Archive for Ιουλίου 2014

Ο Αετός Ανωγείων και την περασμένη χρονιά αλλά και για αυτή που έρχεται είχε ως βασικό στόχο την μεταγραφή παιχτών που εκτός από ποιότητα θα έχουν και άριστο χαρακτήρα, με σκοπό την δημιουργία ενός οικογενειακού κλίματος.

Τα παραπάνω έρχεται ουσιαστικά να αποδείξει μια επιστολή που έστειλε προς την ΑνωΓη ο Άγγελος Σηφάκης που αγωνίστηκε για ένα χρόνο στα Ανώγεια και φεύγει φέτος αφήνοντας πίσω μόνο φίλους.

Ο Άγγελος ευχαριστεί συμπαίχτες και προπονητές ευελπιστώντας στο μέλλον να έρθει ξανά στα Ανώγεια.

Ένας ποδοσφαιριστής που έδωσε την ψυχή του για την ομάδα,ήταν ανάμεσα στους καλύτερους της χρονιάς,ενώ στα δύσκολα τελευταία παιχνίδια αγωνίστηκε ακόμα και τραυματίας .Μα πάνω από όλα ένας παίχτης που δεν δημιούργησε το παραμικρό πρόβλημα στα αποδυτήρια και ήταν πάντα συνεπής στις υποχρεώσεις του

Του ευχόμαστε κάθε επιτυχία στη νέα του ομάδα την Α.Ε.Κατσαμπά αλλά και στην προσωπική και οικογενειακή του ζωή.

Η επιστολή του Άγγελου Σηφάκη στην ΑνωΓη έχει ως εξής:

«Ένας όμορφος και πετυχημένος χρόνος πέρασε.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πρόεδρο του Αετού Ανωγείων κ.Μίλτο Πλουσή και τα μέλη του συμβουλίου,για την συνεργασία μας και για την ευκαιρία που μου έδωσαν να φορέσω την φανέλα του ιστορικού αυτού χωριού.

Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω το προπονητικό τιμ και όλους τους συμπαίχτες μου για την όμορφη συνεργασία μας.

Παρά τα προβλήματα που μας παρουσιάστηκαν καταφέραμε να φτάσουμε μέχρι τον τελικό του Κυπέλου που ήταν εξ ‘αρχής ο μεγάλος μας στόχος,δείχνοντας ότι είμαστε μια οικογένεια.

Εύχομαι στην ομάδα και στον καθένα παίχτη ξεχωριστά τα καλύτερα και ελπίζω κάποια στιγμή οι δρόμοι μας να συναντηθούν ξανά.»

«Έφυγε» από τη ζωή η Ελένη Ξυλούρη του Μιχαήλ ή  Κιτρομιχάλενα  σε ηλικία  87 ετών. Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί την Παρασκευή στις 11 π.μ. στην Παναγία. Η ΑΝΩΓΗ εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στους οικείους της.

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η παρουσία του Πολιτιστικού Συλλόγου  Ανωγείων   στο 19ο Φεστιβάλ Λαϊκού Χορού ‘Ο χορός στη ροή των νερών και των καιρών’ τη Κυριακή  27 Ιουλίου 2014,μετά από επίσημη πρόσκληση του Πολιτιστικού Συλλόγου Σουλίου Πατρών. Ο Σύλλογος μας παρουσίασε ένα μουσικοχορευτικό πρόγραμμα με μια 9μελή χορευτική ομάδα, με το μουσικό συγκρότημα:   Ξυλούρη Δημήτρη (λύρα-τραγούδι),  Βρέντζο Κώστα (μαντολίνο –τραγούδι), Δαφέρμο Γιάννη (λαούτο), Νταγιαντά Νίκο (λαούτο), και τους οποίους ευχαριστούμε πολύ!

Ο Σύλλογος παρουσίασε σε ένα30’πρόγραμμα το Τραγούδι Για το Ολοκαύτωμα των Ανωγείων , μαντινάδες με τη συμμετοχή όλου του κόσμου,   4 χορούς  Ρεθεμνιώτικη Σούστα, Χανιώτικο Συρτό , Μαλεβιζιώτη, και Πυρρίχιο Ανωγειανό Πηδηχτό. Για ακόμη μια φορά ο Σύλλογος μετέφερε τον  Ανωγειανό  Πολιτισμό, ανάμεσα σε διάφορους Πολιτιστικούς Συλλόγους που συμμετείχαν από όλη την Ελλάδα. Στο τέλος της εκδήλωσης οι δυο Σύλλογοι ανταλλάξανε δώρα και έθεσαν γερές βάσεις για μια μελλοντική συνεργασία!

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανωγείων ευχαριστεί θερμά το Πολιτιστικό Σύλλογο Σουλίου Πατρών για την άριστη φιλοξενία, που προσέφερε στα μέλη της αποστολής και ιδιαίτερα τα αδέρφια Βασίλη & Γιάννη Καραγιάννη. Επιπλέον, να ευχαριστήσουμε θερμά το μεγάλο χορηγό μεταφοράς  MINOAN LINES.

