Archive for Ιουλίου 2018

“Έφυγε” από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών, η Ειρήνη Μπαγγέρη (Χαριτονίκενα). Η νεκρώσιμος ακολουθία θα ψαλεί αύριο Τρίτη 31 Ιουλίου στις 12 μ.μ στον Ιερό Ναό της Αγίας Βαρβάρας στα Καμίνια Ηρακλείου. Η ταφή της θα γίνει στα Ανώγεια.
Η ΑΝΩΓΗ εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στους οικείους της. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα την σκεπάσει.

Με μια ανοιχτή πρόσκληση για συνάντηση -αναβάπτιση στις πολιτιστικές πηγές του τόπου τους-   την Τρίτη 14 Αυγούστου, η «Ομάδα Πρωτοβουλίας» προτίθεται να τιμήσει τη μνήμη του ΔΩΡΗΤΗ και ιδρυτή του Γυμνασίου Ανωγείων Μιχαήλ Ιωάννη Σταυρακάκη,στο πλαίσιο αυτό επιδιώκει ακόμη την   επανασύνδεση  όλων των αποφοίτων  και των φοιτησάντων στο σχολείο από την ίδρυση του  το 1954 έως σήμερα, τη δημιουργική «συνάντηση» των γενεών, την αναθέρμανση των σχέσεων, αλλά και την αναζωογόνηση του ενδιαφέροντος όλων για την ανάπτυξη των πολλαπλών δυνατοτήτων  της πολιτισμικής ζωής και δημιουργίας της «κοινότητας» των Ανωγείων.

Της κοινότητας, που έχτισε  τα θεμέλια της πάνω στις.. ξερές πέτρες του Ψηλορείτη και  έμαθε να αντιμετωπίζει τις  πολλαπλές δυσκολίες της ζωής με την αξιοποίηση, κυρίως, του πνευματικού της δυναμικού και με την οικοδόμηση  ισχυρών συνεκτικών δεσμών   μεταξύ των μελών της.

Αυτή τη συλλογική αρχή της  ανιδιοτελούς κοινωνικής προσφοράς αφομοίωσε από τα γεννοφάσκια του ο αλησμόνητος δωρητής Μιχάλης Σταυρακάκης, ακολουθώντας την πατρική συμβουλή «να μάθεις γράμματα και να  γίνεις  άθρωπος», όταν για πρώτη φορά στην ηλικία των 11 ετών, βοσκάκι αναλφάβητο, παιδί ξυπόλυτο εγκαταλείπει   το φτωχό και ορεινό χωριό του για το μεγάλο ταξίδι της ζωής, της αφύπνισης, της αιματηρής, πεισματικής και ανυποχώρητης  προσπάθειας, της αταλάντευτης πίστης στο όραμα για τη δυνατότητα της απελευθέρωσης του τόπου του και συνολικά των ανθρώπων από το σκοτάδι της αγραμματοσύνης και  της ανέχειας. Στο  όραμα για τη διαρκή ανύψωση της σκέψης και το ακόνισμα του νου, συντελώντας με τη σειρά του και από το μετερίζι του, στη διαμόρφωση της συλλογικής αλήθειας, η οποία  γίνεται  πιο απτή  και ζωντανή,  με την προτροπή του ποιητή «πεινασμένε, άνοιξε  το  βιβλίο: είν’ ένα  όπλο».

Στη δύσκολη εποχή της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, που διανύουμε, της δοκιμασίας γενικότερα των συλλογικών αρχών και αξιών, που τροφοδότησαν με ανείπωτη ψυχική δύναμη και  αξιοθαύμαστο πάθος για τα γράμματα και τη  μόρφωση όχι μόνο το φιλότιμο  αγωνιστή της ζωής και ανιδιοτελή ευεργέτη  Μιχάλη Σταυρακάκη, αλλά το σύνολο της χειμαζόμενης κοινωνίας  μας – της κοινωνίας, που ποτέ «δεν το έβαλε κάτω, όσες δυσκολίες κι αν πέρασε»- η πρόσκληση φέτος στις 14 Αυγούστου  για «συνάντηση» όλων, όσοι ξεκίνησαν το δύσκολο και ωραίο αγώνα της μόρφωσης,  της επαγγελματικής αποκατάστασης,   της κοινωνικής ένταξης και ανάδειξης από το Γυμνάσιο και το Λύκειο Ανωγείων,  αποτυπώνει κατ’ αρχάς το αίσθημα του καθήκοντος των ευεργετημένων. Γιατί, όπως δίδαξε  η ίδια η ζωή το μετανάστη σε δυο ηπείρους, την Ασία και την Αμερική, και  αλήστου μνήμης δωρητή Σταυρακάκη «κανείς δεν πρέπει να ξεχνά τη χάριν, που του προσφέρουν».

