Archive for Μαΐου 2018

Στην Γυμναστική και τον Αθλητισμό γενικότερα, φαίνεται πως τα Ανώγεια έχουν να επιδείξουν σημαντικές διακρίσεις και παιδιά με ελπιδοφόρες επιδόσεις και πολύ μέλλον μπροστά τους, ώστε να διαπρέψουν σε ένα Ολυμπιακό  άθλημα , όπως αυτό του Τραμπολίνο! Την παραπάνω διαπίστωση απέδειξε πριν μερικές εβδομάδες η έφηβη μαθήτρια Φραντζέσκα Αεράκη, που κατέκτησε την πρώτη θέση στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα που διεξήχθη στο Λαύριο, στο Τραμπολίνο Επιπέδου 3, κατακτώντας επάξια το χρυσό μετάλλιο μετά από μια εξαιρετική εμφάνιση που χειροκροτήθηκε από κοινό και συναθλητές!Στην διοργάνωση συμμετείχαν περισσότεροι από  90 αθλητές και αθλήτριες από 45 συλλόγους όλης της Ελλάδος στο τραμπολίνο ,στο διπλό μίνι τραμπ και στον ακροβατικό διάδρομο.Αξίζει να σημειωθεί ότι η εθνική ομάδα Τραμπολίνο εξασφάλισε την συμμετοχή της στους  Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του  Τόκυο 2020.

Η Φραντζέσκα Αεράκη εκπροσώπησε την Κρήτη και το Ηράκλειο, σε Λύκειο της πόλης όπου φοιτά και κατακτώντας την πρώτη θέση σκόρπισε τη χαρά και στους δικούς της ανθρώπους, αλλά φυσικά και στα Ανώγεια. Η ίδια είναι κόρη του Κώστα  ή “Κοσκωτά” και της Χρυσούλας Αεράκη. Η προσωπική της επιτυχία στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα του Λαυρίου αποτέλεσε το επιστέγασμα των κόπων ετών καθώς από μικρή ασχολείται και ξεχωρίζει στην ανόργανη Γυμναστική. Της ευχόμαστε τα καλύτερα στο μέλλον στην προσωπική και μαθητική της ζωή, και φυσικά για την μεγάλη της αγάπη, τη Γυμναστική, το τραμπολίνο και τον ακροβατικό διάδρομο.

Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα διοργανώθηκε από το Ν.Π.Δ.Δ “Θορικός” Δήμου Λαυρεωτικής σε συνεργασία με την Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία, στο Λαύριο και αφορούσε στο Τραμπολίνο Συλλόγων & Ατομικού Α’-Β’-Γ’ Κατηγοριών (Ανδρών-Γυναικών, Εφήβων-Νεανίδων, Παίδων-Κορασίδων) και του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Ακροβατικού Διαδρόμου Συλλόγων & Ατομικού Α’-Β’-Γ’-Δ’ Κατηγοριών (Ανδρών-Γυναικών, Εφήβων-Νεανίδων, Παίδων-Κορασίδων, Παμπαίδων-Παγκορασίδων) και Επιπέδων 1-4.

Συγχαρητήρια Φραντζέσκα!

 

Το Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας Παιδείας Πολιτισμού στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του διοργάνωσε βιωματική δράση αλληλεπίδρασης παιδιών και ηλικιωμένων με την από κοινού φύτευση του προαύλιου χώρου του Δημοτικού Παιδικού Σταθμού με αρωματικά και καλλωπιστικά φυτά.

Η συγκεκριμένη δράση είχε σκοπό την συνύπαρξη των δύο γενεών για την ανταλλαγή εμπειριών και συναισθημάτων και την ευαισθητοποίηση όλων σε θέματα προστασίας και σεβασμού του περιβάλλοντος καθώς  η εκπαίδευση ειδικά από πολύ νεαρή ηλικία αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για τη δημιουργία ευαισθητοποιημένων πολιτών.

Για την υλοποίηση της δράσης χρειάστηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της  νηπιαγωγού του Σταθμού ειδικά την τελευταία εβδομάδα να επικεντρωθεί στο κύκλο της ζωής των φυτών  και στους τρόπους φύτευσης μέσα από εικόνες ,παραμύθια και τραγούδια.

