Archive for Ιουνίου 2011

Ο Παιδικός Σταθμός Ανωγείων ευχαριστούν θερμά τον Εμμανουήλ Κουνάλη   του Γεωργίου για την δωρεά των 200,00€ που έκανε στον Σταθμό μας στην μνήμη της αγαπημένης του συζύγου Μαρίας.

Το Δήμο και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ανωγείων επισκέφτηκαν 15 Κύπριοι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων από τον Παναγροτικό Σύλλογο Λεμεσού. Βρέθηκαν στον τόπο μας φιλοξενούμενοι από το Ι.Ε.Κ. MORFI στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Δια Βίου Μάθησης Leonardo Da Vinci στη διάρκεια του οποίου θα εκπαιδευτούν στις μεθόδους της βιολογικής καλλιέργειας.  Στο χωριό μας είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα «Επίσκεψη στο σπίτι του βοσκού» από το ΚΠΕ Ανωγείων και να γνωρίσουν το μιτάτο ως ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό κτίσμα της περιοχής. Επίσης, είδαν τον τρόπο τυροκομικής και δοκίμασαν παραδοσιακά εδέσματα. Ξεναγήθηκαν στο χωριό και βεβαίως δεν παρέλειψαν να επισκεφτούν το σπίτι του Νίκου Ξυλούρη.

Ενθουσιασμένοι από τη φιλοξενία αλλά και την αυθεντική παραδοσιακή ζωή του τόπου μας, δήλωσαν την επιθυμία να μας επισκεφτούν ξανά στο μέλλον. Έφυγαν φορώντας στην πλάτη τους μαντιλέδες, δώρο φιλίας και εκτίμησης από το Ι.Ε.Κ. MORFI.

Η εκδήλωση οργανώνεται από το Τμήμα Αυτοδιοίκησης της Δημοκρατικής Αριστεράς, φιλοξενείται από τον δήμο Ανωγείων και έχει ως βασικούς στόχους:

– Μια πρώτη αποτίμηση του Καλλικράτη, 6 μήνες μετά την εφαρμογή του.

-Την ανίχνευση των τρόπων με τον οποίο η βαθιά κρίση του πολιτικού συστήματος εκδηλώνεται στην Αυτοδιοίκηση.

-Την αναζήτηση των δρόμων για μια προγραμματική και διοικητική τομή ώστε η Αυτοδιοίκηση να περάσει από την γραφειοκρατική διεκπεραίωση που την χαρακτηρίζει σε μια οραματική διαχείριση των πραγμάτων και

-Να προσφέρει στους συμμετέχοντες μια περιήγηση – μάθημα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης γύρω από τον Ψηλορείτη.

Προκειμένου η διημερίδα να υπηρετήσει τους στόχους της δεν θα υπάρξουν οι γνωστοί χαιρετισμοί στην έναρξη.

Αντ’ αυτών επιδιώκεται η ουσιαστική συζήτηση να γίνει στο τέλος της πρώτης μέρας, μετά την σύνοψη των εργασιών των θεματικών τραπεζιών από τους αντίστοιχους συντονιστές.

Η διημερίδα δεν αποσκοπεί στην καταγραφή των τοπικών προβλημάτων κάθε αυτοδιοικητικής μονάδας αλλά στην ανάδειξη των κυριότερων αδυναμιών του “Καλλικράτη” που εμποδίζουν την επίλυσή τους.

Πρόγραμμα

Σάββατο 9-7-11

πρωινή συνεδρία 10.30-14.30

10.30-10:40 Καλωσόρισμα Δημάρχου Ανωγείων.

10:40-11:00 Σύντομη εισαγωγική ομιλία από τον υπεύθυνο της _.Α. για θέματα Αυτοδιοίκησης

Ανδρέα Νεφελούδη, που θα θέσει τα ερωτήματα του συνεδρίου.

11:00-2:00 Τραπέζια – εργαστήρια συζήτησης

-Θεσμικά – Οικονομικά του Καλλικράτη με συντονιστή τον Φανούρη Οικονομάκη, τ. Δήμαρχο Ρούβα, δημοτικό Σύμβουλο Γέργερης

-Αναπτυξιακές δυνατότητες της Αυτοδιοίκησης – αναπτυξιακοί οργανισμοί με συντονιστή τον

Πάνο Μαΐστρο Σύμβουλο Αυτοδιοίκησης και περιφερειακό Σύμβουλο

-Κοινωνικές και Πολιτισμικές δυνατότητες της Αυτοδιοίκησης με συντονιστή τον Σταύρο Μπένο, τ. δήμαρχο Καλαμάτας, τ.Υπουργό Πολιτισμού, πρόεδρο του Σωματείου Διάσωσης ΑρχαίωνΘεάτρων – ΔΙΑΖΩΜΑ

-Η Αυτοδιοίκηση ως παράγων προστασίας του περιβάλλοντος με συντονιστή τον Αντώνη Ανηψητάκη, περιφερειακό Σύμβουλο

14.30 – 17.00 Μπουφές – διάλειμμα

Απογευματινή συνεδρία 17.00- 21.00

17.00-18.00 Συνόψιση των συμπερασμάτων των θεματικών συζητήσεων από τους συντονιστές

18.00-21.00 Συζήτηση με συμμετοχή πολιτικών, εκπροσώπων κομμάτων και φορέων που θα σχολιάσουν τα πορίσματα των τραπεζιών

