Archive for Φεβρουαρίου 2016

Ακόμα μια επιτυχημένη αποστολή σε τουρνουά για τον Σκακιστικό Όμιλο Ανωγείων ήταν η εκδρομή που διοργάνωσε το σωματείο για να συμμετάσχει στα 9α«Φραγκιαδάκεια» στην αίθουσα του πνευματικού κέντρου του Αγ. Δημητρίου στην Άνω Χερσόνησο.

Στην αποστολή συμμετείχαν 44 άτομα, 28 από τα οποία αγωνίστηκαν στο τουρνουά, το οποίο διεξήχθη σε 7 γύρους με Ελβετικό σύστημα.

Συνολικά αγωνίστηκαν 101 σκακιστές και σκακίστριες από 7 σωματεία.

Τα «Φραγκιαδάκεια» διοργανώθηκαν για 9η φορά από την Σκακιστική Ακαδημία Χερσονήσου με απόλυτη επιτυχία. Όλοι οι συμμετέχοντες σκακιστές τίμησαν την μνήμη του αδικοχαμένου σκακιστή της ΣΑΧ Γιάννη Φραγκιαδάκη, ο οποίος έχασε την ζωή του στην άσφαλτο πριν προλάβει να ενηλικιωθεί.

Η παρουσία των σκακιστών και σκακιστριών του ΣΟ Ανωγείων στην διοργάνωση ήταν απόλυτα επιτυχημένη, καθώς εκτός από τους έμπειρους σκακιστές του σωματείου είχαν την ευκαιρία να πάρουν το «βάπτισμα του πυρός» σε σκακιστικούς αγώνες 14 παιδιά τα οποία ενσωματώθηκαν στον Σκακιστικό Όμιλο Ανωγείων το τελευταίο διάστημα και μόνο ενθαρρυντικές εντυπώσεις άφησε αυτή η πρώτη συμμετοχή τους. Δυστυχώς ιώσεις που ταλαιπωρούν αρκετό κόσμο αυτό το διάστημα δεν επέτρεψαν να είναι η αποστολή του ΣΟ Ανωγείων ακόμη μεγαλύτερη, η οποία βέβαια ήταν ούτως ή άλλως – με 28 συμμετοχές – η μεγαλύτερη αποστολή σωματείου στο τουρνουά.

Από άποψη αποτελεσμάτων η παρουσία των Ανωγειανών σκακιστών και σκακιστριών ήταν απολύτως επιτυχημένη, καθώς κατέκτησαν 3 κύπελλα και 3 μετάλλια. Ας δούμε αναλυτικά τι έγινε στο τουρνουά:

Νικητής της γενικής κατάταξης με το απόλυτο 7/7 μετά από μια εντυπωσιακή εμφάνιση ήταν ο Φώτης Τόλιας του ΣΟ Λέων Κάντια με τον Κώστα Κλώκα, τον προπονητή του ΣΟ Ανωγείων Γιάννη Μαρή και τον Νίκο Παπανδρέου να μοιράζονται τα μετάλλια ισοβαθμώντας με 6/7.

Το ίδιο σκορ, 6/7 έκανε και ο Γιώργος Χαιρέτης μετά από μια εκπληκτική εμφάνιση η οποία του απέφερε την 1η θέση και το κύπελλο στην κατηγορία κάτω των 18 ετών. Την 2η θέση και το ασημένιο μετάλλιο στην ίδια κατηγορία κατέκτησε με 5,5/7 ο αδερφός του Γιάννης Χαιρέτης. Τα δύο παιδιά πιστοποίησαν σε μια ακόμα διοργάνωση την εξαιρετική κατάσταση στην οποία βρίσκονται και την συνεχή τους πρόοδο.

Τα ίδια ισχύουν και για την Δέσποινα Σαλούστρου η οποία μετά από ένα εντυπωσιακό τουρνουά που έκανε πέτυχε 5,5/7 κάτι που της έδωσε την 1η θέση και το κύπελλο στην κατηγορία κάτω των 14 ετών. Στην ίδια κατηγορία το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε η Βαγγελιώ Μέμου.

