Archive for Απριλίου 2013

Σε ηλικία 102 ετών έφυγε το πρωί από τη ζωή ο πρώην μητροπολίτης Κισσάμου – Σελίνου, Ειρηναίος Γαλανάκης.

Ο εκλιπών είχε γεννηθεί στο Νεροχώρι Αποκορώνου στις 10 Νοεμβρίου 1911. Σπούδασε στο Ιεροδιδασκαλείο Κρήτης και στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Aθηνών, από την οποία αποφοίτησε το 1937. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές Θεολογίας και Κοινωνιολογίας στη Γαλλία, στα Πανεπιστήμια της Λιλ και του Παρισιού. Εργάστηκε ως καθηγητής Θεολογίας σε σχολεία του Νομού Χανίων την περίοδο 1938-1945.

Το 1946 χειροτονήθηκε διάκονος και κατόπιν Πρεσβύτερος και του δόθηκε το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη. Χρημάτισε υποδιευθυντής της Εκκλησιαστικής Σχολής Κρήτης. Τον Δεκέμβριο του 1957, η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης τον εξέλεξε επίσκοπο Κισάμου και Σελίνου και χειροτονήθηκε στις 22 Δεκεμβρίου 1957.

Στις 25 Σεπτεμβρίου 1962, με την ανύψωση των Επισκοπών της Κρήτης σε Μητροπόλεις προήχθη σε Μητροπολίτη. Στις 16 Δεκεμβρίου 1971 εξελέγη από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου Μητροπολίτης της Ιεράς Μητρόπολης Γερμανίας.

Επί Αρχιερατείας του αναγνωρίστηκε η Ορθόδοξη Μητρόπολη Γερμανίας ως τρίτη επίσημη εκκλησία στη χώρα, οικοδομήθηκε ο Μητροπολιτικός Ναός της Αγίας Τριάδας και το Μητροπολιτικό μέγαρο στη Βόννη, αλλά και πολλοί άλλοι ναοί σε άλλα μεγάλα κέντρα της Γερμανίας. Παραιτήθηκε το 1980.

Στις 26 Ιανουαρίου 1981 ο Μητροπολίτης Ειρηναίος Γαλανάκης επανήλθε εκ νέου στη Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου. Στις 24 Αυγούστου του 2005 υπέβαλε την παραίτησή του για λόγους υγείας στην Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας της Κρήτης η οποία και έγινε αποδεκτή.

Με την παρουσία του συνέβαλε καθοριστικά στην ίδρυση και λειτουργία της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης.

Επί Αρχιερατείας του και με τη συνεργασία άλλων κοινωνικών παραγόντων δημιουργήθηκε η μεγάλη ναυτιλιακή εταιρεία Α.Ν.Ε.Κ. (Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρεία Κρήτης), ιδέα που «γεννήθηκε» μετά το ναυάγιο του πλοίου «Ηράκλειο» στη Φαλκονερα, η ΕΤ.ΑΝ.ΑΠ. (Εταιρεία Αναπτύξεως Αποκορώνου), η Εταιρεία Αναπτύξεως Σελίνου, η Α.Ν.Ε.Ν. (Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρεία Νότου). Είναι ισόβιος πρόεδρος του «Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών Ελευθέριος Βενιζέλος». Έχει τιμηθεί με το ανώτατο παράσημο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

Είχε συγγράψει δεκάδες βιβλία ενώ στην περιοχή της Κισσάμου έχει ιδρυθεί και λειτουργεί το μουσείο Ειρηναίος Γαλανάκης στο οποίο εκτίθενται τα προσωπικά του αντικείμενα. Τα εγκαίνια τέλεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος κατά την επίσκεψή του στην Κίσαμο, την Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2009.

 

Η σχολή ΚΕΠΑΝΣΗ συμμετέχει στο σχέδιο δράσης “ΕΠΙΤΑΓΗ ΕΙΣΟΔΟΥ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΕΩΣ 29 ΕΤΩΝ” που προκηρύχτηκε από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και διασφαλίζει τις αναγκαίες προϋποθέσεις ένταξης των νέων στην αγορά εργασίας μέσω της θεωρητικής κατάρτισης και στην παραγωγική διαδικασία μέσω της πρακτικής άσκησης.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε νέους 18-29 ετών, Αποφοίτους Γυμνασίου, Λυκείου, ΑΕΙ, ΤΕΙ, ΙΕΚ, Εργαστηρίων Ελευθέρων, Σπουδών, Κολλεγίων, κ.α, κατόχους κάρτας ανεργίας σε ισχύ ή Εγγεγραμμένους σε Επαγγελματικά Επιμελητήρια/Ενώσεις

