Archive for Ιουλίου 2024

 

Την Τρίτη 16 Ιουλίου στις 7 το απόγευμα θα γίνει ο Εσπερινός και την επομένη το πρωί η πανηγυρική Θεία Λειτουργία στην εκκλησία της Αγίας Μαρίνας στον Ψηλορείτη, δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο της Ζωμίνθου. 

Όπως μαρτυρά εντοιχισμένη πλάκα στην είσοδο, κτήτορας του ήταν ο Γεώργιος Ν. Φασουλάς το 1840.

Φτιαγμένος από τοπική πέτρα και σύμφωνα με την αρχιτεκτονική της ευρύτερης περιοχής ο ναός σου κεντρίζει αμέσως το ενδιαφέρον καθώς είναι κτισμένος σ ένα σημείο όπου το νερό είναι άφθονο και τα δέντρα του κράταιγου και των σφενταμιών ψηλά δημιουργώντας στο σημείο ένα μικρό αλσύλλιο.

Το εσωτερικό του ναού μικρό αλλά περιποιημένο στολίζεται από δυο μεγάλου μεγέθους εικόνες της Αγίας Μαρίνας, τοποθετημένες πάνω σε ξύλινες βάσεις και πλαισιωμένες από κρητικές πετσέτες με  δαντέλες και λουλούδια αμάραντου.

Τέμπλο δεν υπάρχει παρά μόνο χαμηλά θωράκια, όπως στους πρώτους χριστιανικούς ναούς.

Κάθε χρόνο στις 17 Ιουλίου, που πανηγυρίζει το εκκλησάκι, η μεγάλη οικογένεια των Φασουλάδων οργανώνει εκεί μεγάλη γιορτή με πλούσιο τραπέζι, παραδοσιακή μουσική και τραγούδι.

Εκεί σταματούν ωστόσο για να ξαποστάσουν και πολλοί από τους επισκέπτες που κατευθύνονται πως το Ιδαίο Άντρο, το οποίο συναντάμε λίγο πιο πάνω.

Και σίγουρα δεν είναι μόνο οι επισκέπτες του σήμερα που ξαποσταίνουν εκεί και χαίρονται την ομορφιά του τοπίου και την επιβλητικότητα των κορφών του Ψηλορείτη αφού το εκκλησάκι είναι κτισμένο πάνω σ’ έναν από τους πανάρχαιους δρόμους που περπατούσαν οι Μινωίτες για να φθάσουν στο ιερό σπήλαιο όπου ανατράφηκε ο Δίας.

–Η οικογένεια Φασουλά όπως κάθε χρόνο θα έχει ένα κέρασμα για όσους πιστούς ανηφορίσουν την Τρίτη για τον Εσπερινό.

Χρόνια πολλά!

Πέθανε σε ηλικία 84 ετών η Ναυσικά Βρεντζου. Η κηδεία της θα γίνει στις 12 μ.μ. την Δευτέρα 15 Ιουλίου από τον Ιερό ναό του Τιμίου Σταυρού στην Γέννα Μονοφατσίου. Η σορός θα βρίσκεται στην οικία της στη Γέννα από τις 8.30 π.μ. Η εκλιπούσα ήταν κόρη του Σαββοβασίλη και άντρας της ήταν ο Διογένης Βρέντζος από τη Γέννα. Η ΑΝΩΓΗ απευθύνει θερμά συλλυπητήρια στους οικείους της. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα την σκεπάσει.

-Στη μνήμη της, ο ιατρός Νίκος Κεφαλογιάννης, προσέφερε για το Εργαστήριο Γνώσης και την ΑΝΩΓΗ το ποσό των 50  ευρώ.

Στην συγκλονιστική βραδιά στο Καστέλλι Πεδιάδος που τιμήθηκε ο καταξιωμένος καλλιτέχνης Βασίλης Σκουλάς μπροστά σε 4.500 συμμετέχοντες θεατές,  ο Γιώργος Καλογεράκης, Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μινώα Πεδιάδας απευθύνθηκε στον Βασίλη Σκουλά εκ μέρους των 18 Πολιτιστικών Συλλόγων και του αθλητικού Σωματείου Δωριεύς Καστελλίου, λέγοντας τα εξής :

«Αγαπητοί φίλοι, αγαπητέ Βασίλη, τι μπορεί να κρύβεται άραγε ανάμεσα σε έναν αριθμό και τρεις λέξεις ;

Η Αναδημιουργία ακολουθεί πάντοτε μια καταστροφή. Και είναι σημαντικό για τους ανθρώπους όταν ξαναχτίζουν τη ζωή πάνω σε ερείπια και χαλάσματα.

Σε μια Γη που έχει τη δική της Φωνή. Μια φωνή που έρχεται από τα βάθη των αιώνων. Και που μπορεί να την αφουγκραστεί ο καθένας μας με τον δικό του τρόπο.

Αυτή τη φωνή που τη ντύνει ο Κρητικός με τις χορδές της Λύρας.