Ακολούθησε η  επίσκεψη στον Παιδικό Σταθμό από την ομάδα των ηλικιωμένων γυναικών .Οι τελευταίες μίλησαν στα παιδιά με απλά περιγραφικά λόγια για την  σημασία που είχε τα παλιά χρόνια η γεωργία στη ζωή τους ,τότε που για να επιζήσουν έπρεπε μόνοι τους να παράγουν το σιτάρι για το ψωμί, τα λαχανικά και τα φρούτα.

Στη συνέχεια μικροί μεγάλοι φύτεψαν με καλλωπιστικά και αρωματικά φυτά τον προαύλιο χώρο  του Παιδικού Σταθμού .Τα μικρά παιδάκια με τις υποδείξεις των γυναικών τοποθετούσαν τα λουλούδια και στη συνέχεια τα πότισαν.

Η δράση έκλεισε με την αγαπημένη ενασχόληση των νηπίων ,την ζωγραφική. Ζωγράφισαν γλάστρες , με την επιμέλεια των γυναικών ενώ  τους έδωσαν ως αναμνηστικό δώρο  ζωγραφιές πάνω σε χαρτί.

Ήταν μία βιωματική δράση που έφερε όλους τους συμμετέχοντες σε επαφή με το φυσικό περιβάλλον και όχι μόνο. Η  επαφή μεταξύ των δύο γενεών είχε ως αποτέλεσμα τα νήπια να αποχωρήσουν από το σχολείο με τον ενθουσιασμό ζωγραφισμένο στα μάτια τους και οι γυναίκες  με τις εικόνες των χαρούμενων παιδιών και την ανάμνηση των γλυκών σχολιασμών και ερωτήσεων τους ,με αυτή την τόσο χαριτωμένη προφορά , να τους συνοδεύουν και να τους ομορφαίνουν τη μέρα.

Ήταν μία όμορφη δράση που δεν θα μπορούσε  να υλοποιηθεί χωρίς τη βοήθεια και τις οδηγίες της τεχνολόγου γεωπόνου κ.Αμαλίας Ανδρεαδάκη για τη σωστότερη και κατανεμημένη φύτευση στο χώρο αλλά και χωρίς την δωρεά των φυτών από τη Διεύθυνση Αγροκτήματος του ΤΕΙ Κρήτης μέσω της κ.Ειρήνης Χριστοφορίδη επιστημονικού συνεργάτη ΤΕΙ Κρήτης.

Σε μια σημαντική και συγκινητική προσφορά προς το  Κέντρο Ασυνόδευτων Ανηλίκων στα Ανώγεια προχώρησε η διοίκηση του ΚΤΕΛ Ηρακλείου-Λασιθίου και ο αγαπητός πρόεδρος του Εμμανουήλ Χαχλιούτη, η οποία έρχεται να προστεθεί και σε άλλες που έχουν βοηθήσει το τελευταίο διάστημα την ομαλότερη διαβίωση των “παιδιών του πολέμου” που διαμένουν στο χωριό.

Συγκεκριμένα η διοίκηση του ΚΤΕΛ Ηρακλείου-Λασιθίου προσέφερε προϊόντα σίτισης και καθαριότητας αξίας 2.500 ευρώ τα οποία παρελήφθησαν από τους εργαζομένους της Εστίας από την Βιομηχανική περιοχή Ηρακλείου και τις εγκαταστάσεις της ‘Φαιστός-market”. Το παρόν στην παραλαβή του υλικού έδωσαν ο οικονομικός διευθυντής του ΚΤΕΛ Γιώργος Κεγκέρογλου μαζί με τον Αντιδήμαρχο Ανωγείων Βασίλη Σμπώκο, τον διευθυντή των Φαιστός-market Νίκο Συριγωνάκη καθώς και τους δυο εργαζομένους στη δομή Εμμανουήλ Χαιρέτη και Νίκη Χαιρέτη.

