Γράφει ο Μάνος Σκουλάς

Με αφορμή τον θάνατο του Τάκη Λαμπρόπουλου, θρύλου της ελληνικής δισκογραφίας και “αρχών της Columbia”, είδα τον παππούλη μου….

Εδώ, από φωτογραφία προσωπικού αρχείου, στο γάμο του Γιώργη Ξυλούρη (Κουμπούρη) στ’ Ανώγεια της Κρήτης.

Ο πρώτος από αριστερά είναι ο Τάκης Β. Λαμπρόπουλος, ο εξ αριστερών του και συνομιλητής του είναι ο παππούς μου, Βασίλης Εμμ. Σκουλάς (Κανονοβασίλης).
Κάπου εκεί πίσω στους μουσικούς, κρύβεται από τους μπροστάρηδες, ο Αρχάγγελος της Κρήτης Ψαρονίκος.


“Με αφορμή την Columbia” λοιπόν ο ακούραστος εργάτης της ελληνικής δισκογραφίας κ. Δημήτρης Φεργάδης σημειώνει:
«Η πενηντάχρονη δουλειά και πείρα μου στη δισκογραφία, η μνήμη και οι μαρτυρίες συνεργατών και φίλων συναδέλφων παλαιότερων από εμένα, πρωταγωνιστών τις εποχές που δενότανε τα’ ατσάλι στην ΚΟΛΟΥΜΠΙΑ και τα όσα διασωσμένα –λίγα- πολύτιμα έγγραφα, φυλαγμένα στα φυλλοκάρδια, πιστεύω πως είναι ικανά στοιχεία για να γραφτεί έτσι όπως θα γραφτεί η πρώτη ολοκληρωμένη- κατά προσωπική άποψη, πολύπλευρη ιστορία της δισκογραφικής βιομηχανίας στην Ελλάδα τον 20ό αιώνα».
https://www.ogdoo.gr/…/dimitris-fergadis-me-aformi-tin…
Ιστορική ηχογράφηση της Ιθαγένειας (1972) στα studio της Columbia στην Ριζούπολη.
“με αφορμή τον παππού.”
https://youtu.be/VXctdbmnLg0 

Σημείωση: Ο Τάκης Λαμπρόπουλος πέθανε στις 29 Ιανουαρίου σε ηλικία 91 ετών.

Επί των ημερών του, προσκάλεσε στην εταιρία του, την Columbia, σπουδαίους Έλληνες ποιητές (Ρίτσο, Ελύτη, Σεφέρη, Γκάτσο, Αναγνωστάκη) αλλά και νέους μουσικούς, όπως τους Μίκη Θεοδωράκη, Μάνο Χατζιδάκι, Σταύρο Ξαρχάκο. Διόρισε τον Μανώλη Χιώτη συντονιστή και διευθυντή των ηχογραφήσεων και έφερε στο προσκήνιο νέες φωνές όπως της Μοσχολιού, του Αγγελόπουλου, του Διονυσίου, της Φαραντούρη, της Γαλάνη, του Νίκου Ξυλούρη.

Επίσης, καθιερώνοντας το εικαστικό εξώφυλλο, με έργα μεγάλων ζωγράφων όπως των Τσαρούχη, Μόραλη, Εγγονόπουλου, Μποστ, Αργυράκη, άλλαξε την αισθητική των εξώφυλλων δίσκων.

Μοιραστείτε το

-

-->