Archive for Δεκεμβρίου 2015

12465421_10208258444129425_889844112_o
Με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο… τις μαντινάδες,  εύχεται για την καινούρια χρονιά ο Αριστείδης Χαιρέτης ή Γιαλαύτης προς όλους τους Ανωγειανούς όπου γης και όλο τον κόσμο.

Απολαύστε τις όπως μας τις έστειλε σήμερα Παραμονή Πρωτοχρονιάς, παράλληλα και με τα πρώτα χιόνια στο χωριό:

Άσπρη να είναι η ζωή, η τη χρονιά που μπαίνει,
ως ένε η φύση σήμερο, με τ΄άσπρα τση ντυμένη…

Δε θέλει ο άθρωπος πολλά, τι κάνεις κι΄ένα γεια σου,
κι ανέ σου πει είμαι άρρωστος, πες του περαστικά σου…

Στο χρόνο α που έρχεται, πριν φύγει και περάσει
ό,τι ποθεί ο καθαείς, στα χέρια του να πιάσει…

Ο χρόνος απού έρχεται, πριν φύγει και περάσει,
ας ΄φήσει και στο δυστυχή, μιαν ώρα να γελάσει…

Αν ήμουνε Πρωτοχρονιά η στση ζωής τσι τόπους,
χαρές περίσσες θά διδα, στους δυστυχείς αθρώπους…

΄Πο πάνω που τα σύννεφα, δεν πιάνει καταιγίδα,
΄πο κει έρχεται η Πρωτοχρονιά, μαζί με την ελπίδα…

Τσ΄ελπίδες δρόμους έκαμα και πορπατώ απάνω,
και μες τη σκέψη τ΄αύριο, καλύτερο το κάνω.

Ήθελα νά ‘μουνε στο φως και όχι στο σκοτίδι,
να ιδώ το χρόνο τον παλιό, ώρα που παραδίδει…

12465742_10208258487650513_961532963_o

12464886_10208258485410457_938695019_o

12470712_10208258125121450_1779244680_o

Φωτογραφίες: Μανόλης Σαμόλης

“Λευκή” Πρωτοχρονιά θα έχουν τα Ανώγεια καθώς σήμερα  Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου το χιόνι κάλυψε το χωριό  στο ύψος περίπου των δέκα εκατοστών, δημιουργώντας ένα μαγικό τοπίο για ντόπιους και επισκέπτες.

Ο Δήμος Ανωγείων βρίσκεται σε συνεχή επιφυλακή, χωρίς πάντως μέχρις στιγμής να έχει αναφερθεί το παραμικρό πρόβλημα ώστε να υπάρχει λόγος να επέμβει ο μηχανισμός. Οι δρόμοι διατηρούνται από την αρχή ανοιχτοί εντός του χωριού.

Ευκαιρία πάντως που δεν χάθηκε για μικρούς και μεγάλους, να αρχίσουν τα παιχνίδια με τον λευκό επισκέπτη, με τους Ανωγειανούς να αντιμετωπίζουν με χιούμορ και άνεση την πρώτη μικρή επέλαση του χιονιά στο χωριό, έχοντας ζήσει άλλωστε πολύ μεγαλύτερες χιονοπτώσεις. Η χιονόπτωση από το μεσημέρι συνεχίζεται αλλά σε πολύ ελαφριά μορφή.

Καλή χρονιά σε όλο τον κόσμο!

laikisysp

Την αντίθεση τους στο χθεσινό ψήφισμα του Δήμου Ανωγείων για την πρόθεση υποβάθμισης του Αστυνομικού τμήματος Ανωγείων από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, εκφράζει η παράταξη της Αντιπολίτευσης “Λαϊκή Συσπείρωση” καθώς όπως αναφέρει: ”ουσιαστικά επιλέγει ανάμεσα σε αυτή ή την άλλη οργανωτική δομή της Ελληνικής αστυνομίας, ενώ θα έπρεπε ως κύριο μέλημα και στόχο να θέτει την καταπολέμηση κάθε μορφής  εγκληματικότητας στο Δήμο μας…”.

