Archive for Αυγούστου 2018

Στο περιθώριο της λήξης του 7ου Διεθνούς τουρνουά σκακιού “Ιδαίον Άντρον” στα Ανώγεια, η ΑΝΩΓΗ συνομίλησε και με τον Έλληνα σκακιστή Σπύρο Καπνίση, ενός ανθρώπου που τα τελευταία χρόνια αποτελεί τον αρχηγό και προπονητή της Εθνικής ομάδας ανδρών στην Ελλάδα και αποτέλεσε μια από τις πιο δυνατές και ξεχωριστές παρουσίες στο τουρνουά “Ιδαίον Άντρον”. Ο ίδιος φιλικός και προσιτός μίλησε στην “Α” όχι μόνο για το Σκάκι και τις εξαιρετικές εντυπώσεις που αποκόμισε από το τουρνουά στη δεύτερη συμμετοχή του, αλλά και για τα Ανώγεια και τους κατοίκους του χωριού , που με την άψογη φιλοξενία και συμπεριφορά τους τον έκαναν φίλο του τόπου και της νοοτροπίας ζωής που υπάρχει εδώ.

Η παρουσία του σε παραδοσιακό γάμο του έκανε μεγάλη εντύπωση, μιλώντας για το ξεχωριστό συναίσθημα της ένωσης ολόκληρου του χωριού είτε σε χαρά είτε σε λύπη. Ο Σπύρος Καπνίσης, ένας άνθρωπος που με το Σκάκι γυρίζει κάθε χρόνο ολόκληρη την Ελλάδα, είναι σίγουρα πλέον φίλος των Ανωγείων, που διαφημίζει τον τόπο μας με τα λόγια και τις εντυπώσεις του από το χωριό σε οποιοδήποτε μέρος της χώρας και αν βρεθεί. Αναλυτικά η συνέντευξη του έχει ως εξής:

“Είναι η δεύτερη φορά που έρχομαι στα Ανώγεια για τουρνουά. Και τις δυο φορές οι εντυπώσεις μου ήταν εξαιρετικές από τη διοργάνωση και αξίζουν συγχαρητήρια στους ανθρώπους που έχουν δουλέψει για αυτό. Ο χώρος των αγώνων ήταν εξαιρετικός, πολύ άνετος και με ησυχία. Αυτό είναι πολύ βασικό για μια επιτυχημένη διοργάνωση. Από εκεί και πέρα οτιδήποτε χρειαζόμασταν ως παίχτες, υπήρχαν άνθρωποι των Ανωγείων πάντα που έλυναν το οποιοδήποτε πρόβλημα μπορούσε να δημιουργηθεί.

Τον Κώστα τον Κλωκα εγώ τον ξέρω πολλά χρόνια και από την Αθήνα, ήταν παλιός σκακιστής, έχω να πω ότι οι διοργανώσεις του είναι εξαιρετικές και στα Ανώγεια αλλά και στο Ηράκλειο που έχω πάρει μέρος σε κάποια τουρνουά. Είναι ένας άνθρωπος γεμάτος ενέργεια που συνέχεια τρέχει να προλαμβάνει καταστάσεις.Αυτό κάνουν και τα υπόλοιπα παιδιά και ο Μανόλης και ο Γιώργος Νταγιαντάς είναι η ψυχή θεωρώ της διοργάνωσης.

Η αλήθεια είναι ότι πάντα το σκάκι στη Κρήτη ήταν αρκετά ψηλά σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή αν έπρεπε να διαλέξω δυο κέντρα εκτός των δυο μεγάλων πόλεων Αθήνας και Θεσσαλονίκης, αυτά θα ήταν η Καβάλα και η Κρήτη όπου υπάρχουν πάρα πολλές διοργανώσεις και αρκετά νέα παιδιά που ασχολούνται με το Σκάκι και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό.Δηλαδή η ανάπτυξη σε ένα χώρο δε φαίνεται μόνο μέσα από τα τουρνουά, αλλά από το πόσα παιδιά παίζουν, αυτό είναι που πρέπει να ενδιαφέρει κάθε τοπική κοινωνία. Έτσι δημιουργείτε μια φουρνιά παιχτών που θα μείνουν στο Σκάκι και θα συνεχίσουν αυτή την παράδοση.

