Archive for Οκτωβρίου 2014

Η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Ανωγείων ενημερώνει τους Δημότες ότι ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για την καταβολή της Εισοδηματικής Ενίσχυσης των νοικοκυριών ορεινών και μειονεκτικών περιοχών με χαμηλά εισοδήματα.

Δικαιούχοι της εισοδηματικής ενίσχυσης είναι οικογένειες Ελλήνων υπηκόων και υπηκόων κρατών μελών της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένων και των μονογονεϊκών ,των οποίων τα μέλη κατοικούν μόνιμα σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές ,εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα τους δεν υπερβαίνει τα 4.700€.

 

Το ύψος της εισοδηματικής ενίσχυσης ανέρχεται :

α) σε 600€ ετησίως εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα των δικαιούχων δεν υπερβαίνει το ποσό των 3.000€

β) σε 300€ ετησίως εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα των δικαιούχων δεν υπερβαίνει το ποσό των 4.700€

Ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα νοείται το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό ,καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα του φορολογούμενου ,της συζύγου του και των ανήλικων τέκνων του από κάθε πηγή.

Νέα παράμετρος είναι ότι βασικό στοιχείο για τη χορήγηση της εισοδηματικής ενίσχυσης είναι η οικογένεια και όχι η στέγη, η οποία μπορεί να είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή και κοινή.

Με τον όρο οικογένεια νοούνται οι σύζυγοι με ή χωρίς τέκνα καθώς και η μονογονεϊκή οικογένεια με προστατευόμενα τέκνα. Τα μεμονωμένα άτομα δεν αποτελούν οικογένεια ( για να αποτελούν οικογένεια απαιτούνται πάνω από δύο μέλη)

 

Δικαιολογητικά

– Αίτηση του δικαιούχου

– Φωτοτυπία ταυτότητας

– Αντίγραφο του εκκαθαριστικό σημειώματος 2014

– Έντυπο Ε1

– Υπεύθυνη Δήλωση περί της μη είσπραξης της οικονομικής ενίσχυσης άλλη φορά για την ίδια οικογένεια

– Βεβαίωση Δημάρχου για τον τόπο κατοικίας επί 2ετίας

– Φωτοτυπία πρώτης σελίδας βιβλιαρίου τράπεζας με ΙΒΑΝ

 

Διαδικασία

Αιτήσεις παραλαμβάνονται από την Διευθύνση Οικονομικού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης –Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης έως τέλος του έτους 2014.

 

Για πληροφορίες –διευκρινήσεις μπορείτε να απευθυνθείτε στην Κοινωνική Υπηρεσία Δήμου Ανωγείων , τηλ.2834031411, 2834031484

Το Ελληνικό ΌΧΙ  ξεστόμισε ο Φασίστας Ιωάννης Μεταξάς. Όμως δεν θα μπορούσε να το ξεστομίσει αν δεν ένιωθε την πίεση από τον λαό, του εγκλήματος του φασισμού που είχε εγκαταστήσει στη χώρα. Έτσι μπορούμε να πούμε ότι ιστορικά αυτός το ξεστόμισε αλλά ο λαός το επέβαλλε.

Τώρα τόσα χρόνια μετά από αυτό το μέγα ΌΧΙ  που ανέδειξε την Ελλάδα στην πιο μεγάλη αντιστασιακή χώρα του μεγάλου εκείνου Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ,που κανείς δεν ήθελε να αντιταχθεί στον Χίτλερ και τον Μουσολίνι,εμείς αντιταχθήκαμε.

Τώρα πέρασαν τα χρόνια και επήλθε η νέα εισβολή στην Ελλάδα ,χωρίς να ερωτηθούμε αλλά με τη συναίνεση των δικών μας πολιτικών φορέων των λεγόμενων δημοκρατικών και σοσιαλιστικών φορέων που είπαν το μεγάλο ναι που κατέστρεψε όλη τη χώρα.Την ίδια ώρα θα μπορούσαν να είχαν πει ένα όχι διαπραγμάτευσης,ένα όχι αντίστασης,ένα όχι το οποίο θα μπορούσε να σώσει την Ελλάδα από την πλεκτάνη στην οποία την εν έπλεξαν

Όμως δεν τόλμησαν να πουν κανένα ΌΧΙ και έκτοτε λένε συνεχώς ναι,ναι,ναι…

-Ναι στην Τρόικα

-Ναι στο Δ.Ν.Τ

-Ναι στη Γερμανική κυριαρχία στη χώρα.