Η σπουδαία αυτή προσφορά, έρχεται να προσθέσει άλλο ένα κρίκο στην μεγάλη αλυσίδα των προσφορών προς τους ασυνόδευτους ανήλικους το τελευταίο διάστημα, όπως ήταν η αγορά πετρελαίου θέρμανσης από τον Μιχάλη Λεμπιδάκη, η προσφορά υλικού και σίτισης από τον επιχειρηματία Μηνά Χαλκιαδάκη της γνωστής αλυσίδας super-market, καθώς και αυτή των στρωμάτων και κλινοσκεπασμάτων του Ανωγειανού Βασίλη Δακανάλη και δείχνουν τον δρόμο και σε άλλους που θέλουν να βοηθήσουν αυτά τα παιδιά που πραγματικά το έχουν ανάγκη.

Μετά την παραλαβή του υλικού, για την κίνηση αυτή των ΚΤΕΛ Ηρακλείου-Λασιθίου, μίλησε ο Αντιδήμαρχος Ανωγείων Βασίλης Σμπώκος, αναφέροντας χαρακτηριστικά:

“Πρόκειται για μια πρωτοβουλία άξια επαίνου και προβολής. Η διοίκηση του ΚΤΕΛ Ηρακλείου-Λασιθίου με πρωτοβουλία του προέδρου του Μανόλη Χαχλιούτη,πρόσφερε στο Κέντρο ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων Ανωγείων,προϊόντα σίτισης-καθαριότητας αξίας 2500€ τα οποία παρέλαβαν σήμερα οι εργαζόμενοι στη δομή Μανόλης Χαιρέτης και Νίκη Χαιρέτη,από τις εγκαταστάσεις της Φαιστός-Μάρκετ στη ΒΙΠΕ Ηρακλείου, παρόντος του οικονομικού διευθυντή του ΚΤΕΛ Γιώργο Κεγκέρογλου και του διευθυντή των Φαιστός-μάρκετ Περιφερειακού συμβούλου Νίκο Συριγωνάκη!
Η προσφόρα έρχεται σε συνέχεια αυτής των “Σούπερ μάρκετ-Χαλκιαδάκης” αξίας 1500€ και θα ακολουθήσουν και άλλες όπως έχουμε ενημερωθεί,από την Σμπώκος Γκρουπ Χοτέλ και τη Φαιστός-Μάρκετ!
Οι συγκεκριμένες δωρεές δείχνουν τη θέρμη που έχει αγκαλιάσει η τοπική Κρητική κοινωνία τη συγκεκριμένη πρότυπη δομή,η οποία,παρά τα πρόσκαιρα θέλουμε να πιστεύουμε προβλήματα που αντιμετωπίζει,συνεχίζει και θα συνεχίσει να λειτουργεί!!
Ο Δήμος Άνωγείων και προσωπικά ο Δήμαρχος Μανόλης Καλλέργης, παρ όλο που δεν έχει καμία αρμοδιότητα στη λειτουργία της δομής,στέκεται και θα στέκεται πάντα αρωγός και συμπαραστάτης,γεγονός που αναγνωρίζεται από όλους τους εμπλεκόμενους,με αποκορύφωμα την προτροπή της απεσταλμένου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Κας Ξενάκη-που πρόσφατα επισκέφτηκε τη δομή-προς τον επικεφαλής τους Ελληνικού τμήματος Κον Φιλίπ Λεκλέρκ,να ευχαριστήσει δημόσια το Δήμο Ανωγείων,για την πολύτιμη βοήθεια του προς τους ανήλικους ασυνόδευτους πρόσφυγες!!”