Το βασικό για να αναδειχτούν νέα ταλέντα στο Σκάκι είναι να υπάρχουν πολλά παιδιά, να υπάρχει ανταγωνισμός, μόνο μέσω αυτού μπορούν τα παιδιά να ανέβουν. Υγιής ανταγωνισμός βέβαια. Για μένα αυτό που είδα εδώ ήταν εντυπωσιακό. Είχα έρθει και πέρσι το Σεπτέμβρη, ήταν κλειστό το τουρνουά, οπότε δεν είχα δει τα παιδιά που έχει ο Σύλλογος εδώ στα Ανώγεια. Φέτος είδα ένα πολύ μεγάλο αριθμό παιδιών σε σχέση με το μέγεθος του χωριού. Γίνεται πολύ σοβαρή δουλειά εδώ. Πλέον είναι στο χέρι του κάθε παιδιού, το πόσο θα ασχοληθεί για να ανέβει ακόμα περισσότερο. Σίγουρα θα χρειαστεί να πάρουν μέρος και σε αγώνες εκτός Ανωγείων κάτι που θα βοηθήσει στην εξέλιξη τους σημαντικά.

Εγώ έχω μεγαλώσει στην Αθήνα και η ζωή εκεί σε σχέση με τη ζωή στα Ανώγεια είναι τελείως διαφορετική. Εκτός από τη φιλοξενία που δεχτήκαμε από τους ανθρώπους του τουρνουά, δεχτήκαμε τη φιλοξενία όλων των Ανωγειανών! Παντού στα καφενεία μας κερνούσαν, οι άνθρωποι είναι ανοιχτοί, είναι δεκτικοί και ήταν και ένας από τους λόγους που ξαναήρθα φέτος. Οι παραδοσιακοί γάμοι σας είναι επίσης ένα γεγονός πολύ ιδιαίτερο. Πολύ εντυπωσιακό γεγονός και πολύ ωραίο με την άποψη ότι αισθανόμαστε ότι ενώνεται όλο το χωριό στον γάμο και δίνει την αίσθηση μιας κοινότητας πραγματικά.

Στις προθέσεις μου σίγουρα είναι να έρθω και του χρόνου στο “Ιδαίον Άντρον”, αλλά και τον Σεπτέμβριο στα τουρνουά που γίνονται εδώ. Για όλα αυτά που σας ανέφερα και που με κάνουν ιδιαίτερα χαρούμενο όταν βρίσκομαι στον τόπο σας τα Ανώγεια.

Για μένα το Σκάκι είναι παιχνίδι, είναι άθλημα είναι τέχνη, είναι επιστήμη, έχει πολλά στοιχεία. Αν έπρεπε να διαλέξω ένα από αυτά θα κράταγα το παιχνίδι. Πολύ δύσκολα θα μπορούσα να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς το σκάκι. Σας ευχαριστώ θερμά και σίγουρα θα τα πούμε ξανά στα Ανώγεια στο προσεχές μέλλον..” ολοκλήρωσε.

-Ο Σπύρος Καπνίσης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 11  Μαΐου 1981. Ήταν πρώτος στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα κάτω των 12 ετών το 1993 και πρώτος στο Πανελλήνιο κάτω των 16 ετών το 1996. Κατέκτησε την πρώτη θέση στο Μεσογειακό πρωτάθλημα της Βηρυτού το 2003 και την δεύτερη στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα Ανδρών το 2008. Τον Σεπτέμβριο του 2017 πήρε τη πρώτη θέση στο κλειστό διεθνές τουρνουά των Ανωγείων Capablanca Memorial,όπως και στο κλειστό διεθνές τουρνουά του Ηρακλείου τον Απρίλιο του 2017. Ήταν πρωταθλητής και Κυπελλούχος Ελλάδος 2018 με την ομάδα του τον Φυσιολάτρη Νίκαιας.

