Το Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας Παιδείας Πολιτισμού στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του διοργάνωσε βιωματική δράση αλληλεπίδρασης παιδιών και ηλικιωμένων με την από κοινού φύτευση του προαύλιου χώρου του Δημοτικού Παιδικού Σταθμού με αρωματικά και καλλωπιστικά φυτά.

Η συγκεκριμένη δράση είχε σκοπό την συνύπαρξη των δύο γενεών για την ανταλλαγή εμπειριών και συναισθημάτων και την ευαισθητοποίηση όλων σε θέματα προστασίας και σεβασμού του περιβάλλοντος καθώς  η εκπαίδευση ειδικά από πολύ νεαρή ηλικία αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για τη δημιουργία ευαισθητοποιημένων πολιτών.

Για την υλοποίηση της δράσης χρειάστηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της  νηπιαγωγού του Σταθμού ειδικά την τελευταία εβδομάδα να επικεντρωθεί στο κύκλο της ζωής των φυτών  και στους τρόπους φύτευσης μέσα από εικόνες ,παραμύθια και τραγούδια.

Ακολούθησε η  επίσκεψη στον Παιδικό Σταθμό από την ομάδα των ηλικιωμένων γυναικών .Οι τελευταίες μίλησαν στα παιδιά με απλά περιγραφικά λόγια για την  σημασία που είχε τα παλιά χρόνια η γεωργία στη ζωή τους ,τότε που για να επιζήσουν έπρεπε μόνοι τους να παράγουν το σιτάρι για το ψωμί, τα λαχανικά και τα φρούτα.

Στη συνέχεια μικροί μεγάλοι φύτεψαν με καλλωπιστικά και αρωματικά φυτά τον προαύλιο χώρο  του Παιδικού Σταθμού .Τα μικρά παιδάκια με τις υποδείξεις των γυναικών τοποθετούσαν τα λουλούδια και στη συνέχεια τα πότισαν.

Η δράση έκλεισε με την αγαπημένη ενασχόληση των νηπίων ,την ζωγραφική. Ζωγράφισαν γλάστρες , με την επιμέλεια των γυναικών ενώ  τους έδωσαν ως αναμνηστικό δώρο  ζωγραφιές πάνω σε χαρτί.

Ήταν μία βιωματική δράση που έφερε όλους τους συμμετέχοντες σε επαφή με το φυσικό περιβάλλον και όχι μόνο. Η  επαφή μεταξύ των δύο γενεών είχε ως αποτέλεσμα τα νήπια να αποχωρήσουν από το σχολείο με τον ενθουσιασμό ζωγραφισμένο στα μάτια τους και οι γυναίκες  με τις εικόνες των χαρούμενων παιδιών και την ανάμνηση των γλυκών σχολιασμών και ερωτήσεων τους ,με αυτή την τόσο χαριτωμένη προφορά , να τους συνοδεύουν και να τους ομορφαίνουν τη μέρα.

Ήταν μία όμορφη δράση που δεν θα μπορούσε  να υλοποιηθεί χωρίς τη βοήθεια και τις οδηγίες της τεχνολόγου γεωπόνου κ.Αμαλίας Ανδρεαδάκη για τη σωστότερη και κατανεμημένη φύτευση στο χώρο αλλά και χωρίς την δωρεά των φυτών από τη Διεύθυνση Αγροκτήματος του ΤΕΙ Κρήτης μέσω της κ.Ειρήνης Χριστοφορίδη επιστημονικού συνεργάτη ΤΕΙ Κρήτης.

Μοιραστείτε το

-

-->