Archive for Ιουνίου 2022

Γεώργιος Α. Καλογεράκης, Δρ. Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Διευθυντής Δημοτικού Σχολείου Θραψανού

Η Ευθυμία Βασιλείου Μανουρά Παπαδιού, (φωτό, 27 Ιανουαρίου 2015). Οι Γερμανοί τον Αύγουστο του 1944 εκτέλεσαν τον πατέρα της Στυλιανό Παπαδιό, δυο αδέρφια της τον Γιάννη και τον Μανόλη και τον αδερφό του πατέρα της Νικόλαο Παπαδιό

Στις 27 Ιανουαρίου 2015, το τηλεοπτικό κανάλι της Κρήτης επισκέφτηκε τα Ανώγεια. Η δημοσιογράφος του καναλιού ρωτούσε τους κατοίκους να καταθέσουν την άποψή τους, σχετικά με την καταψήφιση της Χρυσής Αυγής στις εκλογές στις 25 Ιανουαρίου, όπου το συγκεκριμένο πολιτικό κόμμα δεν πήρε καμιά ψήφο στα Ανώγεια. Μεταξύ αυτών που απάντησαν στη δημοσιογράφο ήταν και η ηλικιωμένη Ευθυμία Βασίλειου Μανουρά – Παπαδιού, (80 ετών). Ο διάλογος μεταξύ της δημοσιογράφου και της Ευθυμίας έχει ως εξής :

«…οι Γερμανοί ; Εκαταστρέψανε το χωριό, εκάψα το, σκοτώσα τσ’αθρώπους. Εμένα μου σκοτώσανε τρεις μου αδερφούς και το πατέρα μου τέσσερις. Ήντα άλλο θες να σου πω ;

-Άρα δεν θα τους ψηφίζατε ποτέ.

-Ποτέ. Τσι Γερμανούς ήθελα πα ψηφώ ; Ποτέ.

-Πόσων χρονών είστε ;

-Ογδοήντα.

-Άρα τα θυμάστε καλά.

-Καλά τα θυμούμαι. Εγώ ήμουνε παιδί μα τα θυμούμαι. Όλα τα θυμούμαι, τις στέρησες και ότι είχαμε…».

Η Ευθυμία Βασίλειου Μανουρά – Παπαδιού αναφέρεται στον πατέρα της Στυλιανό, στα δυο της αδέρφια Γιάννη και Μανόλη και στον αδερφό του πατέρα της Νικόλαο, που δολοφονήθηκαν άνανδρα τις ημέρες που οι στρατιώτες του Γ΄ Ράιχ λεηλάτησαν και πυρπόλησαν τα Ανώγεια, εκτελώντας ταυτόχρονα δεκάδες Ανωγειανούς στην ευρύτερη περιοχή, από 12 ως 30 Αυγούστου 1944.

………………………..

Λίγα είναι σήμερα τα μέλη της οικογένειας των Παπαδιών στα Ανώγεια. Στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, (Ελληνοϊταλικός πόλεμος, Μάχη Κρήτης, Κατοχή και Αντίσταση) η οικογένεια πρόσφερε το αίμα έξι ανθρώπων της και ενός ακόμη που τραυματίστηκε στα βουνά της Αλβανίας. Οι Παπαδιοί θύματα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου είναι : Παπαδιός Γεώργιος του Μιχαήλ (Γιαγκουλογιώργης), Παπαδιός Στυλιανός του Ανδρέα, Παπαδιός Ιωάννης του Στυλιανού, Παπαδιός Εμμανουήλ του Στυλιανού, Παπαδιός Νικόλαος του Ανδρέα, Παπαδιός Εμμανουήλ του Μιχαήλ και Παπαδιός Μανόλης του Γεωργίου (Μπαντουβάς), τραυματίας του Ελληνοϊταλικού πολέμου. Τα ονόματα των θυμάτων της οικογένειας Παπαδιού αναφέρονται στην Έκθεση της Ανεξάρτητης Ομάδος Ανωγείων, καθώς και στο βιβλίο του δασκάλου, συγγραφέα και πρώην Δημάρχου Ανωγείων Γεωργίου Ιωάννου Σμπώκου στο βιβλίο του “Ανώγεια, η ιστορία μέσα από τα τραγούδια τους”, στη σελίδα 246.

Διαβάστε την συνέχεια... »

Εκ νέου επικοινωνία με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Στυλιανό Πέτσα πραγματοποίησε ο Βουλευτής Ρεθύμνου της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Κεφαλογιάννης με αφορμή την απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών για την κατανομή της επιχορήγησης των Δήμων της χώρας με συνολικό ποσό ύψους 90.000.000,00€ για την κάλυψη λειτουργικών και λοιπών γενικών δαπανών τους, λόγω της επιβάρυνσης των προϋπολογισμών τους από την αύξηση του ενεργειακού κόστους. Η απόφαση αποτελεί την υλοποίηση μιας κυβερνητικής δέσμευσης απέναντι σε ένα ζήτημα το οποίο είχαν επανειλημμένα θέσει οι Δήμαρχοι της Περιφερειακής Ενότητας Ρέθυμνου. Η κατανομή του συνολικού ποσού ανά δήμο έγινε σε χρέωση του τηρούμενου στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων λογαριασμού του Υπουργείου Εσωτερικών.

