Archive for Μαΐου 2011
Στο διάβα του ονείρου μου
έρχεται κάθε τόσο
Μα δε μπορώ αληθινή
αγάπη να τσι δώσω
—————————————–
Όσες φορές στη σκέψη μου
Κι αν ΄ρθεις θα σε κρατήσω
αφού θωρώ πως δεν μπορώ
χωρίς εσέ να ζήσω
————————————
Όσες φορές σε σκέφτομαι
αν είχε το γατεχεις
Χρυσό σταυρό στο μπέτη σου
μικρή μου θε- λα μ’ έχεις
——————————————-
Έρχεται μες στη σκέψη μου
κι εγώ την εποβγανω
Και εξεβαρεθηκα τηνε
κουτέντα να τσι κάνω
—————————————
Πάθος για την αγάπη σου
έχω και το γατεχεις
Γι αυτό να με περιφρονείς
δικαίωμα δεν έχεις
Μίχαλος Δραμουντάνης – Νικολαρια
Τ’ Ανώγεια θα επισκεφθεί την Τετάρτη 1 Ιουνίου ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς στο πλαίσιο περιοδείας που πραγματοποιεί στην Κρήτη. Ο κ. Σαμαράς θα φτάσει στα Ανώγεια στις 12.30 το μεσημέρι, με πρώτο σταθμό το Περαχώρι και το σπίτι του Νίκου Ξυλούρη. Στη συνέχεια θα επισκεφθεί το Γαλακτοκομικό Συναιτερισμό Ανωγείων και αμέσως μετά θα συναντηθεί στο με τον δήμαρχο Ανωγείων Σωκράτη Κεφαλογιάννη.
TΕΤΑΡΤΗ 1 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011- ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ
09.00 Επίσκεψη στον Δήμαρχο Ρεθύμνου κ. Γιώργο Μαρινάκη
09.30 Επίσκεψη στο εμπορικό κέντρο του Ρεθύμνου
11.00 Συνάντηση με Δήμαρχο Μυλοποτάμου, κ. Δημήτρη Κόκκινο
12.30 Επίσκεψη στο σπίτι του Νίκου Ξυλούρη (Ανώγεια)
12.45 Επίσκεψη στην Κτηνοτροφική μονάδα Συν/σμού Ανωγείων
13.15 Συνάντηση με Δήμαρχο Ανωγείων, κ. Σωκράτη Κεφαλογιάννη
19.30 ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ (Κινηματοθέατρο ΑΣΤΟΡΙΑ Πλατεία Ελευθερίας)
Στα πλαίσια των ανταλλαγών γαστρονομικών συναντήσεων των Συνδέσμων Γαστρονόμων της Τουρκίας και της Ελλάδας γίνεται στην Κρήτη στο πενθήμερο 24-29 Μαΐου 2011 η 7η ετήσια συνάντηση μελών των δύο
Συνδέσμων.
Πενήντα γαστρονόμοι των δυο χωρών αφίχθησαν στην Κρήτη, την Τρίτη 24 Μαΐου 2011 και παρέμειναν μέχρι την Κυριακή 29 Μαΐου 2011. Με έδρα παραμονής τους το ξενοδοχείο «GRECOTEL CRETA PALACE», στο Ρέθυμνο.
Στο πλαίσιο των επισκέψεων και εκδηλώσεων που περιείχαν τα πιο αξιόλογα μέρη της Κρήτης σε συνδυασμό με ειδικές συνεστιάσεις υψηλού γαστρονομικού περιεχομένου λαμβάνοντας υπόψιν την τοπικότητα των προϊόντων, των εθίμων και του πολιτισμού επισκέφθηκαν τα Ανώγεια την Παρασκευή 27 Μαΐου 2011. Η επίσκεψη αυτή έγινε κατόπιν συνεννόησης και πρόσκλησης εκ μέρους του Δημάρχου Ανωγείων κυρίου Σωκράτη Κεφαλογιάννη και του πατέρα Ανδρέα Κεφαλογιάννη. Η επίσκεψη αυτή ήταν προγραμματισμένη να λάβει χώρα σε ένα χώρο δίπλα από Μιτάτο όπου τα μέλη του Συνδέσμου θα απολάμβαναν την διαδικασία αρμέγματος γάλακτος από κατσίκια και την παραγωγή τυριού επί τόπου και στην συνέχεια θα παρακολουθούσαν τον παραδοσιακό τρόπο ψησίματος του αρνίσιου ή κατσικίσιου κρέατος με την ονομασία «αντικριστό» με συνοδεία μακαρονάδας σούζουμης.
