Archive for Νοεμβρίου 2017

“Η Τομεακή Επιτροπή Ρεθύμνου του Κ.Κ.Ε, σας προσκαλεί σε εκδήλωση τιμής για τον Μιχάλη Γ. Σταυρακάκη (Νιδιώτη), στα Ανώγεια, στην ταβέρνα “Γκαγκάρης”, την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου στις 7.30 μ.μ Στην εκδήλωση θα παρευρεθεί και θα μιλήσει για τον “Νιδιώτη” ο Γενικός Γραμματέας του Κ.Κ.Ε, Δημήτρης Κουτσούμπας. Όπως αναφέρει η ΤΕ Ρεθύμνου του Κ.Κ.Ε στην πρόσκληση της:”Ο Μιχάλης Σταυρακάκης ή Νιδιώτης υπήρξε Κομμουνιστής, λαϊκός αγωνιστής και ποιητής. Γεννήθηκε στα Ανώγεια το 1928, πήρε μέρος σε όλους τους λαϊκούς αγώνες ως ενεργό μέλος του κόμματος. Πρωτοστάτησε στην συνδικαλιστική οργάνωση των κτηνοτρόφων και στο κίνημα της ειρήνης. Φυλακίστηκε και εξορίστηκε για αυτή του τη δράση. Ο Μίχαλος έφυγε από τη ζωή τον Ιούλη του 2000, τιμημένος ευρύτερα για το έργο του που αποτελεί παρακαταθήκη για το σήμερα..”

Τρία χρόνια πριν, τον Δεκέμβριο του 2014, η ΑΝΩΓΗ είχε ετοιμάσει ένα αναλυτικό κείμενο για τη ζωή και τη δράση του “Προσκυνητή του λαού, του ποιητή της φτωχολογιάς”, όπως αναφερόταν στον τίτλο του αφιερώματος για τον Μιχάλη Σταυρακάκη. Εκεί μεταξύ άλλων διαβάζουμε  τα εξής:

“Ο στιχουργός του ”Προσκυνώ τη χάρη σου λαέ μου” με την γενικότερη στάση ζωής του αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί παράδειγμα για όλους μας, μεγαλύτερους αλλά και νεότερους.

Ήταν 13 Ιουλίου του 2000 όταν η ανωγειανή γη υποδέχτηκε στην αγκαλιά της τον Νιδιώτη, που έφυγε σε ηλικία 72 ετών και η ΑνωΓη επιχειρεί σήμερα μια μικρή αναδρομή στην ζωή και την δράση του.

Ο Μιχάλης γεννήθηκε στα Ανώγεια το 1928 και πατέρας του ήταν ο Γιώργης Σταυρακάκης ή Πανιάς. Είχε 7 αδέρφια,τέσσερα αγόρια (τον Μανώλη,τον Χαραλάμπη,τον Γιάννη και τον Στελή) και τρία κορίτσια (την Λουκία, την Λετίτσια και την Μαρία).

Από μικρός κιόλας ο Μιχάλης είναι ένα πνεύμα ανήσυχο και δραστήριο και προσπαθούσε διαρκώς να μαθαίνει και να αφομοιώνει πράγματα. Τα καλοκαίρια που δεν είχε σχολείο περνούσε τις ώρες και τις μέρες του στον Ψηλορείτη όπου βοηθούσε τον πατέρα του στα πρόβατα κάνοντας τον μαντρατζή. Η συναναστροφή του αυτή με μεγαλύτερους αποτέλεσε ένα πραγματικό σχολείο ζωής για τον μικρό Μιχάλη.

Δυστυχώς δεν κατάφερε να ολοκληρώσει το Δημοτικό σχολείο καθώς τον πρόλαβε  ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος και η Γερμανική Κατοχή που τόσα δεινά έφερε και στο χωριό μας.

Το 1943 σε ηλικία 15 ετών οργανώνεται στην ΕΠΟΝ Ανωγείων.

