Archive for Ιουνίου 2012

Το Ρέθυμνο έχει πλέον το δικό του πλοίο… Η εκπλήρωση των αναγκών, οι προσπάθειες χρόνων, το όνειρο, έδεσαν τελικά στο λιμάνι του Ρεθύμνου σήμερα το μεσημέρι, όπου το πλοίο ΕΛΛΗ Τ της Cretan Lines, πέταξε τους κάβους στους ανθρώπους που το περίμεναν για να το δέσουν στον μόλο, με την ευχή, “ποτέ ξανά να μη φύγει, να μην το χάσουν”.

Πλήθος κόσμου ντόπιοι και τουρίστες, μαζί με τους τοπικούς παράγοντες «αγκάλιασαν» αμέσως το πλοίο και βρέθηκαν, μέσα σε λίγη ώρα από τον κατάπλου του, να περιδιαβαίνουν τους χώρους του και το κατάστρωμα. Μοιάζει γιορτή η σημερινή μέρα για το Ρέθυμνο, η οποία «ξεκίνησε» μόλις ο πρόεδρος Γιάννης Νικολούδης, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και το πλήρωμα που συνόδευσαν από τον Πειραιά το ΕΛΛΗ, φάνηκαν στην μπούκα.

«Πιστεύουμε ότι μια δύσκολη προσπάθεια για να αποκτήσει το Ρέθυμνο τη δική του ακτοπλοϊκή σύνδεση ευοδώθηκε. Ευχαριστούμε όλους όσους βοήθησαν στην επίτευξη του στόχου μας και πιστεύουμε ότι όλοι οι Ρεθυμνιώτες θα το στηρίξουν για να εξυπηρετεί για πάντα τα δικά τους συμφέροντα», αναφέρει η Cretan Lines η οποία κατάφερε να έρθει σε συμφωνία για την αγορά του πλοίου στις 23 Μαρτίου 2012. Η έγκριση των δρομολογίων έγινε στις 6 Απριλίου στη Νάξο από το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (Σ.Α.Σ.) και σήμερα καλούνται όλοι οι Ρεθυμνιώτες και όχι μόνο, να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια, το πλοίο τους, με την αγορά συνεταιριστικών μερίδων, κάθε μία από τις οποίες κοστίζει 100 ευρώ. Παρά τους δύσκολους οικονομικά καιρούς οι άνθρωποι της ναυτιλιακής εταιρίας του Ρεθύμνου, του ναυτιλιακού συνεταιρισμού, πιστεύουν πως και τούτη τη φορά, ο κόσμος θα υπερβεί τα όποια εμπόδια και θα στηρίξει τον νομό, τη θαλάσσια σύνδεση του τόπου τους με την ηπειρωτική Ελλάδα.

Η επίσημη τελετή υποδοχής θα πραγματοποιηθεί στις 8 το βράδυ, όπου πολίτες, τοπική αυτοδιοίκηση, επισκέπτες και τουρίστες θα γιορτάσουν τη «νίκη τους» μιας και το Ρέθυμνο είναι ο μόνος νομός με φοιτητές, πανεπιστήμιο, χιλιάδες επισκέπτες, γονείς των φοιτητών αλλά και ντόπιο πληθυσμό που ξεπερνά τις 200 χιλιάδες, ο οποίος δεν είχε μέχρι σήμερα ακτοπλοϊκή σύνδεση.

Υπεγράφη στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης, παρουσία της Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης, κας Μαρίας Λιονή,  η σύμβαση του ενταγμένου στο ΕΣΠΑ έργου «Βελτιώσεις των κτιριακών και ηλεκτρολογικών υποδομών και εγκαταστάσεων του Κέντρου Υγείας Ανωγείων», συνολικού προϋπολογισμού 212.000 Ευρώ.

Το παρόν έργο αφορά στη βελτίωση, επισκευή και συντήρηση του κτιρίου και ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, του Κέντρου Υγείας Ανωγείων.
Μεταξύ άλλων Βελτιώνονται, αντικαθίστανται ή συντηρούνται: Τοίχοι, οροφές ξηράς δόμησης, W\C και λουτρά (τοίχοι, πλακίδια) και δάπεδα.

Τοποθετούνται νέα κουφώματα (εξωτερικά αλουμίνια) και αντικαθίστανται ή συντηρούνται τα εσωτερικά. Γίνονται χρωματισμοί (εσωτερικών και εξωτερικών επιφανειών) και ελαιοχρωματισμοί ξύλινων και σιδηρών επιφανειών. Εγκαθίσταται νέος λέβητας και καυστήρας κεντρικής θέρμανσης και τοποθετούνται νέα θερμαντικά σώματα σύμφωνα με τη μελέτη..
Αντικαθίστανται κατεστραμμένα φωτιστικά σώματα. Εγκαθίστανται  2 ηλιακοί θερμοσίφωνες.

