Archive for Νοεμβρίου 2018

Η επιστολή έχει ως εξής:

«Καμιά έκπληξη δεν μας προκάλεσε όταν πληροφορηθήκαμε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ότι ο Δήμος προχωρά στην αιφνιδιαστική αναγκαστική κατάσχεση από τους τραπεζικούς λογαριασμούς 250 περίπου συνδημοτών μας. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που στο δήμο Ανωγείων ενεργοποιείται το μέτρο αυτό γιατί και τα προηγούμενα χρόνια –σε μικρότερο ίσως βαθμό- είχε εφαρμοσθεί αντίστοιχο μέτρο . Το γεγονός όμως ότι όλο και περισσότεροι δημότες μας αδυνατούν να ανταπεξέλθουν σε βασικές κοινωνικές ανάγκες διαβίωσης, που είναι συνέπεια τις αυξανομένης φορολειλασιας που έχουν επιβάλει σε βάρος του όλες οι κυβερνήσεις είτε του ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είτε της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και ακόμη ότι, διανύουμε ήδη προεκλογική περίοδο, σηματοδοτεί το τι θα ακολουθήσει μετά τις εκλογές στους δήμους. Μας περιμένει νέα τοπική φοροκαταιγίδα και το ακόμη χειρότερο μέτρο ,των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων από τους δήμους, για χρέη από 500 μόλις ευρώ, που είναι σε ισχύ από τον περασμένο Μάη.  Δεν έφτανε η δυσβάσταχτη κρατική φορολογία, που μέσα σ’ αυτήν συμπεριλαμβάνεται και η χρηματοδότηση των δήμων και η κάλυψη των τοπικών λαϊκών αναγκών. Δεν φτάνουν οι τεράστιες περικοπές της κρατικής χρηματοδότησης στους δήμους που μας υποχρεώνει να ξανα πληρώνουμε τοπικά ότι έχουμε ήδη ακριβοπληρώσει κεντρικά. Δεν φτάνουν οι ξεχαρβαλωμένες υποδομές και οι υποβαθμισμένες υπηρεσίες. Από εκεί που μας χρωστούσαν μας παίρνουν και το βόδι.

Στόχος των μέτρων αυτών είναι να ενισχύσουν την φορομπηχτική φοροεισπρακτική πολιτική των δήμων, την πλήρη εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αναγκών, την κατακόρυφη αύξηση των «ίδιων πόρων» από τις τσέπες των λαϊκών οικογενειών, για να μειωθεί κι άλλο η κρατική χρηματοδότηση, να απελευθερωθούν νέοι πόροι για τα ματωμένα πλεονάσματα και την χρηματοδότηση των επιχειρηματικών ομίλων. Σ’ αυτό το δρόμο συμπλέουν τόσο η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ όσο και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ (ΚΙΝΑΛ) αλλά και η συντριπτική πλειοψηφία των λεγόμενων αυτοδιοικητικών.

Διαβάστε την συνέχεια... »

Σπουδαία αναμέτρηση για το πρωτάθλημα Ηρακλείου θα διεξαχθεί την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου στις 3 μ.μ στο Δημοτικό στάδιο Ανωγείων, με τον Αετό να υποδέχεται τον πρωτοπόρο Γιούχτα 2010! Σε περίπτωση νίκης, η ομάδα μας θα “σκαρφαλώσει” στην δεύτερη θέση του βαθμολογικού πίνακα μετά από οκτώ  αγωνιστικές, θα πλησιάσει τον Γιούχτα στον ένα βαθμό ενώ θα έχει εκτίσει ήδη και το ρεπό της, οπότε και θα αποκτήσει σπουδαίο πλεονέκτημα για την άνοδο της από την πρώτη κιόλας χρονιά στο Β’Τοπικό Ηρακλείου. Η διοίκηση του Αετού απευθύνει κάλεσμα στον κόσμο των Ανωγείων να βρεθεί στο γήπεδο και να στηρίξει τις προσπάθειες των ποδοσφαιριστών.

Από το ντέρμπι θα απουσιάσουν λόγω προβλημάτων ο επιθετικός Γιώργος Παγκαλάκης και ο αμυντικός Νίκος Καλλέργης, με τον προπονητή Σταμάτη Μαματζάκη να έχει σημαντικό θέμα για την κάλυψη των σημαντικών αυτών απουσιών. Αναλυτικά το πρόγραμμα της 8ης αγωνιστικής:

-Μαρτινέγκο-Ελπίδες Ηροδότου

-Αετός Ανωγείων-Γιούχτας 2010

-Κόροιβος-Κουνάβοι

-Ροδιά-Ίνι

-Παναθηναϊκός-Τηγανίτης

-Πατούχας-Νέοι Μοιρών. Ρεπό έχει το Άλογο Μαλεβιζίου.