Παράλληλα, επιδίωξη της «Ομάδας Πρωτοβουλίας» είναι η πρόσκληση αυτή να αποτελέσει μια εποικοδομητική  πρόκληση, έναυσμα για την αναβίωση μοναδικών και καθοριστικών για τον καθένα  νεανικών εμπειριών, για  την ανανέωση των ψυχικών και φιλικών δεσμών των παλιών συμμαθητών,  για  τη σύσφιγξη των σχέσεων  των διαφορετικών γενεών συνολικά του διάσπαρτου επιστημονικού και κοινωνικού δυναμικού των Ανωγείων. Στόχο αυτής της προσπάθειας αποτελεί  η   αναβάπτιση της συλλογικής σκέψης στο νάμα της  πνευματικής  ζωής του τόπου μας, η διαμόρφωση των απαιτούμενων όρων της ουσιαστικής συλλογικής προσπάθειας για την επίλυση των προβλημάτων της κοινωνίας μας, η διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας του σχολείου και η παράδοση της σκυτάλης στη νέα γενιά.

Για όλα τα παραπάνω, καλούνται στις 14 Αυγούστου, 10 το πρωί, όχι μόνο  οι 1794 απόφοιτοι του “Σταυράκειου” Γυμνασίου και Λυκείου Ανωγείων, αλλά και όλοι όσοι πέρασαν για κάποιο διάστημα από τα θρανία του, και είτε δεν κατάφεραν να αποφοιτήσουν είτε συνέχισαν μελλοντικά σε άλλα σχολεία της Κρήτης. Στον προαύλιο χώρο του Σχολείου μας, είναι ευπρόσδεκτοι όσοι πέρασαν έστω και για λίγο από το “Σταυράκειο”, είτε Ανωγειανοί, είτε κάτοικοι άλλων χωριών του Μυλοποτάμου, του Ρεθύμνου, της Κρήτης και της Ελλάδας γενικότερα.

Για την “Ομάδα Πρωτοβουλίας”

Δημήτρης Σαλούστρος (6973-549047)

Μαίρη Σταυρακάκη-Μπαγκέρη (697-9083196)

Αρετή Σπαχή (697-4493769)

 

Ενα Πολιτιστικό κτίριο στολίδι, ετοιμάζει στο Περαχώρι ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανωγείων, ένας χώρος  πολλαπλών δραστηριοτήτων που  θα χρησιμεύει από προβολές ταινιών και μέρος εκγύμνασης, μέχρι και σε εκμάθηση χορών και μπαλέτου αλλά και διεξαγωγής επιμορφωτικών σεμιναρίων. Η “Πολιτιστική αίθουσα Πολλαπλών δραστηριοτήτων” αναμένεται να παραδοθεί στην τελική μορφή της όταν ολοκληρωθούν τα έργα και οι μετατροπές των κτιριακών εγκαταστάσεων στις 31 Αυγούστου καθώς το έργο έχει ήδη μπει στην τελική φάση του. Ο χώρος που ανήκει στην εκκλησία της Παναγίας, παραχωρείται με ενοίκιο στον Πολιτιστικό σύλλογο για 9 χρόνια με δικαίωμα ανανέωσης για άλλα 9 έτη. Μεγάλη συνεισφορά στην ολοκλήρωση των ενεργειών για το σπουδαίο αυτό έργο είχαν ο Πολιτικός Μηχανικός του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου κ.Μάξιμος Σενετάκης,  ο Χρήστος Παναγιωτόπουλος, αντιπρόεδρος της οικοδομικής εταιρείας «P. & C. DEVELOPMENT S.A”, καθώς και η Μητρόπολη Ρεθύμνου, ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης κ.κ Ευγένιος και ο ιερωμένος π.Κώστας Σκουλάς για την παραχώρηση του κτιρίου.Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση του Πολιτιστικού συλλόγου Ανωγείων αναφέρει τα εξής:

“Ο Πολιτιστικός σύλλογος Ανωγείων  και το Δ.Σ του,είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την  συνεργασία και την έναρξη των εργασιών από την ανάδοχη Εταιρεία του έργου, ¨Πολιτιστική αίθουσα πολλαπλών δραστηριοτήτων ¨ Μ. &  Κ. ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΑΠΠΑ 7-ΤΚ 71305 ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΑΦΜ 998782284-ΔΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ που εκπροσωπείτε  νόμιμα από τον Μάξιμο Σενετάκη , Πολιτικό Μηχανικό ΕΜΠ.