Επιπλέον υπεγράφησαν δύο ακόμα συμβάσεις, που αφορούν «Καθαρισμό τάφρων – πρανών δευτερευόντων επαρχιακών οδών 22, 23, 24, 25, 27, 31 και 32 της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης», προϋπολογισμού 194.000 Ευρώ και «Καθαρισμό και μόρφωση τάφρων και πρανών στις με αριθμό 13, 14, 15,20 και 22 οδούς του πρωτεύοντος επαρχιακού οδικού δικτύου Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης», προϋπολογισμού 95.000 Ευρώ.

Οι εργασίες κατασκευής των εν λόγω έργων οδοποιίας ξεκινούν άμεσα και αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί εντός τριών μηνών.

 

Μη τον αφήνεις το καιρό
να φεύγει να σ’  αφήνει
Γιατί τη νιότη δυο φορές
Ο Θιός δε την-ε δίνει
——————————
Μη θες πως είσαι όμορφη
να΄ναι δικά σου όλα
Αξία έχει η μυρωδιά
που βγάζει κάθε βιόλα
——————————
Μη περιμένεις τη χαρά
να΄ρθει κερά μου μόνη
Πολλές φορές η λογική
τον έρωντα σκοτώνει

Μίχαλος Δραμουντάνης ( Νικολαριά )

Ο Δήμος Ανωγείων προσκαλεί όλους τους κατοίκους να παρευρεθούν στην Λαϊκή Συνέλευση  που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012 και ώρα 8:30 μ.μ. στην πλατεία «Αρμί» με θέμα τον απολογισμό πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής.  Στην ειδική αυτή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα γίνει ο απολογισμός σε ότι αφορά την διοικητική, οικονομική κατάσταση του Δήμου και θα αναλυθεί η εφαρμογή του προγράμματος Δημοτικής Δράσης.  Στην συνεδρίαση αυτή θα μπορεί ο κάθε δημότης να διατυπώσει ερωτήσεις, να καταθέσει τυχόν προτάσεις και να ενημερωθεί εκτενέστερα για οποιοδήποτε θέμα αφορά τον Δήμο μας.