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Σχετικά με την έκδοση ψηφίσματος του Δημοτικού Συμβουλίου με το οποίο ουσιαστικά ζητείται η συναίνεση του Δήμου Ανωγείων για τις επικείμενες αλλαγές στην Αναδιάρθρωση των Υπηρεσιών της Ελληνικής αστυνομίας και για πληρέστερη ενημέρωση των Δημοτών μιας και η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ καταψήφισε το συγκεκριμένο ψήφισμα, έχουμε να επισημάνουμετα παρακάτω:

Η Ελληνική Αστυνομία ως θεσμός του αστρικού κράτους, πάντοτε από την ίδρυση της ακόμη, όχι μόνο στην χώρα μας, αλλά και αλλού, έχει ως κύριο μέλημα, στόχο, σκοπό και σε πρώτη προτεραιότητα την υπεράσπιση της Αστικής τάξης και της εξουσίας του κεφαλαίου. Όλες οι υπηρεσίες, η δομή, είναι προσανατολισμένες σε αυτήν την κατεύθυνση γι’ αυτό οι όποιες αλλαγές και αναδιαρθρώσεις των υπηρεσιών της σήμερα, θα υπηρετεί απαρέγκλιτα αυτό το στόχο.

Η δίωξη και καταπολέμηση  του εγκλήματος κάθε μορφής, έρχεται πάντοτε σε δεύτερη τουλάχιστον μοίρα, γι’ αυτό άλλωστε υπάρχουν αυξημένα φαινόμενα εγκληματικής δραστηριότητας κάθε μορφής  εδώ αλλά και γενικότερα σε ολόκληρη την χώρα και αδυναμία στην αντιμετώπιση τους. Απόδειξη είναι η  σπουδή και όρεξη που δείχνουν πάντοτε οι δυνάμεις της ελληνικής αστυνομίας στην καταστολή  εργατικών και λαϊκών κινητοποιήσεων όπως των αγροτών με τα ΜΑΤ των απεργών με την εισβολή αστυνομικών δυνάμεων στους χώρους δουλειάς κτλ.

Για μας δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι προκειμένου να είναι πιο αποτελεσματική στην καταστολή των εργατικών και λαϊκών κινητοποιήσεων, επιλέγεται η σημερινή δήθεν αναδιάρθρωση και μάλιστα θέλουν να και την συναίνεση των Δήμων και περιφερειών, ώστε να αποδεχτούν τον συγκεκριμένο ρόλο που πάντοτε υπηρετούσαν και υπηρετούν.
Δεν συμφωνήσαμε με το συγκεκριμένο ψήφισμα γιατί, ουσιαστικά επιλέγει ανάμεσα σε αυτή ή την άλλη οργανωτική δομή της Ελληνικής αστυνομίας ,ενώ θα έπρεπε ως κύριο μέλημα και στόχο να θέτει την καταπολέμηση κάθε μορφής  εγκληματικότητας στο Δήμο μας ,αλλά και γενικότερα.

Οι κάθε μορφής εγκληματικές πράξεις που αναμφίβολα υπάρχουν και στα όρια του Δήμου μας, μπορούν κάλλιστα να καταπολεμηθούν από μια Αστυνομία άρτια εξοπλισμένη σε μέσα και προσωπικό που κύριο ΣΚΟΠΟ, ΔΡΑΣΗ και ΡΟΛΟ θα έχει την πάταξη του κοινού εγκλήματος κάθε μορφής και όχι την ενασχόληση της με την καταστολή εργατικών λαϊκών κινητοποιήσεων

Το πώς θα ονομάζεται, ποια θα είναι η δύναμη της που απαιτείται  και άλλα σχετικά με την υπηρέτηση αυτού του σκοπού, είναι αποκλειστικό έργο της Ελληνικής Αστυνομίας και όχι του Δήμου.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Ο επικεφαλής
ΡΟΥΛΙΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
Δημοτικός σύμβουλος

anogi1
Η συντακτική και τεχνική ομάδα της Ανωγής σας εύχεται από καρδιάς μια  ειρηνική, δημιουργική  και ευτυχισμένη καινούρια χρονιά. Με υγεία και αγάπη για όλον τον κόσμο.

Όπως αναφέρει και ο Λευτέρης Καλομοίρης:

”Εύχομαι να ΄ναι τυχερό το νούμερο 16,
σ’ όλους τσι ανθρώπους η ζωή προς το καλό να αλλάξει..”

 

Καλή χρονιά, χρόνια πολλά!

hqdefault
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανωγείων θα συνεχίσει με το καινούργιο Έτος, πρόγραμμα Ορθωσωμικής Γυμναστικής, που έχει σαν κύριο στόχο, την ανάπτυξη της σωματικής και ψυχικής υγείας των ασκούμενων.

Η Ορθοσωμική Γυμναστική αποτελείται από ασκήσεις για την σωστή στάση του σώματος, για την αποφυγή τραυματισμών και πόνων στους μύες και τις αρθρώσεις. Στηρίζεται στην εφαρμογή της σωστής στάσης του σώματος μέσα από συγκεκριμένο ασκησιολόγιο διατάσεων και ασκήσεων ενδυνάμωσης. Ταυτόχρονα βασίζεται στις αρχές της οστεοπαθητικής, ενώ δίνει ιδιαίτερη σημασία στα προβλήματα δομής και λειτουργίας του ανθρώπινου σώματος. Ενδείκνυται για αυχενικούς και ραχιαίους πόνους ή για δυσκαμψία αρθρώσεων.