Σύμφωνα με την απόφαση, για την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου η κατανομή έχει ως εξής:

ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ 119.118,25

ΔΗΜΟΣ ΑΜΑΡΙΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ 75.226,42

ΔΗΜΟΣ ΑΝΩΓΕΙΩΝ ΡΕΘΥΜΝΟΥ 52.719,94

ΔΗΜΟΣ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ 253.392,38

ΔΗΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ 426.421,25

Ο Γιάννης Κεφαλογιάννης επικοινώνησε με τον κ. Πέτσα για να τον ευχαριστήσει για τη συνέχιση της ουσιαστικής στήριξης των Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, τονίζοντας πως «οι δύσκολες συνθήκες και οι αυξανόμενες προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, δημιουργούν ένα σύνθετο πεδίο διεκδίκησης μέσα στο οποίο η συνεργασία με τους Δήμους της Π.Ε Ρεθύμνου βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της προσπάθειας. Ποσό μάλλον σε ότι αφορά την κάλυψη λειτουργικών και λοιπών γενικών δαπανών τους, λόγω της επιβάρυνσης των προϋπολογισμών τους από την αύξηση του ενεργειακού κόστους».

 

Το Σάββατο 2 Ιουλίου στις  8 το βράδυ, θα τελεστεί η λειτουργία του Αγίου Υακίνθου…
Υπό το φως των κεριών και των αστεριών… στον πέτρινο ναό του Αγίου μέσα στο δάσος του Ψηλορείτη…μια βραδιά μυσταγωγική που δεν πρέπει να χάσετε..

Η κατανυκτική λειτουργία θα ψαλεί χοροστατούντος του ιερέα Ανδρέα Κεφαλογιάννη και της πρωτοψάλτισσας, Αργυρώς Ρέππα, καθηγήτριας βυζαντινής μουσικής, με τη χορωδιακή υποστήριξη των μαθητών της σχολής «ΕΝΔΟΦΩΝΟ».

Μετά το πέρας της λειτουργίας στο μαγευτικό θεατράκι του Αγίου Υακίνθου θα ακολουθήσει συναυλία με παραδοσιακά τραγούδια από το γνωστό γυναικείο φωνητικό σύνολο «ΘΥΡΑΘΕΝ»

Και εκκλησιαστικοί ύμνοι της αγάπης από το «ΕΝΔΟΦΩΝΟ»

Μια βραδιά κάτω από τ΄ αστέρια που θα σας μείνει αξέχαστη…

Να είστε όλοι εκεί…

Το μουσικό σχήμα <<Αγκινάρες/Agkinares>> είναι μια σύμπραξη τριών μουσικών από το νησί της Κρήτης.

Ο Γιώργος Ψαράκης (λαούτο), ο Χάρης Παναγιωτάκης (λύρα) και ο Χάρης Μπάκας (κρουστά), συναντιούνται και με λίγη ρακή, ένα μπουκέτο αγκινάρες και μπόλικο μεράκι, συνθέτουν αρμονικά τα ποικίλα και ιδιαίτερα μουσικά ιδιώματα της Κρήτης.

Αντλούν την έμπνευση τους από τους πρωτομάστορες της κρητικής μουσικής και δημιουργούν νέες συνθέσεις, προτείνοντας ένα ιδιαίτερο μουσικό ύφος μέσα από την ισότιμη συνύπαρξη τριών οργάνων στην κρητική ορχήστρα.

Με την μουσική τους επιδιώκουν να συνδεθούν με τις μερακλίδικες ψυχές που αγαπάνε να γλεντούν, να κάνουν τον πόνο τους τραγούδι και να σμίγουν τα ζάλα τους στον κύκλο του χορού…

Αγροτικό δισκοπωλείο Παρασκευή 1 Ιουλίου και ώρα 21:00

Για κρατήσεις & πληροφορίες:

2834020339-2810225758 & [email protected]

 

Οι μελέτες των τοπικών σχεδίων διαχείρισης στερεών αποβλήτων που θα τηρούν το νέο εθνικό σχεδιασμό, υπογράφηκαν σήμερα στην Περιφέρεια Κρήτης από τον Πρόεδρο του ΕΣΔΑΚ Ζαχαρία Καλογεράκη και τον εκπρόσωπο των μελετητών.

Διαβάστε την συνέχεια... »

Τοποθεσία: Ο τόπος του βοσκού, Ανώγεια

Ώρα έναρξης : 20.30 |
Μουσικός αυτοσχεδιασμός: Γιάγκος Χαιρετης και Μιχαήλ Ν. Σταυρακάκης/Τατάκης

21.00 | Δημήτρης Πολυχρονάκης | ” Εν τω μηνί Αθύρ”, προσέγγιση στο έργο του Κ.Π. Καβάφη


Διαβάστε την συνέχεια... »

-->