Και η κατηγορία κάτω των 12 ετών κατακτήθηκε από Ανωγειανό σκακιστή και συγκεκριμένα τον Δημήτρη Νταγιαντά ο οποίος με σκορ 5/7 κατέκτησε την 1η θέση και το κύπελλο.

Το σημαντικότερο όμως απ’ όλα είναι η συμμετοχή! Οι σκακιστές και οι σκακίστριες του ΣΟ Ανωγείων αποτέλεσαν την πολυπληθέστερη αποστολή και αυτή τη φορά στην διοργάνωση, εκπροσωπώντας επάξια τόσο το σωματείο όσο και τα Ανώγεια. Μια ονομαστική αναφορά, μαζί με τα συγχαρητήρια προς όλους, είναι απαραίτητη. Με τον Σκακιστικό Όμιλο Ανωγείων, στα «9α Φραγκιαδάκεια 2016» αγωνίστηκαν οι:

Γιάννης Μαρής, Γιώργος Χαιρέτης, Γιάννης Χαιρέτης, Δέσποινα Σαλούστρου, Δημήτρης Νταγιαντάς, Βαγγελιώ Μέμου, Γιάννης Μέμος, Μανώλης Νταγιαντάς Χάρης Κονιός, Γιώργος Κονιός, Ολυμπία Σφυρή, Σαλούστρος Κώστας, Μιρζάκ Βαλέρια, Μιρζάκ Βαλέριος, Μανουρά Μαρία, Μανουρά Έλενα, Νταγιαντά Μαρία, Γιώργος Φασουλάς, Γιάννης Φασουλάς, Κριτόλαος Τζαγκαράκης, Στελής Κουνάλης, Σοφοκλής Καλλέργης, Ιωάννα Φαρατζή, Δανάη Πολύζου, Μιχάλης Φλουρής, Μαλβίνα Βρέντζου, Αντώνης Βρέντζος και Μπάμπης Νταγιαντάς.

Θέλουμε επίσης να ευχαριστήσουμε την Τζούλια Νταγιαντά για το ακόμα μια φορά πλούσιο φωτορεπορτάζ, καθώς και τους γονείς – συνοδούς για την όμορφη παρέα!

Η ομάδα ετοιμάζεται να ριχτεί και πάλι στην μάχη του Κυπέλλου και του Πρωταθλήματος της Γ’ Εθνικής, ενώ ήδη έχει δημοσιοποιηθεί η προκήρυξη του 5ου Διεθνούς Τουρνουά των Ανωγείων το οποίο θα λάβει χώρα στα Ανώγεια από τις 12 έως τις 19 Ιουλίου 2016 (περισσότερες λεπτομέρειες στην επίσημη ιστοσελίδα του σωματείου www.anogiachess.com).

Οι πολυποίκιλες δράσεις του ΣΟ Ανωγείων δεν σταματούν και πώς θα μπορούσε να είναι αλλιώς όταν τόσα παιδιά έχουν έρθει κοντά στην ομάδα. Τα παιδιά είναι αυτά που μας δίνουν δύναμη για να συνεχίσουμε, με πίστη στις αστείρευτες δυνατότητες που έχουν να ξεδιπλώνουν τον καλύτερο τους εαυτό!

Καλή συνέχεια σε όλους!

Η Κράνα, το μικρό ορεινό χωριό του Μυλοποτάμου, θα αποτελεί στο εξής την ορεινή έδρα του Πανεπιστημίου των Ορέων. Με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μυλοποτάμου, κατόπιν εισήγησης του δημάρχου, παραχωρείται η χρήση του κτιρίου του παλιού αλλά ανακαινισμένου Δημοτικού Σχολείου της Κράνας στο Πανεπιστήμιο των Ορέων προκειμένου να διευκολύνει τους σκοπούς του.