ΠΗΓΗ: ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΝΩΓΕΙΩΝ

Την προφεστιβαλική τους εκδήλωση στα Ανώγεια πραγματοποιούν οι Τομεακές Οργανώσεις Ρεθύμνου της ΚΝΕ, το Σάββατο 2 Αυγούστου στην Κεντρική Πλατεία (Αρμί), στις 19:30 με τίτλο «Ανώγεια: 70 χρόνια μετά το ολοκαύτωμα η πάλη συνεχίζεται ενάντια στο φασισμό και το σύστημα που τον γεννά». Η προφεστιβαλική γίνεται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ ΚΝΕ – ΟΔΗΓΗΤΗ που φέτος συμπληρώνει τα 40 του χρόνια.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης θα περιλαμβάνει:

Χαιρετισμό από στέλεχος της ΚΝΕ και χαιρετισμό από την Κομματική Οργάνωση Ανωγείων του ΚΚΕ.
Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί κατάθεση στεφάνων εκ μέρους των DKP (Γερμανικό Κομμουνιστικό Κόμμα), SDAJ (Γερμανική Κομμουνιστική Νεολαία), ΚΚΕ – Κ.Ο Ανωγείων, Οργάνωση Περιοχής Κρήτης της ΚΝΕ.
Ιστορικό του ολοκαυτώματος των Ανωγείων από τον Μαργαρίτη Γιώργο, καθηγητή Σύγχρονης Ιστορίας του Α.Π.Θ.
Χαιρετισμός εκ μέρους του Γερμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος (DKP)
Χαιρετισμός εκ μέρους της Γερμανικής Κομμουνιστικής Νεολαίας (SDAJ)
Ομιλία εκ μέρους του ΚΚΕ από τον Νίκο Μανουσάκη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ.
Κρητικό Γλέντι από τους: Φασουλάς Γιώργης (λύρα – τραγούδι),  Καλλέργης Κώστας (λαούτο – τραγούδι), Βρέντζος Γιώργης (μαντολίνο – τραγούδι), Μαρκάκης Κώστας (κιθάρα – τραγούδι), Κριτσωτάκης Αλέξης (κρουστά). Συμμετέχει το χορευτικό του Πολιτιστικού  Συλλόγου Ανωγείων.

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν στο κεντρικό 40ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – ΟΔΗΓΗΤΗ, στις 12-13 Σεπτέμβρη, στο Δημοτικό Κήπο του Ρεθύμνου.

 

Άλλη μια εκδρομή πραγματοποίησε την Τρίτη 29 Ιουλίου η ενορία του Αγίου Γεωργίου, αυτή τη φορά με προορισμό το Νομό Λασιθίου, τον Άγιο Νικόλαο και την ιστορική Σπιναλόγκα!

Ο π. Ανδρέας Κεφαλογιάννης πήρε ακόμα μια φορά το ποίμνιο του σε μια ημερήσια εκδρομή με στόχο τόσο την διασκέδαση, την σύσφιξη των σχέσεων αλλά και την γνώση και μάθηση των τόπων  της Κρήτης.

Οι εκδρομές αυτές που γίνονται τα τελευταία χρόνια από την ενορία του Αγίου Γεωργίου στα Ανώγεια, έχουν ως επίκεντρο τις γυναίκες όλων των ηλικιών (κυρίως της τρίτης ηλικίας) που βρίσκουν με αυτό τον τρόπο διέξοδο από την καθημερινότητα τους .Φυσικά ακολουθούνται και από άτομα κάθε ηλικίας και φύλου. Συνολικά 60 άτομα πήραν μέρος στην χθεσινή εκδρομή.

Στον πανέμορφο Άγιο Νικόλαο οι Ανωγειανοί χθες πέρα από την υπέροχη ομορφιά της πόλης γεύτηκαν και τις γεύσεις του τόπου στην ταβέρνα ” ‘Ωφου το Λω ” ιδιοκτησίας του Ανωγειανού επιχειρηματία Αντώνη Ανδρεαδάκη (του Μαυρομούστακο) ο οποίος περιποιήθηκε εξαιρετικά τους συντοπίτες του.

Αργά χθες το βράδυ επέστρεψαν όλοι στα Ανώγεια μαγεμένοι από τον υπέροχο Νομό Λασιθίου αλλά και συγκινημένοι από τα λόγια της ξεναγού στο νησί της Σπιναλόγκας όπου χιλιάδες Κρητικοί δοκιμάστηκαν και έζησαν εκεί απομονωμένοι από την αρρώστια της λέπρας μέχρι τα τέλη  της δεκαετίας του ’50.

Επόμενη συνάντηση για γυναίκες και άντρες είναι ο Νομός Χανίων,στο Καστέλι και στο Κολυμπάρι που θα γίνει στα τέλη Αυγούστου!

