Archive for Ιανουαρίου 2012

Ψηφίστηκε χτες το βράδυ στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ανωγείων η πρόταση της αντιπολίτευσης ”Μπορούμε για τα Ανώγεια”με επικεφαλής τον κ. Γιάννη Δραμουντάνη για την έκδοση ψηφίσματος διαμαρτυρίας ενάντια στην επιχειρούμενη μεταφορά εκτός Κρήτης της έδρας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας Δικτύου και Πληροφοριών, γνωστό ως ENISA, έδρα η οποία βρίσκεται τώρα στο Ηράκλειο. Την πρόταση ψήφισαν όλα τα μέλη του Συμβουλίου ενώ μειοψήφησε μόνο ο Αντώνης Ρούλιος της ”Λαικής Συσπείρωσης”.

Το πλήρες κείμενο της πρότασης έχει ως εξής:


ΠΡΟΣ: ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΝΩΓΕΙΩΝ


ΕΙΣΗΓΗΣΗ

ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ «ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΓΙΑ Τ’ ΑΝΩΓΕΙΑ»


ΘΕΜΑ: Κατάθεση ψηφίσματος διαμαρτυρίας για την επιχειρούμενη μεταφορά της έδρας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA) από το Ηράκλειο σε πόλη της Βόρειας Ευρώπης.


Ως γνωστόν, σε αμφιβολία έχει τεθεί τους τελευταίους μήνες η τύχη του ENISA και η παραμονή της έδρας του στο Ηράκλειο. Μάλιστα σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα του τοπικού τύπου η απομάκρυνση του Οργανισμού από το Ηράκλειο, παρουσιάζεται ως μια απόφαση ειλημμένη.

Η εγκατάσταση του ENISA στην Κρήτη, ο οποίος αποτελεί το μοναδικό αποκεντρωμένο όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εδρεύει στη χώρα μας και λειτουργεί ως ο εκτελεστικός της βραχίονας στο ολοένα και αυξανόμενης σημασίας ζήτημα της ασφάλειας του Διαδικτύου, δεν ήταν τυχαία, καθώς συμβάλλει, στην επίτευξη ενός εκ των βασικότερων στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την περιφερειακή ανάπτυξη.Η δε επιτυχημένη λειτουργία του οφείλεται εν πολλοίς στην διασύνδεση του με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, το οποίο τον φιλοξενεί.

Δεδομένου ότι ένας από τους βασικούς σκοπούς του Δημοτικού Συμβουλίου είναι η έκφραση θέσης σε κρίσιμα ζητήματα τοπικού και όχι μόνο ενδιαφέροντος κρίνουμε σκόπιμο και αναγκαίο να εισάγουμε, εκτός ημερησίας διατάξεως, στην σημερινή συνεδρίαση το ακόλουθο ψήφισμα, προκειμένου να συζητηθεί και να ψηφιστεί από την ολομέλεια του σώματος.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ανωγείων:

Εκφράζει την σθεναρή αντίθεση του στην «ανοιχτή» διεκδίκηση του ENISA από ομάδα Βορειοερωπαικών κρατών, μεταξύ των οποίων η Ολλανδία, η Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, που ζητούν ξεκάθαρα πλέον, όμως, χωρίς βάσιμα και ουσιώδη επιχειρήματα, την μεταφορά του ENISA εκτός Κρήτης και Ελλάδας,

Διαμαρτύρεται για την εντελώς ασαφή και αναβλητική στάση που τηρεί επί του σοβαρού αυτού ζητήματος η επίσημη ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και οι λοιποί εμπλεκόμενοι φορείς, την ώρα που καθίσταται επιτακτική η ανάγκη να αναληφθούν πρωτοβουλίες προκειμένου να διασφαλιστεί οριστικά και αμετάκλητα η παραμονή του ENISA στο Ηράκλειο, η σημασία της παραμονής του οποίου στην περιοχή μας είναι προφανής και επιβεβλημένη, και

Καλεί την ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να μην εφησυχάζουν σχετικά με το μείζονος σημασίας ζήτημα του ENISA, αλλά να προβούν άμεσα σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, συσσωρεύοντας το απαραίτητο εκείνο διπλωματικό κεφάλαιο, προκειμένου να επιλυθεί άμεσα, οριστικά και αμετάκλητα το ζήτημα της παραμονής του ENISA στην Κρήτη και να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να βρεθούμε μελλοντικά προ τετελεσμένων γεγονότων και να χάσουμε τον Οργανισμό μέσα από τα χέρια μας.