Στις 30 Απριλίου 1944 συλλαμβάνεται μαζί με άλλους πατριώτες από τους Γερμανούς στο Αρκάδι Μονοφατσίου. Από εκεί οδηγούνται στο Δημοτικό σχολείο στο Χουδέτσι το οποίο στη διάρκεια της Κατοχής χρησιμοποιούνταν ως φυλακή από όπου ο Νιδιώτης καταφέρνει να αποδράσει.

Το 1950 εκλέγεται μέλος του συμβουλίου του Κτηνοτροφικού συλλόγου Ανωγείων, ενώ το 1951 συλλαμβάνεται με την ψευδή κατηγορία ότι έγραψε Κομμουνιστικά συνθήματα στους τοίχους του Δημοτικού σχολείου. Το 1954 εξορίζεται για δυο χρόνια στο Γύθειο Λακωνίας .

Το 1957 εκλέγεται στο γραφείο της ΕΔΑ Ανωγείων και το 1958 αναπληρωματικό μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής της ΕΔΑ Ηρακλείου.

Το 1962 συλλαμβάνεται ξανά και φυλακίζεται ως ληστοτρόφος και εκτελεστικό όργανο των τότε καταδιωκόμενων πολιτών μετά τον εμφύλιο. Απαλλάσσεται όμως από το Εφετείο Χανίων το 1963.

Το 1963 αρθρογραφεί στην εφημερίδα του Ηρακλείου ”Κρητικό Φως” με το ψευδώνυμο ”Οι Σύντεκνοι”.

Το 1970 Ανωγειανοί φοιτητές εκδίδουν στην Αθήνα την εφημερίδα ”Η Φωνή των Ανωγείων” και ο Μιχάλης αρθρογραφεί εκεί με το ψευδώνυμο ”Νιδιώτης”.

Το 1973 στρατολογείται και γίνεται μέλος του τότε παράνομου Κ.Κ.Ε. Το 1974 ιδρύει την πρώτη κομματική οργάνωση Μονοφατσίου και εκλέγεται Γραμματέας της.

Η Νομαρχιακή Επιτροπή και η Κ.Ο.Β του Κ.Κ.Ε ύστερα από ψηφοφορία το 1977 επιλέγουν τον Μιχάλη Σταυρακάκη ως υποψήφιο του κόμματος στις εκλογές στο ψηφοδέλτιο του Νομού Ηρακλείου.

Το 1978 έρχεται και η έκδοση της πρώτης ποιητικής συλλογής του με τον τίτλο ”Ποιήματα”.

Το 1979 εκλέγεται μέλος του ΟΑΣΝΗ στον οργανωτικό τομέα με αρμοδιότητες του να είναι μεταξύ άλλων και η οργάνωση και διεύρυνση των Αγροτικών συλλόγων, ενώ το 1982 εκλέγεται μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής του Κ.Κ.Ε

Το  1983 ο συνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος μελοποιεί πέντε ποιήματα του ανάμεσα σε αυτά το πασίγνωστο και διαχρονικό ”Προσκυνώ τη χάρη σου λαέ μου”.

Την ίδια χρονιά πρωτοστατεί στην κίνηση Ειρήνης με έδρα το χωριό Αρμανώγεια και καταφέρνει να εκδοθεί η εφημερίδα ”Ειρήνη”.

Το 1984 ο ΟΑΣΝΗ απονέμει στον Μιχάλη Σταυρακάκη το βραβείο ”ΚΙΛΕΛΕΡ”. Οι εφημερίδες της εποχής γράφουν τότε χαρακτηριστικά: ”Βραβεύτηκε ο προσκυνητής του λαού, ο ποιητής της φτωχολογιάς!”.

Τον ίδιο χρόνο εκδίδει την δεύτερη ποιητική συλλογή του με τίτλο ”Αιχμές”.