Το πρόγραμμα παρέχει:

Επιδοτούμενη κατάρτιση  80 ωρών με επιδότηση 5€/ώρα

5μηνη επιδοτούμενη απασχόληση με 460€ το μήνα για τους αποφοίτους ΑΕΙ / ΤΕΙ και 400€/μήνα για τους αποφοίτους υποχρεωτικής, δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Κάθε άνεργος που θα εκδηλώσει ενδιαφέρον, εφ’ όσον επιλεγεί βάσει των κριτηρίων και της διαδικασίας που περιγράφεται στην Πρόσκληση, θα εγγραφεί σε «Μητρώο Ωφελουμένων» και θα δικαιούται την «Επιταγή Εισόδου στην αγορά εργασίας».

Η προθεσμία υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης συμμετοχής των ωφελουμένων αρχίζει από 15/04/2013 και λήγει την 20/5/2013 και ώρα 24.00

Πληροφορίες στη διεύθυνση www.voucher.gov.gr και στη γραμματεία της σχολής (ΕΦΟΔΟΥ 3, ΜΕΓΑΡΟ «ΧΑΝΔΑΞ», Ηράκλειο, τηλ. 2810285982, 2810 263803)

 

Για τον Λεωχάρη Φρυσάλη που έφυγε από κοντά μας την περασμένη Παρασκευή ο Γιαλάφτης αφιέρωσε τις παρακάτω μαντινάδες:

Έσπασε αέρας το δεντρό με τους δροσάτους κλώνους,

απού να κάνει ασκιανό είχε’ νε ακόμη χρόνους…

————————————————————–

Το γάμο περιμέναμε να παίξουμε’ νε λύρα,

κι όχι να σε ποβγάνουμε με δάκρυα πλημμύρα…

Ο φίλος του Μανώλης Πασπαράκης (Δάσκαλος) με δάκρυα πάνω από το φέρετρο του είπε:

Καλά κακά κι αν έζησες ήταν δικό σου θέμα,

γιατί καλά το κάτεχες πως η ζωή είναι ψέμα…

———————————————————–

Εξέφυγε σου η ζωή φίλε μου Λεωχάρη,

και μας αφήκες το κορμί να πάμε εις τον Άδη…

 

Στην μνήμη του οι κάτωθι κατέθεσαν ποσά για την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου:

 

Η οικογένεια του: 200 ευρώ

Μανώλης και Ειρήνη Κονιού : 50 ευρώ

Πασπαράκης Μανώλης (Δάσκαλος) :50 ευρώ

Μανώλης Ξημέρης (Ξημερομανώλης) :50 ευρώ

Η «ΑνωΓη» δημοσιεύει ένα ποίημα που μας έστειλε ο Λουκάς Σμπώκος (Ατζαρομάνωλα) ,γραμμένο στις 11 Αυγούστου 2000 αλλά επίκαιρο μέχρι και σήμερα.

ΝΕΑ  ΤΑΞΗ

Κλεισμένοι μέσα στα κλουβιά μας ,χαμένοι δίχως όνειρα,

να περιμένουμε το θάνατο μας.

 

Σαν πλοίο που ‘ναι ξεχασμένο σε κάποιο ντοκ σε ένα λιμάνι..

Και περιμένει πως και πως τον καπετάνιο να σαλπάρει.

 

Έτσι μας θέλει η Νέα Τάξη , να μη μιλάμε μεταξύ μας.

Να μας ρωτάνε πως περνάμε  να λέμε όλα εντάξει..

 

Όμως σε κάποιους δεν μπορούν όσο κι αν προσπαθήσουν,

τη σκέψη που είναι ελεύθερη να την περιορίσουν…

Παρέμεινε τελικά στην Ά κατηγορία ο Αετός καθώς τα νέα που έφτασαν από τον Φουρφουρά ήταν ευχάριστα με τις Μαργαρίτες να γνωρίζουν την ήττα εκεί και να είναι η ομάδα που υποβιβάζεται τελικά στην δεύτερη κατηγορία.

Μάλιστα ο Ψηλορείτης που κέρδισε με 4-1 τις Μαργαρίτες κατάκτησε τελικά το πρωτάθλημα καθώς εκμεταλλεύτηκε την ισοπαλία του Σπηλίου και πήρε τον τίτλο στην ισοβαθμία καθώς ήταν καλύτερος στα μεταξύ τους παιχνίδια.

