Archive for Φεβρουαρίου 2026

Στα Ανώγεια βρέθηκαν το Σαββατοκύριακο, μέλη της δραστήριας ομάδας της Χριστιανικής Ένωσης Νεανίδων (ΧΕΝ) Ρεθύμνου, όπου σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό σύλλογο Ανωγείων τις Κοινωνικές Υπηρεσίες,  και παραδοσιακές ξομπλιάστρες του χωριού, πραγματοποίησαν την  δράση τους με θέμα τα ξομπλιαστά κουλούρια  μια ιστορική παράδοση γάμων και βαπτίσεων, όπου οι γυναίκες δημιουργούν περίτεχνα, στολισμένα ψωμιά με ανάγλυφα μοτίβα (φίδια, ρόδια, σταφύλια) που συμβολίζουν ευημερία και γονιμότητα, διατηρώντας ζωντανό ένα έθιμο που μεταλαμπαδεύεται από γενιά σε γενιά, με τα Ανώγεια να είναι κέντρο αυτής της τέχνης. Συμβολίζουν την ευγονία, την ευημερία και τη γονιμότητα. 

Παρόντες στην εκδήλωση ο πρόεδρος του Πολιτιστικού συλλόγου Ανωγείων Βασίλης Δραμουντάνης και ο πρόεδρος του Δ.Σ Μιχάλης Δραμουντάνης που προσέφεραν δώρα στα μέλη της ΧΕΝ Ρεθύμνου. Η δράση έγινε στην αίθουσα του Πολιτιστικού συλλόγου που “πλημμύρισε” από κόσμο όλων των ηλικιών, ενώ εκεί βρέθηκαν τέσσερις ξεχωριστές παραδοσιακές ξομπλιάστρες των Ανωγείων, η  Μαρίκα Σφακιανάκη, η  Μαίρη Πασπαράκη, η  Κλεάνθη Πλουσή και η Ευαγγελία Σπιθούρη.

Μετά την εκδήλωση η πρόεδρος της ΧΕΝ Ρεθύμνου Άννα Ζαχαριουδάκη-Ραπτάκη  ανέφερε: 

“Με πολύ μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στον χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανωγείων  η  πέμπτη δράση της ΧΕΝ Ρεθύμνης  σε συνεργασία με την Περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνης , με θέμα η παρασκευή  ξομπλιαστού κουλουριού του γάμου. Ευχαριστούμε πολύ  τις ξομπλίαστρες των Ανωγείων τη Μαρίκα Σφακιανάκη, την Μαίρη Πασπαράκη, την Κλεάνθη Πλουσή και την Ευαγγελία Σπιθούρη, για το πολύτιμο μάθημα παράδοσης που χάρισαν με τόση προθυμία και χαρά μας έδειξαν πως φτιάχνονται τα στολίδια και πως στολίζεται το ξομπλιαστό κουλούρι, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ανωγείων και τον Πρόεδρο του κ, Βασίλη Δραμουντάνη  για την περιποίηση  και βέβαια τον Δήμο Ανωγείων και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μιχάλη Δραμουντανη για τα δώρα που μας πρόσφεραν.

Διαβάστε την συνέχεια... »

Στα Ανώγεια βρέθηκε σήμερα ο Βουλευτής Ρεθύμνου του ΠΑΣΟΚ, Μανόλης Χνάρης, που πραγματοποίησε επίσκεψη στο δημαρχείο Ανωγείων συνοδευόμενος από τον γραμματέα της Τ.Ο ΠΑΣΟΚ Ανωγείων Μανόλη  Πασπαράκη.

Εκεί τους υποδέχθηκε στο γραφείο του ο δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης, μαζί με τον Αντιδήμαρχο Μανόλη Δακανάλη και είχαν συζήτηση για περίπου μια ώρα σε ζεστό κλίμα.

Θέματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία, τα προβλήματα των αγροτοκτηνοτρόφων και ζητήματα  καθημερινότητας των Ανωγειανών  “έπεσαν” στο τραπέζι της συζήτησης,

Όλοι συμφώνησαν στη συνέχιση της άριστης σχέσης και συνεργασίας τους μέχρι και σήμερα, που θα συνεχιστεί και στο μέλλον για την επίλυση όλων των καίριων ζητημάτων που απασχολούν το δήμο Ανωγείων.

-->