 

Η τελετή παράδοσης του κτιρίου θα γίνει την Παρασκευή 4 Μαρτίου, οπότε οι άνθρωποι του Πανεπιστημίου των Ορέων θα πραγματοποιήσουν μια ακόμα αποστολή προσφοράς σε κατοίκους ορεινής -απομακρυσμένης περιοχής.

 

Την εξέλιξη αυτή, γνωστοποίησε το Πανεπιστήμιο των Ορέων με την παρακάτω ανακοίνωσή του:

Διαβάστε την συνέχεια... »

Την προστασία των Ελλήνων καταναλωτών και παραγωγών από τη νοθεία και τις παραπλανητικές ετικέτες γαλακτοκομικών προϊόντων που παραπληροφορούν ως προς το είδος και τη χώρα προέλευσης της πρώτης ύλης, ζητεί ο Γιάννης Κεφαλογιάννης μαζί με συναδέλφους του της Νέας Δημοκρατίας  με ερώτηση που κατέθεσαν προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Με δεδομένη την αύξηση των καταγγελιών κοινού και παραγωγών για κυκλοφορία “μαϊμούδων” τυροκομικών και γαλακτοκομικών ΠΟΠ προϊόντων,  οι Βουλευτές ζητούν να ενημερωθούν για τον αριθμό των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν και τον αριθμό των παραβάσεων που καταγράφηκαν την τελευταία διετία.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

 

Πληθαίνουν οι καταγγελίες καταναλωτών και αγροτικού κόσμου για κυκλοφορία “μαϊμούδων” τυροκομικών και γαλακτοκομικών ΠΟΠ προϊόντων. Πρόκειται για ελληνοποιημένα και όχι αυθεντικά εγχώρια προϊόντα καθώς η πρώτη ύλη είναι εισαγόμενο και όχι εντόπιο γάλα. Με τον τρόπο αυτό επιτήδειοι επιδιώκουν τη μείωση του κόστους παραγωγής σε βάρος της ποιότητας των προϊόντων. Παράλληλα παραπλανούν τους καταναλωτές ενώ υπονομεύουν τη γνησιότητα και την ταυτότητα των εθνικών μας αυτών προϊόντων. Η υπονόμευση αφορά ουσιαστικά τις χιλιάδες θέσεις εργασίας και την προστιθέμενη αξία που προκύπτουν στις περιοχές της πατρίδας μας όπου παράγονται τα αντίστοιχα αυθεντικά.

Η πρακτική αυτή θίγει άμεσα δεκάδες χιλιάδες Έλληνες κτηνοτρόφους και την εγχώρια παραγωγή καθώς η αθρόα εισαγωγή γάλακτος συμπιέζει τις τιμές παραγωγού σε βαθμό πλέον που καθιστά μη ελκυστική έως και μη βιώσιμη οικονομικά την ενασχόληση με την κτηνοτροφία και την επεξεργασία ελληνικού γάλακτος.

Για την προστασία παραγωγών, καταναλωτών αλλά και της εθνικής μας οικονομίας, από παρόμοια φαινόμενα νόθευσης της παραγωγής και της αγοράς, η ελληνική πολιτεία από την περασμένη δεκαετία θέσπισε την υποχρέωση τήρησης ισοζυγίων γάλακτος από τις επιχειρήσεις επεξεργασίας του προϊόντος.

Οι έλεγχοι που συστηματικά γίνονταν από την αρμόδια κρατική αρχή κατά το παρελθόν είχαν ουσιαστικά αποτελέσματα, τόσο στην παραγωγή όσο και στην αγορά.

Ωστόσο, την τελευταία περίοδο έντονες είναι οι διαμαρτυρίες για πλημμελείς ελέγχους στην εγχώρια αγορά και για ένταση αθέμιτων πρακτικών νόθευσης της παραγωγής και της αγοράς ακόμα και πιστοποιημένων Π.Ο.Π. ή Π.Γ.Ε. ελληνικών αγροτικών προϊόντων.

