Κοινωνικά

 
 
Πέθανε σε ηλικία 102 ετών, η Μαρία Εμμ. Κεφαλογιάννη ή “Μαριόρα”. Η κηδεία της θα γίνει σήμερα Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου στη 1 μ.μ από τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, στο Μεϊντάνι. Η τελετή θα γίνει σύμφωνα με όλα τα μέτρα προστασίας κατά της πανδημίας.
 
Η ΑΝΩΓΗ απευθύνει θερμά συλλυπητήρια στους οικείους της. Ας είναι ελαφρύ το χώμα των Ανωγείων που θα την σκεπάσει.

«Έφυγε» σήμερα το πρωί 29 Δεκεμβρίου στο 401  Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών, όπου νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα, ο Νικόλαος Μαθιουδάκης του Κωνσταντίνου σε ηλικία 85 ετών. Ο Ν. Μαθιουδάκης ήταν ιδιαίτερα γνωστός και αγαπητός στους Ανωγειανούς καθώς υπηρέτησε ως Αγρονόμος στα Ανώγεια από το 1970 έως το 1977.

H κηδεία θα γίνει την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου στις 15:00 στα Αγγελιανά.

Η ΑΝΩΓΗ εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει.

Με αφορμή την αναγγελία του θανάτου της Άννας  Ανδρεαδάκη συζύγου  του Νικήτα Ανδρεαδάκη (Γεγέ)και μητέρα της Ζαχαρένιας Ανδρεαδάκη  προέδρου του Συλλόγου Ανωγειανών της Αθήνας.Το Διοικητικό  Συμβούλιο του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανωγείων κατά τη συνεδρίασή του στις 27 Δεκεμβρίου  2019, μετά την θλιβερή αναγγελία του θανάτου της Άννας  Ανδρεαδάκη .

ΨΗΦΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ:

Διερμηνεύοντας τα αισθήματα των μελών μας, να εκφράσει τη μεγάλη συγκίνηση και λύπη μας για την απώλειά της.

-Να εκφράσει τα ειλικρινή  του συλλυπητήρια στην οικογένεια της εκλιπόντος και ειδικά στην κόρη της και Πρόεδρο του Συλλόγου Ανωγειανών  της Αθήνας Ζαχαρένια Ανδρεαδάκη

–Να καταθέσει χρηματικό ποσό εις μνήμης της στις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Ανωγείων.

– Να δημοσιευθεί το παρόν στον τοπικό και κρητικό τύπο.

ΑΝΩΓΕΙΑ  27-12-2019

Εκ μέρους του Δ.Σ. Πολιτιστικού Συλλόγου Ανωγείων

Ο Πρόεδρος                                                    Η Γεν. Γραμματέας

Νικόλαος Γ. Βρέντζος                                       Ειρήνη  Σταυρακάκη

 

Την Κυριακή 29 Δεκεμβρίου θα τελεστεί το ετήσιο μνημόσυνο για τον Βασίλη Κουνάλη ή “Μαυρομάτη” στο Καβροχώρι και τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου και η οικογένεια του καλεί συγγενείς, φίλους και συγχωριανούς να παραστούν και να ανάψουν ένα κερί στη μνήμη του.Μακαρία θα προσφερθεί στη συνέχεια στην ταβέρνα “Κούμος” στο Καβροχώρι.

Γεννημένος στα Ανώγεια το 1943, μέσα στις “φλόγες” του δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου, ο Βασίλης Κουνάλης ξεχώρισε σε όλο τον βίο του για το ήθος και το πράο του χαρακτήρα του ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές . Κτηνοτρόφος μια ζωή, με ηθικές αξίες και σεβασμό, την έμφυτη ευγένεια αλλά και τη φιλοξενία που είχε στο αίμα του ως γνήσιος Ανωγειανός, έκανε μόνο φίλους, όπου και αν έζησε, όπου και αν έδρασε. Φίλοι, συγχωριανοί ή απλοί γνωστοί που τον αποχαιρέτησαν με συντριβή και οδύνη εκείνη την βροχερή Τετάρτη στις 26 του Δεκέμβρη του 2018.

