Archive for Ιουνίου 2014

ΑΝΩΓΕΙΑ 9 ΙΟΥΛΙΟΥ-ΘΕΑΤΡΟ «ΝΙΚΟΣ ΞΥΛΟΥΡΗΣ» – ΩΡΑ 9.30 μ.μ.

ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ 7 ΕΥΡΩ

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης παρουσιάζει σε συνεργασία με τις ΦΩΝΕΣ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ τη μουσική παράσταση «Ήτανε μια φορά… κι έμεινε για πάντα», ένα ολοκληρωμένο αφιέρωμα στον «Αρχάγγελο της Κρήτης» που χάραξε με τις ερμηνείες του τη μουσική αλλά και την πολιτική ιστορία της Ελλάδας.  18 τραγουδιστές και μουσικοί θα παρουσιάσουν μια σκηνοθετημένη μουσική παράσταση γεμάτη μνήμες, με την ερμηνεία τραγουδιών του Ανωγειανού Ψαρονίκου, του Νίκου Ξυλούρη.

Συντελεστές:
Αντιγόνη Αραμπατζόγλου (γενική επιμέλεια, πιάνο)
Αντώνης Ζαχαράκης (επεξεργασία πολυφωνικών τραγουδιών, ενορχήστρωση, τύμπανα)
Γιάννης Γιαννακάκης (πιάνο)
Αντώνης Ντακάκης (μπάσο)

Τραγουδούν:
Ντίνα Γωνιωτάκη, Αργύρης Έξαρχος (ηλεκτρική κιθάρα), Στέφανος Ιωαννίδης, Άννα Καραγιαννάκη, Πρόδρομος Καραδελόγλου (λαούτο), Άρτεμη Καυκαλάκη, Μαρία Κυριακογιαννάκη, Μιχάλης Νικηφόρος (κρητική λύρα), Γιώργος Ξενικάκης, Κατερίνα Παπαδάκη, Θανάσης Παπαθανασίου (πιάνο), Βιργινία Παυλοπούλου, Κώστας Ροδιτάκης, Γιώργος Σταυρουλιδάκης.

Οι “ΦΩΝΕΣ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ” είναι μια ομάδα νέων μουσικών και τραγουδιστών  από όλη την Κρήτη. Δημιουργήθηκε το 2005 από μια ιδέα του Σταμάτη Κραουνάκη και υλοποιήθηκε από την Αντιγόνη Αραμπατζόγλου.
Στόχος είναι η σπουδή του τραγουδιού, η εισαγωγή καινούριων ερμηνευτικών τρόπων, ο πειραματισμός και η δημιουργία
ενός καινούριου τοπίου στα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού μας.
Σημαντικές στιγμές υπήρξαν η σύμπραξη με το “ΤΡΙΦΩΝΟ” σε μια μεγάλη συναυλία στα πλαίσια του Αναγεννησιακού Φεστιβάλ Ρεθύμνου,
η συνεργασία μαζί τους στο νέο δίσκο της ΛΙΝΑΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, με αποκορύφωμα τη συναυλία με τον ΣΤΑΜΑΤΗ ΚΡΑΟΥΝΑΚΗ τον Αύγουστο του 2009. Έκτοτε έχουν παρουσιάσει – μεταξύ άλλων –  ένα εκτενές αφιέρωμα στο Μάνο Χατζιδάκι (2009-2010), την παράσταση ¨Μια κιβωτός τραγούδια” (2011) και το αφιέρωμα στο Νίκο Ξυλούρη (2012-2014).

Ρεπορτάζ Γιώργο Μπαγκέρης

 Φώτο- Βίντεο: Μανόλης Σαμόλης

Πατήστε εδώ για να δείτε το βίντεο:  https://www.youtube.com/watch?v=Qj6D6q2j7GA&feature=youtu.be

 ” Ο Ψηλορείτης δεν ρωτά στην έγνοια μπλιό δεν μπαίνει,

τον ζηλευτό του άρχοντα στς’ αγκάλες του ζεσταίνει…”.