Εκείνο που δεν είχε προγραμματιστεί ήταν οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες κυρίως η δυνατή βροχή που στέρησαν από όλους την εν λόγω εκδήλωση.
Τελικά η εν λόγω εκδήλωση μεταφέρθηκε εσπευσμένα σε ταβέρνα των Κάτω Ανωγείων όπου παρετέθει το σχετικό γεύμα.
Η παρουσία του Δημάρχου ο οποίος περιέγραψε με εξαιρετικό τρόπο το οποίο δεν κατορθώθηκε να γίνει και οι αναφορές του στην ιστορικότητα της περιοχής δημιούργησαν εντυπωσιασμό στα μέλη του Συνδέσμου.
Ο πατέρας Ανδρέας με την πληθωρική του παρουσία και τρόπο έδωσε μια ιδιαίτερα εξαιρετική νότα του τί σημαίνει Ανώγεια, με μια πρόταση του να γίνει στα Ανώγεια ένα είδος Ολυμπιάδας Γαστρονομικής με την συμμετοχή της Chaine des Rotisseurs, μια μεγάλη ιδέα και όραμα που θα γίνει θέμα επεξεργασίας ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να πραγματοποιηθεί.
Μετά τις αναφορές του Δημάρχου κυρίου Σωτήρη Κεφαλογιάννη και του πατέρα Ανδρέα Κεφαλογιάννη, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου κύριος Τάσος Κιούλπαπας παρέδωσε αναμνηστικές πλακέτες στον Δήμαρχο και στον πατέρα και το ίδιο έπραξε στην συνέχεια ο Τούρκος ομόλογος του Mr. Mohamed Hammam.
Οι εντυπώσεις όλων που παραβρέθηκαν ήταν ενθουσιώδης διότι διαπίστωσαν πόσο σημαντική είναι η διατήρηση εθίμων και παραδόσεων σε ένα ιστορικό τόπο που έζησε δυσάρεστες εμπειρίες αλλά διατήρησε έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα που στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα για τις δύσκολες συγκυρίες που βιώνει η Ελλάδα.
Ο Σύνδεσμος των Εν Ελλάδι Γαστρονόμων όπως και ο αντίστοιχος Τούρκικος αποτελούν παραρτήματα της παγκόσμιας γαστρονομικής οργάνωσης Confrérie de la Chaîne des Rotisseurs που εδρεύει στο Παρίσι και ιδρύθηκε το 1248 επί Βασιλείας του Λουδοβίκου του 9ου.
Σκοπός της οργάνωσης είναι η ανάπτυξη και ανταλλαγή εμπειριών γύρω από την τοπική και εθνική γαστρονομία ανάμεσα στις 118 χώρες μέλη της οργάνωσης.
Οι βασικές δραστηριότητες των Συνδέσμων αφορούν την ανάδειξη της γαστρονομίας και του κρασιού και την συναδελφοσύνη μεταξύ των μελών σε παγκόσμια κλίμακα.
Πριν 25 χρόνια η ίδρυση ενός Αστεροσκοπείου στην Κρήτη έμοιαζε σκέψη ρομαντική και ουτοπική, όμως το όραμα των επιστημόνων μοιράστηκε ο τότε Υπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας, καθηγητής Γ. Λιάνης, ενέργεια που δικαιώθηκε από την εξέλιξη και την επιστημονική συμβολή του Αστεροσκοπείου Σκίνακα ως σήμερα. Μεταξύ των “χρυσών” σελίδων στην ιστορία του Αστεροσκοπείου είναι και η παρατήρηση του κομήτη του Χάλει.
Το μεγαλύτερο, εν ενεργεία, Αστεροσκοπείο, της Ελλάδας και από τα καλύτερα του κόσμου χαρακτήρισε αυτό του Σκίνακα ο Γερμανός εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ Εξωγήινης Φυσικής καθηγητής Χέρεντελ, ο οποίος μίλησε στο πλαίσιο των σημερινών εορταστικών εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 25 χρόνων από την έναρξη λειτουργίας του Αστεροσκοπείου Σκίνακα.