Ποιήματα του έχουν μεταφραστεί στα Γερμανικά και στα Αγγλικά .Επίσης ο Γιάννης Ξυλούρης ή Ψαρογιάννης έχει γράψει τον δίσκο ”Αυγή ξανανταμώσαμε” με μαντινάδες και ποιήματα του Νιδιώτη.

Η εφημερίδα του Λονδίνου Guardian δημοσίευσε και σχολίασε ένα ποίημα του Νιδιώτη με τίτλο ”Γράμμα σε μια Αφρικάνα -Χαϊμαλίνα ”.Το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press δημοσίευσε  επίσης και σχολίασε ποιήματα του .

Το 1994 εκδίδεται η τρίτη ποιητική συλλογή του με τίτλο ”Ντούκου-ντούκου το Σοφαδάκι”.Το 2000 εκδίδει το βιβλίο ”Θύελλες και Κατατρεγμοί”με αληθινές διηγήσεις ανθρώπων στα χρόνια της Κατοχής αλλά και στοιχεία της ζωής για το πως ζούσαν οι παλιότεροι,ένα βιβλίο που πρέπει και αξίζει να διαβαστεί από όλους.

Ο Νιδιώτης ”έφυγε” τον Ιούλιο του 2000 αφήνοντας πίσω του μια τεράστια παρακαταθήκη αλλά και το στοιχείο ότι και ο πιο απλός άνθρωπος χωρίς ιδιαίτερη μόρφωση μπορεί με τους στίχους της ψυχής του να αγγίξει και να συγκινήσει τις καρδιές του λαού.Τα Ανώγεια τον αποχαιρέτησαν εκείνο το καλοκαίρι με σεβασμό και τιμή όπως άρμοζε σε ένα γνήσιο και αυθεντικό τέκνο τους.Γνήσιος όπως και η πιο αντιπροσωπευτική ίσως μαντινάδα του :

” Χέρια που δεν αρπάξανε ξένο ψωμί να φάνε,

αυτά κρατούνε την τιμή όσο βαριά και να ‘ναι…”

Δείτε ολόκληρο το αφιέρωμα εδώ:https://www.anogi.gr/p14499

 

Ολοκληρώνεται την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου το 5ο Σκακιστικό Πρωτάθλημα Ανωγείων, με τον 7ο και τελευταίο γύρο ο οποίος θα ξεκινήσει στις 16:00, ενώ η τελετή λήξης και οι απονομές θα λάβουν χώρα την ίδια μέρα στις 20:30. Το πρωτάθλημα είναι Διεθνώς αξιολογημένο, ενώ επίσης είναι αφιερωμένο στην μνήμη του Νίκου Κονιού έπειτα από κοινή απόφαση των ΔΣ των δύο σωματείων του τόπου μας (Σκακιστικός Όμιλος Ανωγείων και Αθλητικός – Πολιτιστικός Σύλλογος ΙΔΑΙΟΙ Ανωγείων).

 

Ο τελευταίος γύρος αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς τα πράγματα είναι αρκετά μπλεγμένα στην κορυφή με τους Μανόλη Νταγιαντά  και Γιάννη Μέμο να ισοβαθμούν στην 1η θέση με 5,5 βαθμούς έχοντας κερδίσει όλους τους μέχρι τώρα αντιπάλους τους, ενώ η μεταξύ τους παρτίδα έληξε ισόπαλη. Είναι λοιπόν πολύ πιθανό να τερματίσουν τελικώς ισόβαθμοι και να κριθεί ο τίτλος στα κριτήρια άρσης ισοβαθμίας. Φυσικά υπάρχουν πάρα πολλά ακόμα σενάρια, καθώς και ο Γιώργος Χαιρέτης έχει ελπίδες για την κατάκτηση της  1ης θέσης με συνδυασμό αποτελεσμάτων, ενώ ελπίδες για είσοδο στην τριάδα των μεταλλίων έχουν με συνδυασμό επίσης αποτελεσμάτων οι Νταγιαντάς Γιώργης, Νταγιαντάς Δημήτρης και Φασουλάς Μανόλης. Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, οι σκακιστές αυτοί θέλουν μόνο νίκη για να επιτύχουν τους στόχους τους και έτσι αναμένεται να ρισκάρουν από την αρχή καθώς οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα δεν τους εξυπηρετεί. Αν σκεφτεί κανείς ότι αγωνίζονται μεταξύ τους (τα ζευγάρια στις 3 πρώτες σκακιέρες είναι: Νταγιαντάς Γιώργης – Νταγιαντάς Μανόλης, Μέμος Γιάννης – Χαιρέτης Γιώργος και Φασουλάς Μανόλης – Νταγιαντάς Δημήτρης) γίνεται φανερό ότι μας περιμένουν συγκλονιστικές μάχες και πολύ θέαμα!

