Archive for Ιανουαρίου 2021
Γράφει ο Μάνος Σκουλάς
Με αφορμή τον θάνατο του Τάκη Λαμπρόπουλου, θρύλου της ελληνικής δισκογραφίας και “αρχών της Columbia”, είδα τον παππούλη μου….
Εδώ, από φωτογραφία προσωπικού αρχείου, στο γάμο του Γιώργη Ξυλούρη (Κουμπούρη) στ’ Ανώγεια της Κρήτης.
Ο πρώτος από αριστερά είναι ο Τάκης Β. Λαμπρόπουλος, ο εξ αριστερών του και συνομιλητής του είναι ο παππούς μου, Βασίλης Εμμ. Σκουλάς (Κανονοβασίλης).
Κάπου εκεί πίσω στους μουσικούς, κρύβεται από τους μπροστάρηδες, ο Αρχάγγελος της Κρήτης Ψαρονίκος.
Καθηγητές και μαθητές είναι έτοιμοι για την επανεκκίνηση των μαθημάτων από αύριο Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου σε Γυμνάσια και Λύκεια όλης της Χώρας. Ετοιμότητα και στο Σταυράκειο Γυμνάσιο και Λύκειο που ανοίγει τις πύλες του ξανά, μετά από δυόμιση μήνες. Η αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για όλους ώστε να μην αναγκαστούμε να δούμε εκ νέου ένα κλείσιμο των σχολείων στο μέλλον, σε μια ήδη πολύ δύσκολη χρονιά.
Στα πλαίσια του έργου GEOIN που χρηματοδοτήθηκε από το INTERREG Ελλάδα – Κύπρος το Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO του Ψηλορείτη ανέπτυξε καινοτόμες εφαρμογές και προϊόντα που μας επιτρέπουν να πετάξουμε στην κυριολεξία πάνω από τον Ψηλορείτη και να ταξιδέψουμε από το σαλόνι μας σε διαδρομές και θέσεις μοναδικές για το τοπίο και το περιβάλλον του βουνού.
Πιο συγκεκριμένα το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης ανέπτυξε «Σφαιρικά Πανοράματα» 360o που λήφθηκαν με κάμερες υψηλής ανάλυσης από το έδαφος και από drone και που συνθέτουν είτε εικονικές περιηγήσεις κατά μήκος μονοπατιών, είτε εναέριες επισκέψεις που μας επιτρέπουν να εστιάσουμε σε σημεία ή να περιστρέψουμε την εικόνα και να δούμε τον Ψηλορείτη όπως τα πουλιά.
Μπορεί λοιπόν κάποιος να δει τα Πετραδολάκια και τον Άγιο Φανούριο από ψηλά και να μεταπηδήσει από το ένα πανόραμα στο άλλο φτάνοντας μέχρι τον κάμπο της Νίδας. Μπορεί να γυρίσει γύρω γύρω από ένα μητάτο ή να μπει στο θέατρο του Αγίου Υακίνθου. Εάν έχει όρεξη και διάθεση, μπορεί επίσης να επισκεφτεί όλο το γεωπάρκο αφού τα πανοράματα αυτά καλύπτουν όλες τις περιοχές περιμετρικά του Ψηλορείτη, με εικόνες ακόμα και απ τη Μαύρη Κορφή και τα Ακόλλητα. Παράλληλα μέσα από τα πανοράματα αυτά προσφέρeται ακόμα περισσότερο οπτικό υλικό (φωτογραφίες, βίντεο) και πληροφορίες, ενώ σε αρκετά πανοράματα γίνεται και ερμηνεία του τοπίου εξηγώντας με σχήματα και εικόνες αυτά που παρατηρούμε. Τα σύγχρονα κινητά τηλέφωνα έχουν επιπλέον εφαρμογές που επιτρέπουν να περιστρέφουμε το οπτικό μας πεδίο με την περιστροφή της συσκευής (το κουμπί με τις 3 τελείες στο πάνω μέρος της οθόνης).
Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι ένας ΗΥ ή μια κινητή συσκευή και σύνδεση στο διαδίκτυο. Μέσα από την ιστοσελίδα του γεωπάρκου όπου και φιλοξενούνται όλα τα παραπάνω, μπορεί κάθε επισκέπτης από όλο τον κόσμο να γνωρίσει τον Ψηλορείτη, την ιστορία, τον πολιτισμό και το περιβάλλον του, να βρει προϊόντα και υπηρεσίες, ακόμα και να οργανώσει ένα μελλοντικό ταξίδι, αφού όλες οι εφαρμογές είναι και στην αγγλική γλώσσα. Βασικό εργαλείο είναι ο Διαδραστικός Χάρτης του Γεωπάρκου όπου φιλοξενούνται και παρουσιάζονται πάνω σε χάρτες όλες αυτές οι πληροφορίες (Ο διαδραστικός χάρτης του γεωπάρκου https://tours.nhmc.uoc.gr/geo/psiloritis/).
