Archive for Φεβρουαρίου 2013

 Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Απανταχού Λιβαδιωτών σε συνεργασία με την τοπική Κοινότητα, το Δήμο Μυλόποτάμου και όλους τους φορείς του χωριού θα πραγματοποιήσει δεντροφύτευση την Κυριακή 3 Μαρτίου 2013. Στη δεντροφύτευση θα συμμετέχει το  Δημοτικό Σχολείο Λιβαδίων το Γυμνάσιο Κράνας αλλά και όλοι οι Λιβαδιώτες. Η συγκέντρωση των εθελοντών θα γίνει στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου στίς 10:30 το πρωί.

Ένα ανέκδοτο ποίημα του Βασίλη Σμπώκου (του Ατζαρομάνωλα) για τους αναγνώστες της ”Α” επίκαιρο με τον τίτλο ”Ελλάδα” που περιγράφει την κατάσταση της χώρας μας τα τελευταία χρόνια:

”ΕΛΛΑΔΑ”

Πως να φωνάξω να μ’ ακούσεις αφού εσύ γελώντας αδιαφορείς.

Με βλέμμα απλανές κατηγορείς, πως δε σ’ αφήνω για να ζήσεις.

———————————————————————————————

Χιλιάδες χρόνια ιστορίας ξεπουλιέται, από μικρά ασήμαντα ανθρωπάκια.

Καθημερνά σε κόβουν κομματάκια κι όπως ο Πέτρος το Χριστό σ’ αρνιέται.

———————————————————————————————-

Ελλάδα πως κατάντησες καημένη εσύ που κοίταζες τον κόσμο από ψηλά,

σ’ έχουνε ρίξει τώρα χαμηλά και το παράπονο μονάχα σ’ απομένει.

————————————————————————————————-

Των ποιητών σου η φωνή  έχει πια σβήσει, ρουφιάνοι και δειλοί σε κυβερνούνε.

Εμείς δεν έχουμε από κάπου να πιαστούμε και στο κλουβί της μοναξιάς μας έχουν κλείσει.

Με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο αποχαιρέτησε ο Αριστείδης Χαιρέτης  (Γιαλάφτης) τον Γιάννη Χαιρέτη ή Αμερικάνο που σκεπάστηκε με το ανωγειανό χώμα πριν λίγες ημέρες. Σύσσωμο το χωριό τον συνόδευσε στην τελευταία του κατοικία όπου και ο Γιαλάφτης είπε:

Αμοναχός στην ξενιθιά μέσα στη βιοπάλη,

πορπάτηξες κι ανέβηκες σε μια κορφή μεγάλη.

—————————————————————-

Εσύ κι η σκέψη μια ζωή ζούσατε Γιάννη χώρια,

εσύ ‘σουνε στη ξενιθιά μ’ αυτή ‘τονε στα Ανώγεια.

——————————————————————-

Ετίμησε σε το χωριό μα δε το βρίνω λάθος,

Χαιρετογιάννη άρχοντα, ανωγειανέ με πάθος.

——————————————————————-

Φεύγεις μα ο χρόνος δε μπορεί τ’ όνομα να ποθάνει,

στολίδι των Χαιρέτηδων ήσουν και θα ‘σαι Γιάννη.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 1/2/2013 στο χωριό Ρουμελή Μυλοποτάμου μέσα σε κλίμα συγκίνησης και χαράς, όπου παλιοί και νέοι γνωρίστηκαν και συζήτησαν μεταξύ τους,μα προπαντός δημιούργησαν μια νέα φιλία που θα μείνει για πάντα.

Ο σκοπός του συλλόγου είναι να γνωρίσει και ενώσει τους απανταχού Ανδρεαδάκηδες, όπου απαριθμούν συνοπτικά 1000 περίπου οικογένειες σε παγκόσμιο επίπεδο!

Το κλίμα της συνάντησης ήταν εξαίσιο, όπως και η  άψογη φιλοξενία από τους συγγενείς και φίλους από τα Κεραμωτά,που ανέλαβαν την οργάνωση της μάζωξης.

Και του χρόνου!

Συνολικά 73 Ανωγειανοί προσήλθαν στις κάλπες την  Κυριακή  για να εκλέξουν τους συνέδρους που θα παραστούν στο συνέδριο του ΠΑ.ΣΟ.Κ  το οποίο  θα διεξαχθεί από την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου έως την Κυριακή 3 Μαρτίου. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα εκλέγονται και οι δυο υποψήφιοι των Ανωγείων. Ο Μιχάλης Σκουλάς με 41 ψήφους και ο Μανώλης Πασπαράκης με 32 ψήφους. Συνολικά στον νομό Ρεθύμνης ψήφισαν 1738 μέλη του κινήματος και εκλέγονται και οι 35 υποψήφιοι για σύνεδροι.

Η φωνή του Νίκου Ξυλούρη είναι βαθιά ριζωμένη στις καρδιές των απανταχού Ελλήνων και τα τραγούδια του παραμένουν διαχρονικά και πάντα επίκαιρα.

Αυτό διαπιστώθηκε για μια ακόμη φορά στο αφιέρωμα του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού (ΚΕΠ) στον αλησμόνητο Κρητικό ερμηνευτή και λυράρη, Νίκο Ξυλούρη.

Περισσότερα από επτακόσια άτομα παρακολούθησαν στο αμφιθέατρο της Σχολής Φρανκ Σινάτρα, στο Κουίνς της Νέας Υόρκης, τη συναυλία του Πάνου Μπούσαλη για τον “Αρχάγγελο της Κρήτης”.

Ο νεαρός τραγουδιστής, ο οποίος γεννήθηκε το 1979 στην Αθήνα και μεγάλωσε στο χωριό Νιάτα του Νομού Λακωνίας, με αξιοπρόσεκτη μέχρι σήμερα μουσική παρουσία, μετέφερε στους θεατές ριζίτικους σκοπούς και αξιόλογα κομμάτια μεγάλων δημιουργών και ποιητών μας όπως αναδείχτηκαν με τη φωνή του Νίκου Ξυλούρη, μιας από τις σπουδαιότερες φωνές της σύγχρονης Ελλάδας.

Το πρόγραμμα του Πάνου Μπούσαλη και των μελών της χορωδίας του ΚΕΠ, που μαζί με τους μουσικούς είχαν σημαντική συμβολή στην επιτυχία του καλλιτεχνικού αυτού γεγονότος, συμπεριλάμβανε ένα μέρος από τα πάμπολλα τραγούδια του Νίκου Ξυλούρη: Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί, Ερωτόκριτος, Έβαλε ο Θεός σημάδι, Παλικαρού-Παλικαρού, Ήτανε μια φορά, Ο Θούριος, Και να αδερφέ μου, Κόκκινη κλωστή δεμένη, Μητέρα μεγαλόψυχη, Πότε θα κάνει ξαστεριά και αρκετά άλλα.

Στην αρχή της εκδήλωσης μίλησε για τον Ξυλούρη η αντιπρόεδρος του ΚΕΠ, Ελένη Δρίβα, η οποία αναφέρθηκε στην 39χρονη πορεία του ελληνοαμερικανικού αυτού φορέα και στο “πολύπλευρο πολιτιστικό έργο” του. Μαζί με τον πρόεδρο του ΚΕΠ, Ηρακλή Κρεμμύδα, απένειμαν στην Ουρανία Ξυλούρη τιμητική πλάκα στη μνήμη του συζύγου της.

Ανάμεσα στους παριστάμενους ήταν και ο πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Ευάγγελος Κυριακόπουλος.

 

-->