-Ναι στο ξεπούλημα

Και δεν έχουν τελειωμό τα ναι,μέσα από παραπλανήσεις του κόσμου  με συνεχή ψεύδη και εξευτελισμούς τους οποίους υφίσταται αυτός ο λαός.Όμως αυτός ο λαός τον οποίο μεθόδευσαν να ρίξουν σε αυτή τη πλεκτάνη άξιζε μια καλύτερη τύχη.Κανείς όμως δεν τόλμησε να αντισταθεί σε όλη αυτή τη τραγική εμπλοκή στην οποία τον έριξαν.

Δεν τόλμησαν ούτε οι πνευματικοί μας άνθρωποι, δεν τόλμησαν ούτε οι φορείς των θεσμικών οργανώσεων,ούτε οι εκπαιδευτικοί μας προστάτες που λένε ναι στην Παιδεία. Ποια Παιδεία και τι να την κάνεις όταν είσαι ανελεύθερος ;

Εμείς είμαστε πραγματικά ανελεύθεροι με καταστάσεις πολέμου εντός εισαγωγικών, γιατί τώρα ο οικονομικός πόλεμος που έχουμε στη χώρα είναι ίσως περισσότερο καταστροφικός από τον πόλεμο του 1940-44 με την Γερμανική εισβολή στη χώρα.

Γιατί πλέον υποφέρουν από τα 10 εκατομμύρια τα 9-9.5 εκατομμύρια που είναι μπλεγμένα σε αυτή τη καταστροφή.

Και μόνο οι 500.000 ή το 1 εκατομμύριο του Ελληνικού λαού, είναι έξω από αυτή την ιστορία για να υπηρετούν όλα τα ναι και για να είναι υποστηρικτές αυτής της ιστορίας που περιέπεσε η Ελλάδα.

Τώρα όλη αυτή η πολεμική αποπροσανατολισμού συνεχίζεται και δεν ξέρουμε που θα φτάσει ακόμα ,διότι τώρα μας λένε ότι τελείωσαν τα βάσανα ,τώρα θα ξεφύγουμε από τη δυσκολία,τώρα θα κάνουμε αυτό,τώρα θα κάνουμε εκείνο…

Όμως τίποτα δε θα γίνει από όλα αυτά διότι παρά τους μηχανισμούς παραπλάνησης που γίνονται από τους κυβερνώντες για να ετοιμάσουν εκλογές ή να φέρουν νέες καταστάσεις, δεν υπάρχει κανενός είδους πραγματική διέξοδος.Θα υπάρξουν παραπλανήσεις, μεθοδεύσεις και ξεγελάσματα και εν τέλει θα υπάρξουν καταστροφές. Γιατί αυτός ο οικονομικός πόλεμος ο οποίος συνεχίζεται αδιάλειπτα κοστίζει τεράστιο τίμημα αίματος , αγωνίας, αποπροσανατολισμού και ανελευθερίας του Ελληνικού λαού .Ανελευθερία η οποία συνταυτίζεται με την έλλειψη των κυριαρχικών δικαιωμάτων ,τα οποία ξεπουλήθηκαν.

Διότι αυτή την ώρα όλη αυτή η ιστορία γίνεται με ένα συνεχές ξεπούλημα.

Ξεπουλήσαμε καθώς βλέπουμε στην Ελλάδα αλλά και στην Κρήτη ιδιαίτερα αυτό το καιρό τα αεροδρόμια μας, του Ηρακλείου και των Χανίων του ιστορικού Δασκαλογιάννη που τον έγδαραν ζωντανό στο Ηράκλειο επειδή έκανε την πρώτη επανάσταση κατά των Τούρκων. Αυτή την ώρα, αυτό το ιστορικό αεροδρόμιο το ξεπουλούν. Αλλά δεν υπάρχει έλεος μέσα σ’ αυτές τις διαδικασίες αυτού του τόπου για να αντισταθούμε σε αυτά τα ξεπουλήματα τα οποία ενέχουν μια ιερή παρακαταθήκη μέσα στο βάθος της αδικίας η οποία γίνεται και στην κατάσταση της λησμονιάς των μεγάλων θυσιών των αγωνιστών που αγωνίστηκαν για την Ελευθερία της Κρήτης και της Ελλάδας.