Ο Δήμος Ανωγείων, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ανωγείων και η Μονάδα Διατήρησης Μεσογειακών Φυτών ΜΑΙΧ διοργανώνουν ημερίδα με θέμα «Γνωρίζουμε και Διαφυλάσσουμε το Φυσικό μας Περιβάλλον» στην Αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Σχολείου ΑνωγείωνΠαρασκευή 30 Νοεμβρίου 201811:00 – 14:00. Η εκδήλωση πραγματοποιείται στα πλαίσια του έργου CARE-MEDIFLORA και τη δημιουργία Μικρο-Αποθέματος Φυτών για το απειλούμενο ενδημικό φυτό Horstrissea dolinicola στα Πετραδολάκια Δήμου Ανωγείων.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Horstrissea dolinicola φύεται μόνο στις δολίνες του Ψηλορείτη σε περίπου 1.500 μέτρα υψόμετρο και πουθενά αλλού στον κόσμο. Εξαιτίας της περιορισμένης εξάπλωσης και των απειλών που δέχεται, το είδος έχει χαρακτηριστεί ως CR (Κρισίμως Κινδυνεύον) σύμφωνα με τα κριτήρια της Διεθνούς Ένωσης για την Προστασία της Φύσης (IUCN) και περιλαμβάνεται στο Βιβλίο Ερυθρών Δεδομένων των Σπάνιων και Απειλούμενων Φυτών της Ελλάδας. Επιπλέον, συμπεριλαμβάνεται στα 50 Κορυφαία (TOP 50) Φυτά των Νησιών της Μεσογείου σύμφωνα με ομάδα ειδικών (IUCN/SCC). Το φυτό περιγράφηκε για πρώτη φορά το 1990 και είναι το μοναδικό είδος του γένους Horstrissea. Αυτό σημαίνει ότι εάν εξαφανιστεί αυτό το είδος, θα εξαφανιστεί ταυτόχρονα και ολόκληρο το γένος. Το σπάνιο αυτό φυτό όπως και ένας μεγάλος αριθμός ενδημικών ειδών στα βουνά της Κρήτης αναπτύσσονται σε αυτές τις ασβεστολιθικές δολίνες και έχουν αναπτύξει στρατηγικές που τους επιτρέπουν να αντέξουν την πίεση από τη βόσκηση.

Ο Δήμος Ανωγείων σε συνεργασία με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης – Διεύθυνση Δασών Ρεθύμνης και το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ) αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα Μικρο-Απόθεμα για την προστασία της Horstrissea dolinicola στη θέση “Πετραδολάκια” του Δήμου Ανωγείων. Η περιοχή του Μικρο-Aποθέματος είναι προτεινόμενη για Καταφύγιο Άγριας Ζωής (ΚΑΖ) σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Πρόκειται για το 8ο Μικρο-Απόθεμα του Δικτύου Μικρο-Αποθεμάτων σπάνιων και απειλούμενων φυτών της Κρήτης που ξεκίνησε με το έργο ”CRETAPLANT” (cretaplant.biol.uoa.gr) του προγράμματος LIFE.

Το έργο CARE-MEDIFLORA, “Δράσεις Διατήρησης Απειλούμενων Φυτικών Ειδών των Νησιών της Μεσογείου: κοινές δράσεις για «εντός τόπου» και «εκτός τόπου» διατήρηση”, στοχεύει στη βελτίωση της κατάστασης διατήρησης απειλούμενων φυτών της Μεσογείου (www.care-mediflora.eu). Χρηματοδοτείται κατά 80 % από το MAVA Foundation και υλοποιείται από 7 φορείς σε 6 νησιά της Μεσογείου (Βαλεαρίδες Νήσοι, Κορσική, Σαρδηνία, Σικελία, Κρήτη και Κύπρος) και από την Ομάδα Ειδικών για τα Φυτά των Νησιών της Μεσογείου της Διεθνούς Ένωσης για την Προστασία της Φύσης (IUCN). Στην Κρήτη υλοποιείται από τη Μονάδα Διατήρησης Μεσογειακών Φυτών ΜΑΙΧ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