 

Μεγάλο ενδιαφέρον επίσης υπάρχει για τις δύο τριάδες των μεταλλίων κάτω των 18 ετών όπου ούτε λίγο ούτε πολύ διεκδικούν είσοδο και μετάλλιο 16 σκακιστές και σκακίστριες! Γίνεται φανερό ότι μας περιμένει ένας πολύ ιδιαίτερος τελευταίος γύρος!Μέχρι τώρα στο 5ο σκακιστικό πρωτάθλημα Ανωγείων έχει παιχθεί αρκετά καλό σκάκι (με πολλές εντυπωσιακές παρτίδες), ενώ και αρκετά μικρά παιδιά των δύο συλλόγων (ΣΟ Ανωγείων και ΑΠΣ ΙΔΑΙΟΙ Ανωγείων) πήραν το βάπτισμα του πυρός με πολύ καλή εμφάνιση.

 

Στην κορυφή της βαθμολογίας, Μανόλης Νταγιαντάς και Γιάννης Μέμος έχουν παίξει πολύ σταθερό και – σε αρκετές περιπτώσεις- θεαματικό σκάκι, ενώ είναι εμφανές ότι και η προετοιμασία τους για τις συγκεκριμένες παρτίδες ήταν σε πάρα πολύ καλό επίπεδο. Παρόλο όμως το γεγονός ότι είναι οι μόνοι 2 σκακιστές που έχουν μείνει αήττητοι μέχρι τώρα στην κούρσα του πρωταθλήματος, όχι μόνο δεν έχει κάποιος από αυτούς εξασφαλίσει τον τίτλο, αλλά κανείς από τους δύο δεν έχει σίγουρη ακόμα μια θέση στην 3άδα και τα μετάλλια, καθώς υπάρχουν σενάρια και για τους δύο από το να είναι πρωταθλητές μέχρι να βγουν ακόμα και τέταρτοι και να μείνουν εκτός μεταλλίων!

 

Τόσο περίπλοκα είναι τα πράγματα στον τελευταίο γύρο!Είμαστε λοιπόν εν αναμονή ενός απολύτως κρίσιμου και οριακού φινάλε.Καλές παρτίδες σε όλους!Τα δύο σωματεία των Ανωγείων σας προσκαλούν στην τελετή λήξης την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου στις 20:30.Η βαθμολογία, τα μέχρι τώρα αποτελέσματα  και οι κληρώσεις στον σύνδεσμο παρακάτω: http://www.chess-results.com/tnr309545.aspx?lan=1&art=1&rd=6&wi=821

Παρουσιάζεται το νέο βιβλίο του Αριστείδη Χαιρέτη ( Γιαλάυτη ) με τον τίτλο “Το μονοπάτι του σεβντά” στο μήλον της Έριδος την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου στις 9 μ.μ. Ο γνωστός μαντιναδολόγος καταθέτει κομμάτια της ψυχής του που γέννησε και αποτύπωσε από τις αφορμές, και τα πάθη που η ψυχή του αισθάνεται. Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι Αταλάντη Μιχελογιαννάκη, Λευτέρης Χαρωνίτης και ο Λουδοβίκος των Ανωγείων.Την βραδιά θα πλαισιώσουν μουσικά οι Στέφανος Χαιρέτης λύρα τραγούδι, Βασίλης Χαιρέτης λαούτο και ο Σωτήρης Αγγελάκης κιθάρα.

