Archive for Νοεμβρίου 2022

Σε λίγες ώρες…Δεκέμβριος, το χωριό σιγά σιγά στολίζει τις πλατείες και τα στενά του, για τα Χριστούγεννα! Χειμωνιάτικο σκηνικό! Κρύο, βροχή, με όμορφες παρέες σε σπίτια και καφενεία…

Ευχόμαστε ο τελευταίος μήνας του 2022 να είναι ο ωραιότερος από τους δώδεκα για καθέναν από εσάς.

Θε μου και δώσε μου φτερά του αετού να μοιάσω,

ν’ ανοίξω τσι φτερούγες μου στον ουρανό να φτάσω.

Ελεύθερος από ψηλά τον κόσμο να βιγλίζω,

να ρέγομαι αμοναχός κι αξέγνοιος να γυρίζω.

Να βγω στσι πιο ψηλές κορφές που δεν μπορεί να φτάσει,

άλλο πουλί ή άνθρωπος έκεια φωλιά να σάσει.

Κι όντε χιονίζει και βροντά που τα πουλιά δειλιούνε,

και τόπο που ‘ναι απάνεμος ξανοίγουνε να βρούνε.

Τότε ν’ ανοίγω τα φτερά και στα ψηλά να βγαίνω,

και στου καιρού τη μάνητα κόντρα να του πηγαίνω.

Να μη με γνοιάζει ανε χαθώ μες στην κακοκαιρία,

όμως να πω πως πάλεψα για την Ελευθερία.

Ποίημα: Βασίλης Σμπώκος “Ήθελα να ‘μουν”

Φωτογραφίες: Γιώργος Νταγιαντάς

 

Σημαντικές οι επισημάνσεις του συνεδρίου για τους ορεινούς Δήμους της χώρας, στο επίσημο κείμενο του Συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας που πραγματοποιήθηκε στις 21-23 Νοεμβρίου στον Βόλο.

Στο συνέδριο συμμετείχε ο Δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης Πρόεδρος της Επιτροπής Ορεινών Περιοχών της ΚΕΔΕ, ο οποίος εκδήλωσε την ικανοποίηση του για την εξέλιξη αυτή.

Όπως αναφέρεται στο επίσημο ψήφισμα του συνεδρίου :

“Για πρώτη φορά παρουσιάστηκε από τη ΚΕΔΕ ένα νέο, διαφανές, δίκαιο και βιώσιμο μοντέλο κατανομής των ΚΑΠ.

Διαβάστε την συνέχεια... »

Άρθρο του Νίκου Εμμ. Σκουλά (Φρουδά), πρώην Υπουργού, Ενεργού πολίτη

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Η ανάθεση, δια της ψήφου μας, της πολιτικής εξουσίας (κυβερνητικής και εσωκομματικής), στους απογόνους μεγάλων πολιτικών ηγετών δεν πρέπει να θεωρείται κληρονομικό τους δικαίωμα. Δεν εννοώ να τους τιμωρούμε αλλά ούτε και να τους χαριζόμαστε. Πρέπει να τους περνούμε από διπλή και τριπλή βάσανο αυστηρής κριτικής αξιολόγησης. Η ιστορική πολιτική μας πορεία βρίθει από τέτοια ολέθρια λάθη τα οποία μας κόστισαν.

Διαβάστε την συνέχεια... »

Ο Αναστάσιος Πασπαράκης (ή Στυρούλης) έφυγε από τη ζωή στα 87 του χρόνια, στις 28 Νοεμβρίου 2020. Αυθεντικός, κοινωνικός, μερακλής κι αξιοπρεπής καθ’όλη τη διάρκεια του βίου του, με το φευγιό του άφησε «φτωχότερο» το Μεϊντάνι και τ’ Ανώγεια γενικότερα.

« Ένας τραγουδιστής των καημών, του έρωτα και της ανθρωπιάς, γλεντιστής, κόσμιος της ζωής κι ένας άντρας που αφήνει γλυκιά λύπη φεύγοντας και το κύρος του αλώβητο»,  είχε αναφέρει στον αποχαιρετισμό του, την ημέρα της κηδείας του Αναστάση, ο Λουδοβίκος των Ανωγείων. 

Διαβάστε την συνέχεια... »

Το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου και ώρα 20:00 στο αγροτικό δισκοπωλείο οι Λυράρηδες του Αποκόρωνα θα έχουν την τιμητική τους!! Ο Μάνθος Κουκλάκης στην λύρα και ο Κωστής Κουρκουνάκης στο λαούτο, θα μας φωτίσουν μεγάλες μορφές της μουσικής μας κυρίως από την επαρχία του Αποκόρωνα όπως το Νίκο Κολιακουδάκη, τον Χαρίλαο Πιπεράκη, τον Μιχάλη Παπαδάκη ή Πλακιανό, τον Γιώργο Καντεράκη αλλά και όλης της Κρήτης.
Μία παραδοσιακή ζυγιά με παλαϊινό ιδιαίτερο ηχόχρωμα που δεν πρέπει να χάσετε !! Σας περιμένουμε !! -Για κρατήσεις & πληροφορίες:
6980976609-2834020339-2810225758 & [email protected]

Το ΚΠΕ(ΚΕΠΕΑ) Ανωγείων πρόκειται να υλοποιήσει διαδικτυακή Επιμορφωτική Ημερίδα στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στο πλαίσιο του προγράμματος του ΚΠΕ Ανωγείων «Φυσικό και Ανθρωπογενές Περιβάλλον: Αξίες και Ανθρώπινα Δικαιώματα στο πλαίσιο της Αειφορίας την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022, 6:00-9:00 το απόγευμα με θέμα: «Η επιθετικότητα μέσα μας και γύρω μας. Ψάχνοντας το φως», για εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Διαβάστε την συνέχεια... »

-->