Archive for Μαρτίου 2012

«Έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 72 ετών ο Αιμίλιος Σκουλάς. Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί την Κυριακή 1 Απριλίου και ώρα 1 μ.μ. από τον ιερό ναό της Παναγίας. Στη σύζυγο του Λετίτσια και τα παιδιά του Μαρία και Αντωνία η ΑΝΩΓΗ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια. Ας είναι ελαφρύ το ανωγειανό χώμα που θα τον σκεπάσει.

Σύμφωνα με την παρακολούθηση του φαινομένου τις τελευταίες μέρες και με την βοήθεια του Λυκούργου Βρέντζου, εντοπίστηκε πιθανή διαρροή στο σύστημα τροφοδοσίας της λιμνοδεξαμενής.

Το σύστημα τροφοδοσίας είναι ο αγωγός που κατεβαίνει από το βουνό και καταλήγει σε φρεάτιο έξι μέτρων εντός της λιμνοδεξαμενής (όπως φαίνεται και στην φωτογραφία)

Σύμφωνα με τις μετρήσεις της τελευταίας εβδομάδας και μετά την απομόνωση του αγωγού τροφοδοσίας από την υπόλοιπη δεξαμενή, διαπιστώθηκε ότι η στάθμη της λίμνης σταθεροποιήθηκε και δεν υπήρξαν άλλες απώλειες. Παράλληλα διαπιστώθηκε ότι το νερό που ξανά μπήκε στον αγωγό για την λιμνοδεξαμενή αυτό δεν κατέληγε ποτέ εκεί.

Ωστόσο το τελευταίο 24ωρο παρατηρήθηκε αύξηση της στάθμης του νερού κατά 20 με 25 πόντους κάτι το οποίο προκαλεί μια σχετική αισιοδοξία.

Ο Δήμος με την βοήθεια Εμπειροτεχνών και Μηχανικών θα προσπαθήσει να εντοπίσει επακριβώς την ζημιά ώστε να προβεί άμεσα στην αποκατάσταση της. Μια διαδικασία που θέλει πολύ προσοχή και ακρίβεια.

Ελπίζει η ζημιά να είναι όντως στον αγωγό και εκτός του αναχώματος ώστε να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε έγκαιρα την ζημιά.

Παράλληλα με συνεργείο ο Δήμος, θα αποκαταστήσει όσες μικροζημιές αποκαλύφθηκαν από την  μείωση της στάθμης του νερού, ενώ θα εξετάσει την δυνατότητα να τοποθετήσει συστήματα για απομόνωση της λίμνης και να μπορεί να επεμβαίνει, χωρίς πρόβλημα, στην αποκατάσταση εξωτερικών βλαβών.

Άρχισαν οι εργασίες κατασκευής της αποχέτευσης που σκοπό έχουν την ολοκλήρωση του αποχετευτικού δικτύου, με διαχωρισμό των λυμάτων από τα όμβρια, σε όλο το εύρος του οικισμού των Ανωγείων. Το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 1.190,000 ευρώ.

Περιλαμβάνει τα τμήματα :

Στο Περαχώρι (Κοκάκι,  Καλομοιριανά, Ρέμα ως βιολογικό, Σοχώρα και μέχρι το Αχλαδάκι, που ενοποιείται με το καινούργιο δίκτυο.

Στην Μεσοχωριά  (περιλαμβάνει τις κάθετες συνδέσεις από τον κεντρικό ως τον Λαγκό, από τον Σαβουνόλακα ως το Γυμνάσιο από κάτω, από τον παιδικό ως του τσουρολιό.

Στο Μετόχι (από την διασταύρωση για Νίδα έως το Κέντρο Υγείας σε τρείς παράλληλους άξονες και σύνδεση τους με το υφιστάμενο πρόσφατα ανακαινισμένο δίκτυο) .

Παρακαλούνται οι κάτοικοι και οι επισκέπτες να δείξουν την σχετική κατανόηση λόγο των συνεχών αποκλεισμών δρόμων για την κατασκευή του έργου. Η κίνηση θα διευκολύνεται από τους περιφερειακούς δρόμου.


