Archive for Ιανουαρίου 2020

ρεπορτάζ:Γιώργης Μπαγκέρης

Φωτογραφίες: Μανόλης Σαμόλης

Κτηνοτρόφοι και αγρότες των Ανωγείων συγκεντρώθηκαν σήμερα Παρασκευή 31 Ιανουαρίου στο Μετόχι και στην είσοδο του χωριού από Ηράκλειο, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της επιτροπής αγώνα για κινητοποίηση ώστε να ακουστούν τα αιτήματα του κλάδου προς την Πολιτεία. Οι αγροτοκτηνοτρόφοι έκλεισαν συμβολικά για μισή ώρα την κυκλοφορία από και προς Ηράκλειο, με τους οδηγούς να περιμένουν καρτερικά και χωρίς διαμαρτυρίες και να παίρνουν στο τέλος τα φυλλάδια που μοίρασαν οι παραγωγοί στα οποία αναγράφονταν τα αιτήματα τους.

Μετά το συμβολικό αυτό μπλόκο στο δρόμο του χωριού, στους παρευρισκόμενους μίλησε ο πρόεδρος της επιτροπής αγώνα των Ανωγείων, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης και δημοτικός σύμβουλος Στέλιος Σταυρακάκης, αναλύοντας τους λόγους της σημερινής κινητοποίησης αλλά και τις μελλοντικές κινήσεις των ανθρώπων του κλάδου. Παράλληλα ο Στέλιος Σταυρακάκης πρότεινε τη δημιουργία μιας νέας επιτροπής απαρτιζόμενη κυρίως από νέους, η οποία θα έχει ως στόχο να δραστηριοποιήσει ξανά τον επί μια δεκαετία περίπου σε αδράνεια κτηνοτροφικό σύλλογο Ανωγείων. Αρκετοί νέοι εξεδήλωσαν ενδιαφέρον για τη συμμετοχή τους και τις επόμενες εβδομάδες θα καθοριστούν οι επόμενες κινήσεις της υπό σύστασιν αυτής επιτροπής.

Ολόκληρη η ομιλία του Στέλιου Σταυρακάκη έχει ως εξής:

“Τόσο οι αγρότες όσο και οι κτηνοτρόφοι είμαστε στην ίδια μοίρα. Τα προβλήματα είναι γνωστά. Το σύνθημα που γράφει στο πανό που βλέπεται πίσω μου που αναφέρει “Κατώτατες εγγυημένες τιμές, μείωση κόστους παραγωγής, πολιτική στήριξης της εγχώριας παραγωγής” καταδεικνύει απόλυτα τα μεγάλα προβλήματα που βιώνουμε καθημερινά.

Σημασία έχει ότι η σημερινή μας συνάντηση πρέπει να δώσει και νομίζω δίνει ένα έναυσμα για μελλοντικές συλλογικές προσπάθειες, ώστε να οργανωθούμε και να διεκδικήσουμε μαζί τα δίκαια αιτήματα μας. Αν δεν το κάνουμε αυτό συλλογικά θα μας αφανίσουν.

Βλέπουμε όλοι ότι και η Ευρωπαϊκή Ένωση μιλάει για μειωμένες επιδοτήσεις μέχρι το 2027 και από εκεί και πέρα το καθεστώς είναι άγνωστο και υπάρχει έντονη φημολογία ότι σκοπός είναι να κοπούν εντελώς οι επιδοτήσεις κάποια στιγμή.Για να μην μας βρει λοιπόν το 2027 εντελώς ανοργάνωτους, από τώρα πρέπει να ξεκινήσουν συλλογικές προσπάθειες. Να συσταθεί ξανά ο κτηνοτροφικός σύλλογος Ανωγείων, το ζητάμε εδώ και χρόνια που βρίσκεται σε αδράνεια. Δεν γίνεται ένα κτηνοτροφικό χωριό σαν τα Ανώγεια με τόσο κόσμο να μην έχει ένα φορέα να διεκδικεί και να συζητά τα προβλήματα του. Είναι αδιανόητο.Θυμάστε όλοι παλιότερα που υπήρχε ο κτηνοτροφικός σύλλογος πόσα δικαιώματα μας είχαμε κατοχυρώσει.Καλώ και τους νέους που βρίσκονται εδώ σήμερα αλλά και που θα ακούσουν να δηλώσουν συμμετοχή και να γίνει ξανά ένας δραστήριος κτηνοτροφικός σύλλογος στα Ανώγεια.

Κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος.Νομίζω η σημερινή μας συνάντηση δίνει αυτό το ερέθισμα για να πάμε ένα βήμα παραπέρα στο μέλλον με συλλογική προσπάθεια.Σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν κινητοποιήσεις, αύριο υπάρχει μπλόκο και στα Χανιά. Δεν είμαστε οι προνομιούχοι όπως κάποιοι σκόπιμα θέλουν να μας παρουσιάζουν, γιατί παίρνουμε μια επιδότηση και αυτή εξανεμίζεται σε λίγες ημέρες. Πρέπει να παλέψουμε, να οργανωθούμε, να διεκδικήσουμε και να κερδίσουμε αυτά που μας ανήκουν, δεν ζητάμε κάτι παράλογο και αδύνατο. Να βλέπουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι ότι ο ιδρώτας τους ο καθημερινός δεν πάει χαμένος, αυτό ζητάμε. Σας ευχαριστώ όλους για τη συμμετοχή σας.”

Να αναφέρουμε τέλος ότι τα αιτήματα που αναγράφονταν στο φυλλάδιο που μοίρασε η επιτροπή αγώνα Ανωγείων ήταν:

-Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των προϊόντων και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στους βιοπαλαιστές αγρότες. Φτηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες, ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχάνων.

-Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%, κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά μέσα και εφόδια, ζωοτροφές.

-Να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ. Αύξηση των εξευτελιστικών αγροτικών συντάξεων και μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.

-Καταβολή όλων των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ που βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Να αλλάξει ο κανονισμός ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%, άμεσα και δίκαια. Καμιά σκέψη για ιδιωτικοποίηση της ασφάλειας της παραγωγής.

Να μην εφαρμοστούν οι περικοπές στις επιδοτήσεις – ενισχύσεις, οι οποίες προβλέπονται στη νέα ΚΑΠ.

-Να μη μειωθεί το αφορολόγητο όριο που κατέκτησαν οι αγρότες στα μπλόκα, αλλά να αυξηθεί στα 12.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

-Πολιτική μείωσης του κόστους για τη στήριξη της εγχώριας παραγωγής και απαγόρευση εισαγωγών προϊόντων που παράγουμε στη χώρα μας.

-Να σταματήσει η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και των αγώνων. Να καταργηθούν άμεσα τα «αγροτοδικεία».