Όμως με αυτά τα ξεπουλήματα που συνεχίζονται ξεπουλιέται η ψυχή της Κρήτης και της Ελλάδας.

Αυτή την ώρα η Εκκλησία τι έκανε;

Η Εκκλησία τότε προστάτευσε τον κόσμο, προστάτευσε το λαό μας και στη Κρήτη και στην Ελλάδα από όλες αυτές τις καταστάσεις της καταστροφής της Γερμανικής και της Ιταλικής.

Τώρα όμως η Εκκλησία σωπαίνει ,δεν υψώνει λόγο αλήθειας και διαμαρτυρίας ,δεν υψώνει λόγο ευθύνης.

Κάποιοι διαμαρτύρονται αλλά και οι διαμαρτυρίες οι οποίες κάνουν είναι αναποτελεσματικές διότι δεν ξέρουν πραγματικά να τις μεθοδεύσουν ,διότι δε ξέρουν να αυτό θυσιαστούν εν πολλοίς ,όχι σε μια πραγματικότητα αυτοκτονίας αλλά σε μια πραγματικότητα συνεχούς διαμαρτυρίας ,για να μπορέσει αυτός ο τόπος να δει μια στιγμή αναπνοής και ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο.

Τι παρακαταθήκη λοιπόν αφήνουμε στα νέα παιδιά της Ελλάδας;

Ποιο δικαίωμα τους δίδουμε και ποιες καταστροφές τους κληρονομούμε;

Τι λόγο έχουμε να δώσουμε;

Αυτή την ώρα λοιπόν μαζί με τη μεγάλη γιορτή του Αγίου Δημητρίου και μαζί με τη γιορτή του ιστορικού ΌΧΙ ,το οποίο γίνεται μόνο για τις τελετές και τα πανηγύρια της εκμετάλλευσης από κάποιους….

Και γίνονται αυτά για να παραπλανάτε ο λαός ,αλλά ο λαός πλέον δεν παραπλανάτε.

Πιστεύουμε ότι έχει φτάσει στο σημείο της αυτοσυνειδησίας του, κι αν αυτό δε το κατανοήσουν πρέπει να περιμένουμε πλέον μεγαλύτερες αντιθέσεις και αγωνιστικές διαδικασίες ,για να σώσουμε τον τόπο μας από όλη αυτή τη καταστροφή στην οποία μας έχουν οδηγήσει.

Οι Ανωγειανοί κατέκλυσαν σήμερα την πλατεία Αρμί, παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες και τις χαμηλές θερμοκρασίες, για να τιμήσουν  με την παρουσία τους την εκδήλωση για την εθνική επέτειο του μεγάλου ΌΧΙ απέναντι στους φασίστες την  28η Οκτωβρίου 1940.

Παρόντος του Δημάρχου Ανωγείων κ. Μανόλη Καλλέργη  και σύσσωμου του Δημοτικού συμβουλίου, τελέστηκε αρχικά επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου.

Στο Αρμί κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή και στη συνέχεια όλοι μαζί έψαλλαν τον Εθνικό Ύμνο.

Κατάθεση στεφάνων έγινε από εκπροσώπους του Δήμου,της Εθνικής Αντίστασης, του Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου καθώς και από το Αστυνομικό τμήμα Ανωγείων.

Στην πλατεία ομιλήτρια ήταν η καθηγήτρια Πληροφορικής κ.Όλγα Βαρότση η οποία ανέπτυξε το ιστορικό της μεγάλης σημερινής επετείου.

Αναλυτικά η κ.Βαρότση ανέφερε τα εξής:

 

«Κάθε χρόνο προσπαθούμε αυτή τη μέρα με τα φτωχά και χιλιοειπωμένα λόγια μας να μιλήσουμε για τη σημασία μιας σπουδαίας μέρας της νεότερης ιστορίας μας. Τι να πούμε λοιπόν. Να αραδιάσουμε ονόματα και χρονολογίες; Να αναφέρουμε βουνά και πολιτείες ή να ζητήσουμε τη βοήθεια των αριθμών; Τόσοι εμείς, τόσοι οι εχθροί, τόσα τα δικά μας τουφέκια, τόσα τα δικά τους, τα τανκς, τα κανόνια, τα βομβαρδιστικά. Μα το 40 δεν είναι μονάχα αριθμοί. Ίσα ίσα. Αν κάτι εξευτελίστηκε και περιγελάστηκε πιο πολύ είναι οι αριθμοί και η λογική τους. Δεν ήταν οι αριθμοί που ξεσήκωσαν το λαό μας. Κάτι άλλο πρέπει να ήταν. Ήταν αυτό που λέμε ψυχή.

