Με μια ανοιχτή πρόσκληση για συνάντηση -αναβάπτιση στις πολιτιστικές πηγές του τόπου τους-   την Τρίτη 14 Αυγούστου, η «Ομάδα Πρωτοβουλίας» προτίθεται να τιμήσει τη μνήμη του ΔΩΡΗΤΗ και ιδρυτή του Γυμνασίου Ανωγείων Μιχαήλ Ιωάννη Σταυρακάκη,στο πλαίσιο αυτό επιδιώκει ακόμη την   επανασύνδεση  όλων των αποφοίτων  και των φοιτησάντων στο σχολείο από την ίδρυση του  το 1954 έως σήμερα, τη δημιουργική «συνάντηση» των γενεών, την αναθέρμανση των σχέσεων, αλλά και την αναζωογόνηση του ενδιαφέροντος όλων για την ανάπτυξη των πολλαπλών δυνατοτήτων  της πολιτισμικής ζωής και δημιουργίας της «κοινότητας» των Ανωγείων.

Της κοινότητας, που έχτισε  τα θεμέλια της πάνω στις.. ξερές πέτρες του Ψηλορείτη και  έμαθε να αντιμετωπίζει τις  πολλαπλές δυσκολίες της ζωής με την αξιοποίηση, κυρίως, του πνευματικού της δυναμικού και με την οικοδόμηση  ισχυρών συνεκτικών δεσμών   μεταξύ των μελών της.

Αυτή τη συλλογική αρχή της  ανιδιοτελούς κοινωνικής προσφοράς αφομοίωσε από τα γεννοφάσκια του ο αλησμόνητος δωρητής Μιχάλης Σταυρακάκης, ακολουθώντας την πατρική συμβουλή «να μάθεις γράμματα και να  γίνεις  άθρωπος», όταν για πρώτη φορά στην ηλικία των 11 ετών, βοσκάκι αναλφάβητο, παιδί ξυπόλυτο εγκαταλείπει   το φτωχό και ορεινό χωριό του για το μεγάλο ταξίδι της ζωής, της αφύπνισης, της αιματηρής, πεισματικής και ανυποχώρητης  προσπάθειας, της αταλάντευτης πίστης στο όραμα για τη δυνατότητα της απελευθέρωσης του τόπου του και συνολικά των ανθρώπων από το σκοτάδι της αγραμματοσύνης και  της ανέχειας. Στο  όραμα για τη διαρκή ανύψωση της σκέψης και το ακόνισμα του νου, συντελώντας με τη σειρά του και από το μετερίζι του, στη διαμόρφωση της συλλογικής αλήθειας, η οποία  γίνεται  πιο απτή  και ζωντανή,  με την προτροπή του ποιητή «πεινασμένε, άνοιξε  το  βιβλίο: είν’ ένα  όπλο».

Στη δύσκολη εποχή της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, που διανύουμε, της δοκιμασίας γενικότερα των συλλογικών αρχών και αξιών, που τροφοδότησαν με ανείπωτη ψυχική δύναμη και  αξιοθαύμαστο πάθος για τα γράμματα και τη  μόρφωση όχι μόνο το φιλότιμο  αγωνιστή της ζωής και ανιδιοτελή ευεργέτη  Μιχάλη Σταυρακάκη, αλλά το σύνολο της χειμαζόμενης κοινωνίας  μας – της κοινωνίας, που ποτέ «δεν το έβαλε κάτω, όσες δυσκολίες κι αν πέρασε»- η πρόσκληση φέτος στις 14 Αυγούστου  για «συνάντηση» όλων, όσοι ξεκίνησαν το δύσκολο και ωραίο αγώνα της μόρφωσης,  της επαγγελματικής αποκατάστασης,   της κοινωνικής ένταξης και ανάδειξης από το Γυμνάσιο και το Λύκειο Ανωγείων,  αποτυπώνει κατ’ αρχάς το αίσθημα του καθήκοντος των ευεργετημένων. Γιατί, όπως δίδαξε  η ίδια η ζωή το μετανάστη σε δυο ηπείρους, την Ασία και την Αμερική, και  αλήστου μνήμης δωρητή Σταυρακάκη «κανείς δεν πρέπει να ξεχνά τη χάριν, που του προσφέρουν».

Παράλληλα, επιδίωξη της «Ομάδας Πρωτοβουλίας» είναι η πρόσκληση αυτή να αποτελέσει μια εποικοδομητική  πρόκληση, έναυσμα για την αναβίωση μοναδικών και καθοριστικών για τον καθένα  νεανικών εμπειριών, για  την ανανέωση των ψυχικών και φιλικών δεσμών των παλιών συμμαθητών,  για  τη σύσφιγξη των σχέσεων  των διαφορετικών γενεών συνολικά του διάσπαρτου επιστημονικού και κοινωνικού δυναμικού των Ανωγείων. Στόχο αυτής της προσπάθειας αποτελεί  η   αναβάπτιση της συλλογικής σκέψης στο νάμα της  πνευματικής  ζωής του τόπου μας, η διαμόρφωση των απαιτούμενων όρων της ουσιαστικής συλλογικής προσπάθειας για την επίλυση των προβλημάτων της κοινωνίας μας, η διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας του σχολείου και η παράδοση της σκυτάλης στη νέα γενιά.

Για όλα τα παραπάνω, καλούνται στις 14 Αυγούστου, 10 το πρωί, όχι μόνο  οι 1794 απόφοιτοι του “Σταυράκειου” Γυμνασίου και Λυκείου Ανωγείων, αλλά και όλοι όσοι πέρασαν για κάποιο διάστημα από τα θρανία του, και είτε δεν κατάφεραν να αποφοιτήσουν είτε συνέχισαν μελλοντικά σε άλλα σχολεία της Κρήτης. Στον προαύλιο χώρο του Σχολείου μας, είναι ευπρόσδεκτοι όσοι πέρασαν έστω και για λίγο από το “Σταυράκειο”, είτε Ανωγειανοί, είτε κάτοικοι άλλων χωριών του Μυλοποτάμου, του Ρεθύμνου, της Κρήτης και της Ελλάδας γενικότερα.

Για την “Ομάδα Πρωτοβουλίας”

Δημήτρης Σαλούστρος (6973-549047)

Μαίρη Σταυρακάκη-Μπαγκέρη (697-9083196)

Αρετή Σπαχή (697-4493769)

 

Μοιραστείτε το

-

-->