Ένας χρόνος πέρασε από το φευγιό μιας αρχόντισσας των Ανωγείων, που με το μισεμό της έκανε φτωχότερα τα Ανώγεια, φτωχότερο το αγαπημένο της Περαχώρι. Την ερχόμενη Κυριακή 4 Ιουνίου η οικογένεια της καλεί συγγενείς, φίλους και συγχωριανούς στον Ιερό Ναό της Παναγίας στο Περαχώρι, όπου και θα πραγματοποιηθεί το ετήσιο μνημόσυνο για την ανάπαυση της ψυχής της. Σπουδαία είναι και η πρωτοβουλία της οικογένειας της να προσφέρει αντί γεύματος μνημοσύνου, τα τρόφιμα στις κοινωνικές δομές του δήμου για να ανακουφιστούν οι ευπαθείς ομάδες του χωριού, πράξη που αξίζει συγχαρητηρίων και πρέπει να βρει κι άλλους μιμητές της. Τα παιδιά της την αποχαιρετούν μέσω κειμένου που έστειλαν στην Ανωγή, τη μητέρα τους με τα εξής λόγια:

 

«Νιώθω βαριά την κληρονομιά: Σε είδα με τα ίδια μου τα μάτια να πλένεις τα πόδια εκείνου του ανήμπορου ξυπόλητου ζητιάνου και μετά να του στρώνεις άσπρα σεντόνια να κοιμηθεί. Εσύ ήσουν. Εσύ μου έλεγες «σ’ αυτό το τραπέζι κάτσανε οι βουλευτές, κάτσανε όμως και οι ζητιάνοι»! Εσύ, κατάφερνες να μετατρέψεις ένα πρόχειρο, της στιγμής, κέρασμα σε σπονδή, κάνοντας το μουσαφίρη σου να νιώθει βασιλιάς. Εσύ ήσουν που την ημέρα της Πεντηκοστής (τι σύμπτωση, την ημέρα αυτή να είναι το ετήσιο μνημόσυνο σου!) άφηνες σ’ όλους τους τάφους που συναντούσες από ένα καρυδόφυλλο «γιατί παιδί μου, μπορεί να μην τους αφήσει κανείς!» Εσύ μου έλεγες να κάτσω κάτω από το δέντρο να ξεκουραστώ, όταν ο ιδρώτας έτρεχε στο δικό σου στήθος θερίζοντας με το δρεπάνι. Εσύ ήσουν που με την ιδιότυπη σοφία σου μιλούσες για τη φύση των ανθρώπων, για τα λάθη και τα πάθη τους, για τις αδυναμίες και τις δυνάμεις τους, για του κύκλου τα γυρίσματα. Εσύ ήσουν που γινόσουν ένα με τον κόσμο και ταυτόχρονα διέφερες τόσο. Εσύ ήξερες πότε θα μιλήσεις και πότε θα σωπάσεις. Πότε θα κάνεις το καλαμπούρι και πότε θα παρηγορήσεις. Εσύ ήσουν παρούσα πάντα και πάντα διακριτική. Εσύ που δεν έφυγες ποτέ από το χωριό σου κι όμως ήσουν πολίτης του κόσμου. Εσύ, η μάνα μου, η Ανάσταινα.»

 

-Το ετήσιο μνημόσυνό της θα τελεστεί στον Ιερό Ναό της Παναγίας στο Περαχώρι, την Κυριακή 4 Ιουνίου 2017.

 

-Αντί γεύματος μνημοσύνου η οικογένειά της, πιστή στα προτάγματα και στις αξίες της εκλιπούσας, προσφέρει τα τρόφιμα για τις ανάγκες σίτισης  των κοινωνικών δομών του Δήμου Ανωγείων.

 

-Η Ανωγή ευχαριστεί θερμά την οικογένεια της Ουρανίας Ξυλούρη, για την προσφορά 100 ευρώ στην ηλεκτρονική μας έκδοση, χρήματα που θα χρησιμοποιηθούν για το Εργαστήρι Γνώσης της ενορίας του Αγίου Γεωργίου και τα δωρεάν φροντιστήρια Αγγλικών σε μαθητές, ενήλικες και πρόσφυγες. Ας είναι ελαφρύ το Ανωγειανό χώμα που την σκεπάζει.

 

Μοιραστείτε το

-

-->