύκο, όλες πάντως δικαιολογημένες αποφάσεις του διαιτητή της αναμέτρησης.

Ο Αετός με φορτωμένο πλέον πρόγραμμα θα προετοιμαστεί για τον νοκ άουτ αγώνα του Κυπέλλου με τον ΟΦΑΜ την ομάδα του Αρκαλοχωρίου που αγωνίζεται στην Α’ΕΠΣΗ. Ο αγώνας θα γίνει την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου στις 4 μ.μ στο Δημοτικό στάδιο Ανωγείων. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του που ο Αετός θα αγωνιστεί στο Κύπελλο Ηρακλείου!

 ΤΑ ΓΚΟΛ

Το 1-0 πέτυχε με όμορφη κεφαλιά, ο κορυφαίος της αναμέτρησης Γιάννης Βασσάλος που εκμεταλλεύτηκε το υπέροχο κόρνερ του Δημήτρη Ξυλούρη. Ο Αετός ήταν καλός μέχρι το πρώτο ημίωρο της αναμέτρησης, με τον Ραύκο να είναι καλύτερος στη συνέχεια αλλά να φεύγει από τα Ανώγεια χωρίς κάποιο βαθμό. Η ομάδα του Αγίου Μύρωνα ισοφάρισε στο 38′ με τον Κατοποδιώτη να πλασάρει μόνος στο δεύτερο δοκάρι μετά από εκτέλεση φάουλ. Το 2-1 έκανε ο Καρακωνσταντάκης στο 77′ μετά από εξαιρετική κάθετη πάσα του Δημήτρη Ξυλούρη.

ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΦΑΣΕΙΣ

Ο Αετός είχε εκτός του γκολ τρεις τελικές στο πρώτο δεκάλεπτο, με τον Καρακωνσταντάκη στο 4′ και τον Παγκαλάκη στο 5′ να μη βρίσκουν στόχο, ενώ στο 9′ το σουτ του Σπαχή απέκρουσε ο Βασιλάκης. Πρώτη φάση για τον Ραύκο στο 11′ με το σουτ του Στρατηγάκη που απέκρουσε ο Τσαχάκης. Στο 18′ η μεγαλύτερη ευκαιρία για το 2-0 με τον Καρακωνσταντάκη να μην μπορεί να νικήσει στο τετ α τετ τον Βασιλάκη. Στο 26′ ο Τσαχάκης απέκρουσε εντυπωσιακά το φάουλ του Σερπέτζογλου. Στο 40′ το σουτ του Σπαχή σταμάτησε και πάλι ο βασιλάκης ενώ  στο 44′ ο Τσαχάκης του Αετού πραγματοποίησε εντυπωσιακή επέμβαση μετά το σουτ του Στρατηγάκη.

Στο δεύτερο μέρος ο Παγκαλάκης είχε ένα καλό σουτ για τον Αετό στο 54′ που απέκρουσε ο τερματοφύλακας και ο Ραύκος στο 55′ με νέο φάουλ του Σερπέτζογλου που έδιωξε ο Τσαχάκης. Στο 62′ το σουτ του Καρακωνσταντάκη σταμάτησε στον τερματοφύλακα ενώ στο 71′ το φαλτσαριστό χτύπημα φάουλ του Ξυλούρη πε΄ρασε από όλους και έφυγε λίγο άουτ. Στο 73′ το φάουλ του Διγενή κατέληξε σε κόρνερ, ενώ στο 78′ μετά από ωραία προσπάθεια του Παγκαλάκη πίσω από τη μεσαία γραμμή, ο Βασιλάκης απέκρουσε το σουτ του. Τελευταία φάση ήταν για τον Ραύκο με τον Τσαχάκη να αρνείται την ισοφάριση στην όμορφη εκτέλεση φάουλ του Στρατηγάκη.

ΟΙ 4 ΑΠΟΒΟΛΕΣ

Τον..χορό των κόκκινων καρτών άνοιξε στο 58′ ο Φαφαλάκης του Ραύκου που δέχτηκε δεύτερη κίτρινη κάρτα για επικίνδυνο μαρκάρισμα. Οι ισορροπίες αποκαταστάθηκαν δέκα λεπτά αργότερα, στο 58′ όταν για τον ίδιο λόγο αποβλήθηκε με δεύτερη κάρτα ο Μιχάλης Ιωαννίδης του Αετού. Στο 80′ ο Ραύκος έμεινε με 9 παίχτες μετά την απευθείας κόκκινη στον Καραξή που κάτι είπε στον επόπτη. Ο Ραύκος έμεινε και με 8 παίχτες στο 82′ με την αποβολή του Σερμέτζογλου επίσης για έντονη διαμαρτυρία προς τον διαιτητή!

 ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ ΤΟΥ ΑΕΤΟΥ ΣΤΑΜΑΤΗ ΜΑΜΑΤΖΑΚΗ

“Από το σημερινό παιχνίδι κρατάμε μόνο τους τρεις βαθμούς. Μέχρι το 20′ ήμασταν καλοί, στη συνέχεια δεν εμφανιστήκαμε το ίδιο συγκεντρωμένοι και δυνατοί και κινδυνεύσαμε στον αγώνα. Τα συγχαρητήρια μας στην ομάδα του Ραύκου για την εμφάνιση της. Εμείς συνεχίζουμε την δουλειά στις προπονήσεις για να εμφανιστούμε καλύτεροι στη συνέχεια του πρωταθλήματος, αλλά και στον αγώνα Κυπέλλου της Τετάρτης στα Ανώγεια.”