Ανώγεια, 30 Ιανουαρίου 2012

Ο Δημοτικός Σύμβουλος – Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης του συνδυασμού «Μπορούμε για τ’ Ανώγεια»


Γιάννης Δραμουντάνης


Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι – Μέλη της Δημοτικής παράταξης «Μπορούμε για τ’ Ανώγεια»


Βασίλης Σμπώκος Μύρος Σκουλάς Δημήτρης Κονιός


Γιάννης Αεράκης Θεμιστοκλής Καλομοίρης

Η παρουσίαση του μουσικού έργου «Το ολοκαύτωμα των Ανωγείων» έγινε στο Μήλον της Έριδος στην πλατεία Κοραή.Την εκδήλωση διοργάνωσε ο δήμος Ανωγείων και το Κρητικό Μουσικό Εργαστήρι του Μιχ.Αεράκη που διαθέτει και CD. Το έργο παρουσίασαν οι Σωκράτης Κεφαλογιάννης, δήμαρχος Ανωγείων, Ζαχαρίας Κατσακός, ποιητής – κριτικός λογοτεχνίας και Γιώργης Καράτζης, ποιητής. Χαιρετισμό απηύθυνε ο αντιδήμαρχος Ηρακλείου Γ.Αεράκης.

Το έργο αναφέρεται στο τρίτο ολοκαύτωμα των Ανωγείων, τον Αύγουστο του 1944 από τους Γερμανούς, και είναι ηχογράφηση του σχετικού αφιερώματος για την 65η επέτειο του γεγονότος που πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο του 2009 στο θέατρο Ν.Ξυλούρης, στα Ανώγεια, από το δήμο.

Το πρόγραμμα της βραδιάς, τα κείμενα, τα ποιήματα και η αφήγηση, έγιναν από το Γιώργη Καράτζη, ενώ τη μουσική επιμέλεια, διασκευές και πρωτότυπες συνθέσεις, είχε ο Πάρις Περυσινάκης.

Αναλυτικότερα, τα τραγούδια ερμηνεύουν οι Βασίλης Σκουλάς, Νικηφόρος Αεράκης, Ψαραντώνης, Μαρίνα Δακανάλη, Βασίλης Δραμουντάνης και ο Νικόλας Καράτζης.

Τη μουσική έγραψε ειδικά για την εκδήλωση ο Πάρις Περυσινάκης, ο οποίος είχε και το συντονισμό της ορχήστρας, στην οποία άλλωστε συμμετείχε με λύρα, μαντολίνο, λαούτο στεριανό, μαζί με τους: Άρη Χατζησταύρου: κιθάρα, Ράνια Λιαρμακοπούλου: τσέλο, Αντώνη Παπαδάκη: λαούτο κρητικό, Μίμη Ντούτσουλη: κοντραμπάσο, Νίκο Παραουλάκη: νέυ, Σταύρο Αλεξόπουλο: κρουστά.


Την ευγενική χορηγία έκαναν οι: Γιαννάκος Ξυλούρης (του Ανάστο), Νικολάτσος Ξυλούρης (του Μανταλιώτη), Νίκος Ξυλούρης (του Ανάστο), Θανάσης Σταυρακάκης (Μερτζάνης), Λεωνίδας Σταυρακάκης (Ζαχαράκης), Μανώλης Σταυρακάκης (του Μερτζανογιάννη), Ιάσονας Μανούσος, Δημήτρης Ηλιάκης, Ανώνυμος Ανωγειανός.

Αρμί, ώρα 11 π.μ. με τον Κουναλόσαββα να διασχίζει την χιονιμένη Πλατεία..