Μιλώντας για τα 25 χρόνια του Αστεροσκοπείου, ο διευθυντής, καθηγητής Αστροφυσικής, Γιάννης Παπαμαστοράκης απέδωσε τα “εύσημα” για την πορεία του Αστεροσκοπείου στον κ.Χέρεντελ, τον οποίο χαρακτήρισε “πατέρα” του Αστεροσκοπείου.
“Αν εγώ είμαι ο πατέρας, ο Γιάννης Παπαμαστοράκης είναι … η μητέρα!” – ανταπάντησε ο Γερμανός καθηγητής και τόνισε ότι το συγκεκριμένο αστεροσκοπείο κάνει ερευνητική δουλειά που δεν κάνουν άλλα , πολύ μεγαλύτερα.
Στην εκδήλωση παρόντες ήταν ο δήμαρχος Ανωγείων κ.Κεφαλογιάννης, οι αντιπεριφερειάρχες κ.Κουκιαδάκης και Λιονή, ο αντιδήμαρχος Ηρακλείου κ.Αεράκης, ο πρώην πρύτανης Γ.Γραμματικάκης, ο υποψήφιος πρύτανης κ.Ζώρας και πλήθος κόσμου.
Το Αστεροσκοπείο Σκίνακα ιδρύθηκε από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας και το Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ Εξωγήινης Φυσικής, σε χώρο που παραχωρήθηκε στην κορυφή Σκίνακας του Ψηλορείτη σε υψόμετρο 1750 μέτρων, από τον Δήμο Ανωγείων.
Το πρώτο τηλεσκόπιο, 30 εκατοστών ευρέως πεδίου, εγκαταστάθηκε την άνοιξη του 1986. Το 1995 εγκαινιάστηκε το τηλεσκόπιο των 1,3 μέτρων, το οποίο είναι και το μεγαλύτερο εν λειτουργία τηλεσκόπιο της Ελλάδας. Το έτος 2006 εγκαταστάθηκε σε συνεργασία του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Πανεπιστημίου του Τύμπιγκεν τηλεσκόπιο 60 εκατοστών που λειτουργεί ρομποτικά και μέσω Διαδικτύου.
Το Αστεροσκοπείο Σκίνακα
α) Χαρακτηρίζεται από εξαιρετικές συνθήκες παρατήρησης συγκρίσιμες μόνο με εκείνες των μεγάλων Αστεροσκοπείων του κόσμου
β) Διαθέτει πρωτοποριακά όργανα παρατήρησης όπως Κάμερα Κοντινού Υπερύθρου. Μάλιστα η πρώτη στην Ελλάδα ψηφιακή κάμερα CCD (δέκτες CCD βρίσκoνται σήμερα σε όλες τις ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές και τα κινητά τηλέφωνα) εγκαταστάθηκε στο τηλεσκόπιο του Σκίνακα το φθινόπωρο του 1986
γ) Συμμετέχει ενεργά στην παγκόσμια επιστημονική έρευνα στο πεδίο της Αστροφυσικής και παράλληλα συμβάλλει στη σύγχρονη εκπαίδευση των φοιτητών στην Αστρονομία. Παρατηρήσεις από το Αστεροσκοπείο του Σκίνακα περιλαμβάνονται σε περισσότερες από 100 ερευνητικές εργασίες, που έχουν δημοσιευθεί σε έγκυρα διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές.
Το απόγευμα εγκαινιάζεται η έκθεση αστρονομικής φωτογραφίας “Αστεροσκοπείο Σκίνακα: Με Θέμα το Σύμπαν”, ενώ τις βραδινές ώρες και μέχρι 23:00 το Αστεροσκοπείο Σκίνακα θα είναι ανοιχτό στο κοινό για ξεναγήσεις και παρατήρηση από το τηλεσκόπιο.