Τελείται, αύριο Σάββατο, 01 Φεβρουαρίου 2020 και ώρα 09:00, στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Όπλων, Στρ. Καλλάρη αρ. 57, στα Κάτω Πατήσια, Αθήνα, το 40ήμερο μνημόσυνο της Άννας Ανδρεαδάκη, συζύγου του Νικήστρατου Ανδρεαδάκη (Γεγέ) και μητέρας της προέδρου του Συλλόγου Ανωγειανών Αθήνας, Ζαχαρένιας Ανδρεαδάκη, η οποία «έφυγε» την Παραμονή των απερχόμενων Χριστουγέννων.
Σεμνή, περήφανη και πάντα χαμογελαστή, η Άννα Ανδρεαδάκη, υπήρξε, για όσους την γνώρισαν, παράδειγμα ήθους και αξιοπρέπειας. Για όσους δεν είχαν την τύχη να την γνωρίσουν, ήταν μια γυναίκα που εκπλήρωσε με επιτυχία όλους του ρόλους, που η ζωή της απένειμε.
Σα θυγατέρα, στάθηκε ακλόνητη πλάι στους γονείς της ως το τέλος, αντιμετωπίζοντας με υπομονή και απαράμιλλη δύναμη τα προβλήματα υγείας τους.
Σαν αδελφή, παρ’ ό,τι μικρότερη από τον αδελφό της, στάθηκε δίπλα του με τη στοργή, την αγάπη και την αυστηρότητα που επιδεικνύει μια μητέρα στο παιδί της.
Σα σύζυγος, αγάπησε, τίμησε και φρόντισε τον σύντροφό της, στα εύκολα και στα δύσκολα, από τα πρεσβευτικά σαλόνια, ως και την ιδιόρρυθμη Ανωγειανή κοινωνία, που τόσο αγάπησε κι εκείνη την αγκάλιασε, όπως της άξιζε, σα να ήταν αυτόχθονο μέλος της.
Σαν νύφη δεν ξεχώρισε ποτέ την οικογένεια του συντρόφου της από τη δική της, ούσα πάντα παρούσα σε κάθε ευχάριστη, αλλά και δύσκολη στιγμή.
Σα θεία ήταν για όλα τ’ ανίψια της δεύτερη μάνα, έτοιμη να τα παρηγορήσει, να τα συμβουλέψει, αλλά και να τα «μαλώσει», όπου χρειάστηκε, με την ίδια άδολη αγάπη και ειλικρινή στοργή, που έπραττε και για το παιδί της.
Σαν πεθερά, δεν ξεχώρισε στιγμή τον σύντροφο της κόρης της, από την ίδια, επιδεικνύοντάς του μια ασύγκριτη αδυναμία και φροντίδα.
Σαν ξαδέλφη, φίλη, κοινωνική συναναστροφή, εξέφραζε πάντα με τόλμη και επιχειρήματα τη γνώμη της, ήταν εχέμυθη και σοβαρή, αποφεύγοντας να εμπλακεί ή να προκαλέσει κοινωνικά σχόλια.
Δεν είναι τυχαίο λοιπόν, που τ’ όνομά της, Άννα, ήταν μέρος της λέξης «μάννα». Δώρο σταλμένο απ’ το Θεό, για όλους όσους βρέθηκαν στο δρόμο της.
Αλλά και της λέξης «μάνα». Γιατί γι’ αυτό κυρίως γεννήθηκε. Γιατί ο ρόλος της αυτός, είναι που καθ’ όλα την προσδιόριζε, αλλά και καθόρισε την πορεία ζωής της θυγατέρας της, Ζαχαρένιας. Μόνη της αγωνία και επιδίωξη σα μητέρα, να συντελέσει, μαζί με τον σύντροφό της, στην ανάπτυξη μιας υγειούς, ισορροπημένης, ανεξάρτητης και αυτάρκους προσωπικότητας, με οδηγό την ευαισθησία, την κοινωνική προσφορά, την ειλικρίνεια και την ευθύτητα.
Παρ’ όλ’ αυτά, το «τέλος» ήρθε απρόσμενα νωρίς, τη νύχτα της Παραμονής των Χριστουγέννων, για να ανέλθει, μαζί με τους άλλους αγγέλους, στην θέση που της άρμοζε, πλάι στον Κύριο.

Ας αναπαυθεί εν Ειρήνη…Αιωνία η μνήμη της.

-Στην μνήμη της Άννας Ανδρεαδάκη, η οικογένεια της προσέφερε το ποσό των 100 ευρώ στην ΑΝΩΓΗ, χρήματα που θα διατεθούν για τις ανάγκες του Εργαστηρίου Γνώσης της ενορίας του Αγίου Γεωργίου και των δωρεάν φροντιστηρίων που γίνονται στον χώρο για μαθητές, ενήλικες και πρόσφυγες. Ευχαριστούμε θερμά.