ΟΙ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ

Αετός Ανωγείων: Τσαχάκης-Ιωαννίδης-Μέμμος-Παπαδομιχελάκης-Βασσάλος-Διγενής-Παγκαλάκης-Μαρής-Σπαχής

Δ.Ξυλούρης(88’Προκοπάκης)-Καρακωνσταντάκης (90’Καλέας).

 

Ραύκος: Βασιλάκης-Φαφαλάκης-Σαντιγκλάρι (52’Ξενοκτιστάκης)-Τζωράκης(90’Μανελιάδης)-Ορφανός(85’Λαμπράκης)-Καραξής

Κουτσοποδιώτης-Σερπέτζογλου-Βάβουλας(46’Χατζάκης)-Στρατηγάκης-Γωνιανάκης.

 Ο ΑΓΙΑΣΜΟΣ

Πριν τον αγώνα στον Δημοτικό στάδιος Ανωγείων πραγματοποιήθηκε Αγιασμός για την έναρξη και της φετινής ποδοσφαιρικής χρονιάς. Τον Αγιασμό έκαναν οι ιερωμένοι π.Γεώργιος Ανδρεαδάκης και π.Ανδρέας Κεφαλογιάννης που ευχήθηκαν υγεία και δύναμη σε ποδοσφαιριστές, τεχνικό τιμ και στα μέλη του συμβουλίου.

ΤΑ ΓΚΟΛ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Ο καλός φίλος των Ανωγείων Νίκος Σωμαράκης, βρέθηκε για άλλη μια φορά στα Ανώγεια και με την κάμερα του κατέγραψε τα γκολ της αναμέτρησης. Παρακολουθήστε τα στο βίντεο που κοινοποίησε σε  προσωπική του σελίδα:

ΑΕΤΟΣ ΑΝΩΓΕΙΩΝ – ΡΑΥΚΟΣ …γκόλ και άλλα όμορφα (29-9-2019)

 

“Τα παιδιά κ οι εκπαιδευτικοί του 1ου κ 2ου νηπιαγωγείου Ανωγειων, ευχαριστουμε απο καρδιάς την οικογένεια του Γιώργου Σκυλοδήμο και Εμμανουέλας Μπαγκερη για την σημαντική δωρεά στο σχολείο μας. Εφτά τραπέζια, τριάντα χρωματιστά καρεκλάκια, δυο έπιπλα αποθήκευσης υλικών καθώς κ διαφορα εκπαιδευτικά παιχνίδια χάρισαν χαμόγελα στους μικρούς μας μαθητές. Ιδιαίτερα ευχαριστουμε την κόρη τους, Καλλιρόη Σκυλοδήμου, σχέδια της οποίας μετατράπηκαν σε ξύλινα παιδικα διακοσμητικά κ ομορφαίνουν όλους τους χώρους του νηπιαγωγείου μας

“Όπως και πέρσι, εδώ και φέτος με όρεξη και καλή καρδιά, για την μετάδοση της τεράστιας παραδοσιακής μουσικής μας κληρονομιάς! Με πολύ αγάπη και μερακλίκι ξεκινάμε δυναμικά και σας περιμένουμε. Είστε όλοι καλοδεχούμενοι. Οι εγγραφές είναι δωρεάν!

Για περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα:

– 6989386447(Δημήτρης)
-6948477073(Νίκη)

Ξεκινάει την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου το 7ο Σκακιστικό Πρωτάθλημα Ανωγείων, μια διοργάνωση που γίνεται σταθερά από το 2013 και μετά.Πρόκειται για ένα τουρνουά 9 γύρων ελβετικού συστήματος με διεθνή αξιολόγηση των παρτίδων.Το φετινό πρωτάθλημα θα ξεκινήσει στις 27 Σεπτεμβρίου στο χώρο που εδρεύει ο Σκακιστικός Όμιλος Ανωγείων και ο ΑΠΣ ΙΔΑΙΟΙ Ανωγείων, με τελετή έναρξης στις 18.00 (οι παρτίδες θα ξεκινήσουν στις 18.30) και θα συνεχιστεί μετά με παρτίδες κάθε Κυριακή (στις 18.30) με τον τελευταίο γύρο να έχει προγραμματιστεί για την Δευτέρα 18 Νοεμβρίου.

Παρά το γεγονός ότι πάρα πολλοί σκακιστές των σωματείων μας δεν μπορούν να συμμετέχουν για διάφορους λόγους, στο πρωτάθλημα τελικά θα αγωνιστούν

28 σκακίστριες και σκακιστές όλων των ηλικιών.Στην φετινή τελετή έναρξης, μεγάλη χαρά και τιμή για μας θα είναι η παρουσία του Ιταλού GM David Alberto, ο οποίος θα κάνει και την 1η κίνηση στην 1η σκακιέρα καθώς και της συζύγου του Inna Iasman.

Μέχρι στιγμής, από δύο κατακτήσεις του πρωταθλήματος έχει ο Γιάννης Μαρής (δεν θα αγωνιστεί φέτος) και ο Μανόλης Νταγιαντάς, ενώ από μία έχουν οι Γιάννης Χαιρέτης (δεν θα αγωνιστεί φέτος) και Γιώργος Χαιρέτης. Φυσικά όποιος θέλει να παρακολουθήσει τους αγώνες μπορεί να το κάνει ελεύθερα, ερχόμενος στον χώρο των συλλόγων μας.Ελπίζουμε να είναι ένα απολαυστικό πρωτάθλημα για όλους τους παίχτες!

Κλήρωση 1ου γύρου:

Διαβάστε την συνέχεια... »

-->