Η άφιξη του κομήτη του Halley, o οποίος επρόκειτο να γειτνιάσει την άνοιξη του 1986 μετά από 76 χρόνια περιπλάνηση και πάλι τη Γη, έθετε και τον χρονικό ορίζοντα εγκατάστασης του τηλεσκοπίου, του οποίου το ευρύ οπτικό πεδίο και η υπερευαίσθητη ηλεκτρονική κάμερα το έκαναν ιδιαίτερα κατάλληλο για την παρατήρηση του κομήτη. Πράγματι μετά τη διάνοιξη δρόμου μέσα από το βραχώδες βουνό και την κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες κατασκευή του πρώτου, πετρόχτιστου Αστεροσκοπείου, εκατοντάδες επώνυμοι και ανώνυμοι πολίτες από όλη την Ελλάδα συνέρευσαν την άνοιξη του 1986 στον Σκίνακα για να συμμετάσχουν στα εγκαίνια και την παρατήρηση του κομήτη του Halley. Το 1988 ολοκληρώθηκε και η κατασκευή του επίσης πετρόχτιστου ξενώνα που χρησίμευσε αμέσως για να στεγάσει το πρώτο σχολείο παρατηρησιακής αστροφυσικής στην Ελλάδα.
Η επιτυχημένη εγκατάσταση και λειτουργία του πρώτου, πλην όμως με 0.3μ διάμετρο κατόπτρου, μικρού τηλεσκοπίου επιβεβαίωσε και τις άριστες συνθήκες που προσφέρει η κορυφή Σκίνακα για αστρονομικές παρατηρήσεις υψηλής ποιότητας στην περιοχή της Μεσογείου. Γι αυτό τα συνεργαζόμενα ιδρύματα απεφάσισαν την περαιτέρω ανάπτυξη του Αστεροσκοπείου με την εγκατάσταση μεγαλύτερου και πολύ σύγχρονου τηλεσκοπίου τύπου Ritchey Cretien με διάμετρο κατόπτρου 1,3μ. Το τηλεσκόπιο, το οποίο εγκαινιάστηκε το φθινόπωρο του 1995, τοποθετήθηκε σε μεταλλικό κτίριο ώστε να ελαχιστοποιούνται τοπικά φαινόμενα θερμικών αναταράξεων ( τύρβη). Το τηλεσκόπιο των 1,3μ αποτελεί ένα μεγάλο συλλέκτη φωτός κατασκευασμένο με υψηλές προδιαγραφές ευκρινούς και πιστής απεικόνισης ευρέως οπτικού πεδίου. Οι ιδιότητες αυτές εξασφαλίζουν την άριστη φωτογράφιση και μελέτη εκτεταμένων ουράνιων αντικειμένων όπως γαλαξιών, σμηνών άστρων και γαλαξιών και αέριων νεφελωμάτων. Για την περαιτέρω βελτίωση της παρατήρησης εκτεταμένων αντικειμένων κατασκευάσθηκε Μειωτής Εστιακής Απόστασης ο οποίος προσαρμοσμένος στο Τηλεσκόπιο σχεδόν διπλασιάζει το πεδίο παρατήρησης, προσφέροντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα φασματοσκοπίας.
Το έτος 2006, σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο του Tuebingen, εγκαταστάθηκε στον Σκίνακα ένα τρίτο τηλεσκόπιο με το όνομα “Γανυμήδης”, με διάμετρο κατόπτρου 0.6 μέτρα, το οποίο λειτουργεί με τηλεχειρισμό μέσω διαδικτύου και διαθέτει μεγάλο οπτικό πεδίο.
http://www.cretalive.gr
Της Ν. ΚΟΝΤΡΑΡΟΥ-ΡΑΣΣΙΑ (Ελευθεροτυπία)
«Ο χειμώνας του 1983 ήταν βαρύτατος στον Ψηλορείτη και το 1984 αναγκαστήκαμε να σπάμε τον πάγο μέσα στη σπηλιά για να ανασκάψουμε τα υγρά χώματα».
Ετσι, απλά, κουβεντιαστά, σαν να κάθεται στο πέτρινο πεζούλι πατώντας στο φρεσκοανασκαμμένο χώμα αρχίζει την αφήγησή του ο Γιάννης Σακελλαράκης για το «Ιδαίο Αντρο, το Σπήλαιο του Δία και οι Θησαυροί του», ένα βιβλίο που γράφτηκε από τον ίδιο και την σύντροφό του Εφη Σαπουνά-Σακελλαράκη, αλλά εκδόθηκε χωρίς αυτόν από τις εκδόσεις «Μίλητος».
Στα 1.538 μ.
