Archive for Μαΐου 2017

Ένας χρόνος πέρασε από το φευγιό μιας αρχόντισσας των Ανωγείων, που με το μισεμό της έκανε φτωχότερα τα Ανώγεια, φτωχότερο το αγαπημένο της Περαχώρι. Την ερχόμενη Κυριακή 4 Ιουνίου η οικογένεια της καλεί συγγενείς, φίλους και συγχωριανούς στον Ιερό Ναό της Παναγίας στο Περαχώρι, όπου και θα πραγματοποιηθεί το ετήσιο μνημόσυνο για την ανάπαυση της ψυχής της. Σπουδαία είναι και η πρωτοβουλία της οικογένειας της να προσφέρει αντί γεύματος μνημοσύνου, τα τρόφιμα στις κοινωνικές δομές του δήμου για να ανακουφιστούν οι ευπαθείς ομάδες του χωριού, πράξη που αξίζει συγχαρητηρίων και πρέπει να βρει κι άλλους μιμητές της. Τα παιδιά της την αποχαιρετούν μέσω κειμένου που έστειλαν στην Ανωγή, τη μητέρα τους με τα εξής λόγια:

 

«Νιώθω βαριά την κληρονομιά: Σε είδα με τα ίδια μου τα μάτια να πλένεις τα πόδια εκείνου του ανήμπορου ξυπόλητου ζητιάνου και μετά να του στρώνεις άσπρα σεντόνια να κοιμηθεί. Εσύ ήσουν. Εσύ μου έλεγες «σ’ αυτό το τραπέζι κάτσανε οι βουλευτές, κάτσανε όμως και οι ζητιάνοι»! Εσύ, κατάφερνες να μετατρέψεις ένα πρόχειρο, της στιγμής, κέρασμα σε σπονδή, κάνοντας το μουσαφίρη σου να νιώθει βασιλιάς. Εσύ ήσουν που την ημέρα της Πεντηκοστής (τι σύμπτωση, την ημέρα αυτή να είναι το ετήσιο μνημόσυνο σου!) άφηνες σ’ όλους τους τάφους που συναντούσες από ένα καρυδόφυλλο «γιατί παιδί μου, μπορεί να μην τους αφήσει κανείς!» Εσύ μου έλεγες να κάτσω κάτω από το δέντρο να ξεκουραστώ, όταν ο ιδρώτας έτρεχε στο δικό σου στήθος θερίζοντας με το δρεπάνι. Εσύ ήσουν που με την ιδιότυπη σοφία σου μιλούσες για τη φύση των ανθρώπων, για τα λάθη και τα πάθη τους, για τις αδυναμίες και τις δυνάμεις τους, για του κύκλου τα γυρίσματα. Εσύ ήσουν που γινόσουν ένα με τον κόσμο και ταυτόχρονα διέφερες τόσο. Εσύ ήξερες πότε θα μιλήσεις και πότε θα σωπάσεις. Πότε θα κάνεις το καλαμπούρι και πότε θα παρηγορήσεις. Εσύ ήσουν παρούσα πάντα και πάντα διακριτική. Εσύ που δεν έφυγες ποτέ από το χωριό σου κι όμως ήσουν πολίτης του κόσμου. Εσύ, η μάνα μου, η Ανάσταινα.»

 

-Το ετήσιο μνημόσυνό της θα τελεστεί στον Ιερό Ναό της Παναγίας στο Περαχώρι, την Κυριακή 4 Ιουνίου 2017.

 

-Αντί γεύματος μνημοσύνου η οικογένειά της, πιστή στα προτάγματα και στις αξίες της εκλιπούσας, προσφέρει τα τρόφιμα για τις ανάγκες σίτισης  των κοινωνικών δομών του Δήμου Ανωγείων.

 

-Η Ανωγή ευχαριστεί θερμά την οικογένεια της Ουρανίας Ξυλούρη, για την προσφορά 100 ευρώ στην ηλεκτρονική μας έκδοση, χρήματα που θα χρησιμοποιηθούν για το Εργαστήρι Γνώσης της ενορίας του Αγίου Γεωργίου και τα δωρεάν φροντιστήρια Αγγλικών σε μαθητές, ενήλικες και πρόσφυγες. Ας είναι ελαφρύ το Ανωγειανό χώμα που την σκεπάζει.