Εξω από το καφενείο του Κακοπάντιδου, με τον Γιάννη Καλομοίρη ή Τσίκ σε πρώτο πλάνο

Ο κεντρικός δρόμος

Μπροστά από το Δημαρχείο

Δέκα πόντους χιόνι είχαν τ΄ Ανώγεια στις 10 το πρωί, με τον καιρό να δείχνει ότι έχει μεγάλη όρεξη.… Προβλήματα πάντως στο οδικό δίκτυο δεν έχουν παρατηρηθεί. Η κυκλοφορία προς Ηράκλειο και Ρέθυμνο διεξάγεται κανονικά. Οι υπηρεσίες του Δήμου πάντως, βρίσκονται σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση της κατάστασης… Η αλήθεια είναι ότι τ΄ Ανώγεια προσφέρονται για μια καλή εκδρομή, η οποία μπορεί να συνδυαστεί με το υπέροχο οφτό και τα…θεϊκά ανωγειανά μακαρούνια…Καλώς να ορίσετε!

Σύσκεψη στην Περιφέρεια Κρήτης – Στο “κόκκινο” Ανώγεια, Σφακιά, Ομαλός, Οροπέδιο Λασιθίου- Πρώτα προβλήματα στο νομό Χανίων

Ο Ψηλορείτης στις λευκές δόξες του...

Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας σε ολόκληρη την Κρήτη, για ακραία καιρικά φαινόμενα, μετά και την έκδοση έκτακτου δελτίου καιρού, που προβλέπει επιδείνωση των καιρικών συνθηκών. Ήδη πάντως απαγορεύτηκε ο απόπλους από τα λιμάνια της Κρήτης για τον Πειραιά.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, το πρωί της Δευτέρας, στην παλιά Λαχαναγορά του Δήμου Ηρακλείου για τις περιοχές εντός των διοικητικών ορίων του δήμου και στα γραφεία της Περιφέρειας για ολόκληρη την Κρήτη, ξεκαθαρίστηκαν τα σημεία τα οποία “χτυπάει” πρώτα η κακοκαιρία, και στα οποία εστιάζεται, πρωτίστως, η προσοχή. Όπως προέκυψε, στο “κόκκινο” βρίσκονται τέσσερις περιοχές στην Κρήτη: το Οροπέδιο Λασιθίου, τα Ανώγεια, τα Σφακιά και ο Ομαλός, ενώ σε επίπεδο Ηρακλείου τα βλέμματα είναι στραμμένα στα δημοτικά διαμερίσματα Γοργολαϊνίου, Παλιανής και Τεμένους.

Στη σύσκεψη στην Περιφέρεια Κρήτης συμμετείχαν ο πολιτικός προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας και περιφερειακός σύμβουλος Αλέκος Ξωμεριτάκης, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας στην Κρήτη Γιάννης Τζανοκωστάκης, ο Διευθυντής ΠΑΜ/ΠΣΕΑ Κρήτης Γιώργος Περισυνάκης, ο Διευθυντής των τεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας Κρήτης Γιώργος Παπαδάκης, η Γενική Διευθύντρια των υπηρεσιών της Περιφέρειας Κρήτης Μαρία Δαμιανάκη, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας Σπύρος Επιτροπάκης, καθώς επίσης ο σύμβουλος της Περιφέρειας σε θέματα ασφάλειας Γιάννης Κουφάκης.

Όπως διαπιστώθηκε στην σύσκεψη όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας βρίσκονται σε συνεννόηση και ετοιμότητα με τους δήμους αναφορικά με την διαχείριση των μηχανημάτων.

Επί ποδός οι υπηρεσίες

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι υπηρεσίες, τα γκρέιντερ και τα μηχανήματα των δήμων για την περίπτωση που θα χρειαστεί η παρέμβασή τους, ενώ προβληματισμό προκύπτει η εκτιμώμενη ενίσχυση των ανέμων, που προκαλεί προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες αλλά και ζημιές στις κατοικημένες περιοχές.

