Archive for Απριλίου 2022

Πρωτομαγιά στον Ψηλορείτη αναμένεται να κάνουν πολυάριθμοι επισκέπτες και φέτος, ενώ οι εικόνες από το βουνό μένουν πάντα μοναδικές και στην Άνοιξη, μετά από έναν από τους βαρύτερους χειμώνες των τελευταίων δεκαετιών. Η αργία της πρωτομαγιάς θα ισχύσει φέτος και για την Δευτέρα 2 Μάϊου, ενώ ήδη αρκετοί είναι αυτοί που έρχονται στο χωριό μας, για να απολαύσουν εικόνες, γεύσεις, φιλοξενία και εμπειρίες από ένα παραδοσιακό μέρος, που κάθε εποχή έχει τις δικές του ομορφιές και τόπους για να επισκεφθείς.

Τον χειμώνα υπήρξαν σημεία στο βουνό που το χιόνι έφτασε μέχρι και τα 5(!) μέτρα και ακόμα και σήμερα μηχανήματα του δήμου με επικεφαλής τον Γιώργη Βρέντζο (Σουρούλιο) επιχειρούν για να κάνουν ακόμα πιο ασφαλή την πρόσβαση σε σημαντικά σημεία του Ψηλορείτη, όπως το αστεροσκοπείο του Σκίνακα, τη Ζώμινθο,  το Ιδαίον Άντρο και αλλού.

Στις δυο εικόνες που δημοσιεύουμε από το drone του δήμου Ανωγείων, βλέπουμε και τους εντυπωσιακούς “κεράμους” που δημιουργούνται σε σημεία του βουνού, με τεράστιες ποσότητες από χιόνι σαν τσιμέντο, να “ορθώνουν” πανέμορφους τοίχους στην άκρη του δρόμου. Κέραμοι που αναμένεται να διατηρηθούν μέχρι και το τέλος του καλοκαιριού, δίνοντας ένα μοναδικό θέαμα σε ντόπιους και επισκέπτες, αλλά και σημεία που όλοι επιλέγουν για να βγάλουν μια αναμνηστική φωτογραφία και να θυμούνται το πέρασμα τους από τα Ανώγεια.

Διαβάστε την συνέχεια... »

Συγκίνηση προκάλεσε στα Ανώγεια, η είδηση σήμερα Σάββατο  το μεσημέρι, του θανάτου, του αξιότιμου καθηγητή Κοινωνιολογίας Βασίλη Κ. Βουιδάσκη, ο οποίος “έφυγε” από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών. Η κηδεία του θα γίνει την Δευτέρα 2 Μάϊου από τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου στο Μετόχι και η ταφή του θα γίνει στα αγαπημένα του Ανώγεια, που τίμησε με το βίο και την επιστημονική του δράση. 

Ήταν καθηγητής Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Πτυχιούχος της Θεολογικής σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Συγγραφέας επιστημονικών βιβλίων και άρθρων, ενώ συμμετείχε ενεργά σε δράσεις του “Σταυράκειου” ως ένας από τους πρώτους αποφοίτους του, την δεκαετία του ’50 στο σχολείο όπου βρέθηκε μέχρι και την θέση του επόπτη. Δημοσίευσε αρκετά άρθρα και στην ηλεκτρονική ΑΝΩΓΗ, με θέματα κυρίως της εκπαίδευσης, του “Σταυράκειου” αλλά και γενικότερα για το παρόν και το μέλλον των Ανωγείων.

Προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές πραγματοποίησε στα Πανεπιστήμια της Χαϊδελβέργης και της Κολωνίας. Σπούδασε με υποτροφία έξι χρόνια Κοινωνιολογία, Παιδαγωγική και Ψυχολογία και ανακηρύχτηκε αριστούχος διδάκτορας της Κοινωνιολογίας με επόπτη καθηγητή τον διεθνούς φήμης Κοινωνιολόγο Rene Konig.

Δημοσίευσε πολλά επιστημονικά άρθρα και συγγράμματα στα Ελληνικά και τα Γερμανικά. Στο βιβλίο του “Το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης και τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας” αναφέρει χαρακτηριστικά στον πρόλογο του:

Το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης της γνώμης είναι, ίσως, ένα από τα δικαιώματα που διακρίνονται για τη μεγάλη ιστορική και κοινωνική τους σχετικότητα. Η έννοια, επομένως, του δικαιώματος της έκφρασης, αναφορικά με την κοινωνική του εφαρμογή και πραγμάτωση στο πέρασμα των αιώνων, χαρακτηρίζεται από έντονα στοιχεία της ιστορικής και κοινωνιολογικής σχετικότητας. Αυτό σημαίνει ότι η κάθε πολιτική ή κοινωνική πραγματικότητα καθώς και κάθε κοινωνικο-πολιτικό σύστημα καθόριζε και καθορίζει το βαθμό της ελευθερίας ή της απαγόρευσης της έκφρασης της γνώμης, της μετάδοσης των απόψεων και, γενικά, την ανθρώπινη επικοινωνία.”

