Archive for Φεβρουαρίου 2020

Θυμωμένος και με αισθήματα λύπης μίλησε στην ΑΝΩΓΗ για το περιστατικό της ληστείας εις βάρος της 80χρόνης ο πρώην δήμαρχος Ανωγείων και επικεφαλής της  μείζονος αντιπολίτευσης Μανόλης Καλλέργης. “Φτάνει πια με το εύκολο χρήμα” αναφέρει χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι η κοινωνία πρέπει να βγει μπροστά για να εκλείψουν τέτοια φαινόμενα ενώ και ως εκπαιδευτικός anaf;erei ότι “οφείλουμε να μεγαλώνουμε τα παιδιά μας με τις παλιές αξίες του σεβασμού κυρίως προς την τρίτη ηλικία αυτούς τους ανθρώπους που τόσα έχουν περάσει στη ζωή τους”,

Αναλυτικά η δήλωση στην “Α” του Μανόλη Καλλέργη:

“Το βάρβαρο και απάνθρωπο αυτό περιστατικό ληστείας εις βάρος της 80χρόνης συγχωριανής μας, ασφαλώς αποτελεί μια καταδικαστέα πράξη από όλους μας στα Ανώγεια, είτε φορείς είτε κατοίκους. Αυτό ασφαλώς δεν είναι ένα τωρινό κοινωνικό φαινόμενο αλλά μας εξαγρίωσε όλους η αγριότητα του και ότι έγινε σε κεντρικό σημείο σε ώρες αιχμής. Στόχος ένα μοναχικό άτομο που υποτίθεται διέθετε χρήματα και χρυσαφικά. Πρέπει να καταλάβουν κάποιοι ότι δεν είμαστε ζούγκλα, ούτε τα Ανώγεια είναι μια κοινωνία όπου υπάρχουν θέματα επιβίωσης κάποιων ώστε να στρεφόμαστε ο ένας εναντίον του άλλου.

Οι κοινωνικές συνθήκες είναι πάντα δύσκολες, αλλά τώρα με αυτή τη ληστεία και με κάποιες προηγούμενες τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι κάποιοι πλήττουν τα μοναχικά και ανήμπορα άτομα για να βρουν εύκολο χρήμα. Φτάνει πια με το εύκολο χρήμα. Σαν κοινωνία πρέπει να δείξουμε σεβασμό προς την τρίτη ηλικία που τόσα πολλά έχει περάσει στη ζωή της και να τους προστατεύσουμε.

Σαφώς και εμείς αλλά και η αστυνομία πρέπει να παίξουμε το ρόλο που πρέπει. Μόνη της η αστυνομία δεν μπορεί. Δεν είναι όμως μόνο το θέμα της τιμωρίας, είναι περισσότερο ηθικό το ζήτημα, ότι σαν κοινωνία φτάνουμε σε ένα ξεπεσμό. Και δεν πρέπει να υπάρχει και συγκάλυψη που είναι κάτι εύκολο σε μικρές κοινωνίες. Σε καμία περίπτωση συγκάλυψη τόσο βάρβαρων πράξεων.

Ο ρόλος του Δήμου είναι να προσφέρει βοήθεια στα μοναχικά άτομα και την προσφέρει πάντα με τις κοινωνικές υπηρεσίες και τις άλλες δομές του. Σαφώς όλοι τώρα πρέπει να πιέσουμε ώστε να κάνουν οι θεσμοί και η αστυνομία τη δουλειά που πρέπει. Όπως το βλέπουμε πάντως η αστυνομία κάνει τη δουλειά της, συλλέγει τα στοιχεία που απαιτούνται, αλλά δε γίνεται να είναι ένας φρουρός σε κάθε σπίτι καθημερινά. Αυτό είναι θέμα της κοινωνίας μας. Εμείς πρέπει να προστατεύσουμε την κοινωνία μας. Και η δημοσιοποίηση και η μη συγκάλυψη είναι κι αυτή μια μορφή αντίδρασης. Θεωρώ επίσης ότι βασικό ζήτημα δικό μας σαν κοινωνία είναι να διαπαιδαγωγούμε τους δικούς μας ανθρώπους, να μεγαλώνουμε τα παιδιά μας με τις παλιές αξίες του σεβασμού κυρίως προς την τρίτη ηλικία αυτούς τους ανθρώπους που τόσα έχουν περάσει στη ζωή τους. Οφείλουμε να το κάνουμε  και θα τους προστατεύσουμε.”