Εξαιτιας των ισχυρών ανέμων και της έντονης βροχόπτωσης, ένας τοίχος κατέρρευσε στα Τσικαλαριά Χανίων και καταπλάκωσε δύο απροστάτευτα σκυλιά με το ένα από τα δύο να βρίσκει τραγικό θάνατο…

“Είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο σε σχέση με την εξέλιξη της κακοκαιρίας. Υπάρχει συντονισμός με δήμους και υπηρεσίες ανά την Κρήτη και όπου απαιτηθεί θα παρέμβουμε”, δήλωσε ο πολιτικός Προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας και περιφερειακός σύμβουλος Αλέκος Ξωμεριτάκης.

Παράλληλα απευθύνεται έκκληση στους κτηνοτρόφους στις ορεινές περιοχές, να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια τους και να προμηθευτούν τις ενδεδειγμένες ποσότητες ζωοτροφών, καθώς επίσης οι πολίτες να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις στο οδικό δίκτυο του  νησιού.

Απαγορευτικό απόπλου

Η MINOAN LINES γνωστοποιεί στο επιβατικό κοινό ότι, λόγω των θυελλωδών ανέμων που επικρατούν στο Αιγαίο και της απαγόρευσης απόπλου που έχει επιβληθεί από τα Λιμεναρχεία Πειραιά και Ηρακλείου, τα πλοία της εταιρείας δεν απέπλευσαν τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012 για τα προγραμματισμένα δρομολόγιά τους από τα λιμάνια του Ηρακλείου και του Πειραιά αντίστοιχα.

Τέλος, γνωστοποιείται στο επιβατικό κοινό ότι, εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, την Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012, τα πλοία της εταιρείας θα εκτελέσουν κανονικά τα προγραμματισμένα δρομολόγιά τους στη γραμμή Ηράκλειο – Πειραιάς – Ηράκλειο.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούνται οι κύριοι επιβάτες να απευθύνονται στα κατά τόπους λιμεναρχεία, στον ταξιδιωτικό τους πράκτορα ή στα Κεντρικά Γραφεία της MINOAN LINES, μέσω των Πανελλαδικών αριθμών 801-11-75000 (από σταθερό τηλέφωνο) & 18175 (από σταθερό ή κινητό τηλέφωνο).

Προβλήματα στα Χανιά

Προβλήματα, τόσο στο εθνικό οδικό δίκτυο όσο και στο επαρχιακό, προκάλεσε το νέο κύμα κακοκαιρίας που πλήττει και τα Χανιά.

Λόγω της έντασης της βροχής αναφέρθηκαν καταπτώσεις, κυρίως από πέτρες και χώματα, σε πολλά σημεία ενώ η ορμή του νερού “ξήλωσε” και ένα κομμάτι του ασφαλτοτάπητα στην Εθνική οδό Χανίων – Ρεθύμνου, λίγο πριν την είσοδο στον κόμβο της Σούδας.

Σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου δημιουργήθηκαν μικρές λίμνες, ενώ καταπτώσεις αναφέρθηκαν στον δρόμο προς Πλατανιά και Γεράνι. Στην περιοχή της Αγιάς υπερχείλισε ένα ρυάκι με αποτέλεσμα να υπάρχουν πέτρες στο οδόστρωμα.

Στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο, λόγω της χιονόπτωσης κλήθηκαν μηχανήματα για να καθαρίσουν το δρόμο.Το μεγαλύτερο πρόβλημα υπήρχε από το 22ο χιλιόμετρο προς Ομαλό και στον δρόμο λίγο μετά την Ίμπρο, προς τα Σφακιά. Το τμήμα πολιτικής προστασίας της περιφερειακής ενότητας εφιστά την προσοχή όλων, καθώς από το απόγευμα αναμένεται επιδείνωση του καιρού. Προσοχή χρειάζεται και στο παλιό λιμάνι των Χανίων όπου υπάρχει υψηλός κυματισμός .

Το έκτακτο δελτίο καιρού

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο καιρού που εκδόθηκε στις 10.30 το πρωί της Δευτέρας, προβλέπεται σταδιακή επιδείνωση του καιρού σε ολόκληρη τη χώρα.

Τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού είναι η περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας, οι θυελλώδεις άνεμοι που δε θα εξασθενήσουν παρά το πρωί της Τετάρτης, ενώ χιονοπτώσεις προβλέπονται ακόμη και για τις νησιωτικές περιοχές.

Της Βασιλική Ιορδανίδου

Θεολόγος ΓΕΛ Ανωγείων και Γ΄ Γυμνασίου Ανωγείων

Καλούμαστε σήμερα να εορτάσουμε τους τρεις μεγάλους Ιεράρχες της Εκκλησίας μας, το Μέγα Βασίλειο, Γρηγόριο το Θεολόγο και Ιωάννη τον Χρυσόστομο. Τι θα μπορούσε να πει κανείς για τις τρεις αυτές μεγάλες προσωπικότητες της χριστιανοσύνης; Τι θα μπορούσε κανείς να αναφέρει για το ήθος, τις αξίες, τις αρχές, την έμπρακτη αγάπη, την πυγμή και το μεγαλείο των τριών Ιεραρχών;

Σε μια εποχή, που μαστίζεται από την οικονομική κρίση και τις δυσχέρειες, ξεπροβάλει το παράδειγμα ενός βαθύπλουτου ανθρώπου, του Μεγάλου Βασιλείου, που μοίρασε όλη την περιουσία του για να χτίσει νοσοκομεία, γηροκομεία και ορφανοτροφεία. Σε μια εποχή που όλοι οι πολιτικοί και τα στελέχη ενδιαφέρονται μόνο για τις θέσεις και τα κεκτημένα τους, αναδύεται το παράδειγμα του Γρηγορίου του Θεολόγου, που παραιτήθηκε από τον Οικουμενικό Θρόνο της Κωνσταντινουπόλεως, προκειμένου να ειρηνεύσει η Εκκλησία και να σταματήσουν οι διαξιφισμοί και οι διαμάχες. Σε μια εποχή που άσκηση κριτικής στην εξουσία θεωρείται ματαιοπονία ή σκάνδαλο, φωτίζει το παράδειγμα του Ιωάννη του Χρυσοστόμου, που συγκρούστηκε με την αυτοκρατορική αυλή, ασκώντας δριμύτατη κριτική για τις ανηθικότητες και τα παρασκήνια, πληρώνοντας το με τη ζωή του, πεθαίνοντας στην εξορία μετά από αντίξοες συνθήκες.

Εκτός όμως από λαμπρά παραδείγματα ηθικής καθαρότητας, έμπρακτης αγάπης και αλληλεγγύης υπήρξαν μελίρρυτοι ποταμοί σοφίας, εραστές της παιδείας και δεινοί ομιλητές, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το απολυτίκιο τους, το οποίο ακούσαμε σήμερα στην Εκκλησία. Η εορτή των τριών Ιεραρχών καθιερώθηκε το 1100 μ.Χ. από το βυζαντινό αυτοκράτορα, Αλέξιο Κομνηνό, έχασε όμως την αίγλη της κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας. Το 1826 μ.Χ. ο Φρειδερίκος Γκίλφορντ, ιδρυτής της Ιονίου Ακαδημίας, και ο Κωνσταντίνος Τυπάλδος, καθιέρωσαν την ημέρα της εορτής των Τριών Ιεραρχών, ως ημέρα αφιερωμένη στην Ελληνική Επτανησιακή Παιδεία και δεκαέξι χρόνια αργότερα το 1842 μ.Χ. το Πανεπιστήμιο Αθηνών, με απόφαση της Συγκλήτου, καθιέρωσε για όλη την ελεύθερη Ελλάδα την εορτή των Τριών Ιεραρχών ως ημέρα αφιερωμένη στην Παιδεία και τα Γράμματα. Από τότε μέχρι και σήμερα οι τρεις Ιεράρχες θεωρούνται προστάτες των μαθητών και των σπουδαζόντων εν γένει, και η μέρα εορτής τους, η 30η Ιανουαρίου, είναι σχολική αργία.