Παιδική Χαρά Περαχώρι

Σε φάση ολοκλήρωσης βρίσκεται η Παιδική Χαρά στο Περαχώρι η οποία κατασκευάζεται στα πλαίσια του Προγράμματος Κρήτη -Πράσινη Ανάπτυξη και έχει προϋπολογισμό 100.000 ευρώ. Αποτελεί την πρώτη ενεργειακά αυτόνομη μονάδα που φτιάχνεται στον Δήμο μας αφού η ηλεκτροδότηση της γίνεται αποκλειστικά από την χρήση φωτοβολταϊκών στοιχείων. Σύντομα θα τοποθετηθεί ο κατάλληλος τάπητας και η περίφραξη ώστε να δοθεί σε χρήση στα παιδιά

Μαθητική Εστία

Συνεπείς από πλευράς του το ΙΝΕΔΙΒΙΜ, φορέας που υπάγεται η Μαθητική Εστία Ανωγείων, προχωράει στην υλοποίηση των δεσμεύσεων του, προς τον Δήμο Ανωγείων. Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των εργασιών και την παραχώρηση του ισογείου χώρου του Πολύκεντρου στον Δήμο Ανωγείων, ο ίδιος ο Γενικός του ΙΝΕΔΙΒΙΜ κ. Παναγιώτης Μανούρης παρευρέθηκε στην παράδοση του εξοπλισμού για τα δωμάτια της Εστίας. Επίσης σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τον κ. Θ. Νούκο, από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, με τον κ. Μανούρη, την κ. Νταγιαντά Μαρίνα και τον Δήμαρχο κ. Κεφαλογιάννη , καθορίστηκαν τα στάδια υλοποίησης των εργασιών ανακατασκευής των μαγειρείων , της τοποθέτησης του ασανσέρ, της ανακατασκευής του εστιατορίου και της αίθουσας συνεδριάσεων καθώς και τον εξωραϊσμό των εξωτερικών όψεων, ώστε να μην εμποδιστεί η ομαλή λειτουργία της Εστίας.

Ρεπορτάζ Γιώργης Μπαγκέρης

Επιστροφή στις αγωνιστικές υποχρεώσεις μετά από μια εβδομάδα απραξίας, για τον Αετό Ανωγείων, με την ομάδα να αντιμετωπίζει το Σάββατο 31 Μαρτίου στις 5 μ.μ  στα Ανώγεια το Αρκάδι Αγγελιανών, σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο παιχνίδι καθώς οι φιλοξενούμενοι βρίσκονται στην δεύτερη θέση του πρωταθλήματος, με ένα βαθμό μόλις διαφορά από τον πρώτο Ερμή Ζωνιανών, με τις δυο ομάδες να δείχνουν ότι  θα παλέψουν μέχρι το τέλος για την κατάκτηση του τίτλου.

Παρόλες τις αντικειμενικές δυσκολίες πάντως του παιχνιδιού, ο Αετός οφείλει να παλέψει για το καλύτερο και να αποσπάσει βαθμό ή βαθμούς από το Αρκάδι, καθώς τα περιθώρια έχουν στενέψει ιδιαίτερα και απομένουν μόλις πέντε αγωνιστικές για την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος.

Ο Αετός θα αγωνιστεί μέχρι το τέλος με το Αρκάδι ,τα Λιβάδια και τον Άρη Ρεθύμνου στα Ανώγεια και εκτός έδρας με το Γαράζο και την τελευταία αγωνιστική με το Μελιδόνι. Με πρόχειρους υπολογισμούς η ομάδα στα πέντε αυτά παιχνίδια κυνηγάει 7-9 βαθμούς για να αισθάνεται ασφάλεια για την παραμονή στην κατηγορία και η συγκομιδή αυτή ευελπιστούμε να ξεκινήσει από το αυριανό παιχνίδι.

Απόντες από την αναμέτρηση θα είναι οι Σ.Φασουλάς και Καλομοίρης.

Η Διοίκηση του Αετού καλεί τον φίλαθλο κόσμο των Ανωγείων να βρεθεί στο γήπεδο και να στηρίξει την προσπάθεια των ποδοσφαιριστών,ώστε η ομάδα να φτάσει στην κατάκτηση του στόχου της.