11:00 – 11:30      Χαιρετισμοί

11:30 – 11:45      Φασουλάς Χαράλαμπος, Δρ. Γεωλογίας Παν/μίου Κρήτης, Επιστημονικός Υπεύθυνος του Γεωπάρκου του Ψηλορείτη, στέλεχος του Μ. Φ. Ι. Κ. και Αναπληρωτής Συντονιστής του Ευρωπαϊκού Δικτύου των Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO: Τα γεωλογικά χαρακτηριστικά του Ψηλορείτη και ιδιαίτερα στην περιοχή “Πετραδολάκια“

11:45 – 12:00      Κεφαλογιάννη Ζαχαρένια, Υπεύθυνη ΚΠΕ Ανωγείων: Στης Αμάλθειας τη γη, χρώμα, άρωμα, ζωή: το περιβαλλοντικό πρόγραμμα του ΚΠΕ Ανωγείων για την βιοποικιλότητα και τον ενδημισμό στον Ψηλορείτη

12:00 – 12:15      Φουρναράκη Χριστίνη, Δρ. Βιολόγος – Μονάδα Διατήρησης Μεσογειακών Φυτών του ΜΑΙΧ: To φυτό Horstrissea dolinicola και δράσεις για τη διατήρησή του

12:15 – 12:30 Θάνος Κώστας, Καθηγητής, Τμήμα Βιολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών: Μικρο-Αποθέματα Φυτών της Κρήτης – σημαντική καινοτομία για την Ελλάδα

12:30 – 13:00      Διάλειμμα – Κέρασμα

13:00 – 13:15 Μαριά  Αίθρα, Αν. Καθηγήτρια Δικαίου Περιβάλλοντος – Δικηγόρος,  Σχολή Μηχανικών Περιβάλλοντος, Πολυτεχνείο Κρήτης: Το θεσμικό πλαίσιο για την προστασία των Μικρο-Αποθεμάτων Φυτών στην Ελλάδα

13:15 – 13:30      Γώτσιου Παναγιώτα, Βιολόγος (MSc) – Μονάδα Διατήρησης Μεσογειακών Φυτών του ΜΑΙΧ: Το έργο CARE-MEDIFLORA “Δράσεις Διατήρησης Απειλούμενων Φυτικών Ειδών των Νησιών της Μεσογείου: κοινές δράσεις για «εντός τόπου» και «εκτός τόπου» διατήρηση”

Άνοιξε και φέτος τις πύλες του το ελαιοτριβείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ανωγείων, για να υποδεχθεί το λάδι των Ανωγειανών, σε μια χρονιά που προμηνύεται μικρής παραγωγής για τον τόπο. Το ελαιοτριβείο θα είναι ανοιχτό καθημερινά από τις 3 μ.μ έως τις 6 μ.μ για την παραλαβή των ελιών, απασχολώντας φέτος πέντε Ανωγειανούς εργάτες, αριθμός που διπλασιάζεται όταν υπάρχει καλή “βεντέμα”!

Οι εκτιμήσεις για την φετινή χρονιά κάνουν λόγο για περίπου 85% μειωμένη παραγωγή σε σχέση με πέρσι. Σε αυτό το συμπέρασμα όμως πρέπει να επισημάνουμε ότι μάλλον ήταν κάτι που όλοι περιμέναμε μετά την εντυπωσιακή περσινή σαιζόν όπου μόνο στον Αγροτικό Συνεταιρισμό είχαμε παραγωγή 180 τόνων λαδιού, κάτι που συνιστούσε ρεκόρ σχεδόν 20ετίας για την περιοχή μας!

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι υπάρχει τεράστια ζήτηση από επιχειρηματίες και ιδιώτες για το λάδι των Ανωγείων, μετά τις πρόσφατες αναλύσεις του Χημείου του Κράτους. Τρεις διαφορετικές αναλύσεις που όλες μιλάνε για μια εξαιρετική ποιότητα λαδιού με ένα χαρακτηριστικό άρωμα που δεν μπορεί να προσδιοριστεί η αιτία που το κάνει τόσο διαφορετικό και ποιοτικό. Οι ειδικοί συμπεραίνουν ότι ίσως το άρωμα αυτό να οφείλεται στο υψόμετρο, στο κλίμα της περιοχής και στα αρωματικά φυτά που βγάζει η γη των Ανωγείων που επηρεάζουν τόσο θετικά την ποιότητα και το άρωμα του λαδιού!