Επειδή η Πολιτεία έχει χρέος να προστατεύσει τόσο τους παραγωγούς, όσο και τους καταναλωτές,

Επειδή η Πολιτεία έχει υποχρέωση να διαφυλάττει τους κανόνες υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά με τους απαραίτητους ελέγχους στα ισοζύγια γάλακτος των αντίστοιχων εταιρειών,

Επειδή από τα στοιχεία ισοζυγίου γάλακτος και την καταγραφή εισαγόμενων συσκευασμένων γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων εξάγονται πολύτιμα συμπεράσματα για την ανάπτυξη σχετικών πολιτικών,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για την προστασία των Ελλήνων καταναλωτών από τη νοθεία και  τις παραπλανητικές ετικέτες γαλακτοκομικών προϊόντων που παραπληροφορούν ως προς το είδος, τον τόπο και τη χώρα προέλευσης της πρώτης ύλης;

Πώς προτίθεται η κυβέρνηση να προστατέψει τους Έλληνες παραγωγούς και την εγχώρια παραγωγή από τέτοιου είδους φαινόμενα;

Πόσους ελέγχους ισοζυγίου γάλακτος και σε πόσες επιχειρήσεις διενήργησε η αρμόδια υπηρεσία του ΥπΑΑΤ και πόσες παραβάσεις της κείμενης νομοθεσίας καταγράφηκαν κατά τα δύο τελευταία έτη, δηλ. από 1.1.14 έως 30.12.15;

Τι ποινές επιβλήθηκαν και σε πόσες επιχειρήσεις και τι ποσά εισπράχθηκαν από τυχόν πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε παραβάτες κατά την ίδια χρονική περίοδο που προαναφέρθηκε;

Αποκριάτικο πάρτι για μικρούς και μεγάλους διοργανώνει ο σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού σχολείου Ανωγείων, την ερχόμενη Πέμπτη 3 Μαρτίου στις 5 μ.μ στο αμφιθέατρο του σχολείου. Στον χώρο θα υπάρχει κλόουν για να διασκεδάσει τα μικρά παιδιά ενώ την μουσική επιμέλεια θα έχουν οι Μανόλης Σαμόλης και Γιώργος Νταγιαντάς.

 

Όλοι καλεσμένοι λοιπόν για μια αξέχαστη Τσικνοπέμπτη στα Ανώγεια με την είσοδο στην εκδήλωση να είναι ελεύθερη για να διασκεδάσετε μαζί με τα μικρά παιδιά σε μια όμορφη εκδήλωση. Την συν-διοργάνωση έχει ο Δήμος Ανωγείων.

H Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Ανωγείων ενημερώνει ότι έχει ξεκινήσει η πρώτη διανομή προϊόντων στους δικαιούχους του Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής.

Τα προϊόντα θα διατίθενται στο χώρο της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου (τέως ΚΑΠΗ) μέχρι και την Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016.

Οι ωφελούμενοι θα πρέπει να προσέρχονται με τον αριθμό της αίτησης τους στο πρόγραμμα του ΤΕΒΑ ή το ΑΜΚΑ τους για να παραλαμβάνουν τα προϊόντα που τους αναλογούν.

 

Τηλ: 28340 31484 – 31550

Fax: 2834031484

Πληρ.: Ειρήνη Σουλτάτου

1 1ΘΟΔΩΡΟΣ ΞΥΛΟΥΡΗΣ 1922-2016
(Καλού, 25 Φεβρουαρίου 2016)

 

Ένας μεγάλος στοχαστής γράφει σ’ένα βιβλίο του:

«Ο θάνατος κάθε ανθρώπου λιγοστεύει εσένα τον ίδιο, γιατί είσαι ένα με την ανθρωπότητα. Γι’αυτό αν ακούσεις καμπάνα να χτυπά, ποτέ σου μη στείλεις να ρωτήσεις για ποιον χτυπά. Για σένα χτυπάει»