Αυτή η μαντινάδα αναγράφεται στο μνημείο του Γιάννη Σακελλαράκη, του μεγάλου Έλληνα αρχαιολόγου που τα οστά του αναπαύονται εδώ και λίγες ώρες στην Ζώμινθο τέσσερα χρόνια μετά τον θάνατο του, στην ανωγειανή γη που τίμησε και δούλεψε πάνω της για περισσότερα από 30 χρόνια. Ο ανωγειανός ποιητής Κώστας Μανουράς ή Προσφύρης ήταν ο δημιουργός των στίχων που αποτυπώνουν ανάγλυφα το κλίμα σεβασμού  που επικράτησε σήμερα.

Η  τελευταία επιθυμία ενός αυθεντικού Ανωγειανού πραγματοποιήθηκε σήμερα Κυριακή 29 Ιουνίου, σε μια λιτή και σεμνή τελετή, όπως θα το ήθελε και ο ίδιος, μέσα σε κλίμα συγκίνησης και σεβασμού στην επιβλητική προσωπικότητα του.

Δίπλα στην σύντροφο της ζωής του Έφη Σαπουνά βρέθηκαν στην Ζώμινθο αρκετοί Ανωγειανοί για να τιμήσουν έναν άνθρωπο που ανέδειξε το όνομα και τον πολιτισμό του τόπου.

Παρόντες επίσης ο νυν Δήμαρχος Ανωγείων κ. Σωκράτης Κεφαλογιάννης, ο νέος Δήμαρχος Ανωγείων κ. Μανόλης Καλλέργης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ.Σταύρος Αρναουτάκης, ο κ. Κώστας Μαμαλάκης, η κ. Μαρία Βλαζάκη – Ανδρεαδάκη, γενική διευθύντρια  Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο υπουργείο Παιδείας, αρχαιολόγοι που δουλεύουν στην Ζώμινθο με επικεφαλής τον κ. Γιάννη Γεωργίου, ο κ. Μαρίνος Φασουλάς που φιλοτέχνησε το μνημείο, αλλά και ο πιο έμπιστος Ανωγειανός συνεργάτης του  Γιάννη Σακελλαράκη κ. Βασίλης Φασουλάς.

Αρχικά τελέστηκε τρισάγιο παρουσία των ιερωμένων του χωριού (π. Α. Κεφαλογιάννη, π. Κ. Σκουλά, π. Α. Δραμουντάνη, π. Γ. Ανδρεαδάκη,  π. Κωνσταντίνου Μπρόκου) και του ηγούμενου της Μονής Βοσάκου Τιμόθεου και στη συνέχεια κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στην μνήμη του. Η Έφη Σαπουνά ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους και τους κάλεσε να πιουν μια ρακί και να φάνε ένα κομμάτι τυρί και ντάκο στην μνήμη του.

Στην «ΑνωΓη» μίλησαν για τον άνθρωπο και επιστήμονα που αφιέρωσε τη ζωή του στην Αρχαιολογία και που μέχρι και τις τελευταίες του στιγμές πάσχιζε να ολοκληρώσει την αγαπημένη του Ζώμινθο, ένα δικό του δημιούργημα, μια αποκλειστικά δική του ανακάλυψη που στην αρχή μόνο ο ίδιος πίστευε, όλοι οι υπόλοιποι θεωρούσαν ότι είναι ανέφικτος στόχος όπως αποκάλυψε η σύζυγος του.

 Η ΕΦΗ ΣΑΠΟΥΝΑ – ΣΑΚΕΛΛΑΡΑΚΗ

Συγκινημένη εμφανώς η Έφη Σαπουνά -Σακελλαράκη μιλώντας στην ΑνωΓη ανέφερε χαρακτηριστικά:

”Σήμερα πραγματικά είμαι ιδιαίτερα συγκινημένη γιατί σήμερα ο Γιάννης έρχεται εκεί που πραγματικά ήθελε να έρθει, αλλά και  που θέλω και εγώ να ανήκει διότι συνεχίζω το μεγάλο του έργο εδώ. Δεν πιστεύω ότι αν ήταν κάπου αλλού θα ήταν καλύτερα.

Ζει στο σπίτι, στη δουλειά μας, στα βιβλία που γράφαμε μαζί και που συνεχίζουμε να γράφουμε μαζί.

Επομένως εδώ είναι ο καταλληλότερος χώρος να βρίσκεται.

Είμαι από τη μια μεριά συγκινημένη που τον αποχωρίζομαι κατά κάποιον τρόπο, αλλά πνευματικά είναι μαζί μου και ήρθε στον τόπο που ανήκει.