 

Το βιβλίο “Το μονοπάτι του σεβντά” είναι το τρίτο στη σειρά που εκδίδεται με μαντινάδες του σπουδαίου Ανωγειανού μαντιναδολόγου, Αριστείδη Χαιρέτη, του “θρυλικού’ Γιαλαύτη, με 300 υπέροχες εμπνεύσεις του δημιουργού από όλη τη διάρκεια της ζωής του. Είχαν προηγηθεί άλλα δυο βιβλία, το πρώτο το 1996 με τίτλο “Τι μαντινάδα να σου πω’ και το δεύτερο “Λιγότερο από μια στιγμή” το 2006. Ξεχωριστός, πολυγραφότατος, δημιουργικός, λάτρης της φύσης και της ομορφιάς, ο Αριστείδης μετατρέπει σε στίχο κάθε κίνηση, κάθε συναίσθημα, κάθε μικρή λεπτομέρεια της ζωής που όμως την κάνει τόσο ξεχωριστή και μοναδική. Ένας ξεχωριστός ποιητής που όπως αναφέρεται στο εισαγωγικό σημείωμα του καινούριου του βιβλίου “διαμόρφωσε ένα προσωπικό ποιητικό ύφος και εισήγαγε δυο στοιχεία, το χιούμορ και το απρόσμενο τέλος..”

 

Από το Δήμο Ανωγείων ανακοινώνεται ότι:

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 52  Ν. 4483/2017 (ΦΕΚ 107/31-07-2017 τεύχος Α΄) παρέχεται η δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών προς τους Δήμους και τα Νομικά Πρόσωπα αυτών που έχουν βεβαιωθεί έως και δύο (2) μήνες από την έναρξη ισχύος του Νόμου δηλ. μέχρι 30-9-2017.

Η ρύθμιση γίνεται ύστερα από αίτηση του οφειλέτη η οποία υποβάλλεται στην αρμόδια υπηρεσία  του Δήμου το αργότερο εντός τεσσάρων (4) μηνών από την έναρξη ισχύος του Νόμου δηλ. μέχρι 30-11-2017 και οι οφειλές καταβάλλονται εφάπαξ ή σε μηνιαίες δόσεις  με απαλλαγή κατά ποσοστό από τις προσαυξήσεις και τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής που τις επιβαρύνουν, ως εξής:

  • Εφάπαξ με απαλλαγή 100%
  • Σε 2 έως 24 δόσεις με απαλλαγή 80%
  • Σε 25 έως 48 δόσεις με απαλλαγή 70%
  • Σε 49 έως 72 δόσεις με απαλλαγή 60%
  • Σε 73 έως 100 δόσεις με απαλλαγή 50%

Για την υπαγωγή στη ρύθμιση πρέπει να καταβληθεί η πρώτη δόση εντός τριών (3) εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Οι επόμενες δόσεις είναι μηνιαίες και ισόποσες πλην της τελευταίας που μπορεί να είναι και μικρότερη των υπολοίπων και καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του αντίστοιχου μήνα. Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης της ρύθμισης πλην της τελευταίας δεν μπορεί να είναι μικρότερο των είκοσι (20) €.

Καλούνται οι οφειλέτες να υποβάλλουν αίτηση υπαγωγής τους στην παραπάνω ευνοϊκή ρύθμιση έως την καταληκτική ημερομηνία 30/11/2017, σε διαφορετική περίπτωση είμαστε υποχρεωμένοι  και θα βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση να προχωρήσουμε σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης προβλεπόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία .

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους και προϋποθέσεις ένταξης στη ρύθμιση οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται τις εργάσιμες μέρες και ώρες στον Ταμία του Δήμου Κο Τζαγκαράκη Μπάμπη και στα τηλέφωνα 28340-32531 & 28340-32500.

