Την Κυριακή 29 Δεκεμβρίου στον Ιερό Ναό Της Παναγίας στο Περαχώρι θα τελεστεί το μνημόσυνο για τον ένα χρόνο του φευγιού του Σταυρακάκη Γεωργίου με την οικογένειά του να καλεί συγγενείς, φίλους και συγχωριανούς να παραστούν και να ανάψουν ένα κερί στην μνήμη του. Ήταν 3 Ιανουαρίου όταν ο σπουδαίος αυτός και σεβαστός Ανωγειανός άνδρας περνούσε στην αιωνιότητα, με το χωριό σύσσωμο την επομένη να αποχαιρετάει στο πρόσωπο του μια αγνή και όμορφη εποχή των Ανωγείων.

Ο Γεώργιος Σταυρακάκης (Γιωργαντάς) γεννήθηκε στα Ανώγεια το 1926 και ήταν το δεύτερο παιδί του Εμμανουήλ Σταυρακάκη (Μερτζανοζαχαράκη) και της Κρυστάλλης Σκουλά. Έμεινε ορφανός σε ηλικία 6 χρόνων και μαζί με τον κατά ένα χρόνο μεγαλύτερο αδερφό του Βασίλειο Σταυρακάκη (Βασιλέα) έγιναν για τα αδέρφια τους και πατέρας και προστάτες για την οικογένειά τους. Από τα παιδικά του χρόνια ασχολήθηκε με την κτηνοτροφία, δουλειά την οποία αγάπησε και ακολούθησε μαζί με τα αγαπημένα του αδέρφια μέχρι το τέλος της ζωής του. Σε ηλικία 34 χρονών παντρεύτηκε την Μυρσίνη Καλλέργη, άξια σύζυγο, από την Γέννα Μονοφατσίου  με την οποία απέκτησε 4 παιδιά.

Για τον Γεώργιο Σταυρακάκη και την μεγάλη του απώλεια για την οικογένεια του και τα Ανώγεια, ο Σταύρος Βιτώρος ή Αγκούτσακας είχε αναφέρει στην κηδεία του τις εξής μαντινάδες:

Ενταύθα κείτεται ένα αιτός, περήφανος Νιδιώτης,

και τίμιος και χουβαρντάς και μερακλής και πότης..

——————————————————————

Τα σύννεφα εσκορπίσανε, ο ήλιος να πορίσει,

λεβέντη Άντρα Ανωγειανέ, να σε καλοστρατίσει..

——————————————————————-

Δεν πήγες η στο χειμαδιό, οφέτος στο Αρκάδι,

σαν τον πατέρα σου στραθιά, είχες και εσύ στον Άδη..

———————————————————————-

Καλό ταξίδι Γιωργαντά κι όχι που φεύγεις τόσο,

μα θα λιγάνει η ανθρωπιά, μετά από σένα όσο..

-Στην μνήμη του η οικογένεια του “Γιωργαντά” προσέφερε στην ΑΝΩΓΗ το ποσό των 50 ευρώ, χρήματα που θα διατεθούν για τις ανάγκες του Εργαστηρίου Γνώσης της ενορίας του Αγίου Γεωργίου και τα δωρεάν φροντιστήρια Αγγλικών σε ενήλικες, μαθητές και πρόσφυγες. Τους ευχαριστούμε θερμά.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα των Ανωγείων που τον σκεπάζει…

 

Μοιραστείτε το

-

-->