Αύριο αρχίζουμε την ανασκαφή και ήθελα να είναι με τις ευλογίες του η αρχή της ανασκαφής. Ήθελα να περνάμε και να μας δίνει κάθε πρωί την ευχή του.

Ευτυχώς το όνειρο του όχι μόνο να έρθει εδώ αλλά και να βρεθούν όσα ευρήματα ανακάλυψε εδώ, έγινε πραγματικότητα. Η Ζώμινθος είναι μια εξαιρετικά σημαντική περιοχή ένα Μινωικό παλάτι στο βουνό. Κανείς άλλος στην αρχή δεν το πίστευε τόσο ούτε κι εγώ ακόμη αλλά πλέον αποδεικνύεται ότι είχε δίκιο. Επομένως και η συγκίνηση μου τώρα είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Για την φετινή ανασκαφή που είπατε έχω να σας πω ένα. Ο καθηγητής μας ο Μαρινάτος έλεγε ότι ο  καλύτερος ανασκαφέας είναι η σκαπάνη. Περιμένω αύριο να δω τι θα μας δείξει και είμαι σίγουρη ότι και φέτος τα ευρήματα θα είναι σημαντικά…”.

 Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ

Ο Δήμαρχος Ανωγείων κ. Σωκράτης Κεφαλογιάννης που συνεργάστηκε άψογα με τον Γιάννη Σακελλαράκη και την Έφη Σαπουνά, τόσο για την Ζώμινθο όσο και για το μουσείο στα Ανώγεια που είναι σχεδόν έτοιμο να ανοίξει τις πύλες του τόνισε στην ΑνωΓη: ” Είμαστε ευτυχείς γιατί σήμερα ικανοποιούμε την τελευταία επιθυμία του αείμνηστου Γιάννη Σακελλαράκη. Ένας άνθρωπος ο οποίος σημάδεψε τον τόπο μας, ένας άνθρωπος που έδωσε μια σημαντική προστιθέμενη αξία στα πολιτισμικά και ιστορικά στοιχεία της περιοχής μας τόσο στο Ιδαίον Άντρο όσο και στη Ζώμινθο.

Η ανάδειξη του Ιδαίου Άντρου στην οποία σήμερα βλέπουμε ορατά τα αποτελέσματα της ,αλλά και η ανάδειξη αυτού του πολύ σπουδαίου χώρου της Ζωμίνθου τα οφείλουμε σε αυτόν και στη σύντροφο του Έφη η οποία με τιμή συνεχίζει το έργο αυτό και πιστεύουμε ότι πολύ σύντομα, όπως το Ιδαίον Άντρο καθίσταται επισκέψιμο και η Ζώμινθος θα είναι ένας από τους σπουδαίους πλέον αρχαιολογικούς χώρους της Κρήτης.

Στην κατασκευή του το Μουσείο έχει ολοκληρωθεί, μέσα στον Ιούλιο θα υπογραφεί η σύμβαση για τα ψηφιακά μέρη, ωστόσο όμως και από μόνο του τώρα μπορεί να καταστεί λειτουργικό.

Πάντα σε συνεννόηση με την Έφη Σαπουνά που έχει και την επιμέλεια του Μουσείου θα δούμε πως θα αρχίσουν σιγά-σιγά να το επισκέπτονται και οι Ανωγειανοί αλλά και σχολεία, ιδρύματα και άλλοι. Θέλουμε βήματα αργά και σταθερά τα οποία όμως όπως μας δίδαξε ο Γιάννης Σακελλαράκης είναι τα πιο σίγουρα…”.

 

Ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΛΛΕΡΓΗΣ

Ο νέος Δήμαρχος Ανωγείων κ. Μανόλης Καλλέργης μας ανέφερε για τον σπουδαίο αρχαιολόγο που τίμησε τα Ανώγεια και τόνισε ότι και η νέα Δημοτική αρχή θα έχει προτεραιότητα την ανάδειξη της Ζωμίνθου και του Ιδαίου Άντρου επιθυμώντας την ανάδειξη του χωριού. Η δήλωση έχει ως εξής:

” Είμαστε σήμερα εδώ για να τιμήσουμε την μνήμη του Γιάννη Σακελλαράκη. Ένας αρχαιολόγος και ένας σπουδαίος άνθρωπος ο οποίος για τριάντα χρόνια  δουλεύοντας στις μεγάλες ανασκαφές του Ιδαίου Άντρου και της Ζωμίνθου έφερε στο φως σπουδαία ευρήματα του πολιτισμού μας και ανέδειξε τον τόπο μας.