 

Λίγα λόγια για τη Σπιναλόγκα

 

Σπιναλόγκα… μια λέξη που έφερε πόνο στο παρελθόν και προκαλεί συγκίνηση στο παρόν. Πολλοί παρακολουθούν με αγωνία τα επεισόδια γνωστής σειράς που αφηγείται γεγονότα που έχουν συμβεί εκεί. Πώς εξελίχθηκε όμως η ιστορία της Σπιναλόγκας και κυρίως πώς άρχισε όλο αυτό;

Η Σπιναλόγκα είναι ένα μικρό νησάκι που βρίσκεται απέναντι από την Πλάκα, ένα χωριό της Κρήτης που ανήκει στην ευρύτερη περιοχή του Αγίου Νικολάου. Οι περισσότεροι την γνωρίζουν για τα ξενοδοχεία που είναι χτισμένα γύρω από αυτή, παρά για αυτό το «μελανό» κομμάτι της ιστορίας.

Όλα άρχισαν λοιπόν το 1903 όταν μετά από απόφαση της Κρητικής Πολιτείας, η Σπιναλόγκα μετατράπηκε  σε Λεπροκομείο, ώστε να απομονωθούν εκεί αρχικά οι 250 κάτοικοι της Κρήτης που είχαν προσβληθεί από την, επισήμως, νόσο του Χάνσεν, δηλαδή την λέπρα.  Έπειτα από την  ένωση της Ελλάδας με την Κρήτη, το 1913, άρχισαν να στέλνονται σταδιακά ασθενείς τόσο από την Ελλάδα όσο και από άλλες χώρες του εξωτερικού, με αποτέλεσμα ο πληθυσμός της Σπιναλόγκας να φτάσει τα 1000 άτομα, τα οποία ήταν καταδικασμένα να ζήσουν σε άθλιες συνθήκες, καθώς το επίδομα που τους χορηγούνταν δεν επαρκούσε για να καλύψουν την διατροφή και τα φάρμακά τους. Έτσι, η Σπιναλόγκα ονομάστηκε το νησί των «δακρύων» και το μέρος χωρίς ελπίδα, «ένα απέραντο νεκροταφείο».

Έπρεπε να περάσουν αρκετά χρόνια μέχρι την στιγμή που στην Σπιναλόγκα θα φυσούσε ένα άλλος άνεμος. Το 1930 μεταφέρεται εκεί, προσβεβλημένος από την νόσο ο Επαμεινώνδας Ρεμουνδάκης, φοιτητής της νομικής, ο οποίος ιδρύοντας την «Αδελφότητα Ασθενών Σπιναλόγκας» διεκδικεί καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και προωθεί την απόκτηση φυσιολογικής καθημερινότητας για τους ασθενείς. Με τα καινούρια αυτά δεδομένα ξεκινάει μια προσπάθεια ανασυγκρότησης του νησιού. Τα σπίτια ασβεστώθηκαν, συστάθηκε υπηρεσία καθαριότητας εξωτερικών χώρων και απέκτησαν χώρους συγκέντρωσης και ψυχαγωγίας, όπως καφενείο, κινηματογράφο, θέατρο, εκκλησία. Πλέον οι κάτοικοι της Σπιναλόγκας ερωτεύονται, παντρεύονται και αποκτούν οικογένεια δημιουργώντας έτσι μια δική τους «υγιή» κοινωνία.

Το πολύ-αναμενόμενο νέο της ανακάλυψης του πρώτου φαρμάκου κατά της λέπρας ήχησε στα αυτιά των ασθενών το 1948. Έκτοτε ο αριθμός των λεπρών μειώνεται σταδιακά στο νησί, καθώς υγιείς μετά την θεραπεία τους οι παλαιότεροι κάτοικοι της Σπιναλόγκας επιστρέφουν στον τόπο τους και στους δικούς τους ανθρώπους, είτε μόνοι είτε με νέα οικογένεια. Η λειτουργία του λεπροκομείου διαρκεί ως το 1957 όταν και οι 20 εναπομείναντες ασθενείς μεταφέρονται από την Σπιναλόγκα σε λεπροκομείο της Αθήνας ώστε να ολοκληρώσουν εκεί την θεραπεία τους.

Ακολούθησε μια περίοδος λεηλασίας του νησιού μέχρι και την δεκαετία του 1970 όταν η Σπιναλόγκα κηρύχθηκε προστατευόμενη αρχαιολογική περιοχή, έχοντας όμως χάσει αρκετά αρχιτεκτονικά  μέλη των οικοδομών της τα οποία κοσμούν διάφορα πολυτελή ξενοδοχεία της περιοχής.

Παρά το πέρασμα του χρόνου και της λεηλασίας αυτής, σήμερα η Σπιναλόγκα έχει καταφέρει να διατηρήσει πολλά από τα στοιχεία που την χαρακτηρίζουν και αυτό αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες τουρίστες που την επισκέπτονται καθημερινά, κυρίως τους θερινούς μήνες. Καθοριστικό ρόλο σε αυτό παίζει ότι οι τουρίστες έχουν την δυνατότητα όχι μόνο να κάνουν τον περίπλου του νησιού, αλλά να περπατήσουν στα σοκάκια του και να δουν από κοντά τα σπίτια στα οποία στεγάζονταν κάποτε οι λεπροί, αφήνοντας ελεύθερη την φαντασία τους να τους συνεπάρει σε έναν άλλο κόσμο.

-->