Ως καλός φίλος του αγαπημένου γιου του “Μαυρομάτη”, του Γιάννη, γνώρισα από κοντά τον Βασίλη Κουνάλη, τη φιλοξενία και τη ζεστασιά του και ως νεαρός που μεγάλωνα στα Ανώγεια, δε θα μπορούσα παρά να αγαπήσω αυτή τη μορφή, τον ήπιο τόνο της φωνής του, τις ξεχωριστές συμβουλές και την αγάπη που είχε προς τον συνάνθρωπο.Ως και την τελευταία φορά που τον είδα, στα “κανίσκια” ενός Ανωγειανού γάμου, όπου σφίξαμε τα χέρια και έβλεπα στα μάτια του την ίδια λάμψη με αυτήν πριν 25 χρόνια, ακόμα και αν βάδιζε στα τελευταία βήματα της ζωής του.

Ως Ανωγειανός κτηνοτρόφος, στις κακοτράχαλες μα τόσο αγαπημένες πλαγιές του Ψηλορείτη, αγάπησε τους στίχους του “Ερωτόκριτου” τον οποίο διάβαζε και έμαθε μάλιστα απέξω στις ατελείωτες ώρες της “παραβολής των προβάτων”. Με τέσσερις στίχους αυτού του αγαπημένου του βιβλίου τον αποχαιρετώ και προσωπικά:

 

“Και πάλι εκείνη η Πεθυμιά δε θέλει να μου λείψει,

πάραυτας κάνω άλλα φτερά, πάλι πετώ στα Ύψη.

—————————————————————————–

Και πάλι βρίσκω τη φωτιά, πάλι ξανακεντά με,

κι απ’ τα ψηλά που βρίσκομαι με ξαναρίχτει χάμε…”

 

 

-Η ΑΝΩΓΗ θέλει να ευχαριστήσει θερμά τον γιο του Γιάννη Κουνάλη για την προσφορά 50 ευρώ στη μνήμη του πατέρα του. Επίσης τον Γιάννη Κουνάλη του Στελή που προσέφερε επίσης 50 ευρώ στη μνήμη του θείου του. Τα χρήματα θα διατεθούν για τις ανάγκες του Εργαστηρίου Γνώσης της ενορίας του Αγίου Γεωργίου και τα δωρεάν φροντιστήρια Αγγλικών σε μαθητές, ενήλικες και πρόσφυγες.

Ας είναι αιωνία η μνήμη σου “Μαυρομάτη”. Ελαφρύ το χώμα που σε σκεπάζει.

Του Γιώργη Μπαγκέρη

 

Την Κυριακή 29 Δεκεμβρίου στον Ιερό Ναό Της Παναγίας στο Περαχώρι θα τελεστεί το μνημόσυνο για τον ένα χρόνο του φευγιού του Σταυρακάκη Γεωργίου με την οικογένειά του να καλεί συγγενείς, φίλους και συγχωριανούς να παραστούν και να ανάψουν ένα κερί στην μνήμη του. Ήταν 3 Ιανουαρίου όταν ο σπουδαίος αυτός και σεβαστός Ανωγειανός άνδρας περνούσε στην αιωνιότητα, με το χωριό σύσσωμο την επομένη να αποχαιρετάει στο πρόσωπο του μια αγνή και όμορφη εποχή των Ανωγείων.

Ο Γεώργιος Σταυρακάκης (Γιωργαντάς) γεννήθηκε στα Ανώγεια το 1926 και ήταν το δεύτερο παιδί του Εμμανουήλ Σταυρακάκη (Μερτζανοζαχαράκη) και της Κρυστάλλης Σκουλά. Έμεινε ορφανός σε ηλικία 6 χρόνων και μαζί με τον κατά ένα χρόνο μεγαλύτερο αδερφό του Βασίλειο Σταυρακάκη (Βασιλέα) έγιναν για τα αδέρφια τους και πατέρας και προστάτες για την οικογένειά τους. Από τα παιδικά του χρόνια ασχολήθηκε με την κτηνοτροφία, δουλειά την οποία αγάπησε και ακολούθησε μαζί με τα αγαπημένα του αδέρφια μέχρι το τέλος της ζωής του. Σε ηλικία 34 χρονών παντρεύτηκε την Μυρσίνη Καλλέργη, άξια σύζυγο, από την Γέννα Μονοφατσίου  με την οποία απέκτησε 4 παιδιά.