 

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανωγείων με αφορμή την συμπλήρωση των 40 χρόνων από τον θάνατο του Νίκου Ξυλούρη ,διοργανώνει μια ιδιαίτερη και μεγάλη μουσικοχορευτική εκδήλωση μνήμης και τιμής που αποτελεί τον ελάχιστο φόρο τιμής των νέων του τόπου προς τον άνθρωπο που ανέβασε το όνομα του χωριού και την παράδοση του ψηλά στα αστέρια της Κρήτης, της Ελλάδας και του Κόσμου!

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 20 Μαρτίου, στον υπέροχο χώρο του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου και θα συμμετέχουν πολλοί ,καταξιωμένοι Κρητικοί καλλιτέχνες και ερμηνευτές, με σεβασμό ,αποδίδοντας πολλά τραγούδια από το μεγάλο και πλούσιο έργο του Αρχαγγέλου της Κρήτης!

Εξαιρετική ήταν η διοργάνωση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του δημοτικού σχολείου του αποκριάτικου παιδικού πάρτι που έγινε πριν μερικές ημέρες, χαρίζοντας στιγμές ξεγνοιασιάς και διασκέδασης σε μικρά παιδιά και γονείς.Με σημείωμα τους στην ΑΝΩΓΗ οι υπεύθυνοι της διοργάνωσης ευχαριστούν τους κάτωθι:

-Τον Δήμο Ανωγείων 

-Την εταιρία KRIVEK

-Το κρεοπωλείο “Μανουρά” στο Αρκαλοχώρι.

-Το super market του Μπάμπη Δραμουντάνη

-Το super market των Μιχάλη και Βασίλη Νταγιαντά

-Τα αναψυκτικά “Ψηλορείτης” του Γεώργιου Ανδρεαδάκη “Σαουνάτσο”

-Τον Μπάμπη Φασουλά για την βοήθεια του στο ψήσιμο του κρέατος.

-Τον Αντώνη Νταγιαντά για τη δημιουργία της αφίσας, την εγκατάσταση της μικροφωνικής και την επιμέλεια της μουσικής της εκδήλωσης.

Φωτογραφία: Τζούλια Νταγιαντά

Με ενδιαφέρον παρακολούθησαν οι κτηνοτρόφοι της περιοχής την εκδήλωση για τις εφαρμογές των GPS στην αποτροπή της ζωοκλοπής των αιγοπροβάτων που έγινε στα Ανώγεια πριν λίγες ημέρες. Με σημείωμα της στην ΑΝΩΓΗ η εταιρία που έκανε την ενημέρωση αναφέρει σχετικά:

“Ευχαριστούμε τον Δήμο Ανωγείων και τον Δήμαρχο Ανωγείων  Σωκράτη Κεφαλογιάννη ,τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου  Μιχάλη Δραμουντάνη και τον  δημοτικό σύμβουλο Βασίλη Σμπώκο  για την αρωγή τους στην ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιήσαμε στα Ανώγεια για την  ενημέρωση των κτηνοτρόφων σχετικά με  τις εφαρμογές των GPS στην αποτροπή της ζωοκλοπής  αιγοπροβάτων .

Για την MEGA GR GROUP AE 

Στυλιανός Σκορδίλης “

 

Η ανακοίνωση του ΑΕΤΟΥ έχει ως εξής:

“Σύσσωμη η οικογένεια του Αετού Ανωγείων, το Δ.Σ, οι προπονητές, οι ποδοσφαιριστές της ομάδας και των Ακαδημιών μας, εκφράζει τη θλίψη, το θυμό και τον αποτροπιασμό της από την απάνθρωπη πράξη της ληστείας και κακοποίησης μιας 80χρόνης συγχωριανής μας την προηγούμενη Κυριακή μέσα στο ίδιο της το σπίτι σε κεντρικό σημείο του χωριού μας.