Στα 6 χρόνια, απ’ το 1939 ως το 1945 που κράτησε ο 2οςΠαγκόσμιος πόλεμος, σκόρπισε παντού συντρίμμια και πρωτοφανή σε έκταση ερείπια. Ήταν ο πιο φρικαλέος πόλεμος που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα. Εκείνες τις μέρες του 40, ολόκληρη η Ευρώπη υπέφερε. Ήταν εδώ που οι αριθμοί τσαλαπατήθηκαν για πρώτη φορά. Έθνη πανένδοξα συντρίφτηκαν μέσα σε λίγες μέρες. Μέσα σε 2 βδομάδες πέφτει η Πολωνία κι ευθύς το Βέλγιο και η Ολλανδία. Οι Γάλλοι οι περήφανοι νικητές του Πρώτου παγκόσμιου πολέμου, διαλυμένοι κι εξευτελισμένοι. Κι όμως, μια άκρη ασήμαντης και φτωχικής γης που την κατοικούσαν μια χούφτα άνθρωποι, δεν είχε σκύψει ακόμη το κεφάλι.

 

Το πρωί της 28ης Οκτωβρίου του 1940, ο πρεσβευτής της Ιταλίας στην Ελλάδα, επέδωσε στον τότε πρωθυπουργό της Ελλάδας Ιωάννη Μεταξά το τελεσίγραφο με το οποίο ο Μουσολίνι, ο ηγέτης της Ιταλίας, ζητούσε την κατοχή ορισμένων ελληνικών περιοχών. Αν η Ελλάδα δε δεχόταν, τότε θα τις καταλάμβανε με τα όπλα. Κι ήταν ακριβώς αυτή την ιστορική στιγμή που ο Έλληνας πρωθυπουργός απάντησε το «ΟΧΙ», γνωρίζοντας πως μεγαλύτερο αγαθό από το αγαθό της ελευθερίας δεν υπάρχει.

 

Έτσι ευθύς στην Πίνδο η άμυνα γίνεται επίθεση. Τα παιδιά της Ελλάδας γίνονται οι υπερασπιστές της Πίνδου που αγωνίζονται μέσα σε άνισες συνθήκες. Κι ανάμεσα τους οι ηρωικές γυναίκες, σωστές Σπαρτιάτισσες, τους δυναμώνουν και τους ζεσταίνουν με την παρουσία τους. Κι ο αγώνας τους δικαιώνεται. Μπαίνουν στη Β. Ήπειρο. Καταλαμβάνεται η Κορυτσά, η Πρεμετή, το Αργυρόκαστρο, οι Άγιοι Σαράντα και η Χιμάρα. Οι  Ιταλοί έχουν κυριολεκτικά εξουθενωθεί. Διαρκώς υποχωρούν, ενώ πλήθος νεκρών, τραυματιών και πολεμικού υλικού εγκαταλείπεται στα πεδία των μαχών.

 

Δίκαια χαρακτηρίστηκε αυτή η ελληνική νίκη σαν νίκη όλης της Ευρώπης, γιατί είχε τεράστια  σημασία για την παραπέρα εξέλιξη του πολέμου. Καθυστέρησε έξι ολόκληρους μήνες την προέλαση του άξονα. Δεν ήταν μικρό πράγμα αυτό. Τους έξι αυτούς μήνες μπόρεσαν οι μεγάλες δυνάμεις να αναδιοργανωθούν, για ν’ αντιμετωπίσουν μελλοντικές επιθέσεις. Ωφελήθηκαν κυρίως οι Ρώσοι γιατί καθυστέρησε για 2 ολόκληρους μήνες η γερμανική επίθεση στη Ρωσία, με αποτέλεσμα οι Ρώσοι να προετοιμαστούν καλύτερα και τελικά να νικήσουν, κάτι που καθόρισε και την τελική έκβαση του πολέμου.

 

Δυστυχώς όμως, ο επίλογος αυτής της υπέροχης γενναιοψυχίας, δεν ήταν εξίσου ευτυχής. Μπροστά στη συντριβή του άξονα, ο Χίτλερ, αναγκάζεται να  παραμερίσει άλλες προτεραιότητες και  επεμβαίνει στα Βαλκάνια στις 6 Απριλίου του 1941. Έτσι η χώρα μας βρέθηκε κάτω από την Κατοχή. Οι στιγμές ήταν τραγικές. Δυστυχία, πείνα, χιλιάδες νεκροί, χιλιάδες πατριώτες στα αποσπάσματα . Το φρόνημα όμως του λαού μας δεν κάμφθηκε. Ο αγώνας συνεχίστηκε. Οργανώθηκε η εποποιία της Εθνικής μας Αντίστασης που κινητοποίησε το λαό, τον οργάνωσε, του ξανάδωσε την πίστη στη νίκη κι αγωνίστηκε ηρωικά και με συνέπεια κατά των κατακτητών.

Οι αγωνιστές του ’40 δίδαξαν με τις πράξεις  και τις θυσίες τους ότι η νίκη δεν ανήκει πάντα στους πολλούς. Ανήκει σ’ αυτούς που έχουν δίκιο. Ανήκει σ’ αυτούς που έχουν τη δύναμη ν’ αψηφούν το θάνατο και να προσφέρουν τη ζωή τους για τη λευτεριά. Γι αυτό την είπανε από τα κόκαλα βγαλμένη.

Το ανυπόταχτο νεανικό αίμα έβαψε τις βουνοπλαγιές των ηπειρωτικών βουνών. 400.000 ξύλινοι σταυροί στήθηκαν, χιλιάδες πόδια έγιναν ξύλινα, χιλιάδες μανάδες ντύθηκαν στα μαύρα και χιλιάδες παιδιά έμειναν ορφανά.

 

Προς όλους αυτούς που πολέμησαν, που αγωνίστηκαν, που αποδείχτηκαν άξιοι απόγονοι ένδοξων προγόνων και θυσιάστηκαν για να απολαμβάνουμε εμείς σήμερα την ελευθερία με όλα τα αγαθά της, στρέφεται ευλαβικά την ώρα τούτη την ιερή, η εθνική μνήμη. Οι εορτές όμως αυτές, δεν είναι μόνο μια ευκαιρία για να τιμήσουμε ό,τι σπουδαίο μας άφησε η ιστορική μας κληρονομιά. Είναι και μια ευκαιρία για αυτοσυγκέντρωση, για περισυλλογή, για να βγάλουμε τα απαραίτητα ιστορικά συμπεράσματα και διδάγματα που θα μας καθοδηγούν σαν αιώνια πυξίδα στο δρόμο του εθνικού μας χρέους. Με το Χίτλερ τελειώσαμε, όχι όμως και με το χιτλερισμό. Ο φασισμός, αν οι λαοί δεν έχουν τα μάτια τους ανοιχτά, μεταμορφώνεται συνεχώς προσπαθώντας να τους εξαπατήσει και να τους παρασύρει στο παιχνίδι του πολέμου και της αλληλοεξόντωσης.

Πόλεμος δε γίνεται μόνο με τα όπλα, τα κανόνια και τα αεροπλάνα. Πόλεμος γίνεται και μέσα από τον πολιτισμό, με τα πολιτιστικά σκουπίδια που μας σερβίρουν από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο. Πόλεμος γίνεται και μέσα από την οικονομία. Πόλεμος γίνεται και μέσα από την κοινωνική αδικία και την κοινωνική αδιαφορία στα προβλήματα. Εμείς, λοιπόν, αν πραγματικά θέλουμε να αποκαλούμαστε ελεύθεροι άνθρωποι, καλούμαστε να δίνουμε καθημερινά τη μάχη από το δικό μας μετερίζι όντας έντιμοι και δίκαιοι .

Αυτή τη μέρα πρέπει να βλέπει ο ένας τον άλλον μας με αγάπη. Να αφήνουμε για λίγο στην άκρη τις διχόνοιες και τα μίση, Γιατί όλοι μας αποτελούμε μόρια ενός συνόλου, και όλοι είμαστε απαραίτητοι στο έργο της προκοπής αυτής της χώρας. Οι αγωνιστές του 40 απαιτούν από μας να σκύψουμε για λίγο στη θυσία τους και να αντλήσουμε απ’ αυτή οποιοδήποτε προβληματισμό και ερέθισμα αποβεί χρήσιμο για τη δική μας ζωή, για το δικό μας αγώνα που καθημερινά κι αδιάκοπα συνεχίζεται.

