Archive for Ιανουαρίου 2015

Τον σπουδαίο Ανωγειανό λυράρη, με πανελλήνια πλέον αλλά και παγκόσμια αναγνώριση, Βασίλη Σκουλά τίμησε  την Πέμπτη 29 Ιανουαρίου, σε μια ιδιαίτερη βραδιά στο Κέντρο ”Χατζής” στου Κοκκίνη το Χάνι ο ραδιοφωνικός σταθμός ”Κρητόραμα” και ο Λαογραφικός σύλλογος Κορφών.

Σε μια κατάμεστη αίθουσα ο μεγάλος μας λυράρης καταχειροκροτήθηκε από τον κόσμο που συνέρρευσε εκεί για τον μισό αιώνα προσφοράς του στην Κρητική μουσική και τον Πολιτισμό.

Την τιμητική πλακέτα για τον ραδιοφωνικό σταθμό Κρητόραμα του παρέδωσε ο ποιητής Γιώργης Καράτζης, την δεύτερη ο Πρόεδρος του Λαογραφικού συλλόγου Κορφών κ.Γιάννης Μπιτζανάκης, ενώ μια τρίτη από την χορηγό εταιρεία Κόκκαλης Α.Ε έδωσε στον Βασίλη Σκουλά ,ο π. Ανδρέας Κεφαλογιάννης.

Συγκινημένος για την τιμή που του έγινε παρουσιάστηκε ο Βασίλης Σκουλάς ο οποίος ανέφερε:

«Πραγματικά νιώθω έντονη τη συγκίνηση για την σημερινή τιμή από το Κρητόραμα και τον σύλλογο των Κορφών, αλλά και για όλους εσάς που με τιμάτε σήμερα με τη παρουσία σας. Ένας ραδιοφωνικός σταθμός που προάγει με τον καλύτερο τρόπο την μουσική μας παράδοση και ένας σύλλογος που προέρχεται από ένα μέρος με μεγάλους μερακλήδες και που έχω τις καλύτερες μνήμες από παρουσίες μου εκεί αλλά και αρκετούς φίλους. Σας ευχαριστώ όλους θερμά», κατέληξε εν μέσω χειροκροτημάτων ο κ. Σκουλάς.

 Ο π.Ανδρέας Κεφαλογιάννης εκθείασε στην ομιλία του τον σπουδαίο συγχωριανό μας αναφέροντας τα εξής:

”Θεωρώ ιδιαίτερη τιμή το γεγονός ότι ο καλός ραδιοφωνικός σταθμός Κρητόραμα με προσκάλεσε προκειμένου να τιμήσω ένα από τους πλέον διακεκριμένους και καλούς Ανωγειανούς, το Βασίλη Σκουλά.

Ο Καλαθάς είναι ένας μεγάλος, από τη μεγάλη γενιά των μουσικών που έχει αναδείξει η Κρήτη και ο Κρητικός Πολιτισμός και με τη σειρά τους αυτοί ανέδειξαν την Κρήτη και το μουσικό της Πολιτισμό.

Σε αυτή τη γενιά του Βασίλη Σκουλά ειδικά σε ότι αφορά τα Ανώγεια, είναι ο αείμνηστος Νίκος Ξυλούρης, ο Ψαραντώνης, ο Καλομοίρης, ο Μανώλης Μανουράς. Εκτός Ανωγείων στην ίδια γενιά θα τον έβαζα αν και είναι νεότερος, θα έλεγα στην ίδια σχολή με τον Μουντάκη, τον Σκορδαλό και με όλους τους μεγάλους της Κρητικής Παράδοσης.

Ο Βασίλης Σκουλάς με τη φωνή του ενώνει τον Ψηλορείτη με τον Όλυμπο. Κι αυτό γιατί η φωνή του Σκουλά βγαίνει μέσα από τα σωθικά του Ψηλορείτη. Είναι μια φωνή που έρχεται από τα βάθη των αιώνων την οποία τη χαρακτηρίζει η βυζαντινότητα, η καθαρότητα καθώς επίσης εκείνο το ατόφιο που χαρακτηρίζει τους ορεινούς και τους βουνίσιους και όσους ζουν κοντά στον Ψηλορείτη.

Μέσα από τα τραγούδια του, μέσα από τους στίχους και τη λύρα του έχει γλεντήσει γενιές και γενιές, έχουν τραγουδήσει μαζί του γενιές και γενιές, έχει γράψει ένα ξεχωριστό κομμάτι στο σύγχρονο Κρητικό Πολιτισμό τόσο με τα γνήσια παραδοσιακά τραγούδια, όσο και με τα έντεχνα διότι και εδώ διακρίνεται ο Βασίλης Σκουλάς.