Αυτή τη φορά η καμπάνα του χωριού χτύπησε για το Θόδωρο Ξυλούρη, ένα από τα οχτώ παιδιά, (τα πέντε αγόρια), του Γεωργίου Ξυλούρη του Κωνσταντίνου. Ο Ξυλουρογιώργης, πατριάρχης της οικογένειας με 8 παιδιά και 30 εγγόνια, εγκαταστάθηκε εδώ στο χωριό Καλού. Η δημιουργική του προσπάθεια, το θάρρος και η θέληση, γαλούχησαν τα παιδιά του στο δύσκολο δρόμο της ζωής, μαθαίνοντάς τα να στηρίζονται στις δικές τους δυνάμεις.

Στη ζωή οι άνθρωποι δεν πρέπει να περιορίζονται στην απόκτηση υλικών αγαθών. Πρέπει να εκπληρώνουν το χρέος τους και στον τομέα της Εθνικής και κοινωνικής ζωής. Έτσι, όταν πριν από 76 χρόνια, τον Οκτώβρη του 1940 χτύπησαν και πάλι οι καμπάνες των εκκλησιών μ’ένα διαφορετικό ήχο, ο Ξυλουρογιώργης έστειλε στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο τους τρεις από τους πέντε γιους του. Το Μανόλη, το Νίκο και το Γιάννη. Τους άλλους δυο, το Θόδωρο και τον Αντρέα, τους κράτησε μαζί του στα Πετροδολάκια, τον ιερό τόπο της οικογένειας των Ξυλούρηδων, που είχε τα χίλια του πρόβατα. Και διηγείται ο Θόδωρος Ξυλούρης, (γεννήθηκε το 1922), για την οικογένειά του :

«…στην Αλβανία είχανε πάει τρεις αδερφοί μου. Κι είχε ο πατέρας μου πέντε γιους. Ο Μανόλης ο πρώτος, ο Νικόλας ο δεύτερος και ο Γιάννης, ο τρίτος μου αδερφός, επολεμούσανε στην Αλβανία. Εγώ και ο Αντρέας είμαστε κοντά στον κύρη μου και βοηθούσαμε στα οζά τσι μέρες του πολέμου με τσι Ιταλούς. Και ελέγανε τον παππού μου Κωστή. Και ο πατέρας μου δεν έβγαλε κανένα από τσι πέντε γιους Κωστή γιατί ήτανε μέχρι το κόκαλο Βεντζελικός. Και επειδή το βασιλιά τόνε λέγανε Κωνσταντίνο δεν ήβγαλε αυτό το όνομα.…».

Στα χρόνια της κατοχής η οικογένεια του Ξυλουρογιώργη μπήκε στο αντάρτικο. Εντάχθηκε στην Ανεξάρτητη ομάδα Ανωγείων. Και συνεχίζει τη διήγησή του ο Θόδωρος :

«…και την Κατοχή εμπήκε ο πατέρας μου στο αντάρτικο. Και επήγαινε πολλές φορές από του Καλού με το μουλάρι στα Πετροδολάκια τροφή, στην ομάδα του Στεφανογιάννη και του Καπετάν Μιχάλη. Εμείς εκατοικίσαμε εδώ από πριν τη κατοχή πολλά χρόνια. Γιατί ο πεθερός του ο Κάβος ήτανε εδώ στου Καλού. Όχι ο αξιωματικός αλλά ο πατέρας του αξιωματικού ήτονε με τη μάνα μου αδέρφια. Και ήρθε ο πατέρας μου εδώ γαμπρός στου Καλού και έμεινε. Τα τέσσερα από τα έξε παιδιά εγεννηθήκαμε εδώ στο χωριό.