Κατέκτησε τον τίτλο του Διεθνούς μετρ (International Master) το 2004 και τον ανώτερο τίτλο στο Σκάκι, αυτόν του Διεθνούς Μεγάλου Μετρ (International Grandmaster) το 2011. Από το 2013 έως το 2015 ήταν προπονητής της Εθνικής Ομάδας Γυναικών της Ελλάδος και από το 2016 μέχρι και σήμερα είναι προπονητής και Αρχηγός της Εθνικής Ομάδας Ανδρών της Χώρας μας.

-Συνέντευξη στον Γιώργη Μπαγκέρη

 

 

 

 

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανωγείων συνεχίζει να διαφημίζει σε κάθε γωνιά της Ελλάδος την παράδοση, τις αρχές και τις αξίες του τόπου μας και σε αυτό το πλαίσιο κυμαίνεται και η συμμετοχή του αύριο Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου στο πανέμορφο νησί της Σύρου, στο Φεστιβάλ Παραδοσιακών χορών που θα πραγματοποιηθεί στις 9 μ.μ στην πλατεία Μιαούλη. Ο Σύλλογος μας μετέχει εκεί με 15μελή αποστολή, με χορευτές και μουσικούς σε μια σημαντική διοργάνωση της Σύρου που αναδεικνύει τον Πολιτισμό και ενώνει ανθρώπους από όλα τα μέρη της Ελλάδας.

Αναλυτικά οι σύλλογοι που θα βρεθούν το Σάββατο στην πλατεία Μιαούλη της Σύρου:

 1. Λύκειο Ελληνίδων Σύρου
  2. Ένωση Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων
  3. Πολιτιστικός Σύλλογος Ανωγείων Κρήτης
  4. “ΧΟΡΟΝΟΣ” Χορευτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Γυμνου Ευβοίας
  5. Πολιτισιτκός Χορευτικός Σύλλογος Τριάδας ν. Κριεζωτης
  6. Σύλλογος Πολιτών Χαλκίδας “Το Κάστρο”
  7. Πολιτισικός Σύλλογος Ξηροβρύσης Χαλκίδας
  8. Πολιτιστικός Σύλλογος Αλιαρτου Βοιωτίας

Την ερχόμενη Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Μεϊντάνι στα Ανώγεια, το σαρανταήμερο μνημόσυνο, για την ανάπαυση της ψυχής της Ειρήνης Μπαγγέρη ή Χαρητονίκενας, που “έφυγε” για το μεγάλο ταξίδι στα 80 της χρόνια. Συγγενείς και φίλοι θα ανάψουμε ένα κερί στη μνήμη μιας γυναίκας που αγάπησε και προσέφερε πάντα στον συνάνθρωπο, που ήταν πάντα δίπλα μας στις καλύτερες αλλά και στις δυσκολότερες στιγμές ζώντας με αρχοντιά, αξιοπρέπεια και ταπεινότητα.

Οι παιδικές μου αναμνήσεις από την θεία Ριρίκα, είναι ίσως οι πιο δυνατές και πιο ξέγνοιαστες στο μυαλό μου. Με το σπίτι της στο Ηράκλειο πάντα ανοιχτό για όλους εμάς τους συγγενείς αλλά και τους φίλους της, με ένα τραπέζι που σε λίγη ώρα γέμιζε από τα φαγητά που ετοίμαζε πάντα με το χαμόγελο, ακόμα και τις πιο ακατάλληλες ώρες, η θεία μας η Ριρίκα ήταν πάντα ένας ξεχωριστός άνθρωπος στη διάρκεια της ανατροφής μας. Με τις πάντα φιλικές και γαλήνιες συμβουλές της, με τη συμπεριφορά και τη φιλοξενία της προς όλους τους ανθρώπους, μας έδειξε το δρόμο που πρέπει όλοι να ακολουθούμε για να αφήσουμε ένα ξεχωριστό αποτύπωμα πάνω σε αυτό τον κόσμο όταν τον εγκαταλείψουμε. Το ότι δεν θα ξεχαστεί από εμάς που την γνωρίσαμε και την αγαπήσαμε, είναι η δική της “νίκη” την οποία κέρδισε με την καθημερινή της συμπεριφορά και αγάπη και την αγνή και ιδιαίτερη μορφή της. Καλό ταξίδι θεία Ριρίκα..