Το πλήρες πρόγραμμα της 26ης αγωνιστικής της Α΄ΕΠΣΡ:

Τάλως Μελιδονίου – Φλόγα Ρουστίκων
Σπήλι – Ερμής Ζωνιανών
Λιβάδια – Δόξα Πλατανέ
Ποσειδώνας Γερανίου – Ψηλορείτης
Αστέρας Ρεθύμνου – Αστέρας Περάματος
Άρης Ρεθύμνου – ΟΦ Αρμένων
Αετός Ανωγείων – Αρκάδι Αγγελιανών
Τάλως Γαράζου – Πηγή 3 – 0 α.α.


Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 25 αγώνες)
1. Ερμής Ζωνιανών 66 
2. Αρκάδι Αγγελιανών 65 
3. Άρης 50 
4. Αστέρας Περάματος 50 
5. Σπήλι 45 
6. Λιβάδια 43 
7. Ψηλορείτης 36 
8. Αστέρας Ρεθύμνου 35 
9. ΟΦ Αρμένων 33 
10. Τάλως Μελιδονίου 31
11. Αετός Ανωγείων 28 
12. Δόξα Πλατανέ 28 
13. Ποσειδώνας Γερανίου 27 
14. Τάλως Γαράζου 22 
15. Φλόγα Ρουστίκων 13 
16. Πηγή 0 
* Η Δόξα Πλατανέ ξεκίνησε το πρωτάθλημα με -2 βαθμούς.
** Η Πηγή αποχώρησε από το πρωτάθλημα.
*** Το Σπήλι έχει ένα μηδενισμό.


Κυκλοφόρησε πριν μερικές μέρες το νέο βιβλίο του Ανωγειανού συγγραφέα Ορέστη Μανούσου με τίτλο ”Πάτρικ Λη Φέρμορ:Ο τελευταίος ήρωας της Αγγλίας”,αφιερωμένο στον μεγάλο φιλέλληνα,τον γνωστό μας ”Φιλεντέμ΄” που συμμετείχε στην απαγωγή του στρατηγού Κράιπε τον Απρίλιο του 1944,που αποτέλεσε ένα καίριο πλήγμα στους Γερμανούς κατακτητές.Το βιβλίο αποτίνει φόρο τιμής στον Φέρμορ ο οποίος απεβίωσε στις 10 Ιουνίου 2011 στην Καρδαμύλη.

Ο Πάτρικ Λη Φέρμορ, ο μεγαλύτερος ταξιδιωτικός συγγραφέας της εποχής μας, γεννήθηκε το 1915 και ήταν αγγλικής και ιρλανδικής καταγωγής. Σε ηλικία 18 ετών, το 1933, αντί να ακολουθήσει τη στρατιωτική σταδιοδρομία για την οποία τον προόριζαν, περνάει τη Μάγχη και ξεκινάει να διασχίσει την Ευρώπη με τα πόδια, με προορισμό την Κωνσταντινούπολη. Υποκινημένος από την ασίγαστη περιέργειά του για τον κόσμο, θα πραγματοποιήσει αυτό το μυθικό κατόρθωμα, περνώντας από δοκιμασίες και περιπέτειες. Θα φτάσει στην Κωνσταντινούπολη την Πρωτοχρονιά του 1935. Από εκεί θα περάσει στην Ελλάδα, θα μείνει στον Άθω και θα ταξιδέψει στην Ήπειρο, τη Μακεδονία και τη Στερεά Ελλάδα μαθαίνοντας τα ήθη και τη γλώσσα της χώρας που έμελλε να γίνει δεύτερη πατρίδα του. Όταν κηρύχθηκε ο Δεύτερος Παγκόσμιος πόλεμος επέστρεψε στην Αγγλία και κατατάχθηκε στην Ιρλανδική Φρουρά και στη συνέχεια, λόγω της γνώσης του των ελληνικών, τοποθετήθηκε ως σύνδεσμος-αξιωματικός στον Ελληνικό Στρατό. Με την κατάρρευση του Αλβανικού μετώπου θα βρεθεί στην Κρήτη. Εκεί, μεταμφιεσμένος σε βοσκό, θα ζήσει δύο χρόνια στα βουνά, οργανώνοντας τον αγώνα των ανταρτών. Θα ηγηθεί της ομάδας που απήγαγε τον γερμανό διοικητή, το στρατηγό Κράιπε. Ο ίδιος δεν έχει ποτέ αναφερθεί στο περιστατικό στα βιβλία του. Η ιστορία της απαγωγής του Κράιπε έγινε γνωστή από το βιβλίο “Ill met by moonlight” του Μπιλ Στάνλεϊ Μος, υπαρχηγού της ομάδας του Φέρμορ στο βουνό, και από την κινηματογραφική ταινία που γυρίστηκε αργότερα με τον Ντερκ Μπόγκαρτ να ενσαρκώνει τον Φέρμορ. Η Ελλάδα θα τον κερδίσει. Μέχρι και τον θάνατο του  ζούσε στη Μάνη, σ’ ένα σπίτι που σχεδίασαν μαζί με τη γυναίκα του, την αξέχαστη φωτογράφο Τζόαν Λη Φέρμορ, της οποίας οι φωτογραφίες περιλαμβάνονται στα βιβλία του συγγραφέα Μάνη και Ρούμελη. Ως αναγνώριση της προσφοράς του στο χώρο των Γραμμάτων  του είχε  απονεμηθεί ο τίτλος του Ιππότη από τη βασίλισσα της Αγγλίας.

