Την Κυριακή 29 Δεκεμβρίου θα τελεστεί το ετήσιο μνημόσυνο για τον Βασίλη Κουνάλη ή “Μαυρομάτη” στο Καβροχώρι και τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου και η οικογένεια του καλεί συγγενείς, φίλους και συγχωριανούς να παραστούν και να ανάψουν ένα κερί στη μνήμη του.Μακαρία θα προσφερθεί στη συνέχεια στην ταβέρνα “Κούμος” στο Καβροχώρι.

Γεννημένος στα Ανώγεια το 1943, μέσα στις “φλόγες” του δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου, ο Βασίλης Κουνάλης ξεχώρισε σε όλο τον βίο του για το ήθος και το πράο του χαρακτήρα του ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές . Κτηνοτρόφος μια ζωή, με ηθικές αξίες και σεβασμό, την έμφυτη ευγένεια αλλά και τη φιλοξενία που είχε στο αίμα του ως γνήσιος Ανωγειανός, έκανε μόνο φίλους, όπου και αν έζησε, όπου και αν έδρασε. Φίλοι, συγχωριανοί ή απλοί γνωστοί που τον αποχαιρέτησαν με συντριβή και οδύνη εκείνη την βροχερή Τετάρτη στις 26 του Δεκέμβρη του 2018.

Ως καλός φίλος του αγαπημένου γιου του “Μαυρομάτη”, του Γιάννη, γνώρισα από κοντά τον Βασίλη Κουνάλη, τη φιλοξενία και τη ζεστασιά του και ως νεαρός που μεγάλωνα στα Ανώγεια, δε θα μπορούσα παρά να αγαπήσω αυτή τη μορφή, τον ήπιο τόνο της φωνής του, τις ξεχωριστές συμβουλές και την αγάπη που είχε προς τον συνάνθρωπο.Ως και την τελευταία φορά που τον είδα, στα “κανίσκια” ενός Ανωγειανού γάμου, όπου σφίξαμε τα χέρια και έβλεπα στα μάτια του την ίδια λάμψη με αυτήν πριν 25 χρόνια, ακόμα και αν βάδιζε στα τελευταία βήματα της ζωής του.

Ως Ανωγειανός κτηνοτρόφος, στις κακοτράχαλες μα τόσο αγαπημένες πλαγιές του Ψηλορείτη, αγάπησε τους στίχους του “Ερωτόκριτου” τον οποίο διάβαζε και έμαθε μάλιστα απέξω στις ατελείωτες ώρες της “παραβολής των προβάτων”. Με τέσσερις στίχους αυτού του αγαπημένου του βιβλίου τον αποχαιρετώ και προσωπικά:

 

“Και πάλι εκείνη η Πεθυμιά δε θέλει να μου λείψει,

πάραυτας κάνω άλλα φτερά, πάλι πετώ στα Ύψη.

—————————————————————————–

Και πάλι βρίσκω τη φωτιά, πάλι ξανακεντά με,

κι απ’ τα ψηλά που βρίσκομαι με ξαναρίχτει χάμε…”

 

 

-Η ΑΝΩΓΗ θέλει να ευχαριστήσει θερμά τον γιο του Γιάννη Κουνάλη για την προσφορά 50 ευρώ στη μνήμη του πατέρα του. Επίσης τον Γιάννη Κουνάλη του Στελή που προσέφερε επίσης 50 ευρώ στη μνήμη του θείου του. Τα χρήματα θα διατεθούν για τις ανάγκες του Εργαστηρίου Γνώσης της ενορίας του Αγίου Γεωργίου και τα δωρεάν φροντιστήρια Αγγλικών σε μαθητές, ενήλικες και πρόσφυγες.

Ας είναι αιωνία η μνήμη σου “Μαυρομάτη”. Ελαφρύ το χώμα που σε σκεπάζει.

Του Γιώργη Μπαγκέρη

 

Μοιραστείτε το

-

-->