Η Προσπάθεια, η Επιμονή η Ταπεινότητα και η Ενσυναίσθηση είναι χαρίσματα των δημιουργικών ανθρώπων. Αυτά τα χαρίσματα τα συνοδεύει πάντοτε η Αγάπη. 

Αγάπη για την Κρήτη, τον πολύπαθο τόπο μας, αγάπη για την Ελλάδα τη μοναδική χώρα μας, αγάπη για όλα. Αγάπη και για την Πολεμική Αεροπορία, που οι Ίκαροί της πετούν πάνω από το καταγάλανο Αιγαίο, προστατεύοντας τα σύνορά μας.

Ανεβαίνοντας τη Σκάλα της Αναγνώρισης, σκαλί – σκαλί χωρίς βιασύνη, φτάνει κανείς στην κορυφή. Δεν είναι εύκολη η πορεία και τα ανηφορικά σκαλοπάτια. Φτάνοντας όμως στην κορυφή, τοποθετεί ο καθένας μας δίπλα του  μία λέξη. Εκείνη  που τον συνοδεύει στην πορεία της ζωής του. Στην περίπτωσή μας, στην κορυφή τοποθετείται μια φράση που δεν μπορεί να μεταφραστεί σε καμιά χώρα του κόσμου. Είναι το θηλυκό του  Ντελικανή. Η Ντελίνα. 

Αγαπητέ Βασίλη
Όλα τα παραπάνω που ανέφερα, και βέβαια αφορούν εσένα. Γεννήθηκες σε ένα κατεστραμμένο χωριό. Με τη θέληση των κατοίκων του αναγεννήθηκε κι εσύ βίωσες αυτήν την αναδημιουργία. Δεμένος πάντα με τη γη των προγόνων σου. Την κρητική γη όπου κάθε σπιθαμή της έχει τη δική της φωνή στο πέρασμα της ιστορίας. Αυτές τις φωνές τραγούδησες με τη λύρα σου. Η προσπάθεια, η επιμονή, η ταπεινότητα και η ενσυναίσθηση είναι τα χαρίσματά σου που σε κάνουν να ξεχωρίζεις ως άνθρωπος. Και η ανεξάντλητή σου αγάπη. Για όλα. Την Κρήτη, την Ελλάδα, την Πολεμική Αεροπορία. Μ’εκείνο το τραγούδι σταθμό, τον Ήλιο Θεό που συντροφεύει τους Ίκαρους στο πέταγμά τους.  Εσύ που ανέβηκες σιγά σιγά τη σκάλα της ζωής. Έφτασες στο ψηλότερο σκαλί και έχεις κατακτήσει την αναγνώριση. Είσαι μέσα στις καρδιές όλων μας. Συνδέοντας το όνομά σου τόσα χρόνια με τον θηλυκό ντελικανή, τη Ντελίνα.

Επαναλαμβάνω τις 16 αυτές φράσεις χωρίς σχόλια

Αναδημιουργία – Καταστροφή – Γη – Φωνή – Λύρα – Προσπάθεια – Επιμονή – Ταπεινότητα – Ενσυναίσθηση –  Αγάπη – Κρήτη – Ελλάδα – Πολεμική Αεροπορία –  Σκάλα – Αναγνώριση – Ντελίνα

Αγαπητέ Βασίλη, αγαπητοί φίλοι, αυτά κρύβονται πίσω από ένα αριθμό και τρεις λέξεις. Ποιος είναι αυτός ο αριθμός και ποιες οι τρεις λέξεις ;Το αποκαλύπτουμε : είναι :

65 χρόνια, Βασίλης Σκουλάς

Γεώργιος Α. Καλογεράκης

Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Μινώα Πεδιάδας

Δρ. Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Διευθυντής 12/θ Δημοτικού Σχολείου Καστελλίου

Μια ιδιαίτερη επίσκεψη είχαμε στο δημαρχείο Ανωγείων, καθώς συνάντηση με τον δήμαρχο Σωκράτη Κεφαλογιάννη είχε η Κυριακή Μαρή, Αντιδήμαρχος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης  του Δήμου Ηλιούπολης  Παρών στη συνάντηση ήταν και ο εντεταλμένος σύμβουλος  Πολιτιστικών και αύλης πολιτιστικής κληρονομιάς,  Μανώλης Βρέντζος.

Διαβάστε την συνέχεια... »

Την Κυριακή, 14 Ιουλίου, στις 8:00’ μ.μ., το Φεστιβάλ του Ανηφορά υποδέχεται το Παράρτημα Ελλάδας της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ) και τη ραψωδία Ε του εμβληματικού έπους του συγγραφέα.

Ο Οδυσσέας φτάνει στην Κρήτη και οι αναγνώστες της καζαντζακικής Οδύσειας ανηφορίζουν στον Τόπο του Βοσκού για να απολαύσουν τις περιπέτειες του πολυμήχανου κοσμογυριστή.

Διαβάστε την συνέχεια... »

Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο αναβάθμισης της υποδομής του Αστεροσκοπείου που θα εξυπηρετήσει και το υπό ανέγερση Αστεροσχολείο στο Αστεροσκοπείο του Σκίνακα.

Διαβάστε την συνέχεια... »

-->