Πλεονεκτήματα  της μεθόδου είναι η σωστή στάση σώματος καθώς και η αντιμετώπιση-πρόληψη των πόνων της σπονδυλικής στήλης.

Απευθύνεται σε όλες τις γυναίκες, σε άτομα κάθε ηλικίας και φυσικής κατάστασης. Απευθύνεται επίσης σε άτομα που παρουσιάζουν προβλήματα στη σπονδυλική στήλη, όπως κύφωση, λόρδωση, σκολίωση, δισκοκοίλη, κλπ.

Τα μαθήματα θα γίνονται στο ΚΗΦΗ κάθε Δευτέρα και Πέμπτη 19.00– 20.30.

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 6977682903.

Σας ευχόμαστε καλή χρονιά, Νίκος – Μαρία…

astynomia1
Ψήφισμα διαμαρτυρίας εξέδωσε το Δημοτικό συμβούλιο Ανωγείων με το οποίο εκφράζει την έντονη αντίθεση του στην πρόθεση του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, να υποβαθμίσει το Αστυνομικό Τμήμα Ανωγείων σε Αστυνομικό Σταθμό.

Μάλιστα ο Δήμος Ανωγείων ζητάει: “όχι μόνο την διατήρηση του Αστυνομικού Τμήματος ως έχει αλλά και την πλήρη στελέχωση του, ώστε να μπορεί να προσφέρει τις βέλτιστες υπηρεσίες και να ανταποκρίνεται  με επάρκεια στην εμπέδωση της ασφάλειας του πολίτη σε αυτή τη δύσκολη περιοχή του Ορεινού Μυλοποτάμου..” όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Το ψήφισμα έχει ως εξής:

ΨΗΦΙΣΜΑ -ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ανωγείων ύστερα από ενημέρωση του Δημάρχου κ.Καλλέργη Μανόλη κατά την διάρκεια της Συνεδρίασης την Παρασκευή 11.12.2015 για την πρόταση αναδιοργάνωσης τωνυπηρεσιών και δομών της Ελληνικής Αστυνομίας, όπως παρουσιάστηκε αυτή σε συνάντηση στο Ηράκλειο Κρήτης στις 03.12.2015 από τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Κρήτης, Υποστράτηγο κ. Καραμαλάκη Μιχάλη, παρουσία και του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Τάξης κ. Αναγνωστάκη  Δημητρίου και στην οποία προτάθηκε η υποβάθμιση του Αστυνομικού Τμήματος Ανωγείων σε Αστυνομικό Σταθμό, μετά από ενδελεχή συζήτηση αποφάσισε  τα εξής:

Να εκφράσει την πλήρη αντίθεση του στο σχεδιασμό αυτό που μετατρέπει μια ανώτερη δομή σε κατώτερη και μάλιστα στον ποιό Ορεινό Δήμο της Κρήτης και να ζητήσει από την ηγεσία του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, όχι μόνο την διατήρηση του Αστυνομικού Τμήματος ως έχει αλλά και την πλήρη στελέχωση του, ώστε να μπορεί να προσφέρει τις βέλτιστες υπηρεσίες και να ανταποκρίνεται  με επάρκεια στην εμπέδωση της ασφάλειας του πολίτη σε αυτή τη δύσκολη περιοχή του Ορεινού Μυλοποτάμου, ιδιαίτερα σήμερα που οι συγκυρίες που ζούμε στον τόπο μας δυσκολεύουν τις ζωές των πολιτών μας.

Πιστεύουμε ότι η συγκεκριμένη πρόταση είναι αναμφίβολα σε λάθος κατεύθυνση ιδιαίτερα για τις περιοχές της ενδοχώρας της Κρήτης όπως η δική μας, όπου οι ανάγκες είναι μεγάλες και απαιτείται η πλήρη παρουσία και η καθημερινή στόχευση στην πάταξη όλων των μορφών εγκληματικότητας που αναπτύσσονται.

Το παρόν ψήφισμα να αποσταλεί στην ηγεσία του Υπουργείου Δημοσίας Τάξης, με μορφή διαμαρτυρίας όλων των κατοίκων του Ορεινού Ψηλορείτη.

Ο πρόεδρος του ΔημοτικούΣυμβουλίου                                  Ο Δήμαρχος

Κονιός Δημήτριος                                                           Καλλέργης Μανόλης

-->