 

Την ερχόμενη Παρασκευή 2 Ιουνίου θα αναχωρήσει η Έκτη Δημοτικού Ανωγείων για την πενθήμερη εκπαιδευτική εκδρομή της στην Αθήνα, όπου μεταξύ άλλων θα επισκεφθεί το Ελληνικό Κοινοβούλιο, το θέατρο της Επιδαύρου, το μουσείο της Ακρόπολης, τις Μυκήνες και το Ναύπλιο. Τα παιδιά θα συνοδεύονται τόσο από δασκάλους, όσο και από τους γονείς τους και θα είναι μια μοναδική εμπειρία για αυτά, ώστε να συνδυάσουν την ψυχαγωγία με την μάθηση μέσω των επισκέψεων σε ιστορικών μνημείων της Ελλάδας.

 

Η αναχώρηση θα γίνει με πλοίο το βράδυ της Παρασκευής. Το Σάββατο τα παιδιά θα βρεθούν στην Ακρόπολη και θα δουν από κοντά το υπέροχο νέο μουσείο, ενώ θα επισκεφθούν και το Κοινοβούλιο, ενώ μετά από περίπατο στην Πλάκα και το Μοναστηράκι, θα δουν από κοντά και το πλανητάριο. Την Κυριακή θα οδηγηθούν στο μαγευτικό θέατρο της Επιδαύρου και στη συνέχεια θα αναχωρήσουν για τις Μυκήνες και το Ναύπλιο, όπου θα πάνε στο Παλαμίδι και το Μπούρτζι.Την Δευτέρα 5 Ιουνίου θα επισκεφθούν το Αττικό ζωολογικό πάρκο-δελφίνια, και το βράδυ θα αναχωρήσουν με το πλοίο από Πειραιά ώστε το πρωί της Τρίτης 6 Ιουνίου να επιστρέψουν στο Ηράκλειο και στη συνέχεια στα Ανώγεια.

 

Ευχόμαστε σε όλους καλή διασκέδαση!

Στις 7 Ιουνίου 2016 πέρασε στην αιωνιότητα ο Βασίλης Σπαχής, ή Σπαχοβασίλης, πρώην δήμαρχος Ανωγείων, αλλά και αγωνιστής της Αντίστασης, μένοντας στην ιστορία ως ο μικρότερος σε ηλικία αντάρτης της ομάδας του Πετρακογιώργη. Με σημείωμα τους στην Ανωγή, τα παιδιά του αποχαιρετούν τον πατέρα τους, ενώ καλούν τους φίλους και τους συγγενείς του την ερχόμενη Κυριακή 4 Ιουνίου, στο ετήσιο μνημόσυνο για την ανάπαυση της ψυχής του που θα γίνει στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου στο Αρμί. Αναλυτικά το κείμενο έχει ως εξής:

“Πέρασε ένας χρόνος πατέρα!

Ένα χρόνος μακριά μας,χωρίς εσένα αλλά με εσένα παντού .Παντού στην σκέψη μας, στην καθημερινότητά μας, μα πάνω από όλα στην καρδιά μας!

Η παρουσία σου είναι ισχυρή και θα παραμείνει τέτοια.Η απώλειά σου βαριά για μας,η θύμησή σου όμως γαληνεύει την ψυχή μας. Είσαι μαζί μας παρών!Παρών  με όλα όσα μας έμαθες ,με ότι μας δίδαξες. Δεν θα μπορέσουμε ποτέ να σε ευχαριστήσουμε για όλα αυτά.Είναι δύσκολο να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας.Είμαστε μικροί μπροστά στο μεγαλείο της δικιά σου ψυχής .Θα ζούμε έχοντας ευλογία την αγάπη σου .Περήφανοι για σένα και την αρχοντιά σου!

Περήφανοι που είμαστε απόγονοι του Σπαχοβασίλη.

Θα σε αγαπάμε πάντα!