 

Κόντρα σε όλες τις αρνητικές συνθήκες, ο Αετός παρουσιάστηκε για μια ακόμα φορά εντός έδρας ψυχωμένος και αποφασισμένος, επικρατώντας  με 2-0 επί του Κεραυνού, αν και αγωνιζόταν για περισσότερη από μια ώρα με παίχτη λιγότερο! Με δέκα παίχτες από το 30′ λόγω της τραβηγμένης απόφασης του διαιτητή Σαρρή να αποβάλλει τον Νύκταρη με δυο κίτρινες σε 3 λεπτά, που πρόσθεσε μια ακόμα αρνητική διαιτησία φέτος για τον Αετό, η ομάδα βρήκε τα ψυχικά αποθέματα και πήρε το τρίποντο, με δυο “φωτοβολίδες” του Ραφαήλ Μπαμπουλάκη στο δεύτερο ημίχρονο! Αήττητος στα Ανώγεια ο Αετός, όπου μετρά τέσσερις νίκες και μια ισοπαλία, έφτασε τους 14 βαθμούς ανεβαίνοντας αισθητά στον βαθμολογικό πίνακα. Η νίκη παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις, αν αναλογιστούμε ότι για διάφορους λόγους έλειπαν σήμερα από την ενδεκάδα οι Σπαχής, Χαραλαμπάκης, Μ.Νύκταρης, Παπαδομιχελάκης, Πλερωνάκης και  Δραμουντάνης!

 

Το φιλμ του αγώνα:

Καλύτερος από το πρώτο μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο ήταν ο Αετός απέναντι στον νεανικό και φιλότιμο Κεραυνό, με την πρώτη φάση να γίνεται στο 4′ με την ασίστ του Μέμου και την προβολή του Μαματζάκη να περνάει άουτ. Στο 13′ ο Άγγελος Σπαχής με ωραία προσπάθεια έβγαλε τη μπαλιά από δεξιά, αλλά για εκατοστά δε πρόλαβε τη μπάλα για την κεφαλιά σε κενή εστία  ο Γιώργος Ξυλούρης. Στο 27′ ο Μπαμπουλάκης σκόραρε από κοντά αλλά υποδείχθηκε σε θέση οφσάιντ σε μια γρήγορη και οριακή φάση. Στο 30′ άλλαξαν όλες οι ισορροπίες με τον Νικομανώλη Νύκταρη να αποβάλλεται με δεύτερη κίτρινη κάρτα για παρατεταμένη διαμαρτυρία όπως αναγράφηκε στο φύλλο αγώνα, σε μια φάση τραβηγμένη από τα μαλλιά όπου ο διαιτητής Σαρρής εξήντλησε όλη του την αυστηρότητα. Οι διαμαρτυρίες των Ανωγειανών οδήγησαν σε 17λέπτη διακοπή στο παιχνίδι που πάντως συνεχίστηκε κανονικά στη συνέχεια χωρίς παρατράγουδα. Ο Αετός παρά το αριθμητικό μειονέκτημα συνέχισε να κυριαρχεί στον αγωνιστικό χώρο και έχασε την τελευταία ευκαιρία του πρώτου ημιχρόνου με την καλή εκτέλεση φάουλ του Μπαμπουλάκη που πέρασε άουτ στο δέκατο λεπτό των καθυστερήσεων!