Λίγα λόγια για τον Ορέστη Μανούσο:

Ο Ορέστης Μανούσος γεννήθηκε στα Ανώγεια Κρήτης. Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ειδικεύτηκε στην Παθολογία και Γαστρεντερολογία σε Νοσοκομεία του Λονδίνου, της Οξφόρδης και της Νέας Υόρκης. Έχει τον τίτλο του Διδάκτορος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (D. Phil) και του Ομότιμου Καθηγητού της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Έχει γράψει τα ιατρικά συγγράμματα “Εισαγωγή στην Κλινική Ιατρική” με τον καθηγητή Θεόδωρο Μουντοκαλάκη, “Η ανοσολογία των εντεροπαθειών” με την καθηγήτρια Ιωάννα Οικονομίδου, καθώς και το βιβλίο με τίτλο “Κολίτιδες και “Κολίτιδες””. Επίσης έχει κάνει πολλές δημοσιεύσεις για θέματα παθήσεων του πεπτικού συστήματος. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τη συγγραφή βιβλίων σχετικών με την ιστορία της Κρήτης (“Ο γιος της Ζαχαρένιας”, “Οι παλαιοί Ανωγειανοί”, “Ευμενία: Βίος και Πολιτεία της Κρητικιάς Σουλτάνας Ευμενίας Βεργίτση”).

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ANUBIS.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανωγείων ξεκινάει αθλητικά προγράμματα που σκοπό έχουν την ανάπτυξη θετικών στάσεων προς την φυσική ανάπτυξη, την κινητική ικανότητα, την φροντίδα της υγείας, την ανάδειξη ταλέντων, τις αθλητικές εκδηλώσεις, την αθλητική άμιλλα, την ολυμπιακή ιδέα, την ιστορική και αθλητική παράδοση της χώρας μας. Τα παιδιά σε συνεργασία με τον Σύλλογο Μαραθωνοδρόμων Κρήτης θα μπορούν να λάβουν μέρος σε αγώνες.

Τα προγράμματα θα πραγματοποιούνται στο Στάδιο, δύο (2) φορές την εβδομάδα, Πέμπτη και Σάββατο (17.00 – 18.00) υπό την καθοδήγηση του καθηγητή φυσικής αγωγής Κατσίλα Νικολάου (Πρωταθλητή Ελλάδος επί σειρά ετών στις μεγάλες αποστάσεις 5 χλμ, 10 χλμ, ανωμάλου δρόμου και μαραθωνίου δρόμου, με ανεπίσημο πανελλήνιο ρεκόρ στην κατηγορία των νέων και δεκάδες συμμετοχές σε διεθνείς αγώνες).

Η συνδρομή είναι 10 ευρώ και θα πραγματοποιείτε κάθε τελευταία εβδομάδα του μήνα.  Πληροφορίες:ΚΑΤΣΙΛΑΣ ΝΙΚΟΣ: 6944418922

-->