Ρεπορτάζ: Γιωργης Μπαγκέρης

Φωτογραφίες:Αγγέλα Σκουλά

Σε μια υπέροχη εκδήλωση μέσα στο πνεύμα των Χριστουγέννων, η Δημοτική βιβλιοθήκη Ανωγείων, τίμησε τους τέσσερις ανθρώπους που δανείστηκαν και διάβασαν τα περισσότερα βιβλία, με αφορμή και την συμπλήρωση ενός χρόνου από την έναρξη της λειτουργίας της. Την παράσταση έκλεψε το κουκλοθέατρο και η ιστορία του “Τρακατρούκα” που παρουσίασε με μοναδικό τρόπο η συγγραφέας παιδικών παραμυθιών Ελένη Μπετεινάκη που καταχειροκροτήθηκε από μεγάλους, αλλά και τους μικρούς φίλους που την απόλαυσαν, τα παιδιά του Κέντρου Δημιουργικής απασχόλησης (Κ.Δ.Α.Π) Ανωγείων που συνόδευε η υπεύθυνη του τμήματος Μαρία Σταυράκη.

Στην εκδήλωση το παρόν έδωσαν και ο Δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Παιδείας Λευκοθέα Κουνάλη  ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιχάλης Δραμουντάνης,, η δημοτική σύμβουλος Θεονύμφη Σπιθούρη, καθώς και οι δυο γυναίκες που συνεχίζουν να εργάζονται εθελοντικά στη βιβλιοθήκη, η Κυριακή Αντωνοπούλου και η Ειρήνη Μπέρκη.

Οι τέσσερις “βιβλιοφάγοι” που βραβεύτηκαν με επαίνους και δώρα βιβλία είναι οι:

-Αικατερίνη Σπιθούρη του Χατζή.

-Μαρία Κεφαλογιάννη “Γερογιάνναινα”.

-Βαγγέλης Πλουσής.

-Θωμάς Κουτάντος, από την Αξό.

“Ο πλούσιος ο άνθρωπος μπορεί και να φτωχάνει,

μα ο μορφωμένος άνθρωπος τη μόρφωση δε χάνει…”

Αυτή την μαντινάδα ανέφερε κατά τη βράβευση του ο κάτοικος της Αξού Θωμάς Κουτάντος, ενώ συγκίνηση προκάλεσε το γραπτό κείμενο της γηραιότερης των ¨βιβλιοφάγων” Αικατερίνης Σπιθούρη “Νταμπακομανώλενας” που δεν βρέθηκε στην εκδήλωση αλλά το χαιρετισμό της διάβασε η εγγονή της Αλεξία Καλλέργη, Αναλυτικά το σημείωμα της:

“Αγαπητοί συγωχριανοί, πριν λίγες μέρες έμαθα ότι η Δημοτική βιβλιοθήκη θα επιδώσει βραβεία στους πιστούς φιλαναγνώστες της. Με συγκίνηση πληροφορήθηκα ότι ήμουν μέσα σε αυτούς. Η αλήθεια είναι ότι από τα μαθητικά μου χρόνια η αγάπη μου για το διάβασμα και η δίψα μου για τη γνώση είχαν σπουδαίο ρόλο στη ζωή μου. Οι συνθήκες όμως δεν βοήθησαν να βαδίσω αυτό τον δρόμο που τόσο πολύ ήθελα.

Αλλαγή πλεύσης λοιπόν. γιατί η ζωή πάντα έχει άλλα σχέδια. Όμως η αγάπη για το διάβασμα δεν μειώθηκε ποτέ. Διάβαζα ότι έπεφτε στα χέρια μου, ακόμα και το κήρυγμα της εκκλησίας.

Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια και μετά την απώλεια του αγαπημένου μου Μιχάλη, ήταν ένα πνευματικό καταφύγιο, ένα αποκούμπι που κρατά το μυαλό και την ψυχή μου ζωντανή.

Ευχαριστώ από καρδιάς τους υπεύθυνους της Δημοτικής βιβλιοθήκης για το σπουδαίο έργο που επιτελούν και βέβαια τη νύφη μου την Πόπη που είναι ο συνδετικός κρίκος που με προμηθεύει με τα βιβλία. Και πάλι σας ευχαριστώ…”

ΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ  ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΔΡΑΜΟΥΝΤΑΝΗ

“Η Δημοτική βιβλιοθήκη Ανωγείων ξεκίνησε τη λειτουργία της πριν ακριβώς ένα χρόνο, καθώς εγκαινιάστηκε στις 18 Δεκεμβρίου του 2018 και άρχισε τη λειτουργία της  τον Ιανουάριο του 2019. Δημιουργήθηκε χάριν και στη μεγάλη προσφορά του αείμνηστου Ευάγγελου Κεφαλογιάννη “Κουντοβαγγέλη”. Σε συνδυασμό και με τη σχολική βιβλιοθήκη “Γεώργιος Σμπώκος” που εγκαινιάστηκε προ ημερών και λειτουργεί πλήρως, ευελπιστούμε ότι θα αποτελέσουν δυο εστίες γνώσης για όλους τους Ανωγειανούς αλλά και τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.