 

Ορμητικός και ψυχωμένος ο Αετός στο δεύτερο ημίχρονο βρήκε τα γκολ και την νίκη στο αριστερό πόδι του Ραφαήλ Μπαμπουλάκη που σε διάστημα τεσσάρων  λεπτών “χτύπησε” δυο φορές με δυο φωτοβολίδες από τα 25 μέτρα! Αρχικά το 1-0 έγινε στο 64′ με την έξοχη κίνηση του εκτός περιοχής και το εκπληκτικό του σουτ να βρίσκει τη μπάλα να αναπαύεται στη δεξιά γωνία του ανήμπορου να αντιδράσει Γαγάνη! Το 2-0 ήρθε και πάλι από τον Μπαμπουλάκη στο 68′ με εντυπωσιακή εκτέλεση φάουλ με το αριστερό και πάλι που έστειλε τη μπάλα στην αριστερή γωνία του Γαγάνη ολοκληρώνοντας έτσι τη μεγάλη αυτή νίκη για τους Ανωγειανούς. Πριν τα δυο γκολ είχαμε καλές ευκαιρίες για τον Αετό με το σουτ από τη σέντρα του Μπαμπουλάκη στο 46′ να περνάει άουτ, το ψηλοκρεμαστό πλασέ του Σπαχή στο 51′ που μπλόκαρε ο Γαγάνης και το σουτ του Μαματζάκη στο 57′ έξω από τη περιοχή που πέρασε άουτ. Στο τελευταίο εικοσάλεπτο ο Αετός συνέχισε να είναι ανώτερος και είχε ευκαιρίες με το σουτ του Μαματζάκη στο 74′ που μπλόκαρε ο τερματοφύλακας και το τετ α τετ του Μπαμπουλάκη στο 80′ με τη μπάλα να περνάει άουτ στερώντας από τον μέσο του Αετού το χατ-τρικ στο παιχνίδι! Μοναδική ευκαιρία για τον Κεραυνό στο παιχνίδι ήταν το πέναλτι-εφεύρεση του Σαρρή στο 88′ σε χέρι του Μέμου εξ επαφής στη μικρή περιοχή και ενώ είχε προηγηθεί επιθετικό φάουλ. Την εκτέλεση ανέλαβε ο Τσακάλι που έστειλε τη μπάλα ψηλά πάνω από το οριζόντιο δοκάρι, ολοκληρώνοντας  έτσι το παιχνίδι στο απόλυτα δίκαιο 2-0!

 

Οι συνθέσεις:

Αετός Ανωγείων: Καπετανάκης – Μέμος – Γ.Ξυλούρης (66′ Γ. Σμπώκος) – Μαματζάκης (88′ Κονιός) – Σηφάκης – Πατραμάνης – Μπαμπουλάκης – Καλλέργης – Α. Σπαχής – Νύκταρης – Γκιώνης

Κεραυνός: Γαγάνης – Σφακιανάκης – Βογιατζής (69′ Φαρσάρης) – Λαμπράκης (57′ Νικηφόρος) – Βιολάκης – Κλειδής – Βαρδάκης (46′ Βάρδας) – Τσακάλι – Βάμβουκας (46′ Σπυριδάκης) – Πετρίδης – Γαϊτάνης

Ένα εξαιρετικής σημασίας έργο, το φράγμα το οποίο θα τροφοδοτεί με νερό ύδρευσης και άρδευσης τους ορεινούς όγκους του Μαλεβιζίου και το Δήμο Ανωγείων, έρχεται δυναμικά στο προσκήνιο έπειτα από την ένταξη της μελέτης του σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

 

Ειδικότερα, ο Αν. Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Αλέξης Χαρίτσης υπέγραψε τη σχετική απόφαση, βάση της οποίας η μελέτη του σημαντικού αυτού έργου, προϋπολογισμού 200.000 €, θα χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί τον Ιανουάριο συνάντηση των Δημάρχων Ανωγείων Μανώλη Καλλέργη και Μαλεβιζίου Κώστα Μαμουλάκη με τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Γιώργο Σταθάκη, στην οποία οι Δήμαρχοι είχαν εξηγήσει την αναγκαιότητα και τα οφέλη που θα προκύψουν από το συγκεκριμένο έργο, ενώ του είχαν παρουσιάσει και την προμελέτη που είχε εκπονηθεί από τον Ο.Α.Κ. Με την νέα εξέλιξη, το έργο θα μπορέσει να καταστεί ώριμο και να ενταχθεί σε αντίστοιχο χρηματοδοτικό πρόγραμμα η κατασκευή του.