Εύχομαι να τον έχει ο Θεός καλά για να μπορέσει να συνεχίσει να προσφέρει στα Ανώγεια, στην Κρήτη και στην Ελλάδα μέσα από τη φωνή, τη λύρα και το δοξάρι του..” κατέληξε ο π.Ανδρέας.

Μετά την βράβευση ακολούθησε ένα αυθεντικό και όμορφο παραδοσιακό γλέντι με αρκετούς καλλιτέχνες να παίζουν και να τιμούν με τη παρουσία τους τον σπουδαίο Ανωγειανό λυράρη. Ανάμεσα τους μεταξύ άλλων ο Γιώργης Νικηφόρου Ζερβάκης,ο Αντώνης Μαζοκοπάκης, ο Πάρις Περισυνάκης, ο Νίκος Στρατάκης, ο Μανώλης Αλεξάκης και ο Νεκτάριος Σαμόλης.

Η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Ανωγείων αισθάνεται  την υποχρέωση να   ευχαριστήσει   θερμά τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ανωγείων για  την προσφορά 160 κιλών λαδιού για τη λειτουργία του  ενιαίου  μαγειρείου  του Δήμου  .

 

Τα Ανώγεια επέλεξε ο Όμιλος Υπέρ-αποστάσεων Κρήτης για να κάνει την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του, την ερχόμενη Κυριακή 1 Φεβρουαρίου στις 11π.μ.,ταυτόχρονα με ένα αγώνα στο βουνό 5 χιλιομέτρων που θα καταλήξει στην ταβέρνα ”Μούγερης”.

Ο Δήμος Ανωγείων θα συμμετέχει στην εκδήλωση ως χορηγός των επάθλων ενώ εγγραφές για συμμετοχή στον αγώνα θα γίνονται ως και μια ώρα πριν την έναρξη του.

Ο Ο.Υ.Κ υφίσταται από το 1992 με πλούσια δράση στο ενεργητικό και καλεί όλους όσοι το επιθυμούν να συμμετέχουν στο αγώνισμα και στην κοπή της πίτας του συλλόγου τους.Μάλιστα εμπνεύστηκαν και μια ιδιαίτερη μαντινάδα για την περίσταση:

”Λίγο μετά τις εκλογές και τα παχιά τα λόγια,

καλούμε φίλους και γνωστούς να σμίξουμε στα Ανώγεια..

Τους ευχόμαστε καλή επιτυχία και μια χρονιά γεμάτη αγώνες και υγεία!

Με μια μαντινάδα εκφράζει ο Αριστείδης Χαιρέτης ή Γυαλάφτης την περηφάνια του για το γεγονός ότι στα Ανώγεια ένα Ναζιστικό μόρφωμα δεν απέσπασε καμία ψήφο.

Μαζί του περήφανοι και εμείς όλοι οι Ανωγειανοί όπου γης:

Περίσσια περηφάνια Ανωγειανός σηκώνει…

Διότι δεν εψήφισε το κόμμα που σκοτώνει..

Η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Ανωγείων (Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας ,Πολιτισμού) ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους ότι από 12/12 /2014 κατόπιν σχετικής απόφασης του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την απόκτηση ειδικής αθλητικής αναγνώρισης από Αθλητικά Σωματεία μειώθηκαν από 15 σε 4 (και κατά περίπτωση 6)

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται είναι τα εξής:

-Αντίγραφο πρακτικού συγκρότησης του Δ.Σ. του Σωματείου

-Υπεύθυνες Δηλώσεις του Προέδρου και του Γενικού Γραμματέα του Δ.Σ. του Σωματείου, θεωρημένες από δημόσια αρχή για το γνήσιο των υπογραφών τους με συγκεκριμένο περιεχόμενο

­­­ -Βεβαίωση της οικείας Ομοσπονδίας που θα περιλαμβάνει τα προβλεπόμενα στο  άρθρο 8,παρ.1α του Ν.2725/99 όπως ισχύει καθώς και : α)την ημερομηνία ένταξης του Σωματείου στην Ομοσπονδία , β)την κατηγορία (όπου υπάρχει) στην οποία αγωνίζεται

­Το σωματείο που υποχρεούται να απασχολεί προπονητή πρέπει πλέον να προσκομίσει:

-Έγγραφο στο οποίο να δηλώνεται ο/οι προπονητής/ές του.

­­ – Επικυρωμένο αντίγραφο της θεωρημένης από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. σύμβασης εργασίας προπονητή/ών και σωματείου.

 

Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινήσεις παρακαλούμε απευθυνθείτε στην  Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου (Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας ,Παιδείας, Πολιτισμού). Τηλ. επικοινωνίας:28340 31484  κ. Ρίτα Σουλτάτου.

 

Έγινε το περασμένο Σάββατο 24 Ιανουαρίου, το απόγευμα  η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Πολιτιστικού συλλόγου Ανωγείων στα γραφεία τους στο χωριό.

-->