Μετά και την δίμηνη παράταση που πήρε το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας( μέχρι της 31/8/2018 ) (ΠΑΑ) 2007-2013 (ΑΞΟΝΑΣ 4 – ΤΟΠΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ LEADER Της ΟΔΤ- ΑΚΟΜΜ ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΕ ΟΤΑ),στο οποίο  έχουμε  ενταχθεί(100% επιχορήγηση ) για τη μετατροπή του υφισταμένου κτηρίου στη θέση Περαχώρι Ανωγείων, εμβαδού 102,49 τμ το οποίο βρίσκεται σε οικόπεδο 290 τμ, ιδιοκτησίας του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ανωγείων  το οποίο νοικιάζουμε (Πρώην Κατηχητικό), σε πολυχώρο πολιτιστικών, αθλητικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων (εκμάθηση  παραδοσιακών χορών και μπαλέτου, διεξαγωγή σεμιναρίων, εκγύμναση με ήπιες μορφές άσκησης, όπως σουηδική γυμναστική, πιλάτες κικ μποξινγκ,κουν-φου ,προβολές ταινιών κ.α)
   Μέχρι τις 31/8/2018 θα ολοκληρωθεί η Β φάση του έργου, που περιλαμβάνει τις μετατροπές  των κτιριακών εγκαταστάσεων, συνολικού προϋπολογισμού 51.295,34 ευρώ και θα παραδοθεί στον Σύλλογο προς χρήση.
Ο Πολιτιστικός σύλλογος Ανωγείων προχώρησε στην σύναψη νόμιμης οικονομικής εξυπηρέτησης -δανείου ύψους 55.000 ευρώ που κατατέθηκε στην ΔΟΥ Ρεθύμνου ,πληρώνοντας και το αντίστοιχο χαρτόσημο 3.6% επί του συνολικού ποσού, δηλ  2.000 ευρώ στην Εφορία , με την Ανώνυμη εταιρία με την επωνυμία « ΠΙ ΕΝΤ ΣΙ ΝΤΙΒΕΛΟΠΜΕΝΤ ΤΕΧΝΙΚΗ – ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ – ΕΜΠΟΡΙΚΗ – ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και τον διακριτικό τίτλο «P. & C. DEVELOPMENT S.A.», με ΑΦΜ: 999640010 της Δ.Ο.Υ/Φ.Α.Ε Αθηνών, που εδρεύει στην Αθήνα, επί της Βασ. Σοφίας αριθ. 90,όπως νόμιμα εκπροσωπείται από τον  Χρήστο Παναγιωτόπουλο, ως Αντιπρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλό της.
Ο Πολιτιστικός σύλλογος Ανωγείων   ευχαριστεί θερμά τους κυρίους  ΜΑΞΙΜΟ ΣΕΝΕΤΑΚΗ και ΧΡΗΣΤΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟ για την Άψογη συνεργασία μας, και την κοινωνική ευαισθησία που επέδειξαν, αναλαμβάνοντας το έργο με την μορφή της αυτοχρηματοδότησης.” καταλήγει.

Η ΑΝΩΓΗ μετά την ευχάριστη αυτή εξέλιξη, επικοινώνησε με τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού συλλόγου Ανωγείων, ο οποίος με εμφανή ικανοποίηση για το αίσιο τέλος μιας πολύμηνης προσπάθειας, ανέφερε τα εξής:

“Είναι μια ιδιαίτερη και πολύ χαρούμενη μέρα  για εμένα  προσωπικά για το ΔΣ και όλα τα παιδιά  του συλλόγου ,για την έναρξη των εργασιών  για την υλοποίηση του έργου. Μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα στο οποίο είχαμε περάσει κάνοντας πολλές συναντήσεις και επίσημα ραντεβού με τεχνικές ,εργολαβικές , κατασκευαστικές εταιρείες , με πρώτες στην σειρά αυτές των Ανωγείων(πάνω από 12) και τις αρνητικές απαντήσεις που λάβαμε, από αυτές η κάθε μια για τους δικούς της λόγους, σήμερα βλέπουμε τα συνεργεία της Εταιρείας  του Μάξιμου Σενετάκη  να πιάνουν δουλειά στο περαχώρι υλοποιώντας ένα μικρό όνειρο όλων μας.
Ευχαριστώ θερμά και από καρδιάς τον Μάξιμο Σενετάκη που την τελευταία ακριβώς στιγμή και με την ασφυκτική πίεση του χρόνου που λειτουργούσε ανασταλτικά και με τον φόβο της απένταξης του έργου από το πρόγραμμα, ανέλαβε με σθένος και περίσσια ευαισθησία ,την πρωτοβουλία να μας βοηθήσει,  ώστε να μη χαθεί το έργο βάζοντας πάνω απ όλα  την κοινωνική προέκταση του ,πιστεύοντας στην δυναμική που θα αναπτυχθεί προς όφελος του χωριού των Ανωγείων δείχνοντας έμπρακτα την αγάπη του για τον τόπο μας.