Ένας άνθρωπος με χαρακτηριστικό ήθος και συνέπεια λόγων και πράξεων που σήμερα πραγματοποιείτε  η τελευταία επιθυμία του να αναπαυτεί στην αγαπημένη του γη. Οι Ανωγειανοί τον ευχαριστούν για όλα όσα προσέφερε όλα αυτά τα χρόνια στον τόπο μας.

Η Έφη Σαπουνά συνεχίζει επάξια το έργο του όλα αυτά τα χρόνια. Επιθυμία μας είναι να συνεργαστούμε μαζί της όσο καλύτερα μπορούμε για την ομαλή συνέχιση της ανασκαφής και την όσο το δυνατόν καλύτερη αξιοποίηση της. Τόσο για το Ιδαίον Άντρο όσο και για την Ζώμινθο και το Μουσείο στα Ανώγεια…”.

 

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΣΤΗΝ «Α»

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης μίλησε για τον Σακελλαράκη και τόνισε ότι είναι σημαντικό να τιμούν τε άνθρωποι που προσέφεραν στον τόπο. Μάλιστα σε ερώτηση μας δήλωσε ότι και στις Αρχάνες θα τιμηθεί με τα αποκαλυπτήρια σύντομα μιας προτομής του μεγάλου αρχαιολόγου. Η δήλωση του κ.Αρναουτάκη έχει ως εξής:

” Είμαστε σήμερα εδώ για να τιμήσουμε τον Γιάννη Σακελλαράκη για όλα αυτά που προσέφερε στην Κρήτη και στον πολιτισμό, όχι μόνο στα Ανώγεια, αλλά και στις Αρχάνες και όλο το νησί μας. Είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής να θυμόμαστε τους ανθρώπους που έχουν προσφέρει στην Κρήτη μας, έχουν αναδείξει τον πολιτισμό και σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα  και θεωρώ ότι ήταν ένας από τους κορυφαίους Έλληνες αρχαιολόγους. Εύχομαι το έργο του να συνεχιστεί. Στην Έφη Σακελλαράκη που ήταν η άξια σύντροφος του όλα αυτά τα χρόνια εύχομαι να συνεχίσει όπως ήδη κάνει, το έργο του και στα Ανώγεια και στις Αρχάνες.

Η προτομή του στις Αρχάνες είναι έτοιμη. Έχουμε συνεργαστεί με τον Δήμο για να γίνει αυτή η προτομή γιατί οι Αρχάνες οφείλουν πολλά στον Γιάννη και την Έφη και πιστεύω ότι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε είναι αυτό, για να μαθαίνουν οι νεότεροι ποιοι έχουν προσφέρει σε αυτό τον τόπο γιατί πολλές φορές όλοι εμείς οι νεότεροι ξεχνούμε την ιστορία μας και τους πρωτοπόρους που προσέφεραν τα μέγιστα. Αν δεν ήταν ο Γιάννης και η Έφη μπορώ να σας πω ότι ίσως οι Αρχάνες να είχαν καταστραφεί,όλα αυτά τα κτίρια,ο παραδοσιακός οικισμός και η διατήρηση του μπορεί να μην υπήρχε. Όλοι μας πρέπει να τον θυμόμαστε αυτό τον μεγάλο Έλληνα αρχαιολόγο. Μπορεί να μην ήταν Κρητικός όμως ένιωθε Κρητικός και είχε ένα όραμα, για τα Ανώγεια, για τις Αρχάνες και γενικότερα. Οι άνθρωποι που έχουν όραμα προσφέρουν. Οφείλουμε να το συνεχίσουμε και από τη δική μου θέση ως Περιφερειάρχης θέλω να βοηθήσω και τα Ανώγεια και τις Αρχάνες για να αναδειχτεί ακόμα περισσότερο το έργο που έχει ήδη ξεκινήσει..”.