Για τον Γεώργιο Σταυρακάκη και την μεγάλη του απώλεια για την οικογένεια του και τα Ανώγεια, ο Σταύρος Βιτώρος ή Αγκούτσακας είχε αναφέρει στην κηδεία του τις εξής μαντινάδες:

Ενταύθα κείτεται ένα αιτός, περήφανος Νιδιώτης,

και τίμιος και χουβαρντάς και μερακλής και πότης..

——————————————————————

Τα σύννεφα εσκορπίσανε, ο ήλιος να πορίσει,

λεβέντη Άντρα Ανωγειανέ, να σε καλοστρατίσει..

——————————————————————-

Δεν πήγες η στο χειμαδιό, οφέτος στο Αρκάδι,

σαν τον πατέρα σου στραθιά, είχες και εσύ στον Άδη..

———————————————————————-

Καλό ταξίδι Γιωργαντά κι όχι που φεύγεις τόσο,

μα θα λιγάνει η ανθρωπιά, μετά από σένα όσο..

-Στην μνήμη του η οικογένεια του “Γιωργαντά” προσέφερε στην ΑΝΩΓΗ το ποσό των 50 ευρώ, χρήματα που θα διατεθούν για τις ανάγκες του Εργαστηρίου Γνώσης της ενορίας του Αγίου Γεωργίου και τα δωρεάν φροντιστήρια Αγγλικών σε ενήλικες, μαθητές και πρόσφυγες. Τους ευχαριστούμε θερμά.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα των Ανωγείων που τον σκεπάζει…

 

” Να δίνεις δίχως όρια, έμαθες στη ζωή σου
κι εδά στον κήπο του Θεού είν’ η ανταμοιβή σου…

———————————————————————–

Μην κλαίτε τσι αγνές ψυχές  όταν αποχωρούνε
γιατί τσι αιώνιες χαρές πηγαίνουνε να βρούνε…(Γιώργης Βρέντζος “Κάτης)

Πλήθος κόσμου συνέρρευσε στον Ιερό Μητροπολιτικό του Αγίου Μηνά στο Ηράκλειο για να απευθύνει το ύστατο χαίρε στην Ζουμπουλιά Ανδρεαδάκη-Μαυρακάκη, που “έφυγε” άδικα και πρόωρα από τη ζωή στα 48 της χρόνια. Σύσσωμα και τα Ανώγεια αποχαιρέτησαν μια ξεχωριστή γυναίκα του τόπου μας, μια “μερακλίνα κοπελιά” που άφησε εποχή στο χωριό με τις ιδιαίτερες χορευτικές της ικανότητες, το ήθος και την ευγένεια της ψυχής της.

Η Ζουμπουλιά αφήνει πίσω της τους χαροκαμένους γονείς της τον Νικηφόρο του ‘Μαυρομούστακου”  και την Ελένη, τον σύζυγο της γιατρό Σταύρο Μαυρακάκη και την μονάκριβη κόρη της Ελένη. Αφήνει και όλους εμάς με την ανάμνηση της μορφής και του χαρακτήρα της που κόσμησε το χωριό μας στο σύντομο αλλά γεμάτο με συναισθήματα βίο της.Με συγκίνηση η Χαρά Καλομοίρη του “Τσίκη” αποχαιρετάει τη Ζουμπουλιά με ανάρτηση της:

Το φτερωτό κορίτσι με τα πράσινα παπούτσια.
Μπαμπά,
Αναλωθείτε συγγενείς ,που είστε παδά πέρα
της Σμπρουλολένης έρχεται,η πρώτη θυγατέρα.
Η όμορφή τση η Ζουμπουλιά,έφυγε για τον Άδη,
που χόρευγε μιαν εποχή κι έτριζε το Λιβάδι….

Καλό ταξίδι Ζουμπουλιά…

 

-->