Άλλα βιβλία του ήταν: “Δικαίωμα ή υποχρέωση η εννιάχρονη σχολική εκπαίδευση;”, “Η επιθετικότητα σαν κοινωνικό πρόβλημα στην οικογένεια και στο σχολείο” και το “Η τηλεοπτική βία και επιθετικότητα και οι επιδράσεις τους στα παιδιά και στους νέους.”

Είχε μιλήσει στην συγκέντρωση αποφοίτων και φίλων στο Σταυράκειο στις 17 Αυγούστου 2018. Τελευταία του  ομιλία σε ανοιχτό χώρο  στα Ανώγεια, ήταν στις 23 Αυγούστου του 2015 στο Μεϊντάνι με θέμα “Ελλάδα και Ευρώπη”

Την παραθέτουμε σε βίντεο, ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη του:

ΒΟΥΪΔΑΣΚΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ – ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗ

 

Αποβίωσε χθες στις 28.04.2022 ο Κωνσταντίνος Ανδρεαδάκης (Φασαλοκωστης) σε ηλικία 87 ετών. Η κηδεία του θα γίνει την Κυριακή 1 Μαΐου 2022 στον Ιερό Ναό Παναγίας Καμαριανής στη  Νέα Αλικαρνασσό στο Ηράκλειο στις 11:30 π.μ.
Η σορός θα βρίσκεται στον Ιερό Ναό από τις 11π.μ. Η ΑΝΩΓΗ απευθύνει θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει.

Το έργο αφορά τη εκπόνηση των απαραίτητων μελετών για την νέα χάραξη του τμήματος του Οδικού Άξονα Ηράκλειο-Ανώγεια από Αστυράκι έως κόμβο Κυλιστού. Τα προς μελέτη έργα είναι τα κάτωθι :

Οριστική μελέτη οδικού τμήματος Αστυράκι 

Κυλιστός. Τρεις ισόπεδοι κόμβοι (τρισκελείς), σύνδεση με οικισμό Αστυράκι στην αρχή της χάραξης, σύνδεση με οικισμό Αηδονοχώρι και σύνδεση με τον υφιστάμενο δρόμο στο πέρας της χάραξης

Εκτιμώμενη συνολική αξία

Αξία χωρίς ΦΠΑ: 653 067.92 EUR

Προθεσμία παραλαβής των προσφορών ή των αιτήσεων συμμετοχής

27/04/2022 και ώρα 15:00

Τα έγγραφα της σύμβασης είναι διαθέσιμα για απεριόριστη, πλήρη, άμεση και δωρεάν πρόσβαση στη διεύθυνση: http://www.promitheus.gov.gr

Περαιτέρω πληροφορίες είναι διαθέσιμες από η προαναφερθείσα διεύθυνση

Οι προσφορές ή οι αιτήσεις συμμετοχής πρέπει να υποβάλλονται ηλεκτρονικά στη διεύθυνση: www.eprocurement.gov.gr

 

 

Η Μονάδα Ενημέρωσης Κτηματολογίου Ανωγείων ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους ότι θα λειτουργήσει ως 30 Ιουνίου 2022 , (εκτός απροόπτου) ως εξής:

-06 Απριλίου 2022, 

– 14 Απριλίου 2022, 

– 04 Μαΐου 2022, 

– 18 Μαΐου 2022, 

15 Ιουνίου 2022  και   29 Ιουνίου 2022.

Οι πολίτες σε κάθε περίπτωση μπορούν να εξυπηρετούνται κατόπιν ραντεβού από τη μονάδα ενημέρωσης  κτηματολογίου Περάματος και από το Γραφείο Κτηματογράφησης Ρεθύμνου. Τηλ 28310-29705,  2834340331, email: [email protected]

 

Την Κυριακή του Θωμά 1η Μαΐου θα τελεστεί στον Ιερό Ναό της Παναγίας στο Περαχώρι,  το σαρανταημερο μνημόσυνο για την ανάπαυση της ψυχής, του Νικολάου Μεμμου ή Καμπαφλή. Η οικογένεια του καλεί συγγενείς, φιλους και συγχωριανούς να ανάψουν ένα κερι στη μνήμη του.  Η τελετή θα γίνει σύμφωνα με ολα τα μέτρα προστασίας κατά της πανδημίας.   Ο Νικόλαος Μεμμος έφυγε από τη ζωή στα 82 του χρόνια, στις 22 του περασμένου Μαρτίου. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει. 

-->