 

Ο ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΜΑΛΑΚΗΣ

Ο προσωπικός φίλος του Γιάννη Σακελλαράκη δήλωσε:

”Είναι μια γνωριμία με τον Γιάννη από το 1981. Δεν είναι μόνο τα χρόνια που μετράνε αλλά και η ουσία των πραγμάτων.ο Σακελλαράκης ήταν για μένα ένας μύστης , με έμαθε να είμαι ένας κρυφός άνθρωπος που σημαίνει ίσως ουσιαστικός…”.

Ολοκληρώνοντας να αναφέρουμε και την μαντινάδα του Γιώργη Σμπώκου του αείμνηστου Ατζαρογιώργη την οποία θυμήθηκε ο Βασίλης Φασουλάς  Δημοτικός σύμβουλος αλλά και στενός συνεργάτης του Γιάννη Σακελλαράκη για πολλά χρόνια.

 

”Τα Ανωγειανά τα  χώματα σήμερα δροσερένε,

γιατί ενός καλού ανωγειανού τα κόκαλα στερένε..”.

«Έφυγε» από τη ζωή η Μαρία Ανδρεαδάκη ή Σαουνάτσενα  σε ηλικία 96 ετών. Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί σήμερα Κυριακή στις  6 μμ από τον ιερό ναό του Αϊ Γιάννη.

Δωρεές στην ενορία του Αγίου Γεωργίου, οι οποίες θα διατεθούν για τις ανάγκες του ”Εργαστηρίου Γνώσης” που λειτουργεί δυναμικά τον τελευταίο χρόνο απασχολώντας δημιουργικά πολλά παιδιά της περιοχής, έγιναν στην μνήμη δυο Ανωγειανών που έφυγαν πρόσφατα από τη ζωή.

Συγκεκριμένα στην μνήμη του Γεωργίου Σαμόλη (Σαμολογιώργη) ποσά κατέθεσαν οι :

Στεφανής Σαμόλης του Γεωργίου 50 ευρώ

Δόξα Σαμόλη (Σαμολορέστη) 50 ευρώ

Βασίλης Κεφαλογιάννης (Μπασακοβασίλης) 50 ευρώ

Στην μνήμη του Εμμανουήλ Χαιρέτη (Φωλιάς) ο Βασίλης Σμπώκος (Λουκάς του Ατζαρομάνωλα) κατέθεσε επίσης το ποσό των 50 ευρώ υπέρ του Εργαστηρίου Γνώσης

«Έφυγε» από τη ζωή η Μαρία Μανουρά ή Ζουλομαρία σε ηλικία 100 ετών. Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί σήμερα Παρασκευή στις 6.30 στον Άγιο Δημήτριο στο Μετόχι. Η ΑΝΩΓΗ εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια της στους οικείους της.

Την ερχόμενη Κυριακή 29/6/2014, οι Κομματικές Οργανώσεις Ηρακλείου και Ρεθύμνου οργανώνουν επίσκεψη – προσκύνημα, στην περιοχή της Λοχριάς, στον Ψηλορείτη, όπου δόθηκε μεγάλη μάχη του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.
Στη μάχη αυτή, που έγινε τον Ιούλη του 1947, σκοτώθηκαν τα καλύτερα παλικάρια του ΚΚΕ και του ΔΣΕ, με μπροστάρη τον Καπετάνιο Γιάννη Ποδιά.

Οι μαχητές, οι μαχήτριες και τα στελέχη του ΔΣΕ αγωνίστηκαν με αξιοθαύμαστο ηρωισμό και ακλόνητη πίστη στα ύψιστα ιδανικά της κοινωνικής δικαιοσύνης και του Σοσιαλισμού και έγραψαν, με το αίμα και πολλοί με τη θυσία τους, νέες σελίδες δόξας στην πλούσια αγωνιστική ιστορία του λαού μας.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει ομιλία από την Μπακέλα Κατερίνα, μέλος της Τ.Ε. Ηρακλείου, χαιρετισμούς από τα Παραρτήματα Ηρακλείου και Ρεθύμνου της ΠΕΑΕΑ και αφήγηση των γεγονότων.

Οι αναχωρήσεις θα γίνουν με πούλμαν το πρωί της Κυριακής : Ηράκλειο 8.30 π.μ. από το άγαλμα του Βενιζέλου και Ρέθυμνο, 8 π.μ. από τα γραφεία του Κόμματος (Δημακοπούλου 70).

-->