της Ιωάννας Μπισκιτζή
Λέκτορας Κλασσικής Φιλολογίας
 Με τον όρο Νεοελληνική λογοτεχνία αναφερόμαστε στην λογοτεχνία του νέου ελληνισμού. Την νεότερη ελληνική λογοτεχνία, από το 1821 έως σήμερα: μετά την απελευθέρωση η λογοτεχνία στην Ελλάδα γνωρίζει μεγάλη άνθηση. Οι Έλληνες λογοτέχνες παρακολουθούν τις λογοτεχνικές εξελίξεις της Ευρώπης και συντονίζονται με αυτές, αξιοποιώντας παράλληλα τα στοιχεία της ελληνικής λογοτεχνικής και πνευματικής παράδοσης. Από τη δεκαετία του 1880 εμφανίζεται μια μεγάλη αλλαγή στη νεοελληνική πεζογραφία. Ο ρομαντισμός παύει να είναι το κυρίαρχο ρεύμα και οι λογοτέχνες “προσγειώνονται” σε πιο οικεία θέματα, εμπνέονται από την ελληνική παράδοση, απεικονίζουν τη ζωή της υπαίθρου αρχικά και έπειτα τη ζωή των αστικών κέντρων.
Με τη βαθιά πεποίθηση πως η λογοτεχνία αποδεικνύει την υγιή σκέψη της ανθρωπότητας και βοηθά στο να διαμορφώσει ο άνθρωπος το δικό του αξιακό σύστημα, τη δική του κοσμοθεωρία, το προσωπικό “σενάριο” ζωής, προτείνω αυτό το καλοκαίρι επιστροφή στη παλιά φρουρά της ελληνικής λογοτεχνίας. Ας ανακαλύψουμε πάλι τους κλασικούς μας, που έγραψαν και μοιράστηκαν έτσι μαζί μας την αγάπη τους για τον κόσμο που μας περιβάλλει.
Πρώτη αγάπη είναι το κύκνειο άσμα του Ιωάννη Κονδυλάκη. Το έργο εκδόθηκε το 1919, ένα χρόνο πριν το θάνατο του συγγραφέα και είναι το μοναδικό του έργο γραμμένο σε δημοτική γλώσσα. Το διήγημα περιγράφει τον ανολοκλήρωτο παιδικό έρωτα του συγγραφέα για μια κοπέλα, μια «ακροσυγγένισσά»  του, τη Βαγγελιώ. Είναι «ψηλόλιγνη και μελαχρινή, ηλικίας πάνω από δεκαοχτώ, ίσως και πάνω από είκοσι», τη στιγμή που ο συγγραφέας δεν είχε κλείσει τα πέντε του χρόνια.
… “Μια μέρα, που ’παιζα με άλλα παιδιά, έπεσα κι έκαμα μεγάλη πληγή στο μέτωπο. Αίματα έτρεχαν κι έβαλα φωνές μεγάλες. Γυναίκες έτρεξαν κι επροσπάθησαν να μου σταματήσουν το αίμα και να με κατασυχάσουν. Αλλά μόνον όταν ήρθε το Βαγγελιό και μ’ άγγιξε το χέρι της κι άκουσα τη φωνή της, καταπραΰνθηκα με μιας. Μου ’βαλε κι αράχνη στην πληγή και το αίμα σταμάτησε. Έπειτα με σήκωσε στην αγκαλιά της και με πήγε σπίτι. Τι ευτυχία που μου ’δωκε κείνη η πληγή!
Κι ενώ με πήγαινε, με φιλούσε και μου ’λεγε:
– Πονείς ακόμη, Γιωργιό μου; Δεν πονείς· ε;… Μα μπορείς να πονείς μπλιο ’κεια που σε φίλησα ’γω; Πόσο μ’ αγαπάς εδά;
– Πολλά, πολλά, της έλεγα κι έκλεια τα μάτια μου από ευτυχία.
– Να χαρώ εγώ!…
Και μου ’δινε νέα φιλιά.”
Αυτή η παιδική αγάπη προκαλούσε τα πειράγματα των μεγαλυτέρων του. Η Βαγγελιώ όμως τελικά εγκαταλείπεται από τον αρραβωνιαστικό της, και δεν καταφέρνει να βρει άλλον.
Έτσι, καθώς ο ήρωάς μας μεγαλώνει εξακολουθώντας πάντα να την αγαπάει, η Βαγγελιώ επενδύει τα πληγωμένα ερωτικά της συναισθήματα σ’ αυτόν, πράγμα που η μητέρα του δεν βλέπει καθόλου με καλό μάτι. Ο ήρωάς μας είναι πια δεκατεσσάρων χρόνων, και πηγαίνει στη χώρα στο σχολείο. Η επιστροφή του κάθε καλοκαίρι στο χωριό του δίνει τη δυνατότητα να ξαναδεί τη Βαγγελιώ, η οποία δεν είχε ακόμα αποκατασταθεί. Η μητέρα του ανησυχεί σοβαρά για τον ερωτευμένο γιο της που παραμένει ερωτευμένος με μια πολύ μεγαλύτερη κοπέλα απ’ αυτόν, ως ότου αποκαλυφθεί μια δυσάρεστη εξέλιξη. Η Βαγγελιώ ήταν πολύ άρρωστη από χτικιό και ο θάνατός της ήταν προδιαγεγραμμένος.
Η ερωτική αγάπη του συγγραφέα μετασχηματίζεται σε συμπονετική αγάπη για την κόρη και κάνει ότι μπορεί για να της συμπαρασταθεί. Η μητέρα του φοβάται πλέον μέχρι και για τη ζωή του γιου της και κάνει ότι μπορεί να τον αποκόψει από τη Βαγγελιώ. Μάλιστα κακολογεί την κόρη και έρχεται σε ανοιχτή σύγκρουση με τον γιο της. Αυτός, παρά τις αντιρρήσεις της μάνας του, θα την επισκεφθεί δυο φορές.
Η ίδια, γεμάτη παράπονο, θα πει στη μάνα της: «Έχω μιαν αγάπη που δεν μου ταιριάζει. Είν’ η μεγάλη μου και μοναχή χαρά μου, μα κι ο μεγάλος μου κι αγιάτρευτος πόνος τση ζωής μου. Ο κόσμος έπρεπε να με λυπάται. Δεν το ζήτηξα. Μα κι ά με κατακρίνουνε, μουδέ φοβούμαι μουδέ ντρέπομαι. Ο Θεός, που δε θωρεί σαν τσ’ αθρώπους θα με κρίνει. Και θα βρει την καρδιά μου καθαρή». Όταν ο συγγραφέας αδιαθετεί, όλοι φοβούνται πως η Βαγγελιώ του μετάδωσε το χτικιό. Η νεαρή κοπέλα νιώθει τύψεις επειδή νομίζει ότι είναι υπεύθυνη για την ασθένεια του. Απελπισμένη, θα ανεβεί πάνω σε ένα ψηλό βράχο και θα πέσει να σκοτωθεί, για να στοιχειώσει για πάντα τη μνήμη του μικρού αγαπημένου της.
… “Έπειτα το ’μαθα. Στην αρχή δεν το πίστεψα· κι όταν βεβαιώθηκα δεν έκλαψα. Ο καημός μου μαζεύτηκε και κλείστηκε στην ψυχή μου, να μείνει εκεί για όλη μου τη ζωή. Έπειτα ήτο τόσο μεγάλο και σοβαρό πράμα ο θάνατος κείνος, που δεν του πήγαιναν τα δάκρυα μου, δάκρυα έως τότε παιδιάτικα, που μόνον για μικρά κι ασήμαντα είχαν κλάψει.
Ένα μόνο λόγο είπα στη μάνα μου:
– Θωρείς τα ’δά;
Η μάνα μου δεν είπε λέξη.
Ύστερ’ από λίγες μέρες μ’ αφήκε κι ο πυρετός, όχι από θαύμα, αλλά με το κινίνο. Ένας χριστιανός, ούτε γιατρός, ούτε μάγος, βρέθηκε κι είπε να μου δίδουν κινίνο κάμποσες μέρες γραμμή.
Σαν έγινα καλά κι είδε η μητέρα μου ότι άδικα είχε φοβηθεί για την αρρώστια μου, μου φανέρωσε την υποψία που τη βασάνισε και την έκαμε να φανεί τόσο σκληρή στην άρρωστη. Έπειτα είπε με ειλικρίνεια:
– Μεγάλο βάρος έχω στην ψυχή μου, μα ο Θεός θα με συχωρέσει, γιατ’ είμαι
μάνα.”
Ο Κονδυλάκης στην Πρώτη αγάπη καταφέρνει να μας δώσει μια καταπληκτική ψυχογραφία της μετάβασής του από την παιδική στην εφηβική ηλικία και να περιγράψει με θλίψη και σοβαρότητα έναν ανολοκλήρωτο έρωτα της ζωής του. Η γλώσσα του Κονδυλάκη δείχνει τη μετάβαση που ακολούθησε το κρητικό ιδίωμα από την αρχαία ελληνική στη σημερινή γλώσσα που μιλούν στην Κρήτη, αξιοποιώντας άριστα την εκφραστική και ποιητική της δύναµη.

ΚΟΝΔΥΛΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Σημαντική μορφή της ελληνικής λογοτεχνίας. Πεζογράφος και δημοσιογράφος. Γεννήθηκε το 1861 στο Βιάννο της Κρήτης. Προσπάθησε να σπουδάσει φιλοσοφία αλλά λόγω οικονομικών δυσκολιών δεν κατάφερε να ολοκληρώσει τις σπουδές του. Η επαγγελματική του πορεία ξεκίνησε από το χώρο της δημοσιογραφίας. Συνεργάστηκε ως χρονογράφος με εφημερίδες της Αθήνας ενώ από το 1895 και μετά συνεργάστηκε μόνιμα με την εφημερίδα «Εμπρός». Έγραψε περίπου 6000 χρονογραφήματα. Ο Κονδυλάκης θεωρείται εκπρόσωπος του ηθογραφικού διηγήματος. Καλύτερο έργο του Ο Πατούχας, που εκδόθηκε το 1892. Άλλα έργα του είναι: Όταν ήμουν δάσκαλος, Πρώτη αγάπη, Οι άθλιοι των Αθηνών, Η Πατρίς, κ.α. Πέθανε στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1920.

Από τη σελίδα: http://anogiachess.com/

“Μια φιλική συνάντηση η οποία περιελάμβανε ένα rapid τουρνουά 5 γύρων, έναν …ποδοσφαιρικό αγώνα και δύο συναντήσεις blitz.

Οι σκακιστικές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΑΤΕ (στο ίδιο χώρο θα γίνει από 30 Ιουλίου έως 3 Αυγούστου το 1ο ανοιχτό σκακιστικό τουρνουά Ανωγείων «Ιδαίον Άντρον»), ενώ η ποδοσφαιρική  συνάντηση έγινε στο γήπεδο του Αετού Ανωγείων (Δημοτικό στάδιο Ανωγείων).