Άλλες εφαρμογές όπως ο Αφηγηματικός Χάρτης παρουσιάζουν μια ιστορία του γεωπάρκου και εικονικές επισκέψεις όπως στο Δρόμο της Μύγιας όπου κανείς μπορεί να «περπατήσει» βήμα βήμα το μονοπάτι μέσα από τις 184 πανοραμικές λήψεις που έχουν γίνει. Αρκεί να κατέβει προς τα κάτω στον Αφηγηματικό χάρτη και να επιλέξει από τις εικονικές περιηγήσεις το Δρόμο της Μύγιας (https://tours.nhmc.uoc.gr/geoparks/map/idi/el/?section=5)
Τα Σφαιρικά πανοράματα μπορεί να βρει κανείς είτε από την επιλογή «Πανοράματα» του Διαδραστικού Χάρτη είτε από τη σελίδα «Εικονική περιήγηση στον Ψηλορείτη» του Αφηγηματικού Χάρτη ( https://tours.nhmc.uoc.gr/geoparks/map/idi/el/?section=3)
Όπως μας εξήγησε ο Συντονιστής του έργου Δρ Χαράλαμπος Φασουλάς, οι εφαρμογές αυτές απευθύνονται στον κάθε δυνητικό επισκέπτη της περιοχής, στα σχολεία και σε κάθε συνάνθρωπό μας που αντιμετωπίζει κινητικά προβλήματα που δεν του επιτρέπουν την ανάβαση στο βουνό. Αποτελούν μια βάση πληροφοριών για όλο το γεωπάρκο, ενώ μπορούν λειτουργήσουν ως μέσα προβολής των δήμων και των οικισμών της περιοχής αφού κάθε πανόραμα μπορεί να ενσωματωθεί εύκολα μέσα στις ιστοσελίδες δήμων αλλά και επιχειρήσεων, μια που όλα αυτά προσφέρονται από το γεωπάρκο δωρεάν.
Επιπλέον εικόνες και βίντεο ανά Δήμο υπάρχουν εδώ: https://tours.nhmc.uoc.gr/geoparks/map/idi/el/?section=4
“Δύσκολη είναι η στιγμή, του χωρισμού, πατέρα,
που από κοπέλι εκράθιες μου, σφιχτά, σφιχτά τη χέρα.
==================================================
Με κοίταξες και φάνηκε στις άκριες των μαθιών σου,
το δάκρυ σου και πρόδωσε, η το παράπονο σου…”
Την Κυριακή 31 Ιανουαρίου θα τελεστεί στον ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου στο Αρμί, το σαρανταήμερο μνημόσυνο, για την ανάπαυση της ψυχής του Γιάννη Σαλούστρου “Κορκολογιάννη”, που “έφυγε” από τη ζωή στα 75 του χρόνια, στις 26 Δεκεμβρίου 2020. Η τελετή θα γίνει σύμφωνα με όλες τις οδηγίες κατά του Covid-19. Ένας άξιος Ανωγειανός, “εργάτης” της γης αλλά και της τοπικής κοινωνίας, την οποία υπηρέτησε και βοήθησε από τη θέση του προέδρου του Αγροτικού μας Συνεταιρισμού για περισσότερη από μια δεκαετία. Ένας άνθρωπος που δούλεψε σκληρά για να μεγαλώσει την οικογένεια του, φτάνοντας μέχρι και τη Γερμανία, ως μετανάστης για μια πενταετία.
Με την ΑΝΩΓΗ, επικοινώνησε η οικογένεια του και σε κείμενο που υπογράφει η αγαπημένη του σύντροφος Ελένη Σαλούστρου εκ μέρους και των παιδιών και εγγονιών του, αποχαιρετάνε τον δικό τους άνθρωπο με αγάπη και εκτίμηση. Αναλυτικά αναφέρονται τα εξής:
“Γιάννη σε αποχαιρετήσαμε στις 26 Δεκεμβρίου 2020, κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες, λόγω της πανδημίας του Covid-19, με ένα τρόπο που κανείς μας δεν φανταζόταν ποτέ πριν. Παρόλη αυτή τη δύσκολη κατάσταση ήμασταν όλοι οι δικοί σου άνθρωποι εκεί για να σου πούμε το τελευταίο αντίο.
Νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα στα οποία έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση έως 30/04/2020 λόγω χρεών μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις στο Δήμο για επανασύνδεση, καθώς δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η Υπουργική Απόφαση που καθορίζει τα κριτήρια και τη διαδικασία ένταξης στο μέτρο.
Στο 43% τοποθετείται η εκλογή με αυτοδυναμία για Δημάρχους και Περιφερειάρχες στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που ενέκρινε σήμερα το υπουργικό συμβούλιο. Το νέο εκλογικό σύστημα για την εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών, θα εφαρμοστεί στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023 και τα βασικά του σημεία του νομοσχεδίου είναι:
Πενταετής θητεία – μείωση του αριθμού των συμβούλων
-Επαναφέρεται η 5ετής θητεία για τους Δημάρχους και Περιφερειάρχες που θα εκλεγούν τον Οκτώβριο του 2023.
-Μειώνεται οριακά ο αριθμός των μελών του Δημοτικού και του Περιφερειακού Συμβουλίου.
-Το όριο εκλογής από τον πρώτο γύρο τίθεται στο 43%, 1% μεγαλύτερο από αυτό που ίσχυσε στις εκλογές του 2006.