Archive for Μαρτίου 2021
Έκδοση Βεβαίωση Μόνιμης Κατοικίας από τους Δήμους χωρίς την προσκόμιση δικαιολογητικών.
Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, αξιοποιώντας τις δυνατότητες του Κόμβου Υπηρεσιών govHUB που έχει δημιουργήσει το προηγούμενο διάστημα και σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, την ΑΑΔΕ και τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, προσφέρει στους πολίτες των Δήμων όλης της χώρας πρόσβαση σε μια νέα υπηρεσία.
“Να σε Ξεχάσω προσπαθώ μα δεν το κατορθώνω,
γιατί στη σκέψη σου ο νους, αναντρανίζει μόνο…”
Οι ζωντανές εμφανίσεις του σε ανοιχτούς χώρους ή σε κέντρα διασκέδασης, έγραφαν ιστορία και οδηγούσαν συνήθως σε ένα γλέντι μέχρι πρωίας. Οι δισκογραφικές δουλειές του, οι παρέες και η σκηνική παρουσία του, επανάφερε στην κρητική μουσική το μαντολίνο, που έμενε για δεκαετίες στο περιθώριο και περίμενε λες τον Μύρωνα για να βγάλει χαρούμενες αλλά και θλιμμένες μελωδίες που ακολουθούν μέχρι σήμερα κάθε αυθεντική κρητική καντάδα. Η παρουσία του στο πάλκο μας φέρνει μνήμες και συγκλονιστικές σκηνές με έναν καλλιτέχνη να καταθέτει τη ψυχή του και να ολοκληρώνει την παράσταση του αποκαμωμένος, έχοντας δώσει κάθε ικμάδα δύναμης, σαν τους αστέρες της ροκ που γίνονταν ένα με τη φωνή του κόσμου. Σήμερα 19 χρόνια μετά το φευγιό του, υπάρχουν νέα παιδιά, αγέννητα ακόμα την εποχή της ακμής του, που τον ακούνε φανατικά, διατηρώντας τον “μύθο” που άφησε με το χαμό του. Οι ακροατές και οι θαυμαστές του κάθε ηλικίας, με τον Μύρωνα να έχει τραγουδήσει κάθε πτυχή της ζωής μας, κάθε χαρά και λύπη μας, αυτός που μπορούσε με την ίδια άνεση να βγάλει το γέλιο και σε δευτερόλεπτα μετά το δάκρυ μας.
Ήταν ο Μύρων Σκουλάς του “Καρφάκη”. Και η μουσική του πορεία και η αύρα που άφησε, τον κατατάσσει δικαιωματικά και εσαεί στους “μεγάλους” της αυθεντικής Ανωγειανής μουσικής ιστορίας.
Οι ορεινές περιοχές αντιμετωπίζουν ένα σύνολο προκλήσεων όπως πληθυσμιακή συρρίκνωση, προβλήματα προσβασιμότητας και διακυβέρνησης, πιέσεις οικονομικές και περιβαλλοντικές. Ωστόσο διαθέτουν σημαντική κληρονομιά και πόρους που αν αξιοποιηθούν κατάλληλα μπορούν να συμβάλλουν στη μετάβαση σε μία «πράσινη» και βιώσιμη ανάπτυξη.
Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας σε Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης και αποκατάστασης ζημιών από τις θεομηνίες, προϋπολογισμού 5.919.623 ευρώ ενέκρινε κατά τη χτεσινή συνεδρίασή της η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Κρήτης.
Εθελοντική Αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί τη Κυριακή 04/04/2021 στην αίθουσα “Μανώλης Κεφαλογιάννης” (κάτω από την τράπεζα Πειραιώς και ώρες 10:00 – 13:30. Την αιμοδοσία διοργανώνει ο Παγκρήτιος Σύνδεσμος Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων Σώματος «Αιματοκρήτης» μαζί με την Κοινωνική υπηρεσία του Δήμου Ανωγείων υπό την αιγίδα του Δήμου Ανωγείων. Την επιστημονική επιμέλεια της αιμοδοσίας έχει η κινητή μονάδα αιμοδοσίας του νοσοκομείου ΠΑΓΝΗ .
Γράφει ο Γεώργιος Α. Καλογεράκης, Δρ. Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Διευθυντής Δημοτικού Σχολείου Θραψανού
(αντίποινα = ενέργεια ή ενέργειες που γίνονται εναντίον άλλων και αποσκοπούν στην τιμωρία τους ή γίνονται για λόγους εκδίκησης)
Η λέξη αντίποινα προέρχεται από την αρχαία Ελληνική γραμματεία και ερμηνεύεται στα ελληνικά λεξικά ως εξής : αντίποινα = ενέργεια ή ενέργειες που γίνονται εναντίον άλλων και αποσκοπούν στην τιμωρία τους ή γίνονται για λόγους εκδίκησης. Όταν την 1η Ιουνίου 1941 η Κρήτη πέρασε στα χέρια του βάρβαρου γερμανικού στρατού, η παραπάνω λέξη χρησιμοποιήθηκε για να δικαιολογήσει φρικιαστικά εγκλήματα κατά των Κρητικών αλλά και της ανθρωπότητας, εγκλήματα γερμανών αξιωματούχων προσηλωμένων στις ιδέες του φασιστικού και ναζιστικού δόγματος της συλλογικής ευθύνης. Με τη λέξη αντίποινα, χιλιάδες κρητικοί, (άντρες γυναίκες και παιδιά), στήθηκαν στα εκτελεστικά αποσπάσματα, δεκάδες χωριά της Κρήτης πυρπολήθηκαν αφού λεηλατήθηκαν από άντρες του τακτικού γερμανικού στρατού, εκατοντάδες πατριώτες οδηγήθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης του Γ΄ Ράιχ.
Η επίκληση της λέξης αντίποινα από τους γερμανούς αξιωματούχους είναι εγκληματική, για έναν απλό λόγο. Γιατί και οι πέντε Διοικητές του Φρουρίου Κρήτης (1941-1945) Στούντεντ, Αντρέ, Μπρώυερ, Μίλερ και Μπέντακ, γνώριζαν ότι οι διαταγές τους παράβαιναν το δίκαιο του πολέμου, γνώριζαν ότι ένας λαός οφείλει να υπερασπιστεί τα πατρογονικά του εδάφη με κάθε κόστος, γνώριζαν ότι οι εκτελέσεις, πυρπολήσεις και εγκλεισμοί στα στρατόπεδα συγκέντρωσης ήταν δική τους απόφαση και ευθύνη. Η λέξη αντίποινα, «δικαιολογούσε ;» στην αισχρή συνείδησή τους τις αποφάσεις που έπαιρναν. Για πληρέστερη αντίληψη των γερμανικών εγκλημάτων, παραθέτουμε τέσσερα γεγονότα από τα δεκάδες της κατοχικής ιστορίας της Κρήτης, που βαφτίστηκαν αντίποινα από τους στρατιωτικούς εκπροσώπους του φασισμού.
ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΚΑΝΤΑΝΟΥ
Ο Αντισυνταγματάρχης Χαράλαμπος Σειραδάκης (1886-1970), γεννήθηκε στο χωριό Λειβαδάς Σελίνου. Ως Στρατιωτικός Διοικητής Σελίνου, το πρωί της 20ης Μαΐου 1941, πρώτη ημέρα ρίψης των γερμανών αλεξιπτωτιστών της επιχείρησης «Ερμής», εξέδωσε διαταγή γενικής επιστράτευσης των κατοίκων της επαρχίας.