Χαρακτηριστικό είναι ότι στις αποθήκες έχει μείνει ελάχιστη ποσότητα λαδιού από πέρσι (σ.σ περίπου 5 τόνοι) οι οποίοι και αναμένεται να γίνουν ανάρπαστοι τις αμέσως επόμενες ημέρες, ενώ ο Συνεταιρισμός κρατάει κάποιο λάδι το οποίο προσφέρει στη διάρκεια της χρονιάς σε κοινωνικές δομές και υπηρεσίες των Ανωγείων όπως για παράδειγμα στον Παιδικό Σταθμό.

Ευχόμαστε καλή δύναμη σε όλους τους παραγωγούς και καλή σοδειά!

 

Φωτογραφία:Νίκος Κοντογιάννης

 

Του φθινοπώρου τα νερά, τα χιόνια του Γενάρη,

Δίδουνε στο χαμόγελο τσι Άνοιξης τέτοια χάρη

(Γ.Σταυρακάκης-Μιχαλόμπας)

Μαγευτικές εικόνες από τα Ανώγεια την ώρα του δειλινού, όπως απλόχερα προσφέρει η φύση στον άνθρωπο και ιδιαίτερα σε ένα ορεινό μέρος όπως το δικό μας, στην πανέμορφη Κρήτη! Ο φθινοπωρινός Νοέμβριος σβήνει σιγά σιγά, και θα παραδώσει τη σκυτάλη στον Δεκέμβριο που αναμένεται να “ντύσει” περισσότερο τις εικόνες αυτές με το λευκό χρώμα του χιονιού στις κορυφές του Ψηλορείτη, σε έναν καμβά που δίνει στις ματιές των ανθρώπων την μοναδική αίσθηση της ομορφιάς της φύσης και της ελευθερίας που νιώθει κάποιος που ζει σε μέρη της πανέμορφης Ελληνικής επαρχίας.

Το δείλι στα Ανώγεια, όπως στολίστηκε σήμερα, στον κεντρικό δρόμο πάνω από το δημοτικό στάδιο, μάγεψε ντόπιους και επισκέπτες, που στάθηκαν εντυπωσιασμένοι και ΄γοητευμένοι  από τον συνδυασμό χρωμάτων και σχηματισμών κάτω από τον εντυπωσιακό Ανωγειανό ουρανό.Είναι η ώρα των ερωτευμένων, όχι αυτών με το έτερον τους ήμισυ, αλλά αυτών που ερωτεύονται την ίδια τη φύση, την ίδια τη ζωή..

Για τις ωραίες αυτές εικόνες ο παπα- Ανδρέας έγραψε στη σελίδα του στο FACEBOOK:

«Μαυρίζει ο ουρανός και δείχνει τις ντροπές μας και έτοιμος να δακρύσει είναι ο Θεός, από τα μάτια του τα κόκκινα να βρέξει, μπας και ξεπλύνει τις ντροπές μας. Μα μεγαλύτερη ντροπή από το να μην μπορούμε να δεχθούμε την αλήθεια του για την αγάπη προς τον άνθρωπο δεν υπάρχει .Καιρός είναι θαρρώ πώς πρέπει να αλλάξουμε. Αυτό εύχομαι ,αυτό προσεύχομαι, αυτό ζητώ, για αυτό και σας εκλιπαρώ.

Παπά-ανδρέας Κεφαλογιάννης
Ανωγειανός ουρανός!!»

 Φωτογραφίες: π. Ανδρέας Κεφαλογιάννης

Το ΚΗΦΗ Δήμου Ανωγείων συμμετέχει ενεργά στη δράση “Πλέκουμε την Αλληλεγγύη ”  που έχει κάνει πράξη ο  Σύλλογος  Εργαζομένων στα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Ο σύλλογος αφουγκραζόμενος τις ανάγκες των καιρών ενστερνίζεται  το μήνυμα των Χριστουγέννων που δεν είναι άλλο από αυτό  της αγάπης και της Αλληλεγγύης.  Με μεγάλη προθυμία συγκίνηση   αγάπη και ευχαρίστηση οι ηλικιωμένες πλέκουν κασκόλ και σκουφάκια για τα παιδιά του κόσμου.

Τα λόγια είναι περιττά. Τα χαμόγελα στα πρόσωπά τους μιλάνε από μόνα τους γι αυτό το τόσο όμορφο μήνυμα που στέλνουν ..

-->