Τη χρωστούσε αυτή τη δημοσίευση ο Γιάννης Σακελλαράκης στην αρχαιολογική κοινότητα και βιαζόταν να την προσφέρει «στους Ανωγειανούς που πέρασαν, ζουν κι έρχονται», αλλά και σε όλους τους αλαφροΐσκιωτους που δεν έπαψαν να ονειρεύονται πως στα βάθη της σκοτεινής σπηλιάς του Ψηλορείτη βρήκε καταφύγιο η Ρέα για να γεννήσει τον Δία, φοβούμενη τον Κρόνο που κατάπινε τα παιδιά του.
Το Ιδαίο Αντρο είναι το σπήλαιο της Ιδης (αρχαία ονομασία του Ψηλορείτη) και βρίσκεται σε ύψος 1.538 μ. του κρητικού Ολύμπου. Δεν είναι τυχαίο ότι ο λαός το αποκαλούσε Σπηλιάρα ή Σπηλιάρα τση Βοσκοπούλας, συνδέοντάς το με έναν άλλο μύθο, που σχετίζεται με τον Ερωτόκριτο και τον τάφο της Βοσκοπούλας.
Εχει ένα τεράστιο άνοιγμα (πλάτους 26,50 μ. και ύψους 9,30 μ.) και βλέπει στην Ανατολή «με ό,τι αυτό σημαίνει για την κατοίκησή του ήδη από τα νεολιθικά χρόνια, αλλά και τη μυστηριακή λατρεία αργότερα».
Το εσωτερικό του δεν είναι μεγάλο. Εχει μια ορθογώνια κεντρική αίθουσα (μήκους 36 μ. και πλάτους 34 μ.) και δύο μυχούς, τον βόρειο και νότιο.
Για τον επισκέπτη τα ενδιαφέροντα αρχαιολογικά σημεία είναι τρία: η ανασκαφική τομή στον νότιο μυχό, ένας τοίχος στο δυτικό τμήμα της κεντρικής αίθουσας και ο βωμός της τέφρας.
Ο Γιάννης και η Εφη Σακελλαράκη δεν αποκλείουν να υπάρχουν και κάποιοι χώροι τελετουργιών, κάποια χάσματα, όπως στα Ελευσίνια Μυστήρια, όπου σε βάθος εφτά μέτρων έριχναν, μαζί με ειδικά αγγεία, γουρουνάκια που σφάζονταν και δεν τρώγονταν «ως άγευστο θυσία».
Ο βοσκός
Στα τέλη του 19ου αιώνα, πριν από τις επίσημες ανασκαφές, είχε «ανακαλυφθεί» από αρχαιοκάπηλους. «Πρώτος ήταν ο Ανωγειανός βοσκός Γιάννης Πασπαράκης, ο λεγόμενος Μουσάς. Φαίνεται ότι ανακάλυψε το 1884 τυχαία, στη μοναξιά του, κάποια αρχαία αντικείμενα στη λεγόμενη πλατεία, εξωτερικά του σπηλαίου, όπου βόσκευε, κι όπου έγινε και η πρώτη ανασκαφή και παρακινούμενος από το μύθο για τον τάφο της Βοσκοπούλας έσκαψε περισσότερο. Ετσι, αποκτήθηκε η πρώτη, ιδιωτική ακόμη, συλλογή αρχαίων του Ιδαίου Αντρου».
Ο βοσκός, ο ψαράς εμπιστεύονται το μυστικό τους στον έμπορο της κοντινής πόλης χρυσοχόο ή χαλκουργό, για να λιώσουν τα χρυσά και χάλκινα αντικείμενα. «Στο κοντινό στα Ανώγεια Ηράκλειο, χρυσοχόος ήταν το 1884 ο Χανιώτης Ιωάννης Μητσοτάκης, κι αυτός ήταν αποδέκτης των αρχαίων του Ιδαίου Αντρου». Από τη στιγμή που μαθεύτηκε ο τόπος εξόρυξης του θησαυρού, πλήθος Ανωγειανών επιδόθηκαν ομαδικά στη σύληση των αρχαίων. «Σημαντικά χρυσά, χάλκινα ελεφαντοστέινα κ.λπ. ευρήματα που βρίσκονται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο ως δωρεά της Αρχαιολογικής Εταιρείας πουλήθηκαν από τη χήρα του Ιωάννη Μητσοτάκη».