Ο Στεφανογιάννης ήτονε πολύ δυναμικός και πολύ έξυπνος. Παρόλο που ήτονε βοσκός, ήτονε πάρα πολύ έξυπνος και είχε και το κύρος, τον αγαπούσανε όλοι οι αθρώποι, πως να το κάνομε ; Και εγίνηκε Αρχηγός.

Μετά που σκοτώθηκε, επήρε την ομάδα ο Χριστομιχάλης. Ξαδέρφια με τον πατέρα μου ήτανε. Του Χριστομιχάλη του άρεσε η αλήθεια, του άρεσε η τιμιότητα, δεν έδιδε καμιά σημασία στα χρήματα. Όλη μας η οικογένεια επροσκυνούσαμε στο όνομα του Χριστομιχάλη. Γιατί τόνε εσεβούμαστενε όλοι.

Στο Καμαράκι έκανε κασαπιό. Κι άμα ήθελα πάω στο Ηράκλειο να με δει με ρώτανε πότε θα φύγεις. Ήντα δουλειά έχεις. Έπρεπε να τα μάθει όλα. Εγώ ήμουνε τότε δεκάξι χρονών. Αυτός ήτανε ο αρχηγός μας μετά που εσκοτώθηκε ο Στεφανογιάννης από τσι Γερμανούς…».

Στη διάρκεια της κατοχής, ο εικοσιδυάχρονος Θοδωρής, με τον πιο μικρό του αδερφό Αντρέα, συλλαμβάνονται από τους γερμανούς. Φυλακίζονται στο Ηράκλειο, στο τμήμα του Δασκαλάκη. Ο Θοδωρής καθημερινά γίνεται μάρτυρας της κακοποίησης του αδερφού του Αντρέα από έναν γερμανόφιλο. Γι’αυτόν, ο Θοδωρής θυμάται :

«…να’ρθει στο παραθυράκι τση φυλακής να μου λέει ξάνοιγε τον αδερφό σου όξω ήντα του κάνομε. Και να βλέπω τον αδερφό μου να τόνε δέρνουνε αλύπητα. Όταν εγίνηκε η κατάρρευση, τόνε πήρανε οι κουμουνιστές, δεν κατέχω ήντα τόνε ποκάμανε, επήγα μα δε μου τόνε δώκανε. Ήθελα να τον εκδικηθώ. Για τσι ξυλιές που έπαιξε του αδερφού μου…».

Με τη μεσολάβηση ενός πατριώτη οι γερμανοί ελευθερώσανε το Θοδωρή και τον αδερφό του Αντρέα. Καθ’όλη τη διάρκεια της κατοχής, ο Θοδωρής μετείχε στην αντίσταση υπακούοντας πάντοτε στις εντολές του πατέρα του Ξυλουρογιώργη. Μεταφορέας μηνυμάτων και τροφίμων από το Καλού στα Πετροδολάκια, απόκρυψη όπλων και εφοδίων, ήταν η καθημερινότητα του Θοδωρή αλλά και της οικογένειας του Ξυλουρογιώργη στο σύνολό της. Και δεν απέμεινε ούτε ένα πρόβατο στην οικογένεια ως το τέλος της κατοχής. Ο Ξυλουρογιώργης τα διέθεσε στον αγώνα. Στο Καλού βίωσε ο Θοδωρής την καταστροφή και το κάψιμο των Ανωγείων.

«…όντεν εκάψανε οι Γερμανοί τ’Ανώγεια εμείς είμαστε εδώ. Και βλέπαμε τον καπνό να βγαίνει από το Κουδούνι κι απάνω. Και ήρθανε μετά το κάψιμο του χωριού από τ’Ανώγεια πολλές οικογένειες από τσι Ξυλούρηδες και τσι φιλοξενήσαμε εδώ…».

Μετά την κατοχή, ξεκίνησε ένας ακόμη αγώνας για την οικογένεια του Ξυλουρογιώργη,. Από την αρχή. Έπρεπε να σταθούν στα πόδια τους, να συσφίξουν περισσότερο τους οικογενειακούς δεσμούς, να δημιουργήσουν και πάλι το κοπάδι τους, να ανασυντάξουν την κοινωνική τους δομή. Τα κατάφεραν.