Το αρχικό σοκ μας στο άκουσμα της είδησης μιας τόσο βάρβαρης πράξης ακολουθεί πλέον μόνο η ανάγκη διαλεύκανσης της υπόθεσης από την Ελληνική Αστυνομία ώστε οι δυο ένοχοι να συλληφθούν και να τιμωρηθούν παραδειγματικά, τόσο από την Πολιτεία όσο και από την τοπική κοινωνία εάν όντως  πρόκειται για ντόπιους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής  όπως μαρτυρά η κατάθεση της ηλικιωμένης.Έχουμε εμπιστοσύνη στην Ελληνική Αστυνομία, στη μεθοδικότητα της και στη δράση της σε θέματα τιμής όταν βίαιες πράξεις πλήττουν ηλικιωμένες γυναίκες, ανήμπορες να υπερασπιστούν τον εαυτό τους.

Οφείλουμε σαν ζωντανός οργανισμός της κοινωνίας των Ανωγείων να σταθούμε απέναντι σε πράξεις βίας και ανομίας. Μέλημα μας στον Αετό από το έτος ίδρυσης του το 1963 μέχρι σήμερα είναι όχι μόνο να κάνουμε τα μικρά παιδιά καλούς ποδοσφαιριστές, αλλά η διάπλαση ενός σωστού χαρακτήρα από την παιδική ηλικία, που θα τα ακολουθεί σε όλη τη διάρκεια της κοινωνικής ζωής τους. Ο πολιτισμός και ο αθλητισμός είναι θέμα παιδείας και από το δικό μας μετερίζι στο γήπεδο των Ανωγείων που φιλοξενεί εκατοντάδες παιδιών θα προσπαθήσουμε να βάλουμε το δικό μας λιθαράκι ώστε το μέλλον αυτού του τόπου να είναι άνθρωποι με ιδανικά, σεβασμό στην τρίτη ηλικία, την ανθρώπινη ζωή και την ιδιοκτησία”.

ΤΟ Δ.Σ του Αετού Ανωγείων

 

Mε μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ταξίδι εξοικείωσης (FamTrip) στο Γεωπάρκο Ψηλορείτη (Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη) στα πλαίσια έργου GEO-IN (“ΓΕΩΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΝΗΣΙΩΤΙΚΑ ΓΕΩΠΑΡΚΑ – GEOTOURISM IN INSULAR GEOPARKS”)του Προγράμματος Συνεργασίας Interreg V-A «Ελλάδα – Κύπρος 2014-2020»

 Συγκεκριμένα, μεταξύ 22 και 25 Φεβρουαρίου, σε συνεργασία της Υπηρεσίας ΕΟΤ εξωτερικού Πολωνίας με την εταιρία Α.Κ.Ο.Μ.Μ. – Ψηλορείτης Αναπτυξιακή Α.Ε. Ο.Τ.Α.  πραγματοποιήθηκε ένα ταξίδι εξοικείωσης για Πολωνούς touroperators, bloggers και δημοσιογράφους οι οποίοι επισκέφτηκαν το Γεωπάρκο Ψηλορείτη στην Κρήτη.

 Η Πολωνία είναι μια από τις πιο δυναμικές και αναπτυσσόμενες αγορές της Ευρώπης και η Πολωνική αγορά ενδιαφέρεται σταθερά και ανοδικά για τον Εναλλακτικό τουρισμό. Οι αεροπορικές αφίξεις από τη Πολωνία ανέρχονται τα τελευταία 2 έτη σε 1.000.000 περίπου /έτος και η Ελλάδα αποτελεί την πρώτη προτίμηση ως προορισμός διακοπών για τους Πολωνούς.

 Οι  Touroperators,bloggers και δημοσιογράφοια πό το χώρο του Τουρισμού με χαρά δέχτηκαν την συμμετοχή τους στο 3ήμερο ταξίδι όπου ανακάλυψαν μια περιοχή της Κρήτης που δεν είχαν ποτέ εστιάσει. 