Η πρώτη ανασκαφή ανατέθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα από τον πρόεδρο του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Ιωσήφ Χατζιδάκη σ’ έναν Ιταλό αρχαιολόγο, τον νεαρό Federico Halbherr. Σε βάθος μόλις 1-1,50 μέτρου βρήκε το αρχαίο στρώμα και μια σειρά από χαλκά αντικείμενα και γύρω από το βωμό διάφορα αναθήματα, λύχνους, χρυσά κοσμήματα, πόδια τριπόδων σε μαύρο χώμα μαζί με αποτεφρωμένα κόκαλα. Εμπρός στην πλατεία ήταν βάσεις αγαλμάτων και τριπόδων. Η ανασκαφή συνεχίστηκε από τον Στέφανο Ξανθουδίδη. Ως σημαντικότερη αναφέρεται του Σπυρίδωνος Μαρινάτου, που ακολούθησε, γιατί επισημάνθηκε για πρώτη φορά ο βωμός της τέφρας και η μυκηναϊκή λατρεία.
Κοσκίνισμα
Ο Γιάννης Σακελλαράκης έσκαψε στα μαύρα χώματα του βωμού και κάτω από σωρούς λίθων ή κοσκινίζοντας τα χώματα της ανασκαφής Μαρινάτου όπου έβγαλε πραγματικούς θησαυρούς. Μελετώντας την κεραμική διαπίστωσε ότι το σπήλαιο κατοικούνταν εποχικά από βοσκούς ή κυνηγούς από την Τελική Νεολιθική περίοδο (3300-3000 π.Χ.) έως και τη Μετανακτορική περίοδο (1450-1100 π.Χ.). Τα όστρακα της Πρωτογεωμετρικής και Αρχαϊκής περιόδου (1050-500 π.Χ.) ήταν λιγοστά. Αντίθετα υπάρχει πλήθος ανθρωπόμορφων και ζωόμορφων ειδωλίων προανακτορικής και παλαιονανακτορικής περιόδου.
8ος αιώνας π.Χ.
Τα χρυσά ευρήματα (κοσμήματα, μικρογραφικά αγγεία, ελάσματα από επενδύσεις σκευών ίσως και επίπλων) χρονολογούνται από τα Γεωμετρικά (8ος αι. π.Χ.) μέχρι τα Ρωμαϊκά χρόνια. Λίγο παλαιότερα (9ου-6ου αι. π.Χ.) είναι τα περίπου 300 χάλκινα αγγεία ή θραύσματα αγγείων από την Εγγύς Ανατολή και την Κύπρο. Από τις νεότερες ανασκαφές μετρήθηκαν περίπου 2.000 θραύσματα χάλκινων ασπίδων. Το Ιδαίο Αντρο έκρυβε επίσης πολύτιμα ελεφαντοστέινα έργα τέχνης (1.034 σήμερα), αλλά και αρκετές λίθινες μινωικές σφραγίδες, νομίσματα έως και δαχτυλίδια της Ελληνιστικής και των αρχών της Ρωμαϊκής περιόδου.
Ο αείμνηστος αρχαιολόγος θεωρούσε ότι το Ιδαίο Αντρο περικλείει ολόκληρη την κρητική ιστορία, από την Υστερη Νεολιθική εποχή, το 3000 π.Χ., μέχρι σήμερα. Πέντε χιλιάδες χρόνια. Γι’ αυτόν η μεγάλη εποχή του ανάγεται στα Γεωμετρικά χρόνια και η τελευταία μεγάλη του άνθησή του στα Ελληνιστικά και κυρίως στα πρώιμα Ρωμαϊκά χρόνια, «όταν λειτουργούν φιλοσοφικά εργαστήρια και το επισκέπτονται προσωπικότητες της περιόδου». *
Όπως αναφέρει το flashnews.gr το ατύχημα συνέβη όταν κάποιος από τους καλεσμένους, άρχισε να πυροβολεί στον αέρα με πυροβόλο όπλο. Τα πυρά βρήκαν τον άτυχο νεαρό ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά στο δεξί γόνατο. Ο 20χρονος μεταφέρθηκε αρχικά στο Κέντρο Υγείας Περάματος και στην συνέχεια, στο Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου όπου νοσηλεύτηκε με διαμπερές τραύμα στο δεξί γόνατο και στην συνέχεια πήρε εξιτήριο.
Ο δράστης μετά το συμβάν εξαφανίστηκε ενώ για τον εντοπισμό και τη σύλληψή του προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφαλείας Γεροποτάμου σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρεθύμνο.