Archive for Δεκεμβρίου 2012
Αύξηση 3500 χιλιάδων κατοίκων περίπου σημείωσε ο πληθυσμός του νομού Ρεθύμνου, όπως καταγράφεται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή μετά την απογραφή του 2011. Σύμφωνα με τα στοιχεία, στο σύνολό της η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου έχει 85.609 κατοίκους έναντι 81.936 που είχε στην απογραφή του 2001.
Πιο συγκεκριμένα, με βάση την απογραφή ο μεγαλύτερος δήμος Ρεθύμνου έχει πληθυσμό 55.525 κατοίκους, ο δήμος Μυλοποτάμου 14.363 κατοίκους, ο δήμος Αγίου Βασιλείου 7.427 κατοίκους, ο δήμος Αμαρίου 5.915 κατοίκους και ο δήμος Ανωγείων 2.379 κατοίκους.
Συνολικά, η Κρήτη έχει 623.065 κατοίκους, με τον νομό Ηρακλείου να έχει 305.490 (292.489 το 2001), το νομό Χανίων 156.585 (150.387 το 2001) και το νομό Λασιθίου 75.381 κατοίκους, τον μοναδικό που κατέγραψε μείωση πληθυσμού (76.319 το 2001).
ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ
Ο μόνιμος πληθυσμός της χώρας, όπως αυτός προέκυψε από την Απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών 2011, ανήλθε σε 10.815.197 άτομα, ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).
Ο μόνιμος πληθυσμός αφορά τον αριθμό των ατόμων που έχουν τη συνήθη διαμονή τους στην κάθε Περιφέρεια, Περιφερειακή Ενότητα, Δήμο, Δημοτική Ενότητα, Δημοτική ή Τοπική Κοινότητα και οικισμό της χώρας.
Στο Μόνιμο Πληθυσμό περιλαμβάνονται όλα τα άτομα ανεξαρτήτως υπηκοότητας (ελληνικής ή άλλης χώρας), τα οποία κατά την Απογραφή Πληθυσμού 2011 δήλωσαν τόπο συνήθους διαμονής τους (πού ζουν μόνιμα το τελευταίο 12μηνο) εντός της Ελληνικής Επικράτειας.
Από τα αποτελέσματα προκύπτει ότι οι πέντε Δήμοι με τη μεγαλύτερη πληθυσμιακή πυκνότητα (μόνιμοι κάτοικοι ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο) είναι οι Δήμοι Καλλιθέας, Ν.Σμύρνης, Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, και Νέας Ιωνίας, ενώ οι πέντε Δήμοι με τη μικρότερη πληθυσμιακή πυκνότητα είναι οι Δήμοι Πρεσπών, Ζαγορίου, Παρανεστίου, Σφακιών και Νεστορίου.
Τα αποτελέσματα για τον de facto πληθυσμό (τον πληθυσμό στο σημείο που βρίσκονταν την ημέρα της απογραφής) θα ανακοινωθούν εντός του πρώτου τριμήνου του 2013. Αναλυτικά αποτελέσματα για τα δημογραφικά, οικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του Μόνιμου Πληθυσμού θα γίνονται διαθέσιμα σταδιακά εντός του 2013 αμέσως μόλις ολοκληρώνονται οι σχετικοί έλεγχοι ποιότητας.
ΔΗΜΟΣ ΑΝΩΓΕΙΩΝ (Έδρα: Ανώγεια,τα) 2.379
Ανώγεια, 2.319
Σίσαρχα, 60
Η Μαρία Σκουλά που ζει στην Ολλανδία με e-mail μας ενημέρωσε για την παρουσία του μεγάλου Ψαραντώνη στο «Ηρώδειο» του Αμστερνταμ. Η πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση θα μεταδοθεί κι από την κρατική τηλεόραση της Ολλανδίας- Τα εισιτήρια έχουν εξαντληθεί.
Η επιστολή της Μαρίας έχει ως εξής:
«Αγαπητή ΑΝΩΓΗ,
Θα ήθελα να σας ενημερώσω για την άφιξη του Ψαραντώνη μας στο Άμστερνταμ. Στο Concertgebouw, το ναό της κλασικής μουσικής της Ολλανδία με διεθνώς αναγνωρισμένη ορχήστρα ο Ψαραντώνης θα σημάνει τη μουσική αρχή του 2013. Το concertgebouw είναι το δικό μας Ηρώδειο.
Συμμετέχει στο πρωτοχρονιάτικο Ολλανδικό κονσέρτο με ορχήστρας της Nederlands Blazers Ensemble. Το θέμα του κονσέρτου είναι Wagner(Βάγκνερ). Ναι τώρα και Βάγκνερ!!!!!
To κονσέρτο θα ακουστεί ζωντανά από το εθνικό ραδιόφωνο και το βράδυ της πρωτοχρονιάς από τη εθνική τηλεόραση της Ολλανδίας, τη δική μας ΕΡΤ. Έχουν πουληθεί όλα τα εισιτήρια. Ο Ψαραντώνης μου έταξε ότι θα μου βρει εισιτήριο!!!!! Νοιώθω πολύ χαρούμενη αλλά και πολύ υπερήφανη. Ελπίζω να μπορέσω να σας στείλω φωτογραφίες. Καλή πρωτοχρονιά και καλή χρονιά για όλο το κόσμο.»
Μαρία Σκουλά
Ανοιχτό κάλεσμα σε όλους τους Ανωγειανούς απευθύνει ο Δήμαρχος Ανωγείων κ .Σωκράτης Κεφαλογιάννης, για μια συζήτηση και ανταλλαγή ιδεών και απόψεων σχετικά με την αξιοποίηση εγκαταστάσεων του Δήμου που μπορούν να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας στον τόπο μας. Η εκδήλωση που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα 30 Δεκεμβρίου στις 7.30 το βράδυ στην αίθουσα του Δημαρχείου, μεταφέρεται για τις αρχές Ιανουαρίου και για την νεότερη ημερομηνία θα μας ενημερώσει ο Δήμος Ανωγείων.
Ο κ. Κεφαλογιάννης θεωρεί ως λύση στην κρίση της εποχής την δράση της κοινωνίας χωρίς να περιμένει απαραίτητα την βοήθεια μόνο της επίσημης πολιτείας. Ενωμένοι ως κοινωνία μπορούμε να αξιοποιήσουμε εγκαταστάσεις όπως το σπήλαιο του Ιδαίου Άντρου, το Κέντρο Πληροφόρησης Αρχαιολογικών Ευρημάτων, την διαχείριση κτηνοτροφικών αποβλήτων και άλλα, ανοίγοντας τον δρόμο σε δημότες με όρεξη και θέληση για δουλειά και δημιουργία.
Στην συζήτηση απόψε θα αναφερθούν όλα τα παραπάνω και μέσα από τον διάλογο θα διερευνηθούν οι προοπτικές για το μέλλον αλλά και η πορεία όλων των έργων που μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη του τόπου μας.
Η ανακοίνωση πρόσκληση του Δήμου Ανωγείων έχει ως εξής:
Πρόσκληση
«Προς όλους τους Ανωγειανούς νέους και ενήλικες, που ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν νέες μορφές επαγγελματικών δραστηριοτήτων του Δήμου Ανωγείων.
Αγαπητοί συνδημότες,
Ο Δήμος Ανωγείων δημιουργεί τις συνθήκες για νέες θέσεις εργασίας που θα δώσουν την δυνατότητα σε νέους δημότες να σταδιοδρομήσουν επαγγελματικά στ’ Ανώγεια σε νέους τομείς.
Ήδη ο Δήμος Ανωγείων έχει δρομολογήσει την αξιοποίηση ορισμένων εγκαταστάσεων που έχουν σχέση με την τουριστική και πολιτιστική αξιοποίηση και δημιουργούν νέες επαγγελματικές δυνατότητες όπως το σπήλαιο του Ιδαίου Άντρου, το Κέντρο Πληροφόρησης Αρχαιολογικών Ευρημάτων και άλλων με σχέση το Περιβάλλον όπως η ολοκληρωμένη διαχείριση των κτηνοτροφικών αποβλήτων και πολλά άλλα.
Η εκμετάλλευση αυτών των νέων πηγών πλούτου του τόπου μας αν γίνει με πίστη και ευρηματικότητα και με τις σύγχρονες μορφές συνεταιριστικής συνεργασίας, θεωρούμε πως ανοίγουν νέους προσανατολισμούς για επαγγελματική αποκατάσταση αρκετών Ανωγειανών νέων που έχουν όρεξη για δημιουργία.
Για το σκοπό αυτό ο Δήμος προγραμματίζει ανοικτή συζήτηση και παρουσίαση προτάσεων και δυνατοτήτων στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.
Στην συνάντηση αυτή θα γίνει αναλυτική παρουσίαση όλων των δρομολογούμενων έργων, οι στόχοι που θέτει ο Δήμος και η δυνατότητες για το επαγγελματικό ενδιαφέρον τους.
Με την ενεργή και παραγωγική συμμετοχή των ενδιαφερόμενων θα εμπλουτιστεί ο προβληματισμός και ίσως τεθούν βάσεις για βιώσιμες και αποδοτικές εκμεταλλεύσεις αυτών των εγκαταστάσεων .
Προτάσεις και απόψεις για την διαμόρφωση της τελικής ατζέντας μπορείτε να αποστέλλετε στο email:[email protected]».