Η Δημοτική βιβλιοθήκη το χρόνο αυτό λειτουργούσε καθημερινά τις πρωινές ώρες, εκτός τους δυο τελευταίους μήνες που λειτουργεί κάθε Πέμπτη απόγευμα χάριν στον εθελοντισμό και ευχαριστούμε θερμά για αυτό την Κυριακή Αντωνοπούλου και την Ειρήνη Μπέρκη. Αυτό συμβαίνει γιατί έληξε το πρόγραμμα που απασχολούνταν οι δυο συγχωριανές μας. Όμως με το νέο χρόνο και το νέο πρόγραμμα Κοινωφελούς εργασίας έχουμε προβλέψει ως δήμος, η λειτουργία της να ομαλοποιηθεί και το ωράριο να διευρυνθεί και σε απογευματινές ώρες για την καλύτερη εξυπηρέτηση των μελών της.

Σήμερα η Δημοτική βιβλιοθήκη αριθμεί 35 μέλη και στο αρχείο της φιλοξενεί περίπου 8.000 βιβλία. Στον εμπλουτισμό της έχουν τεράστια συμβολή οι δωρητές και από τα στοιχεία που διατηρούνται στο αρχείο της βιβλιοθήκης πρέπει να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για τις δωρεές στους:

-Λέσχη LIONS Ηρακλείου

-Στις Πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης

-Στην οικογένεια της αείμνηστης Άρτεμις Μανουρά (Ντιάνα)

-Στον Γιάννη Λαμπάκη

-Στον ποιητή και μαντιναδολόγο Γεώργιο Αγησιλάου Κουτάντο

-Στην οικογένεια του Μιχάλη Φασουλά (Μπρίκη)

-Στην Χαρά Κονιού (Τσιριντάνη)

-Στον μαντιναδολόγο Αριστείδη Χαιρέτη (Γιαλάφτη)

-Στον μουσικό Λουδοβίκο των Ανωγείων

-Στην οικογένεια του Ιωάννη Νικολάου Δακανάλη

Επίσης ένα ευχαριστώ στον “ερασιτέχνη” γραφίστα Σταύρο Φασουλά που επιμελήθηκε την αφίσα της εκδήλωσης.Εύχομαι και ελπίζω τα ευχαριστώ αυτά σύντομα να γίνουν πολλά περισσότερα.

Σήμερα λοιπόν παραμονές Χριστουγέννων, εδώ, σε ένα χώρο γνώσης και μάθησης, φιλοξενούμε με πολύ χαρά την παιδαγωγό Ελένη Μπετεινάκη, που θα μας μεταφέρει μέσα από την αφήγηση της, ακόμα περισσότερο το πνεύμα των ημερών και θα μας κάνει να νιώσουμε όλοι μικρά παιδιά. Στη συνέχεια τέσσερις κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, με αγάπη και πάθος για το βιβλίο και όρεξη για γνώση και μάθηση, θα ακούσουν από όλους μας ένα μεγάλο ευχαριστώ για το παράδειγμα που μας δίνουν.Σας ευχαριστούμε πολύ “βιβλιοφάγοι” μας. Να είστε πάντοτε γεροί και δυνατοί με την ίδια και ακόμα περισσότερη όρεξη και πάθος για διάβασμα.

Χρόνια πολλά σε όλους μας. Καλά Χριστούγεννα. Καλό και ευλογημένο το 2020.”

Ο ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΘΕΛΟΝΤΡΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ

“Αυτός ο χώρος θέλουμε να είναι μια μεγάλη αγκαλιά, ειδικά για τα παιδιά μας, ώστε να χτίσουν όνειρα, να έρθουν σε επαφή με κάτι λίγο πιο πνευματικό. Ο σκοπός της σημερινής εκδήλωσης πέραν του ότι είναι γιορτές και θέλαμε να κάνουμε κάτι χαρούμενο για τα παιδιά, είναι να δούμε κάποια άλλα πρότυπα ανθρώπων οι οποίοι είναι λίγο μεγαλύτεροι από εμάς και ασχολούνται με τόσο πάθος με το διάβασμα. Η γνώση και τα ενδιαφέροντα δεν έχουν ηλικία. Στόχος μας επίσης είναι να λειτουργούμε και να αξιοποιήσουμε αυτό το χώρο ώστε να τον χαίρονται άνθρωποι κάθε ηλικίας όλης της ευρύτερης περιοχής. Ανακαλύπτοντας τον κόσμο του βιβλίου.”

 

 

 

Μοιραστείτε το:
  • Print
  • PDF
  • Twitter
  • Facebook

-

-->