Archive for Σεπτεμβρίου 2018

Ο Δήμος Ανωγείων επισημαίνει το γεγονός ότι οι άκρες των επαρχιακών δρόμων που οδηγούν στο Δήμο μας, τόσο έξω όσο και μέσα στα όρια αυτού, είναι γεμάτες με πλαστικά μπουκάλια, πλαστικά ποτήρια και δοχεία, πλαστικές συσκευασίες τροφίμων, κουτιά μπύρας, μπουκάλια μπύρας, πακέτα τσιγάρων, πλαστικές σακούλες, καλαμάκια, συσκευασίες κονιάματος και άλλα απορρίμματα τα οποία αποτελούν εστίες αισθητικής και περιβαλλοντικής ρύπανσης, παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει ήδη δύο μαζέματα αυτών σε όλο το μήκος του εν συζητήσει οδικού
δικτύου μέσα στο καλοκαίρι που πέρασε και θα ξαναμαζευτούν.

Πέρα από το αισθητικό και το ηθικό του θέματος, από τα σκουπίδια (γυάλινα αντικείμενα, μπουκάλια, υπολείμματα πετρελαιοειδών, χρωμάτων κ.ά.) μέσα στα ξερά χόρτα υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης, με αποτέλεσμα την εκδήλωση πυρκαγιάς.  Είναι δε σίγουρο ότι τα πεταμένα σκουπίδια στις άκρες των δρόμων είναι θέμα συνείδησης του καθενός αλλά και πολιτισμού αφού δείχνουν το πολιτιστικό επίπεδο της κάθε περιοχής.

Η επισήμανση γίνεται με στόχο να αλλάξουμε ως δημότες τη στάση μας απέναντι στην ευκολία που έχουμε να απορρίψουμε εν τη γενέσει τους τα απορρίμματα που γεννιούνται μέσα στα αυτοκίνητα σε κίνηση στις εν λόγω οδούς, χωρίς ο Δήμος να θεωρεί ότι ευθύνονται για την ύπαρξή τους αποκλειστικά οι Δημότες με δεδομένη τη μεγάλη επισκεψιμότητα της περιοχής μας ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες.

“Έφυγε” από τη ζωή η Ελευθερία Σκανδάλη του Θεοχάρη (Λεοχάρενα) σε ηλικία 82 ετών. Η νεκρώσιμος ακολουθία θα ψαλεί το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου  στις 12πμ στον Ιερό ναό Αγίου Γεωργίου.

Η ΑΝΩΓΗ εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στους οικείους της. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα την σκεπάσει.

 

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτακη όλα τα σχολεία των Ανωγείων θα παραμείνουν κλειστά αύριο Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου για προληπτικούς λόγους λόγω της πρόβλεψης για έντονα καιρικά φαινόμενα.

Κλειστά λοιπόν θα παραμείνουν τόσο το Λύκειο Όσο και το Γυμνάσιο το Δημοτικό το Νηπιαγωγείο και ο Παιδικός Σταθμός Ανωγείων.

Ολοκληρώθηκαν στις 19 Σεπτεμβρίου στα Ανώγεια τα τρία κλειστά διεθνή τουρνουά για νόρμες Grandmaster και διεθνούς Μετρ με πολύ μεγάλη επιτυχία κατά γενική ομολογία των συμμετεχόντων.

Διεξήχθησαν 3 τουρνουά, τα δύο για νόρμες GM και το ένα για IM. Συμμετείχαν 30 σκακίστριες και σκακιστές από 12 διαφορετικές χώρες (Ελλάδα, Ινδία, Γερμανία, Ιταλία, Μαυροβούνιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Αγγλία, Σκωτία, Σουηδία, Ολλανδία και Ρωσία), ανάμεσα τους 6 γκρανμέτρ, 7 Διεθνής Μετρ, 7 FIDE Μετρ, μία γκρανμετρ γυναικών, μία Διεθνής Μετρ γυναικών και μία FIDE Μετρ γυναικών.