 Οι δράσεις που βίωσαν οι συμμετέχοντες ήταν επικεντρωμένες στην ανάδειξη των εμπειριών που προσφέρει το Γεωπάρκο Ψηλορείτη .

 Οι επισκέψεις που έγιναν σε μουσεία ,οινοποιεία , μονάδες που παράγουν γαλακτοκομικά προϊόντα ,δράσεις βουνού,μουσεία, εκκλησίες και μοναστήρια ιστορικού ενδιαφέροντος,  καλλιτέχνες -δημιουργούς,  ήταν ένα γαϊτανάκι δημιουργίας μοναδικών εμπειριών όπως και οι ίδιοι οι επισκέπτες ομολόγησαν. 

 Στο τέλος του ταξιδιού οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι αυτό που έζησαν σίγουρα πρέπει να το βιώσουν και οι Πολωνοί τουρίστες και θα κάνουν ότι μπορούν για να επικοινωνήσουν την εμπειρία τους και όχι μόνο. 

 Το Γεωπάρκο Ψηλορείτη ευχαριστεί όλους όσους βοήθησαν στην διεξαγωγή του Fam-tripκαι ειδικότερα όλους όσους συμμετείχαν στην εκδήλωση υποδοχής των φιλοξενούμενών μας στα Ανώγεια , την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Ν-Ιδαία Συνεργασία» και τον κ. Ανδρέα Βρέντζο της επιχείρησης «Ζώμινθος»στα Ανώγεια, τους υπεύθυνους στο σπήλαιο Σφεντόνι στα Ζωνιανά, την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Αναβάτης» που δραστηριοποιείται στο χώρο του ορειβατικού σκι στα Λιβάδια, τον Πατέρα Ανδρέα Κόκκινο για την ξενάγηση στο Εκκλησιαστικό Μουσείο στα Λιβάδια καθώς και την υπέροχη φιλοξενία στο «Σπίτι του Βοσκού» στην Κράνα, τον κ. Γιώργο Κουτάντο για την ξενάγηση στο Μουσείο Ξυλογλυπτικής και στα μοναδικά έργα του, τον κ.Γιώργο Δαλαμβέλλα για την φιλοξενία στο «Κεραμείο» όπου παρουσίασε την ιστορία της τέχνης της κεραμικής στο όμορφο χωριό Μαργαρίτες, τον καθηγητή κ. Νίκο Σταμπολίδη, για την αμέριστη συμπαράστασή του καθώς και την κα Κουντούρη , αρχαιολόγο για την ξενάγηση στο Μουσείο της Αρχαίας Ελεύθερνας, τους υπεύθυνους στην Ιερά Μονή Αρκαδίου, το οινοποιείο «Κουρκουλού» στον Πατσό Αμαρίου για την υπέροχη εμπειρία οινογευσίας που μας προσέφερε, τον κ. Γιώργο Τσακαλάκη, ιδιοκτήτη του οικοτουριστικού γραφείου «WildNature» στον Μέρωνα για την μοναδική ξενάγησή του στο φαράγγι Αγίου Αντωνίου Πατσού αλλά και την παρουσίαση των δυνατοτήτων που έχει το Αμάριστον Εναλλακτικό Τουρισμό.

 Το  Γεωπάρκο Ψηλορείτη θα ήθελε να ευχαριστήσει προσωπικά την κυρία Νικολέττα Νικολοπούλου,  υπεύθυνη του γραφείου ΕΟΤ στην Πολωνία, για την αμέριστη βοήθειά της για την δημιουργία του Famtrip και την υποστήριξη της όχι μόνο στην Πολωνία αλλά και με την παρουσία της στη διεξαγωγή του. 

 

Είναι σημαντικό ότι μέσα από τέτοιες προσπάθειες το Γεωπάρκο Ψηλορείτη αποκτά νέους υποστηρικτές τόσο στο εξωτερικό όσο και μέσα στην περιοχή του, που αγκαλιάζουν το όραμα της καθιέρωσης του Γεωπάρκου Ψηλορείτη ως εναλλακτικού ταξιδιωτικού προορισμού ενταγμένου στο γενικότερο τουριστικό προϊόν της Περιφέρειας Κρήτης.

 

-->