Το συγκεκριμένο φράγμα, το οποίο μπορεί να κατασκευαστεί στα σύνορα των δυο Δήμων στη θέση «Βαρσαμάς», χώρο που λόγω και της φυσιολογίας του εδάφους προσφέρεται ιδανικά, θα μπορεί να παρέχει περίπου 3.500.000 κυβ. μ. νερό στους γύρω οικισμούς (Ανώγεια, Γωνιές, Αστυράκι, Αιδονοχώρι, Καμαριώτη, κ.ά.) και να απαλλάξει τους Δήμους από τον βραχνά του τεράστιου κόστους λειτουργίας των γεωτρήσεων.

 

Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Ανωγείων Μανώλης Καλλέργης τόνισε: «Μπορέσαμε να εξασφαλίσουμε τα χρήματα για τη μελέτη του φράγματος Βαρσαμά, μιας φυσικής λεκάνης που είναι στα όρια των Δήμων Ανωγείων και Μαλεβιζίου. Επειδή η περιοχή είναι φτωχή σε αποθέματα νερού πιστεύουμε ότι με αυτό το έργο θα λύσουμε το πρόβλημα της ύδρευσης και θα μπορέσουμε να ανατροφοδοτήσουμε τη λιμνοδεξαμενή που έχουμε στο Γωνομιό νότια του οικισμού μας και το ταχυδιυλιστήριο μας όπως επίσης και να λύσουμε τα ζητήματα άρδευσης της περιοχής. Η όλη προσπάθεια γίνεται με τη σύμπραξη με το Δήμο Μαλεβιζίου, τον Ο.Α.Κ. και το εργαστήριο εφαρμοσμένης γεωλογίας του Πολυτεχενίου Κρήτης, με τον Καθηγητή κ. Στειακάκη Εμμανουήλ και τον Δρ υδρογεωλογίας κ. Κριτσωτάκη Μαρίνο από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης τους οποίους ευχαριστούμε όπως επίσης την Περιφέρεια και τους αρμόδιους Υπουργούς που συνέβαλαν σε αυτό. Αυτή ήταν η αρχή. Πιστεύουμε ότι σύντομα θα φτάσουμε και στην ολοκλήρωση του έργου.».

 

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης ανέφερε: «Μια θετική εξέλιξη για ένα σημαντικό διαδημοτικό έργο, που θα δώσει πνοή σε μια μεγάλη περιοχή του ορεινού Μαλεβιζίου και των Ανωγείων. Πρόκειται για ένα οραματικό έργο αναπτυξιακού χαρακτήρα, που λύνει το τεράστιο πρόβλημα ύδρευσης και άρδευσης που αντιμετωπίζουμε.

 

 Θα ήθελα για μια ακόμα φορά να ευχαριστήσω τους Υπουργούς κ.κ. Γ. Σταθάκη και Αλ. Χαρίτση, για την βοήθειά τους, τον συνάδελφό μου Δήμαρχο Ανωγείων Μ. Καλλέργη, τον Δ/ντα Σύμβουλο του Ο.Α.Κ. Φ. Καζάζη, καθώς και όλα τα στελέχη του Οργανισμού και της Περιφέρειας Κρήτης για την συνεργασίας μας. »

 

Υπενθυμίζεται ότι υπάρχει ήδη άριστη συνεργασία μεταξύ των Δήμων Ανωγείων και Μαλεβιζίου σε αρκετούς τομείς, όπως είναι ο δρόμος Κρουσώνα – Ανωγείων και η πρόσφατη οριοθέτηση των Δήμων που πραγματοποιήθηκε, με τις Δημοτικές Αρχές και τους εκπροσώπους των τοπικών κοινοτήτων να στοχεύουν στην ακόμα στενότερη συνεργασία τους.

-->