 

“Σήμερα 29 Μαΐου είναι ημέρα μνήμης για τον Ελληνισμό καθώς συμπληρώνονται 565 χρόνια από την άλωση της Κωνσταντινούπολης. Ο Ελληνισμός καταστράφηκε από την Δύση. Ήταν το 1204 στην πρώτη Άλωση της Πόλης για να ακολουθήσει η δεύτερη και ολοκληρωτική στις 29 Μαΐου 1453. Οι Οθωμανικές ορδές δεν θα κατάφερναν τίποτα χωρίς την βοήθεια της Δύσης. Αυτή η βοήθεια συνεχίστηκε και στην τρίτη χρονικά μεγάλη καταστροφή , την Μικρασιατική αυτή τη φορά το 1922. Μια καταστροφή που την λοιδορούν σήμερα όλοι και όλες που κατεργάζονται τη νέα Εθνική ολοκληρωτική ισοπέδωση μας. Η Ελλάδα την οποία δημιούργησε ο Εθνάρχης Ελευθέριος Βενιζέλος, μέσα από την σημερινή πολιτική πραγματικότητα των πρόσφατων εκλογών, δεν υπάρχει πια. Είναι μια Ελλάδα υπό αμφισβήτηση σε όλα τα επίπεδα και σε όλα τα γεωγραφικά πλάτη και μήκη της. Αν δεν ξυπνήσει ο Ελληνικός λαός, τότε πραγματικά σε λίγα χρόνια η Ελλάδα θα έχει χαθεί. Ζητάμε Δημοκρατία και όχι τρομοκρατία και αθλιοκρατία. Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος , ο τελευταίος ομιλητής του Ελληνισμού, έπεσε γιατί η Δύση δεν βοήθησε την Ορθόδοξη Ανατολή. Συνεχίζει η ιστορία της Δύσης να καταδιώκει την Ελληνική Ορθοδοξία και την Πατρίδα μας.
Και ειδικά εφέτος, γίναμε όλοι μάρτυρες της ξεδιαντροπιάς και ξετσιπωσιάς που μαστίζει την κεφαλή της πολιτικής στην γείτονα χώρα, με ένα άθλιο βίντεο όπου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρουσιάζει τον εαυτό του ανώτερο του Μωάμεθ του πορθητή. Κει με ένα Χολιγουντιανό κατασκεύασμα, εμφανίζει τούρκους ιππείς του Μεσαίωνα να περπατάνε με τα άλογα στα νερά του Βοσπόρου και να πηδάνε την σύγχρονη γέφυρα με το βλέμμα στην Δύση! Ι Τι άλλη τρανότερη απόδειξη θέλετε ότι η Δύση βοήθησε στην Άλωση της Πόλης; Μέχρι και οι ίδιοι το διαφημίζουνε! Και το χειρότερο; Ο Ερντογάν με το βίντεο αυτό δεν απειλεί ξετσίπωτα μόνο την Ελλάδα αλλά ολάκερη την Δύση. Και άπαντες σε Ευρώπη και Αμερική, εξακολουθούν να τον συναναστρέφονται, να, συναγελάζονται και να συναλλάσσονται μαζί του.
Σημεία των καιρών , που πρέπει εδώ και τώρα να τα αντιμετωπίσουμε δυναμικά, γιατί σε λίγα χρόνια θα είναι πολύ αργά!
παπά Ανδρέας Κεφαλογιάννης

Η πορεία μας θα ξεκινήσει από τον Λάκκο του Μιγερού (υψόμ.1580μ) . Θα είμαστε δύο ομάδες οι οποίες θα ξεκινήσουμε μαζί.

Α’ΟΜΑΔΑ:  ΜΙΓΕΡΟΥ ΛΑΚΚΟΣ-ΤΙΜΙΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ-ΜΙΓΕΡΟΥ ΛΑΚΚΟΣ

Ξεκίνημα της πορείας από του Μιγερού το Λάκκο(υψόμ.1580μ).Ανηφορική πορεία συνεχόμενη μέχρι του ‘Βουλουμένου’ στα 2.200μ και στην συνέχεια γίνεται πιο ομαλή η πορεία μέχρι τον Τίμιο Σταυρό(υψόμ.2454μ).Αρκετή στάση για ξεκούραση και απόλαυση της Κρήτης από την ψηλότερη κορυφή της.Στην συνέχεια επιστροφή από το ίδιο μονοπάτι και τερματισμός πάλι στου Μιγερού το Λάκκο.
Ω.Π. 5:30  Β.Δ. 2
Στην συνέχεια με το λεωφορείο για τα Ανώγεια για φαγητό,όποιος επιθυμεί.

