ρεπορτάζ:Γιώργης Μπαγκέρης

Φωτογραφίες: Μανόλης Σαμόλης

Κτηνοτρόφοι και αγρότες των Ανωγείων συγκεντρώθηκαν σήμερα Παρασκευή 31 Ιανουαρίου στο Μετόχι και στην είσοδο του χωριού από Ηράκλειο, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της επιτροπής αγώνα για κινητοποίηση ώστε να ακουστούν τα αιτήματα του κλάδου προς την Πολιτεία. Οι αγροτοκτηνοτρόφοι έκλεισαν συμβολικά για μισή ώρα την κυκλοφορία από και προς Ηράκλειο, με τους οδηγούς να περιμένουν καρτερικά και χωρίς διαμαρτυρίες και να παίρνουν στο τέλος τα φυλλάδια που μοίρασαν οι παραγωγοί στα οποία αναγράφονταν τα αιτήματα τους.

Μετά το συμβολικό αυτό μπλόκο στο δρόμο του χωριού, στους παρευρισκόμενους μίλησε ο πρόεδρος της επιτροπής αγώνα των Ανωγείων, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης και δημοτικός σύμβουλος Στέλιος Σταυρακάκης, αναλύοντας τους λόγους της σημερινής κινητοποίησης αλλά και τις μελλοντικές κινήσεις των ανθρώπων του κλάδου. Παράλληλα ο Στέλιος Σταυρακάκης πρότεινε τη δημιουργία μιας νέας επιτροπής απαρτιζόμενη κυρίως από νέους, η οποία θα έχει ως στόχο να δραστηριοποιήσει ξανά τον επί μια δεκαετία περίπου σε αδράνεια κτηνοτροφικό σύλλογο Ανωγείων. Αρκετοί νέοι εξεδήλωσαν ενδιαφέρον για τη συμμετοχή τους και τις επόμενες εβδομάδες θα καθοριστούν οι επόμενες κινήσεις της υπό σύστασιν αυτής επιτροπής.

Ολόκληρη η ομιλία του Στέλιου Σταυρακάκη έχει ως εξής:

“Τόσο οι αγρότες όσο και οι κτηνοτρόφοι είμαστε στην ίδια μοίρα. Τα προβλήματα είναι γνωστά. Το σύνθημα που γράφει στο πανό που βλέπεται πίσω μου που αναφέρει “Κατώτατες εγγυημένες τιμές, μείωση κόστους παραγωγής, πολιτική στήριξης της εγχώριας παραγωγής” καταδεικνύει απόλυτα τα μεγάλα προβλήματα που βιώνουμε καθημερινά.

Σημασία έχει ότι η σημερινή μας συνάντηση πρέπει να δώσει και νομίζω δίνει ένα έναυσμα για μελλοντικές συλλογικές προσπάθειες, ώστε να οργανωθούμε και να διεκδικήσουμε μαζί τα δίκαια αιτήματα μας. Αν δεν το κάνουμε αυτό συλλογικά θα μας αφανίσουν.

Βλέπουμε όλοι ότι και η Ευρωπαϊκή Ένωση μιλάει για μειωμένες επιδοτήσεις μέχρι το 2027 και από εκεί και πέρα το καθεστώς είναι άγνωστο και υπάρχει έντονη φημολογία ότι σκοπός είναι να κοπούν εντελώς οι επιδοτήσεις κάποια στιγμή.Για να μην μας βρει λοιπόν το 2027 εντελώς ανοργάνωτους, από τώρα πρέπει να ξεκινήσουν συλλογικές προσπάθειες. Να συσταθεί ξανά ο κτηνοτροφικός σύλλογος Ανωγείων, το ζητάμε εδώ και χρόνια που βρίσκεται σε αδράνεια. Δεν γίνεται ένα κτηνοτροφικό χωριό σαν τα Ανώγεια με τόσο κόσμο να μην έχει ένα φορέα να διεκδικεί και να συζητά τα προβλήματα του. Είναι αδιανόητο.Θυμάστε όλοι παλιότερα που υπήρχε ο κτηνοτροφικός σύλλογος πόσα δικαιώματα μας είχαμε κατοχυρώσει.Καλώ και τους νέους που βρίσκονται εδώ σήμερα αλλά και που θα ακούσουν να δηλώσουν συμμετοχή και να γίνει ξανά ένας δραστήριος κτηνοτροφικός σύλλογος στα Ανώγεια.

Κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος.Νομίζω η σημερινή μας συνάντηση δίνει αυτό το ερέθισμα για να πάμε ένα βήμα παραπέρα στο μέλλον με συλλογική προσπάθεια.Σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν κινητοποιήσεις, αύριο υπάρχει μπλόκο και στα Χανιά. Δεν είμαστε οι προνομιούχοι όπως κάποιοι σκόπιμα θέλουν να μας παρουσιάζουν, γιατί παίρνουμε μια επιδότηση και αυτή εξανεμίζεται σε λίγες ημέρες. Πρέπει να παλέψουμε, να οργανωθούμε, να διεκδικήσουμε και να κερδίσουμε αυτά που μας ανήκουν, δεν ζητάμε κάτι παράλογο και αδύνατο. Να βλέπουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι ότι ο ιδρώτας τους ο καθημερινός δεν πάει χαμένος, αυτό ζητάμε. Σας ευχαριστώ όλους για τη συμμετοχή σας.”

Να αναφέρουμε τέλος ότι τα αιτήματα που αναγράφονταν στο φυλλάδιο που μοίρασε η επιτροπή αγώνα Ανωγείων ήταν:

-Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των προϊόντων και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στους βιοπαλαιστές αγρότες. Φτηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες, ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχάνων.

-Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%, κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά μέσα και εφόδια, ζωοτροφές.

-Να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ. Αύξηση των εξευτελιστικών αγροτικών συντάξεων και μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.

-Καταβολή όλων των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ που βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Να αλλάξει ο κανονισμός ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%, άμεσα και δίκαια. Καμιά σκέψη για ιδιωτικοποίηση της ασφάλειας της παραγωγής.

Να μην εφαρμοστούν οι περικοπές στις επιδοτήσεις – ενισχύσεις, οι οποίες προβλέπονται στη νέα ΚΑΠ.

-Να μη μειωθεί το αφορολόγητο όριο που κατέκτησαν οι αγρότες στα μπλόκα, αλλά να αυξηθεί στα 12.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

-Πολιτική μείωσης του κόστους για τη στήριξη της εγχώριας παραγωγής και απαγόρευση εισαγωγών προϊόντων που παράγουμε στη χώρα μας.

-Να σταματήσει η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και των αγώνων. Να καταργηθούν άμεσα τα «αγροτοδικεία».

Μοιραστείτε το

-

-->