Πολύ σημαντικό γεγονός σε τέτοια κλειστά τουρνουά είναι η επίτευξη νόρμας από κάποιους από τους συμμετέχοντες. Στα κλειστά τουρνουά των Ανωγείων επιτεύχθηκαν 3 νόρμες: Νόρμα Διεθνούς Μετρ πέτυχε ο Κώστας Αναγνωστόπουλος και η Ινδή WGM Kulkarni Bhakti, ενώ νόρμα Διεθνούς Μετρ γυναικών πέτυχε η επίσης Ινδή WFM Patil Mitali. Πάρα πολύ κοντά στην επίτευξη νόρμας διεθνούς μετρ έφτασαν η FM Αναστασία Αβραμίδου και ο Γιώργος Μήτσης.

Το ένα τουρνουά GM Norm κέρδισε ο Ιταλός Γκρανμέτρ David Alberto ο οποίος είχε κερδίσει και το διεθνές όπεν των Ανωγείων καθώς και αυτό του Αποκόρωνα, πετυχαίνοντας ένα 3/3 από τις 17 Αυγούστου έως τις 19 Σεπτέμβρη. Με σκορ 7/9 έκανε επίσης νόρμα GM. Την 2η θέση κατέκτησε ο Κώστας Αναγνωστόπουλος, ενώ 3ος ήταν ο Γιώργος Μήτσης.

Το δεύτερο τουρνουά GM Norm κέρδισε ο Γάλλος GM Paul Velten, στην 2η θέση βρέθηκε ο Ολλανδός GM Sipke Ernst, ενώ 3η ήταν η Ινδή WGM Kulkarni Bhakti.

To ΙΜ Norm τουρνουά κέρδισε η FM Αναστασία Αβραμίδου, η οποία αμέσως μετά αναχώρησε για το Μπατούμι της Γεωργίας όπου θα αγωνιστεί στην σκακιστική Ολυμπιάδα με την εθνική ομάδα γυναικών της χώρας μας (καλή επιτυχία! Καλές παρτίδες!). Στην 2η θέση τερμάτισε ο Ινδός FM Dushyant Sharma, ενώ 3ος ήταν ο Γιώργος Μυλωνάκης.

Η διοργάνωση ήταν πάρα πολύ επιτυχημένη και τα όποια προβλήματα πήγαν να δημιουργηθούν (πχ η απρόσμενη καταιγίδα την 3η μέρα των αγώνων που συνδυάστηκε με διακοπή ρεύματος) αντιμετωπίστηκαν άμεσα.

Ξεχωριστό στοιχείο για την διοργάνωση ήταν το γεγονός ότι εκτός από την ζωντανή μετάδοση των παρτίδων μέσω του Chess24 υπήρχε και ζωντανός σχολιασμός από τον Νίκο Σαρακενίδη ο οποίος έκανε εξαιρετική δουλειά και τα βίντεο των ζωντανών σχολιασμών έχουν ξεχωριστό ενδιαφέρον.

Επικεφαλής διαιτητής ο Παναγιώτης Ελευθεράκης έκανε επίσης πάρα πολύ καλή δουλειά μην αφήνοντας κανένα πρόβλημα να προκύψει.

Όπως σε κάθε τουρνουά των Ανωγείων, έτσι και σε αυτά, οι παρέες το βράδυ κράταγαν μέχρι της πρωινές ώρες και αυτό το σμίξιμο είναι που κάνει ξεχωριστές αυτές τις διοργανώσεις. Του χρόνου η παρέα θα είναι πάλι εδώ και πιο μεγάλη!

Υπογράφτηκε αυτές τις μέρες σύμβαση για την τοποθέτηση συστημάτων αντικεραυνικής προστασίας στο σύνολο των δημοτικών κτηρίων του Δήμου Ανωγείων αλλά και στους αρχαιολογικούς χώρους αυτού.

Ο ανάδοχος προέκυψε με τη διαδικασία του συνοπτικού διαγωνισμού ο οποίος έλαβε χώρα στις αρχές το καλοκαιριού. Η σύμβαση δίνει περιθώριο τεσσάρων μηνών στον ανάδοχο, Αντώνιο Βρέντζο, για την πλήρη και λειτουργική τοποθέτηση συστημάτων αντικεραυνικής προστασίας, σύμφωνα με τους όρους της σχετικής διακήρυξης του Δήμου.

Η προμήθεια και εγκατάσταση αυτή γίνεται με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Κρήτης και στοχεύει στην αναβάθμιση της ασφάλειας και τελικά ποιότητας ζωής των κατοίκων του Δήμου μας.