Το 1954 πεθαίνει ο πατέρας του Θοδωρή. Την ημέρα του θανάτου του πατέρα του Ξυλουρογιώργη, ο Θοδωρής ήταν δώδεκα ημερών γαμπρός. Με τη γυναίκα του απέκτησε πέντε παιδιά, τρεις κόρες και δυο γιους.

Σήμερα πολλοί πιστεύουν ότι η ελευθερία μας είναι δεδομένη. Άλλοι ισχυρίζονται ότι δεν έπρεπε να ορθώσουμε το ανάστημά μας στους κατακτητές γερμανούς αλλά να κρατούσαμε μια ουδέτερη στάση. Γερμανοί πανεπιστημιακοί ισχυρίζονται ότι οι Γερμανοί όχι μόνο δεν έκαναν κακό στην Κρήτη, αλλά οι κρητικοί είναι αυτοί που προκάλεσαν με τη στάση τους τους κατακτητές σε εκτελέσεις και αντίποινα. Γι’αυτές τις απόψεις μάλιστα τιμούνται από Σχολή του Πανεπιστημίου της Κρήτης. Γίνονται δικαστήρια γι’αυτές τις απόψεις τους και αθωώνονται.

Σήμερα εδώ στο Καλού αποχαιρετούμε έναν από τους τελευταίους αντάρτες της Ανωγειανής ομάδας. Σ’έναν αντάρτη που στάθηκε με τα γυμνά του στήθη απέναντι έναν βάρβαρο λαό. Σε έναν λαό που πίστευε και υπηρετούσε το δόγμα της ομαδικής ευθύνης, το δόγμα του ναζισμού και φασισμού. Σε ένα βάρβαρο λαό που έστηνε στα εκτελεστικά αποσπάσματα εκτός από τους άντρες, γυναίκες και παιδιά, ηλικιωμένους και άρρωστους.

Η ελευθερία θέλει αγώνες και αίμα. Και ανθρώπους πρόθυμους. Μπροστάρηδες και οδηγούς. Χωρίς φόβο. Η Ελλάδα, η χώρα μας, αν υπάρχει σήμερα εδώ και τέσσερις χιλιάδες χρόνια, το οφείλει σε ανθρώπους και οικογένειες που δεν υπέκυψαν, που δεν προσκύνησαν, που δεν υποτάχτηκαν. Ο Θοδωρής και η οικογένεια των Ξυλούρηδων ανήκουν σ’αυτούς τους ανθρώπους. Εμείς οφείλουμε να γνωρίζουμε, να

ακολουθούμε και να τιμούμε. Και να μην ξεχνούμε. Γιατί ο αγώνας τώρα, όσο ποτέ άλλοτε, συνεχίζεται. Και είναι πιο δύσκολος.

…………………………………………………………..

Δανείζομαι τα τελευταία λόγια αποχαιρετισμού στο Θόδωρο Ξυλούρη από ένα τραγούδι μιας φυλής που ζει στα βάθη της Αφρικής.

…όταν ο Θεός δημιούργησε τον κόσμο έφτιαξε πρώτα τον ήλιο.

Και ο ήλιος βγαίνει και χάνεται μα πάντα γυρίζει.

Ύστερα έφτιαξε το φεγγάρι.

Και το φεγγάρι βγαίνει και χάνεται μα πάντα γυρίζει.

Μετά δημιούργησε τον άνθρωπο.

Κι ο άνθρωπος έφτιαξε τον άνθρωπο.

Και ο άνθρωπος βγαίνει και χάνεται μα ποτέ δε γυρίζει…

 

Γιώργος Καλογεράκης
Δ/ντής Δημοτικού Σχολείου Καστελλίου
υποψ. Δρ. Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

-->