Η ιστορία δεν είναι παρά ένας ατελείωτος διάλογος ανάμεσα στο παρελθόν και στο παρόν. Εμείς έχουμε την τύχη οι ρίζες μας να είναι ριγμένες σ’ ένα παρελθόν μοναδικό στον κόσμο. Κι ενώνοντας το σήμερα με το χθες, θα σας πω λίγους στίχους ενός σύγχρονου τραγουδιού που αποδεικνύει ότι βαθιά μέσα μας νιώθουμε το παρελθόν μας

 

πάντα εδώ θα γυρνώ

από πείσμα και τρέλα θα ζω

σε τούτη τη χώρα

ώσπου να βρω νερό

γιατί ανήκω εδώ.

Σταυρωμένη πατρίδα

μες στα μάτια σου είδα

της ανάστασης φως

 

ΖΗΤΩ Η ΑΔΟΥΛΩΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΨΥΧΗ

 

ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ

 

Τέλος πραγματοποιήθηκε  παρέλαση της μαθητιώ σας νεολαίας καθώς ευτυχώς εν τέλει δεν έβρεχε σήμερα στα Ανώγεια.Μικρότεροι αλλά και μεγαλύτεροι μαθητές παρέλασαν στον κεντρικό δρόμο του χωριού,με καμάρι και περηφάνια και κατά χειροκροτήθηκαν από όλους τους παρευρισκόμενους.»

 

 Με το τραγούδι «Ηλιος Θεός» και τη φωνή του Βασίλη Σκουλά να ακούγεται από μια άκρη της Θεσσαλονίκης ως την άλλη, πραγματοποιήθηκε η εντυπωσιακή επίδειξη ακροβατικών από μαχητικό αεροσκάφος F 16 της Πολεμικής Αεροπορίας, με πιλότο τον σμηναγό Σωτήριο Στράλη, από την 115 Πτέρυγα Μάχης ο οποίος “έκλεψε την παράσταση” στη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια .

Επί 15 λεπτά ο πιλότος καθήλωσε τους επίσημους, τους θεατές της παρέλασης και τους άλλους Θεσσαλονικείς με τους απότομους ελιγμούς, τις εντυπωσιακές φιγούρες, τις χαμηλές πτήσεις και τις ασκήσεις ακριβείας που εκτέλεσε πάνω από τον χώρο της παρέλασης.

Την ώρα της πτήσης ο ίδιος χαιρέτισε όσους παρακολουθούσαν την παρέλαση με τα εξής λόγια: “Χρόνια πολλά Θεσσαλονίκη. Χρόνια πολλά Μακεδονία. Χρόνια πολλά Ελλάδα. Σηκώστε ψηλά το κεφάλι”.

Πατήστε δω να ακούσετε το τραγούδι του Βασίλη Σκουλά

https://www.youtube.com/watch?v=cvw0ZBZaFfc

Πολύωρες μάχες, γεμάτες αγωνία μας επεφύλασσε ο 4ος γύρος του 2ου Σκακιστικού Πρωταθλήματος Ανωγείων. Ο γύρος ήταν αφιερωμένος στον «αιώνιο δεύτερο» τον Εσθονό Πάουλ Πέτροβιτς Κέρες. Στην δημιουργία του αφιερώματος συνέβαλε ο Διεθνής Μετρ και Προπονητής Ηλίας Κουρκουνάκης, προσφέροντας μια αναλυμένη παρτίδα του Κέρες. Θέλουμε σαν ΣΟ Ανωγείων να ευχαριστήσουμε τον Ηλία θερμά, διότι μόλις είδε στην προκήρυξη του πρωταθλήματος τα αφιερώματα, προσφέρθηκε να βοηθήσει με υλικό δικό του στην δημιουργία κάποιων από αυτά.