Β’ ΟΜΑΔΑ: ΜΙΓΕΡΟΥ ΛΑΚΚΟΣ-ΤΙΜΙΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ-ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΝΙΔΑΣ
Ξεκίνημα μαζί με την Α’ Ομάδα από του Μιγερού το Λάκκο(υψόμ.1580μ).Ανέβασμα στην κορυφή Τίμιος Σταυρός(υψόμ.2454μ).Επιστροφή στο οροπέδιο της Νίδας(υψόμ.1370μ).Ένα μέρος της επιστροφής μας θα είναι από το βορεινό μονοπάτι που περνάει κάτω από τις κορυφές Βουλουμένου και Κούσακας και ξανασυναντάει το Ε4 για τερματισμό στην Νίδα.
Ω.Π. 8:30  Β.Δ. 3
Στην συνέχεια με το λεωφορείο για τα Ανώγεια,για συνάντηση με την Α’Ομάδα για φαγητό όποιος επιθυμεί

Αρχηγός: Ζαχαράκης Γιώργος  τηλ:6977594308
Αναχώρηση: ΠΡΟΣΟΧΗ: 05:00″

 

Εξαιρετική επιτυχία είχε η πολλή ιδιαίτερη και ξεχωριστή εκδήλωση αφιερωμένη στη Μάνα που διοργανώθηκε από την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Ανωγείων.

Ο σκοπός της εκδήλωσης επετεύχθη απόλυτα αφού  οι  συμμετέχοντες κατάφεραν να μοιραστούν στιγμές και συναισθήματα, λόγια ,εικόνες και πράξεις που έχουνχαραγμένες στο μυαλό τους και τους  συντροφεύουν σ όλη τους τη ζωή  και να αποδώσουν  φόρο τιμής στη Μάνα σαν αναγνώριση όλου αυτού του δύσκολου και συνάμα υπέροχου ρόλου .

Η αίθουσα της Κοινωνικής Υπηρεσίας ήταν κατάμεστη  από παιδιά ,μεγάλα πια ,που ήρθαν να τιμήσουν με το δικό τους τρόπο ο καθένας την γυναίκα που τον έφερε στη ζωή ή που τον ανέθρεψε κι ας μην ήταν η βιολογική του μητέρα. Η συγκίνηση ήταν πολύ μεγάλη και η αγάπη και η ευγνωμοσύνη ήταν ζωγραφισμένη στα πρόσωπα όλων των συμμετεχόντων.

Ήταν μία καθαρά βιωματική δράση στην οποία το λόγο έπαιρναν οι παρευρισκόμενοι .Μοιράστηκαν απίστευτες προσωπικές ιστορίες ενώ παράλληλα προβαλλόταν φωτογραφικό αρχειακό υλικό που οι ίδιοι είχαν φέρει .

Μέσα από τις αφηγήσεις οι συμμετέχοντες έγιναν  κοινωνοί του πιο ακριβού συναισθήματος ,της αγάπης της μάνας . Της μάνας της κατοχής  που μέσα στις κακουχίες και χωρίς τον άντρα της προσπαθούσε να ζήσει τα παιδιά της, της μάνας που γέννησε η δε γέννησε αλλά στάθηκε σαν μάνα  , της μάνας  που η απώλεια ή η απουσία του συζύγου  την ανάγκασε να σταθεί και μάνα και πατέρας στα παιδιά της ,της μάνας με παιδί  που έχει παραπάνω ανάγκες ,  της θείας που μεγάλωσε σα μάνα τα ανήψια της , της πολύτεκνης μάνας .

Αρκετοί κατάφεραν να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους για το  πρόσωπο της μητέρας τους .Κάποιοι άλλοι δεν μπόρεσαν  , γιατί το συναίσθημα ήταν τόσο δυνατό που δεν άφηνε τη φωνή να βγει. Άφηναν όμως το μυαλό να ταξιδεύει , αναζητούσε το χάδι και τα γλυκά της λόγια ,τα μάτια της και έτσι νοερά της έλεγαν το δικό τους ευχαριστώ.

Μία εκδήλωση μοναδική .. όπως μοναδική είναι και η κάθε Μάνα!!

 

-->