Γ.Μπ

-Η ΑΝΩΓΗ ευχαριστεί θερμά για τις παρακάτω προσφορές που έγιναν στη μνήμη της υπέρ της ηλεκτρονικής μας έκδοσης:

– Ο Βασίλης Μπαγκέρης του Χαρητομανώλη προσέφερε το ποσό των 50 ευρώ.

-Η Αλεξάνδρα χα Νικηφόρου Μπαγκέρη, επίσης προσέφερε το ποσό των 50 ευρώ.

Ας είναι ελαφρύ το Ανωγειανό χώμα που την σκεπάζει.

Ο Δήμος Ανωγείων (Κοινωνική Υπηρεσία) σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Νόσου Αλτσχάιμερ και Συναφών Διαταραχών και το Εργαστήριο Ποιότητας Ζωής του ΤΕΙ Κρήτης θα διεξάγουν έρευνα για την μελέτη των αναγκών των ηλικιωμένων άνω των 65 ετών. Σκοπός της έρευνας είναι η συλλογή στοιχείων προκειμένου να τα αξιοποιήσει ο Δήμος μελλοντικά για τη βελτίωση της υγείας και της ποιότητας Ζωής των ηλικιωμένων μέσω της διεκδίκησης νέων προγραμμάτων πρόληψης και παρέμβασης. Η έρευνα θα ξεκινήσει από τις 3 Σεπτεμβρίου και παρακαλούνται όλα τα άτομα άνω των 65 ετών να διευκολύνουν τους ερευνητές/τριες – επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν κατ’ οίκον συνεντεύξεις.

Το ερχόμενο Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου θα τελεστεί στις 7 μ.μ ο  εσπερινός στην εκκλησία του Αγίου Μάμα στον Ψηλορείτη, στην θέση Μύθια και στην συνέχεια θα ακολουθήσει μεγάλο τραπέζι από την οικογένεια των Σκουλάδων που τιμάει τον προστάτη Άγιο της. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα πανηγύρια του Ψηλορείτη, από μια από τις πολυπληθέστερες κτηνοτροφικές οικογένειες των Ανωγείων. Συγκεντρώνει πλήθος κόσμου, ενώ οι Σκουλάδες, ονομαστοί για την φιλοξενία τους, ετοιμάζουν ήδη πλούσιο τραπέζι, με όλα τα αυθεντικά Ανωγειανά εδέσματα.

Λόγω της εποχής και του υψομέτρου όσοι ανηφορίσετε προς την εκκλησία του Αγίου Μάμα στον Ψηλορείτη, καλό θα είναι να έχετε εφοδιαστεί με ζεστά ρούχα καθώς η θερμοκρασία κατεβαίνει τη νύχτα αρκετά. Το σίγουρο είναι ότι θα απολαύσετε την ομορφιά του τοπίου, την φιλοξενία της οικογένειας Σκουλά, που τις περισσότερες φορές εξελίσσεται σε μεγάλο κρητικό γλέντι που αναλαμβάνουν κάποιοι από τους πολυάριθμους καλλιτέχνες τους.

“Έφυγε” από τη ζωή ο Χαράλαμπος Ξυλούρης (Πλαστήρας) σε ηλικία 88 ετών. Η νεκρώσιμος ακολουθία θα ψαλεί την Παρασκευή    31 Αυγούστου στις 3 μ.μ στον Ιερό ναό της Παναγίας. Η ΑΝΩΓΗ εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στους οικείους της. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα την σκεπάσει.
-->