Την ερχόμενη Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020 θα γίνει στον Ιερό Ναό  Κωνσταντίνου και Ελένης στις εργατικές κατοικίες στο Γάζι, το σαρανταήμερο μνημόσυνο για την ανάπαυση της ψυχής της Ζουμπουλιάς Ανδρεαδάκη-Μαυρακάκη και η οικογένεια της καλεί συγγενείς, φίλους και συγχωριανούς να παραστούν και να ανάψουν ένα κερί στη μνήμη της. Μετά το μνημόσυνο θα προσφερθεί μακαρία στο ξενοδοχείο “Απολλώνια”.

Ήταν 21 Δεκεμβρίου 2019 όταν η Ζουμπουλιά περνούσε στην αιωνιότητα σε ηλικία μόλις 48 ετών σκορπίζοντας τη θλίψη σε όλα τα Ανώγεια που θρηνούσαν για ακόμη μια φορά ένα νέο άνθρωπο. Την επόμενη μέρα ένα τεράστιο πλήθος ανθρώπων αποχαιρετούσε στο Ηράκλειο το “φτερωτό κορίτσι” με τις καταπληκτικές χορευτικές ικανότητες, την μεγάλη καρδιά, την αξιοπρέπεια, τον υπέροχο χαρακτήρα και αξιοπρέπεια της, καθώς και την αγάπη που απλόχερα σκορπούσε σε όλη τη διάρκεια της ζωής της σε όλους όσοι την γνώρισαν.

Η Ζουμπουλιά κόρη του Νικηφόρο του “Μαυρομούστακου” και της Ελένης, άφησε πίσω της, τον σύζυγο της ιατρό Σταύρο Μαυρακάκη με τον οποίο είχαν αποκτήσει μια κόρη, την Ελένη, τα αδέρφια της και τους πολυάριθμους φίλους της που συγκλονίστηκαν από το χαμό της.

Με συγκίνηση και μαντινάδες την αποχαιρετάει μέσω της “Α” και η αγαπημένη της αδερφή  Λευκοθέα Ανδρεαδάκη η οποία γράφει:

Σαράντα μέρες πάνε εδά Ζουμπούλι απ’ το χαμό σου,

και δε ξαναθωρούμε μπλιό, τ’ όμορφο πρόσωπο σου.

Παππού μας Σμπρουλοπαντελή και Σμπρουλοπαντελήνα,

τσι Ζουμπουλιάς να στρώσετε, τα ρόδα και τα κρίνα.

Γιαγιά Μαυρομουστάκενα και εσύ παππού Μανόλη,

η Ζουμπουλιά μας ήρθενε και ναλωθείτε όλοι.

Πιάσετε λύρες και βιολιά, λαούτα, μαντολίνα,

στον κάτω κόσμο έρχεται, μεγάλη μερακλίνα.

Να βγείτε να χορέψετε όλοι οι Φασαλήδες,

να ξεσηκώσουν του χωριού όλους τσι μερακλίδες.

Να κάμετε ένα χωρό οι Φασαλήδες όλοι,

τη Ζουμπουλιά μας να κρατείς, μπροστά παππού Μανόλη.

Και να χορέψετε μαζί, του Ροδινού Χανιώτη,

στο κάτω κόσμο να χαρεί την ακριβή τζη νιότη.

Να κάμετε ένα Ανωγειανό, που ‘χε να κάμει χρόνια,

για δεν τη βοηθούσανε τα πονεμένα πόδια.

Σαν το Χριστό σταυρώθηκες, Ζουμπούλι στη ζωή σου,

κι όμως ποτέ δεν άκουσα, την παραπόνεση σου.

Ζουμπούλι μυρισμένο μου κι όμορφο γιασεμί μου,

κοντό να σε βαραίνουνε οι αναστεναγμοί μου.

Σε κάθε δύσκολη στιγμή φώνιαζες το όνομα μου,

και τώρα δε σε συγκινούν τα αναστενάγματα μου.

Την πονεμένη Μάνα μας, ποιος θα παρηγορήσει,

που από τα τρία τζη κεριά, το ένα έχει σβήσει.

Η του μπαμπά μας ήσουνε πάντοτε το καμάρι,

απού ο Χάρος θέλησε, ογλίγορα να πάρει.