21.00 Δείπνο. Το δείπνο θα ξεκινήσει με μια σύντομη αναφορά στο έργο πρωτοπόρων της

Αυτοδιοίκησης

Κυριακή 10-7-11

8:00 Αναχώρηση με πούλμαν για την περιήγηση γύρω απ´ τον Ψηλορείτη. Ο Δήμος θα

παραθέσει τον παραδοσιακό τρόπο φιλοξενίας με οφτό, μακαρόνια και τυροκομική

Από τις 19 Ιουλίου θα λειτουργεί ιστοσελίδα http://openlocalgov.blogspot.com με αντίστοιχες με τα τραπέζια θεματικές συζητήσεις, για κατάθεση ιδεών και διαθεσιμότητα συμμετοχής

Σε μία προσπάθεια εξοικείωσης του κοινού με την επιστήμη και την τεχνολογία, το Αστεροσκοπείο Σκίνακα προσφέρει μέρες ελεύθερης επίσκεψης κοινού στους χώρους του κάθε χρόνο. Δίδεται η δυνατότητα στους επισκέπτες του να έχουν μια πρώτη γνωριμία της λειτουργίας του Αστεροσκοπείου, να πληροφορηθούν για τα τελευταία επιτεύγματα στην Αστροφυσική και να παρατηρήσουν από το τηλεσκόπιο.

Οι ημέρες ελεύθερης επίσκεψης για το έτος 2011:

Κυριακή 29 Μαίου

Κυριακή 24 Ιουλίου

Κυριακή 07 Αυγούστου

Κυριακή 21 Αυγούστου

Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου

Κατά τη διάρκεια των ανωτέρω ημερών το Αστεροσκοπείο είναι επισκέψιμο από τις 17:00-23:00. Οι επισκέπτες θα έχουν όπως πάντοτε τη δυνατότητα να ξεναγηθούν στις εγκαταστάσεις του Αστεροσκοπείου και να παρακολουθήσουν σχετική παρουσίαση.

Λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στο υψόμετρο του Αστεροσκοπείου Σκίνακα, προτείνουμε να είστε κατάλληλα ενδεδυμένοι. Επίσης, λόγω της στενότητας του δρόμου προς το Αστεροσκοπείο που εμπεριέχει σοβαρό κίνδυνο ατυχήματος και του περιορισμένου χώρου στο Αστεροσκοπείο, πρέπει να αποφεύγεται η επίσκεψη με λεωφορεία τις ημέρες ελεύθερης επίσκεψης του κοινού.

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Aνωγείων σε συνεργασία με το Δήμο Ανωγείων και το Κτηνοτροφικό Σύλλογο Ανωγείων συνδιοργανώνει Ημερίδα   ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με θέμα «Η Ολοκληρωμένη και Aειφορική διαχείριση του κτηνοτροφικού κεφαλαίου στον Ψηλορείτη» την Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011 στα Ανώγεια.  Η  Ημερίδα  απευθύνεται σε κτηνοτρόφους και σε κτηνοτροφικούς συλλόγους της περιοχής.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

20.00 Προσέλευση- Χαιρετισμοί
20.00-20.30 Στεφανάκης Αλέκος
Δρ. Κτηνιατρικής, Πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ  Παράρτημα Κρήτης
« Συστήματα Διαχείρισης των αιγοπροβατικών εκμεταλλεύσεων και των προϊόντων τους»
20.30-21.00 Γεωργουλάκης Γεώργιος
Γεωπόνος–Φυτοτέχνης Μελετητής, Υπεύθυνος Πρατηρίου Γεωργικών Εργαλείων και Εργοστασίου ζωοτροφών της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μυλοποτάμου
« Ορθή διαχείριση βοσκοτόπων και καλλιέργεια κτηνοτροφικών φυτών για ζωοτροφή και ορθή διαχείριση»
21.00-21.30 Μανιός Θρασύβουλος,
Αναπληρωτής Καθηγητής Σχολής Τεχνολογίας- Γεωπονίας, ΤΕΙ Κρήτης
«Η ολοκληρωμένη Διαχείριση Κτηνοτροφικών Αποβλήτων και Υπολειμμάτων»
21.30-22.00 Παττακός Δημήτρης,
Διευθυντής Α.Κ.Ο.Μ.Μ.  ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε ΟΤΑ
«Η συμβολή του Φυσικού Πάρκου στην αειφορική ανάπτυξη της ευρύτερης κτηνοτροφικής ζώνης του Ψηλορείτη»
22.00-22.30 Ερωτήσεις-Συζήτηση

Γερμανοί στρατιώτες στα μονοπάτια του Ψηλορείτη

Η ώρα της ανάπαυσης και του φαγητού, για τους κατακτητές του Γ΄Ραίχ

Οι φΟι Γερμανοί περιπολούν κοντά στη Νίδα. Στη φωτογραφία βρίσκονται στο μονοπάτι που οδηγεί προς τα Βορίζαωτογραφίες που βλέπουν σήμερα για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας, είναι προδημοσίευση από το βιβλίο του συνεργάτη της  «ΑΝΩΓΗΣ» Γιώργη Καλογεράκη: «Χριστομιχάλης Ξυλούρης». Στον Γιώργο Καλογεράκη τις φωτογραφίες έστειλε η δημοσιογράφος Αννέτα Γουίνκεϊζ και απεικονίζουν την εξερεύνηση του Ψηλορείτη από τις γερμανικές δυνάμεις.

-->