Και οι τρεις, παρ’ ότι αφιέρωσαν τα χαρίσματα και τις ικανότητές τους στην διακονία του Ευαγγελίου του Χριστού, δεν απαξίωσαν την κοσμική σοφία. Συνιστούσαν τη σοβαρή σπουδή των επιστημών και μάλιστα τόνιζαν την αξία της ελληνικής σοφίας. Όχι μόνο δεν αντιτάχθηκαν στο αρχαιοελληνικό πνεύμα, αλλά, όπως άλλωστε και όλοι οι εκκλησιαστικοί Πατέρες, προσέλαβαν όλα τα θετικά στοιχεία του Ελληνισμού. Αξιοποίησαν κατά τον καλύτερο τρόπο πολλές απόψεις και θεωρίες της ελληνικής φιλοσοφικής σκέψης, χωρίς βέβαια να αλλοιώσουν την ορθόδοξη χριστιανική αποκαλυπτική αλήθεια.

Ιδιαίτερα στον τομέα της παιδαγωγικής οι Άγιοι Πατέρες ανεδείχθησαν πρωτοπόροι. Εδώ συναντούμε αντιλήψεις και μεθόδους, που διέπονται από διαχρονικό χαρακτήρα και τις κάνουν να έχουν εφαρμογή και στη σύγχρονη παιδαγωγική πραγματικότητα. Θέτουν δηλαδή τις βάσεις πάνω στις οποίες στηρίζεται η σύγχρονη παιδαγωγική και η ψυχολογία. Οι παιδαγωγικές τους αρχές διακρίνονται για την πληρότητα και την καθολικότητά τους. Επιγραμματικά αναφέρουμε ότι ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος τονίζει την αρχή της εποπτικότητας, ο Μέγας Βασίλειος ομιλεί για την προσθήκη νέων γνώσεων κατά την διδασκαλία, η οποία  πρέπει να γίνεται σιγά-σιγά και με μέτρο, ενώ ο Ιωάννης Χρυσόστομος ομιλεί για αρχή της εξατομικευμένης διδασκαλίας, όπως την ονομάζει η σύγχρονη παιδαγωγική επιστήμη.

Για το λόγο αυτό οι Τρεις Ιεράρχες αναδείχθηκαν και απαράμιλλοι παιδαγωγοί. Οι συμβουλές και οι παραινέσεις τους απευθύνονταν σε όλους όσους μετέχουν στην παιδαγωγική διαδικασία, δηλαδή τους γονείς, τους νέους και τους δασκάλους, συμβουλές οι οποίες παραμένουν επίκαιρες μέχρι και σήμερα. Και οι Τρεις μεγάλοι Ιεράρχες θεωρούν ως τη σπουδαιότερη αρετή την αγάπη για την παιδεία. Γνώρισμα του άξιου παιδαγωγού είναι η θέλησή του να βοηθήσει τους μαθητές του να γνωρίσουν την αλήθεια, κινούμενος από ανιδιοτελή και μόνον αγάπη, ενώ οι μαθητές από την πλευρά τους θα ανταποκριθούν ανάλογα με ένθερμο ζήλο και δίψα για μάθηση. Σύμφωνα με τους Τρεις Ιεράρχες, η απόλυτη ένδειξη αγάπης του δασκάλου προς τους μαθητές του, είναι η προσευχή προς τον Θεό, να ενισχύσει αυτόν και τους μαθητές του στο δύσκολο έργο της αγωγής, ενώ σκοπός των  μαθητών, να ανταποκριθούν στην αγάπη για την παίδευση και την ηθική προκοπή τους. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν, που οι Τρεις Ιεράρχες θεωρούνται και είναι προστάτες των γραμμάτων και της παιδείας. Μεγάλο το έργο τους και τεράστια η προσφορά τους. Η δική μας ελάχιστη ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης προς τους φωστήρες της παιδείας, είναι η αναγνώριση του έργου τους και η προσπάθεια μας να εφαρμόσουμε στο σχολείο μας τις αρχές και τις αξίες των Πατέρων αυτών.


«Έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών η Ελένη Δακανάλη του Ιωάννη. Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί την Τρίτη 31 Ιανουαρίου, στις 12 το μεσημέρι από τον ιερό ναό του Αϊ Γιάννη. Η ΑΝΩΓΗ εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στους οικείους της.

-->