Εγώ και ο Μανόλης μας δε σου ξεχνούμε φως μου,

γιατί ήσουνε η καλύτερη η αδερφή του κόσμου.

Μα ούτε και η νύφη μας ξεχνάσε κι ο γαμπρός σου,

γιατί κι οι δυο εφέγγανε Ζουμπούλι απ’ το φως σου.

Ανήψα και μπαρμπάδες σου και τα ξαδέρφια όλα,

κλαίνε γιατί εχάσαμε τέτοια πιτήδεια βιόλα.

Για το Λενιώ δεν άφησες παραγγελιά καμία,

και πως θα το παντρέψουμε νύφη στην εκκλησία;

Μαζί τον ετοιμάζαμε το γάμο στο παιδί σου,

κι όμως σκληρά το χτύπησε η μοίρα το κορμί σου.

Άφηκες η τον άντρα σου, τη κόρη στο γαμπρό σου,

την πίκρα και το στεναγμό στον απομισεμό σου.

Μες στη ζωή σου φρόντισες, πράμα να μη μας λείψει,

και εδά στη φεύγα σου άφηκες τον πόνο και τη θλίψη.

Εμείς ποτέ δεν κάναμε ούτε δυο μέρες χώρια,

και εδά πως φεύγεις και μου λες, ζήσε στη στεναχώρια;

Όλα τα Ανώγεια εκλάψανε Ζουμπούλι στο χαμό σου,

κι ακόμη δεν τον δέχουνται τον απομισεμό σου.

Γιατί ‘τόνε η Ζουμπουλιά μια στα Ανώγεια όλα,

και δεν ξαναφυτρώνει μπλιό στον κόσμο έτσα βιόλα.

Ήσουν πολύ αγαπητή σε τούτονε τον τόπο,

και κλαιν και δεν αρνευγουνε τα μάθια των ανθρώπων.

Πράμα δεν έφηκεν ο Θιός να μη σου το χαρίσει,

κι ότι κι αν είχε όμορφο σου το ‘χε δώσει η Φύση.

Ω τον παντέρμο θάνατο πως τα τελειώνει όλα,

και πως στη γης ξεραίνετε  μιαν ανθισμένη βιόλα.

Θε μου μεγάλο άδικο, Θε μου μεγάλο κρίμα,

στο χώμα να ξεραίνουνται τα ανθισμένα κρίνα.

Μας έφηκες κληρονομιά Ζουμπούλι άλλη τόση,

κι είναι βαριά και δεν μπορεί κανείς να τη σηκώσει.

Ακόμη και στο θάνατο θα σου βαστώ χατήρι,

να μην μπορεί στη φεύγα ντου ο χρόνος να σε φθείρει.

Άμε Ζουμπούλι στο καλό μα εμείς οι εδικοί σου,

θα την κρατούμε στα ψηλά πάντα τη θύμηση σου.

(Με πολύ αγάπη, η αδερφή σου Λευκοθέα)

-Στη μνήμη της Ζουμπουλιάς Ανδρεαδάκη-Μαυρακάκη η ΑΝΩΓΗ δέχτηκε προσφορές από την οικογένεια της. Συνολικά 400 ευρώ προσέφεραν ο σύζυγος και η κόρη της,οι γονείς και τα αδέρφια της στην ηλεκτρονική μας έκδοση. Τα χρήματα θα διατεθούν σύμφωνα με τις επιθυμίες τους για τις ανάγκες του Εργαστηρίου Γνώσης της ενορίας του Αγίου Γεωργίου και των δωρεάν φροντιστηρίων που γίνονται στον χώρο, για μαθητές, ενήλικες και πρόσφυγες. Τους ευχαριστούμε θερμά για την προσφορά τους.

Ας είναι ελαφρύ το Κρητικό χώμα που σε σκεπάζει Ζουμπουλιά. Αναπαύσου εν ειρήνη.