Η χρονιά  σώθηκε έστω και στο νήμα και πλέον άπαντες θα μπορούν να χαμογελούν απαλλαγμένοι από το άγχος του υποβιβασμού που υπήρχε σε όλη την διάρκεια του πρωταθλήματος.

Αμέσως μετά τις γιορτές του Πάσχα οι παίχτες θα βρεθούν στο Δημοτικό στάδιο Ανωγείων ώστε να γίνει ένας απολογισμός με τη διοίκηση και τον προπονητή και να ξεκαθαριστεί ποιοι θα συνεχίσουν και ποιοι θα αποχωρήσουν από την ομάδα.

Η ΑνωΓη συγχαίρει Διοίκηση, προπονητή και ποδοσφαιριστές για την επίτευξη του στόχου αλλά και την ανάδειξη παιδιών από τα Ανώγεια στα γήπεδα, σε μια από τις δυσκολότερες χρονιές της ιστορίας της ομάδας.

Ανάσα για τους κτηνοτρόφους της χώρας και των Ανωγείων θα αποτελέσει η εντός των ημερών πληρωμή για το άρθρο 68 και το υπόλοιπο de minimis , η οποία πληρωμή θα ολοκληρωθεί μέχρι την Μεγάλη Τρίτη 30 Απριλίου όπως ανακοίνωσε σχετικά το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Συνολικά θα δοθούν 42 εκατομμύρια ευρώ  στους κτηνοτρόφους των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών της χώρας. Μια σημαντική βοήθεια που θα ανακουφίσει κάπως και την οικονομία του τόπου μας εν όψη και των γιορτών του Πάσχα.

Τα χρήματα άρχισαν ήδη  να πιστώνονται στους λογαριασμούς των Κτηνοτρόφων από την Παρασκευή 26 Απριλίου και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί την Μεγάλη Τρίτη. Για τα ακριβή ποσά πληρωμής που θα κατατίθενται στους λογαριασμούς των δικαιούχων αυτοί μπορούν να ενημερώνονται από την ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Με αφορμή τις πληρωμές ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης δήλωσε:

«Όπως έχουμε προαναγγείλει θα δώσουμε τα χρήματα στους κτηνοτρόφους των ορεινών περιοχών στις τρεις επί μέρους κατηγορίες τους. Είναι τα τελευταία χρήματα του μηχανισμού de minimis και το άρθρο 68. Είναι χρήματα της τάξεως περίπου 42 εκατομμυρίων ευρώ και αντίστοιχα ποσά χρημάτων τόσο για την υποστήριξη των σκληρών σιταριών, το λεγόμενο ποιοτικό παρακράτημα και των ελαιόδεντρων του Αιγαίου, των νησιωτικών δηλαδή περιοχών.

Οι δικαιούχοι μπορούν να ενημερωθούν για τα χρήματα που δικαιούνται μέσω του διαδικτύου και μόλις πιστωθούν οι λογαριασμοί τους για όσους έχουν δώσει τον αριθμό του κινητού τους τηλεφώνου, με αντίστοιχο μήνυμα, θα πληροφορηθούν το ακριβές ποσό και την ώρα της κατάθεσης.

Πιστεύουμε ότι η διεργασία αυτή θα ολοκληρωθεί τις επόμενες δυο – τρεις μέρες, άρα όπως είχαμε υποσχεθεί πριν το Πάσχα θα δώσουμε στην Περιφέρεια χρήματα της τάξεως των περίπου 90 εκατομμυρίων ευρώ τόσο για την ορεινή Ελλάδα, όσο και για τη νησιώτικη Ελλάδα και για την πεδινή. Πιστεύουμε ότι ενόψει και των γιορτών του Πάσχα είναι σημαντικό ότι το Υπουργείο βοηθάει δίνοντας στην Περιφέρεια τα ποσά αυτών των χρημάτων, τα οποία πρέπει να πω ότι προστίθενται στα ποσά που θα πάρουν οι παραγωγοί γιατί είναι οι μέρες που πωλούνται τα αρνιά τους και επίσης είναι η κορύφωση της γαλακτοπαραγωγικής περιόδου. Το ίδιο ισχύει και για τους νησιώτες με τα λιόδεντρα οι οποίοι τώρα πουλούν τα λάδια τους. Επομένως είναι μια σημαντική εισροή και βοήθεια για την ανάπτυξη της Περιφέρειας αυτήν την κρίσιμη στιγμή».

-->