 

-Το ετήσιο μνημόσυνο του Βασιλείου Σπαχή θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή  4 Ιουνίου στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου ”

 

Μετά από μια απολύτως επιτυχημένη χρονιά, που οδήγησε στην κατάκτηση του πρωταθλήματος της Β’ΕΠΣΡ και την άνοδο μετά από  τρία χρόνια στο Α’ Τοπικό πρωτάθλημα Ρεθύμνου, οι άνθρωποι του Αετού Ανωγείων ξεκινούν τις προετοιμασίες τους για το νέο και πιο απαιτητικό πρωτάθλημα που τους περιμένει τη νέα σαιζόν. Έτσι ορίστηκε η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Αετού για την ερχόμενη Κυριακή 4 Ιουνίου στις 12 μ.μ που θα γίνει στον χώρο των δημοτικών συμβουλίων στο Δημαρχείο Ανωγείων.

 

Οι άνθρωποι του Αετού Ανωγείων καλούν όλες τις υγιείς δυνάμεις του χωριού να βρεθούν στη συνέλευση και να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους να βοηθήσουν στην προσπάθεια που γίνεται είτε υλικά, είτε ηθικά, και να καταρτίσουν το νέο Διοικητικό συμβούλιο της ομάδας. Στη συνέλευση καλούνται να δώσουν το παρόν και ο Δήμος Ανωγείων, ο Πολιτιστικός σύλλογος, ο Σκακιστικός Όμιλος, όλοι οι φορείς του τόπου, αλλά και όλοι όσοι έχουν τη διάθεση και το χρόνο να στηρίξουν μια προσπάθεια που γίνεται για το καλό του αθλητισμού και του πολιτισμού του τόπου, με βασικό πάντα άξονα την προώθηση νέων παιδιών στο ποδόσφαιρο από τα Ανώγεια και την ευρύτερη περιοχή.

 

Μέχρι το τέλος του Μάρτη οι βροχοπτώσεις του μήνα έφτασαν τα 18 εκατοστά, η συνέχεια των βροχοπτώσεων τον Απρίλη δεν ήταν ικανοποιητική είχαμε 2 εκατοστά αυτό το μήνα.  “όταν έπρεπε δεν έβρεχε και το Μάη δροσολόγα (χιόνιζε)”

 

Το πρώτο μισό του φετινού Μάη ήταν ανοιξιάτικο με φυσιολογικές θερμοκρασίες, ενώ το δεύτερο μισό ήταν βροχερό και με χαμηλές θερμοκρασίες για την εποχή. Έτσι είχαμε μέχρι και  29/05/2017 οι βροχοπτώσεις  του μήνα αυτού να έχουν φτάσει τα 8 εκατοστά και συνεχίζει… να βρέχει!

2016-2017

ΣΕΠΤ. ΟΚΤ. ΝΟΕΜ. ΔΕΚ. ΓΕΝ. ΦΛΕΒ. ΜΑΡ. ΑΠΡ. ΜΑΗΣ ΣΥΝΟΛΟ
4 εκ. 8 εκ. 10 εκ. 38 εκ. 15 εκ. 7 εκ. 18 εκ. 2 εκ. 8 εκ. 110 εκ.

 

 

ΑΝΩΓΕΙΑ 29/05/2017

ΠΑΣΠΑΡΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ
(δάσκαλος)

 

Η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Ανωγείων σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής και την Διεύθυνση Κοινωνικής Ανάπτυξης του Δήμου Ηρακλείου, σας προσκαλούν την ερχόμενη Πέμπτη 1 Ιουνίου στις 10 π.μ, στην εισήγηση-συζήτηση, με θέμα “Επικοινωνώ μέσα στην οικογένεια”, που θα γίνει στον χώρο της Κοινωνικής Υπηρεσίας (ΚΑΠΗ) Ανωγείων. Η εισήγηση θα παρουσιαστεί από στελέχη (ψυχολόγο και Κοινωνική λειτουργό) της Διεύθυνσης Κοινωνικής Ανάπτυξης του Δήμου Ηρακλείου και θα ακολουθήσει συζήτηση πάνω στο ιδιαίτερα σημαντικό θέμα των σχέσεων μέσα στη σημερινή οικογένεια.

 

Όπως καταλήγει η σχετική ανακοίνωση της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου:”Η δική σας παρουσία Θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική”.

-->