Μεγάλος νικητής της αγωνιστικής ο Fide Master Γιάννης Μαρής, ο οποίος νίκησε με τα μαύρα τον Μανόλη Νταγιαντά και έτσι είναι πλέον ο μοναδικός σκακιστής ο οποίος έχει το απόλυτο 4/4, κάτι που τον καθιστά ξεκάθαρο φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Σημαντικές νίκες για τον Σταύρο Λυράκη και τον Γιώργο Χαιρέτη, με τις οποίες έφτασαν τους 3 βαθμούς, όσους και οι Μανόλης Νταγιαντάς μετά από την ήττα του από τον Γιάννη Μαρή και Γιώργης Νταγιαντάς μετά την ισοπαλία με τον Γιάννη Μέμο. Ας δούμε αναλυτικά τι συνέβη στον 4ο γύρο:

1.  Νταγιαντάς Μανόλης – FIDE MASTER Μαρής Ιωάννης  0 – 1 (Γκαμπί Μπένκο Α57)

Ενδιαφέρουσα παρτίδα, ήδη από το άνοιγμα, όπου τα λευκά ανέμεναν την Ινδική του βασιλιά, αλλά τελικά τα μαύρα πρότειναν το γκαμπί Μπένκο. Τα λευκά επέλεξαν την βαριάντα με 4.Qc2 και έγινε μια όμορφη μάχη, η οποία κατέληξε σε μια καθαρή νίκη για τα μαύρα τα οποία δεν κινδύνευσαν ποτέ στην παρτίδα. Τα λευκά κράταγαν την ισότητα, αλλά χρειάστηκε να «επενδύσουν» πολύ χρόνο σκέψης για να το επιτύχουν αυτό με αποτέλεσμα να μπουν νωρίς σε πίεση (ήδη από την 20η κίνηση) η οποία όλο και μεγάλωνε με αποτέλεσμα να καταστραφεί εντελώς η θέση τους μέσα σε δύο κινήσεις σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να φτάσουν στην 40η (κάτι που ποτέ δεν έγινε) και στην ανανέωση χρόνου.  Ήταν μια παρτίδα όπου ήταν φανερή η διαφορά σκακιστικού επιπέδου των δύο αντιπάλων, ειδικά στα ζητήματα κατανόησης θέσης και διαχείρισης χρόνου. Η νίκη αυτή φέρνει τον Γιάννη Μαρή μόνο πρώτο στην βαθμολογία με το απόλυτο 4/4 και πάρα πολύ κοντά στην κατάκτηση του πρωταθλήματος.

2. Νταγιαντάς Γεώργιος – Μέμος Ιωάννης  ½  – ½  (Σικελική Άμηνα  Β20)

Αγωνιώδης, πολύωρη μάχη κατά την οποία τα μαύρα πέρασαν από κερδισμένη θέση πριν φτάσουμε τελικά στην ισοπαλία.  Τα λευκά θυσίασαν ίππο στο ε6 πιστεύοντας ότι έχουν επίθεση, αλλά η εκτίμηση δεν ήταν ορθή με αποτέλεσμα τα μαύρα να βρεθούν με υλικό παραπάνω. Στην προσπάθεια τους να απλοποιήσουν τη θέση και να εκβιάσουν αλλαγές, έδωσαν αντιπαιχνίδι στα λευκά και χρειάστηκε να επιστρέψουν υλικό για να το σταματήσουν με αποτέλεσμα η παρτίδα να λήξη ισόπαλη μετά από αγωνιώδη και ενδιαφέρουσα μάχη ωρών.

3. Λυράκης Σταύρος – Καλλέργης Γιώργης 1 -0 (Κλειστή Σικελική  Β26)

Καλά προετοιμασμένος ο Γιώργης Καλλέργης έβαλε αρκετά προβλήματα στο άνοιγμα στον Σταύρο Λυράκη και τα μαύρα φαίνονταν να κρατάνε την ισότητα, μέχρι που στην πίεση χρόνου «έστησαν» ματ.

4. Χαιρέτης Γιώργος – Κονιός Χάρης  1 -0 (Γαλλική Άμυνα, βαριάντα προώθησης C02)

Η παρτίδα ξεκίνησε ως Σικελική Αλάπιν, αλλά με αντιστροφή στη σειρά των κινήσεων προέκυψε η βαριάντα προώθησης στην Γαλλική Άμυνα. Ο Γιώργος Χαιρέτης με καλό παιχνίδι, εκμεταλλεύτηκε την υπεροχή χώρου και πήρε μια πολύ σπουδαία νίκη που τον φέρνει στους 3 βαθμούς και μέσα στην διεκδίκηση των πρώτων θέσεων.