Από την πρώτη στιγμή πίστεψε σε εμάς, αλλά και στο όνειρο του συλλόγου, για την απόκτηση του δικού μας σπιτιού, του δικού μας  χώρου όπου θα στεγάσει πολλαπλές πολιτιστικές δραστηριότητες για πολλές κοινωνικές ομάδες του χωριού,(Συλλόγου- παιδιά, νέοι, μεγάλοι ,τρίτη ηλικία)  σε συνεργασία με όλους τους φορείς, λειτουργώντας ως μια μικρή κοιτίδα πολιτισμού.

Ολοκληρώνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά την Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνου και προσωπικά τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ.κ Ευγένιο, καθώς και τον παπά Κώστα Σκουλά της ενορίας της Παναγίας για αυτή την παραχώρηση.Ευχόμαστε στα συνεργεία  καλεσ  δουλειές  και  ανά τακτά  χρονικά  διαστήματα  θα σας ενημερώνουμε  και  την έκβαση  των  εργασιών..”

Βραδιά  Πολιτισμού αφιερωμένη στα ΄΄Παιδιά΄΄, που είναι η χαρά της ζωής και στο ΄΄Μόνιασμα΄΄ που σηματοδοτεί το κράτημα των χεριών στον χορό, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 2 Αυγούστου ώρα 8:30 μ. μ στο θέατρο “Νίκος Ξυλούρης” στα Ανώγεια. Η  είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει χορό, μαντινάδα και θέατρο από τα παιδιά της Σχολής Χορού Λευτέρη-Αριστέα Καλομοίρη. Το γλέντι θα ζωντανέψουν με τους μουσικούς τους ήχους  οι μουσικοί Λευτέρης Καλομοίρης, Νικομανώλης Νύκταρης, Νίκος και Αντώνης Ξυλούρης, Χάρης Φασουλάς, Βασίλης Χαιρέτης και Μιχάλης Παρασχάκης. Σας περιμένουμε όλους να θαυμάσουμε τα παιδιά μας που κρατούν ψηλά το λάβαρο της Παράδοσης του τόπου μας.

Η πιο μεγάλη και πιο ουσιαστική αξία όλων μας είναι η ΑΝΘΡΩΠΙΑ… ΑΝΘΡΩΠΙΑ στις πράξεις και στα συναισθήματα… Ευτυχώς δεν είναι μετρήσιμη, αλλά καταφέρνει και πολλαπλασιάζεται μέσα από την καλοσύνη, την αγάπη, την απλότητα και την ταπεινοφροσύνη που εκπέμπει προς τον συνάνθρωπο. Κρύβεται στις καθημερινές, μικρές πράξεις όλων μας που δίνουν ψυχή στην ύπαρξή μας και προσφέρουν χαρά σε ανθρώπους που μπορεί η ζωή να τους έχει φέρει δυσκολίες και που όμως σε καμία περίπτωση, δεν το επέλεξαν. Αρκεί μόνο να ακούς τη μουσική της ψυχής σου…. Και κάπως έτσι…Η ανιδιοτελής προσφορά, γίνεται προσωπική επιλογή, που δεν πουλιέται, ούτε αγοράζεται… Εξάλλου, ο γεμάτος από δόσιμο άνθρωπος πάντα ακτινοβολεί. Να το θυμάσαι!

Την ερχόμενη Τρίτη 31 Ιουλίου στις 9.30 μ.μ στο κηποθέατρο Μ.Χατζιδάκις στο Ηράκλειο, η συναυλία για φιλανθρωπικό σκοπό με τον Χάρη Φασουλά. Μαζί του ο Βασίλης Χαιρέτης, Μιχάλης Μπελιβάνης, Θωμάς Μπολάκης και Δημήτρης Μανουσάκης. Η ‘Κίτρινη Αποστολή” θα δέχεται τρόφιμα για αδύναμες και άπορες οικογένειες. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

-->