Την ερχόμενη Κυριακή 2 Φεβρουαρίου θα τελεστεί στον Ιερό Ναό της Παναγίας στο Περαχώρι το ετήσιο μνημόσυνο για την ανάπαυση της ψυχής της  Αικατερίνης Σαλούστρου (Μπαντουρομιχάλενας). Η οικογένεια της καλεί συγγενείς, φίλους και συγχωριανούς να παραστούν και να ανάψουν ένα κερί στη μνήμη της.

Η Αικατερίνη Σαλούστρου ή “Μπαντουρομιχάλενα” έφυγε από τη ζωή στις 4 Φεβρουαρίου του 2019 σε ηλικία 91 ετών.Πλήρης ημερών αλλά και έργων “έφυγε” ήσυχα και ήρεμα πλάι στην οικογένεια της. Σεβαστή, αξιοπρεπής και φιλόξενη, αποτέλεσε ένα παράδειγμα ήθους και ανθρωπιάς, μια γνήσια και αυθεντική γυναίκα των Ανωγείων της παλιάς και αγνής εποχής.

Στη μνήμη της τα παιδιά της προσέφεραν στην ΑΝΩΓΗ το ποσό των 50 ευρώ. Τα χρήματα θα διατεθούν για τις ανάγκες του Εργαστηρίου Γνώσης της ενορίας του Αγίου Γεωργίου και των δωρεάν φροντιστηρίων σε μαθητές, ενήλικους και πρόσφυγες.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα των Ανωγείων που την σκεπάζει.

Την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου στις 10 μ.μ θα πραγματοποιήσει ο Αετός την ετήσια χοροεσπερίδα του στο Ηράκλειο και το κέντρο “Νυν και Αεί” που βρίσκεται στην οδό Αρχιεπισκόπου Μακαρίου 17. Η είσοδος θα είναι στα 5 ευρώ χωρίς ποτό για την οικονομική στήριξη της ομάδας μας.

Στην εκδήλωση θα εμφανιστούν δυο σπουδαίοι καλλιτέχνες των Ανωγείων που θα τραγουδήσουν εθελοντικά για τον Αετό, ο λυράρης Γιώργης Φασουλάς (Χουμάς) και ο λαουτιέρης Κώστας Καλλέργης (Κουρούπης).

Το Δ.Σ του Αετού Ανωγείων καλεί όλους τους Ανωγειανούς και τους φίλους της ομάδας, να βρεθούν στην εκδήλωση και να στηρίξουν τόσο οικονομικά όσο και ηθικά την προσπάθεια που γίνεται, ιδιαίτερα τα τελευταία δυο χρόνια που το σωματείο κοσμεί με την παρουσία της τα γήπεδα του τοπικού ποδοσφαίρου του Ηρακλείου. Ως πρωταθλητής της Γ’ΕΠΣΗ την πρώτη χρονιά, ως διεκδικητής και ισότιμος ανταγωνιστής για την άνοδο και φέτος στο πρωτάθλημα της Β’ΕΠΣΗ, αλλά κυρίως για την δουλειά που γίνεται αυτή τη διετία στις Ακαδημίες που αριθμούν περισσότερα από 100 παιδιά των Ανωγείων και της ευρύτερης περιοχής, οι Ανωγειανοί οφείλουν να στηρίξουν την μεγάλη αυτή προσπάθεια.

Ευχόμαστε κάθε επιτυχία στην εκδήλωση και καλή διασκέδαση σε όσες και όσους παρευρεθούν!

Οι νηπιαγωγοί και τα παιδιά του Ολοήμερου τμήματος του 1ου διθέσιου Νηπιαγωγείου Ανωγείων, ευχαριστούμε τη Μαρία Σιδηροπούλου Μαυρόκωστα και την Αμαλία Ανδρεαδάκη-Σμπώκου για τον εμπλουτισμό της “γωνίας της δραματοποίησης” με στολές μεταμφίεσης, και της “γωνίας της μουσικής” με διάφορα μουσικά όργανα.

Η προϊσταμένη και οι νηπιαγωγοί.



-->