5. Νταγιαντάς Δημήτρης – Χαιρέτης Γιάννης  0 – 1 (Ινδική Άμυνα του Βασιλιά Ε61)

Τα μαύρα απέκτησαν υπεροχή στο μέσον και έβγαλαν ένα κερδισμένο φινάλε το οποίο μετέτρεψαν ψύχραιμα σε νίκη. Πολύ σημαντικό αποτέλεσμα για τον Γιάννη Χαιρέτη, τον φέρνει σε θέση να παλέψει για τις πρώτες θέσεις .

6. Φασουλάς Μανόλης – Σαλούστρος Κώστας  1 – 0 (Άμυνα 2 Ίππων C55)

Με επίθεση στην πτέρυγα του βασιλιά, νωρίς από το μέσον, τα λευκά νίκησαν την παρτίδα με έναν όμορφο συνδυασμό.

7. Σαλούστρου Δέσποινα – Μέμου Ευαγγελία 0 – 1 (Ρουί Λοπέζ C68)

Τα μαύρα έφτιαξαν μια σταθερή θέση στο άνοιγμα την οποία χρησιμοποίησαν ως εφαλτήριο ισχυρής επίθεσης στο μέσον. Παρά τις αμυντικές προσπάθειες των λευκών η επίθεση ήταν νικηφόρα για τα μαύρα και έτσι η Ευαγγελία Μέμου πήρε μια πολύ σημαντική νίκη για την συνέχεια.

8. Μιρζάκ Βαλέρια – Κονιός Γιώργος  0 – 1 (α.α.)

9. Σφυρή Ολυμπία – Κακαζιάνη Τζούλια  0 -1 (Ισπανική 4 Ίππων)

Πολύωρη αναμέτρηση με εξαιρετικό ενδιαφέρον. Τα μαύρα μετέτρεψαν σε νίκη το καλύτερο φινάλε το οποίο έβγαλαν σε μια παρτίδα που παίχθηκε μαχητικά και από τις δύο σκακίστριες.

Ο 5ος γύρος θα διεξαχθεί την επόμενη Κυριακή 2 Νοεμβρίου στις 19:00 και θα είναι εξαιρετικά κρίσιμος.

Η κλήρωση έχει ως εξής:

Μαρής Γιάννης – Νταγιαντάς Γιώργης

Χαιρέτης Γιώργος – Νταγιαντάς Μανόλης

Χαιρέτης Γιάννης – Λυράκης Σταύρος

Καλλέργης Γιώργης – Μέμος Γιάννης

Μέμου Ευαγγελία – Φασουλάς Μανόλης

Σαλούστρος Κώστας – Νταγιαντάς Δημήτρης

Κονιός Χάρης – Κονιός Γιώργος

Κακαζιάνη Τζούλια – Σαλούστρου Δέσποινα

Μιρζάκ Βαλέρια – Σφυρή Ολυμπία

Βαθμολογία, Αποτελέσματα και Κληρώσεις, ΕΔΩ: http://www.chess-results.com/tnr145448.aspx?lan=1&art=2&rd=5&wi=821

 

Φωτογραφίες και όλες οι πληροφορίες για την διοργάνωση στην επίσημη ιστοσελίδα του Σκακιστικού Ομίλου Ανωγείων:  www.anogiachess.com

 

Την ιστορική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου και το ΟΧΙ στον φασισμό θα τιμήσουν την Τετάρτη στις 11 π.μ τα Ανώγεια με την καθιερωμένη εκδήλωση στην πλατεία του Αγίου Ιωάννη και την παρέλαση των μαθητών.

Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Γενικός σημαιοστολισμός και φωταγώγηση όλων των δημοσίων κτιρίων μέχρι τη δύση του ηλίου της 28ης Οκτωβρίου

11 π.μ :Τέλεση επίσημης δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννη

– Ανάπτυξη του ιστορικού της επετείου της Εθνικής Εορτής από την κ. Βαρότση Όλγα καθηγήτρια πληροφορικής του Σταυράκειου Γυμνασίου Ανωγείων.

Κατάθεση στεφάνων:

Εκ μέρους

Δήμου Ανωγείων

Αστυνομικού Τμήματος Ανωγείων

Εθνικής Αντίστασης

Λυκείου-Γυμνασίου και Δημοτικού σχολείου Ανωγείων

-Ενός λεπτού σιγή

-Εθνικός Ύμνος

-Θα ακολουθήσει παρέλαση μαθητιώσας νεολαίας.

Στις παραπάνω εορταστικές εκδηλώσεις καλούνται να παραβρεθούν όλοι οι δημότες

 

-->