Στο τουρνουά rapid πήραν μέρος οι μικροί σκακιστές των ομάδων, οι οποίες ήταν οι εξής:

ΟΑ Χανίων

ΣΑ Χερσονήσου

Μία μικτή ομάδα ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ – ΧΑΝΙΩΝ

Δύο ομάδες από τον ΣΟ Ανωγείων (ΑΝΩΓΕΙΑ 1 και ΑΝΩΓΕΙΑ 2)

Και η ομάδα Γουβών – Γουρνών.

Το τουρνουά κατέκτησε με άνεση η ομάδα του ΟΑΧ παίρνοντας το χρυσό μετάλλιο με 5 νίκες σε 5 γύρους.

Στην δεύτερη θέση (αργυρό μετάλλιο) η Σκακιστική Ακαδημία Χερσονήσου (σε ισοβαθμία με την μικτή Ηρακλείου – Χανίων)

Ενώ την 3η θέση και το χάλκινο μετάλλιο  κατέκτησε η μικτή ΧΑΝΙΩΝ – ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ.

Αναλυτικά η  βαθμολογία:

ΟΑΧ                                        5      (29)

ΣΑ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ             3,5  (21,5)

ΧΑΝΙΑ – ΗΡΑΚΛΕΙΟ         3,5  (16)

ΑΝΩΓΕΙΑ 1                           2    (12,5)

ΓΟΥΒΕΣ – ΓΟΥΡΝΕΣ       1    (8)

ΑΝΩΓΕΙΑ 2                            0   (3)

Το Σάββατο, μετά τους 3 πρώτους γύρους του rapid, η μάχη μεταφέρθηκε 200 μέτρα  πιο μακριά από την αίθουσα των αγώνων, στο γήπεδο του ΑΕΤΟΥ, όπου χωριστήκαμε σε δύο μικτές ομάδες – τον Μαζεταϊκό και τον Στησιακό –  από όλους τους συλλόγους και παίξαμε ένα 70λεπτο ποδοσφαιρικό ματς, το οποίο εξελίχθηκε εντυπωσιακά με πολλές εναλλαγές στο σκορ για να λήξει τελικά 5-5 και να οδηγηθούμε στα πέναλτι. Παρότι αγωνίσθηκα με τον Μαζεταϊκό, οφείλω να ομολογήσω ότι ο Στησιακός ήταν  καλύτερος στην κανονική διάρκεια του αγώνα (είχε και 4 δοκάρια, ή τουλάχιστον εγώ τόσα μέτρησα), αλλά … «έστησε» στα πέναλτι, όπου ο …Γκρόμπελαρ (Μιχάλης Χατζηδάκης) απέκρουσε εντυπωσιακά το τελευταίο και έδωσε το έναυσμα για τους πανηγυρισμούς.

Την Κυριακή μετά το τέλος του rapid, παίξαμε δύο ματς  μπλιτς, μεταξύ Ομίλου Αντισφαιρίσεως Χανίων και Σκακιστικού Ομίλου Ανωγείων, όπου ο ΟΑΧ επικράτησε συντριπτικά με 7,5 – 2,5 και  10 – 2.

Το πλέον σημαντικό  είναι ότι τα παιδιά των συλλόγων ήρθαν κοντά, έπαιξαν σκάκι και ποδόσφαιρο, γευμάτισαν μαζί και γενικά το ευχαριστήθηκαν.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλα τα σωματεία, τους μικρούς σκακιστές και σκακίστριες, καθώς και τους συνοδούς τους που μας τίμησαν με την παρουσία τους, τον Σ.Ο. Ηρακλείου για την πολύτιμη βοήθεια του, τον πρόεδρο του Νίκο Παπανδρέου  και τον Κώστα Κλώκα, ο οποίος ήταν ο γνωστός αεικίνητος Κώστας, ψυχή της διοργάνωσης, παρότι στο Σαββατιάτικο ποδοσφαιρικό …ντέρμπυ, είχε έναν μικρό –ευτυχώς – τραυματισμό.

Τέλος θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον Δήμο Ανωγείων για την παραχώρηση της αίθουσας και για τις φιλοξενίες που προσέφερε στα σωματεία, αλλά και για όλη την στήριξη του προς τον σύλλογο μας. Ευχαριστούμε προσωπικά τον Δήμαρχο Σωκράτη Κεφαλογιάννη και τον Αντιδήμαρχο Μανόλη Κοντογιάννη για την παρουσία τους στις τελετές έναρξης και λήξης.

Ευχαριστούμε επίσης τον ΑΕΤΟ Ανωγείων για την παραχώρηση του γηπέδου.”

-->