 

Ο χρόνος τρέχει, μα το ρολόι έχει μείνει σταματημένο, εδώ και τριάντα χρόνια, σε εκείνη τη στιγμή. Στις δέκα και ένα λεπτό το βράδυ της 14ης Ιουνίου του ’87, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας…
“Είναι το τέλος” προλαβαίνει να πει με όση δύναμη του έχει απομείνει και με τη φωνή του τρεμάμενη και γρατζουνισμένη από τη συγκίνηση ο Συρίγος. Είναι το τέλος, που εκείνη κιόλας τη στιγμή γίνεται η αρχή, για να επιβεβαιωθεί το ρηθέν από τον Τόμας Έλιοτ…

Πάντα το τέλος είναι το σημείο απ’ όπου αρχίζουμε!

Δώδεκα μέρες ένας ολόκληρος λαός ακροβατεί στα όρια της μαγείας, της ανατριχίλας, του παροξυσμού, της κατάνυξης, της μέθεξης, της απόλυτης έκστασης: από τις 3 έως τις 14 Ιουνίου του σωτηρίου (για το μπάσκετ, για τον αθλητισμό, για έναν ολόκληρο λαό) 1987, οι δώδεκα μέρες που άλλαξαν τον κόσμο!
Όταν το απίθανο παίρνει σάρκα και οστά… Όταν δυνατά γίνονται τα αδύνατα… Όταν ο Δαβίδ ξαναρίχνει στο καναβάτσο τον Γολιάθ…
Όταν η Ελλαδίτσα παίρνει παραμάζωμα τους κολοσσούς, τινάζει την μπάνκα στον αέρα και προκαλεί ολούθε σοκ και δέος…

Έντεκα βραδιές και μια άγια νύχτα, η οποία ξημέρωσε και ήταν όχι μονάχα αληθινή, μα και ολόλαμπρη, για να γίνει το φανάρι που άναψαν οι προικισμένοι με τα ταλέντα τους, οπλισμένοι με το πάθος τους, αξιωμένοι από τη μοίρα και ευλογημένοι από τον θεό και ήρωες (μας) του Ευρωμπάσκετ (μας) και το μεταλαμπάδευσαν σαν πυρσό, ώστε να φέγγει τη στράτα των επιγόνων τους.
Από τότε πέρασαν κιόλας τριάντα χρόνια, που ευτυχώς δεν χάθηκαν στη λήθη και δεν μαγάρισαν την ανεκτίμητη κληρονομιά. Εδώ και τριάντα χρόνια η βαμμένη στα γαλανόλευκα και στα πορτοκαλί Κιβωτός, που άρχισε το μπάρκο της εκείνο το βράδυ από τα νερά του Σαρωνικού, συνεχίζει να πλέει και να διαφυλάσσει τα αθλητικά ιερά και τα όσια μιας χώρας και ολάκερου του διεσπαρμένου ανά τον κόσμο ελληνισμού. […] (Από τον πρόλογο του συγγραφέα).

Την ερχόμενη Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου στις 6 μ.μ, ο Πολιτιστικός σύλλογος σας προσκαλεί στην παρουσίαση του βιβλίου “Είμαστε Πια Πρωταθλητές” του δημοσιογράφου Βασίλη Σκουντή, που αναφέρεται σε μια από τις μεγαλύτερες βραδιές του Ελληνικού αθλητισμού, της κατάκτησης του Ευρωπαικού πρωταθλήματος μπάσκετ, από την Εθνική Ελλάδας, στις 14 Ιουνίου 1987, απέναντι στην πανίσχυρη Σοβιετική Ένωση.  Η εκδήλωση θα γίνει στην αίθουσα “Μανώλης Κεφαλογιάννης” της Τράπεζας Πειραιώς, με συντονιστή το στέλεχος αθλητικού μάρκετινγκ Δημήτρη Τζέτζο. Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο Δήμαρχος Ανωγείων Εμμανουήλ Καλλέργης και ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Νίκος Βρέντζος, ενώ θα ακολουθήσουν ομιλίες από τον δημοσιογράφο και συγγραφέα του βιβλίου Βασίλη Σκουντή, τον παλαίμαχο διεθνή καλαθοσφαιριστή του Παναθηναϊκού και του Άρη Θεσσαλονίκης Δημήτρη Κοκολάκη και του διεθνή Αντρέα Γλυνιαδάκη.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Ανωγείων

-->