Archive for Νοεμβρίου 2013

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ανωγείων σε συνεργασία με το Δήμο Ανωγείων και το Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη διοργανώνει, ημερίδα ενημέρωσης την Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013, με θέμα «Φυσικές Καταστροφές και Ενεργοί Πολίτες», στο ΚΠΕ Ανωγείων(Μαθητική Εστία), και καλούνται  όλοι οι πολίτες της τοπικής κοινωνίας, σύλλογοι  γονέων, πολιτιστικοί  σύλλογοι και άλλοι φορείς της τοπικής κοινωνίας να την παρακολουθήσουν.

 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013 ( Απόγευμα)

18:00    Προσέλευση-Εγγραφές

18:30     Έναρξη – Χαιρετισμοί

 

18:30-18:45 «Το ΚΠΕ Ανωγείων στο Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη», Κεφαλογιάννη  Ζαχαρένια, Υπεύθυνη ΚΠΕ Ανωγείων.

18:45-19:15 «Kλιματική Αλλαγή και Ενδεχόμενες Συνέπειες»,  Γιώργος Νεοφώτιστος (Πανεπιστήμιο Κρήτης, Τμήμα Φυσικής)

19:15-19:45 «Σεισμικές και Ηφαιστειακές Καταστροφές»,

Δρ Χαράλαμπος Φασουλάς, Υπεύθυνος τμήματος Γεωποικιλότητας Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης,

 19:45-20:15 «Μέτρα Προστασίας από Φυσικές Καταστροφές», Αλατσάκης Γιώργος, μέλος Π.Ο. ΚΠΕ Ανωγείων, Εθελοντής Αρχιπυροσβέστης 1ος Π.Σ. Ηρακλείου, Μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Εθελοντών Πυροσβεστικού Σώματος

 

20:15-20:45 «Ο Εθελοντής Πυροσβέστης στις Τοπικές Κοινωνίες», Σταυρουλάκη Ελένη, Εθελόντρια Πυρονόμος Π.Υ. Ρεθύμνου, Μέλος ΔΣ της Πανελλήνιας Ένωσης Εθελοντών Πυροσβεστικού Σώματος

 

20:45-21:30 Ερωτήσεις-Συζήτηση

 

Η ημερίδα υλοποιείται  στο πλαίσιο της Πράξης «Δράσεις Διά Βίου Μάθησης για το Περιβάλλον και την Αειφορία-Άξονας Προτεραιότητας 7» μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση», με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο-Ε.Κ.Τ.) και εθνικών πόρων.

Από την Παρασκευή είναι διαθέσιμα στα Υποκαταστήματα της Τράπεζας Πειραιώς ,τα χρήματα που πιστώθηκαν από χθες Πέμπτη στους λογαριασμούς των επιλαχόντων της εξισωτικής αποζημίωσης.

Πρόκειται για 77.000 περίπου δικαιούχους και το συνολικό ποσό ανέρχεται περίπου στα 20 εκατομμύρια ευρώ.

Όσοι δικαιούχοι έχουν λογαριασμό σε άλλες τράπεζες τα χρήματα τους θα είναι διαθέσιμα από την ερχόμενη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου.

Μαζί με τους επιλαχόντες, που δικαιώνονται από τον αποκλεισμό τους κατά την προηγούμενη πληρωμή, θα συμπληρωθούν και τα υπόλοιπα όσων έλαβαν μειωμένα ποσά κατά 10%.Από τις εξασφαλισμένες πιστώσεις, μένουν ακόμα 8 εκατ. ευρώ τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την πληρωμή νέων ενστάσεων που θα προκύψουν, καθώς και παλαιών εκκρεμοτήτων από τα έτη 2008-2011.

Η σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ως εξής:

 Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοινώνει ότι την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013, ο ΟΠΕΚΕΠΕ προχωρά στην πληρωμή του υπολοίπου ποσού της Εξισωτικής Αποζημίωσης.

Πιο αναλυτικά, το ποσό του υπολοίπου της πληρωμής της Εξισωτικής Αποζημίωσης που καταβάλλεται σήμερα ανέρχεται σε περίπου 20 εκατ. ευρώ και αφορά περίπου 77.000 δικαιούχους, οι οποίοι από σήμερα το απόγευμα θα μπορούν να βλέπουν τα ποσά που τους αναλογούν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Ο  υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Προχωράμε σήμερα στην πληρωμή του υπολοίπου ποσού της εξισωτικής αποζημίωσης στους δικαιούχους παραγωγούς. Τηρούμε τις δεσμεύσεις μας και παρά τη δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία εξασφαλίζουμε τη ρευστότητα του αγροτικού κόσμου και ειδικότερα των Ελλήνων κτηνοτρόφων, έναν κλάδο στον οποίο δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα και η στήριξή  του αποτελεί μια από τις βασικές μας προτεραιότητες».

 Ιερόσυλοι  βανδάλισαν σήμερα Τετάρτη, τα ξημερώματα, το εξωκλήσι του Τίμιου Σταυρού στον Βαρσαμά, πέντε χιλιόμετρα μακριά από τα Ανώγεια στον δρόμο προς Ηράκλειο, προκαλώντας τον αποτροπιασμό  και την οργή των κατοίκων και δίνοντας συνέχεια σε βανδαλισμούς εκκλησιών που έχουν μια έξαρση τον τελευταίο καιρό.

Στον Τίμιο Σταυρό έριξαν κάτω τις εικόνες και τα μανουάλια ενώ έγραψαν και συνθήματα εντός της εκκλησίας μάλλον μουσουλμανικού περιεχομένου.

Προφανώς το μίσος των ιερόσυλων φούντωσε και το γεγονός ότι δεν βρήκαν χρήματα για να αποσπάσουν ξεσπώντας έτσι στις εικόνες και τα σύμβολα της Χριστιανοσύνης.

Το εξωκλήσι ανήκει στον οικισμό Καμαριώτη με τους λιγοστούς κατοίκους του χωριού να είναι ανάστατοι ενώ την προανάκριση διενεργεί η ασφάλεια Ηρακλείου με την σήμανση να έχει πάρει αποτυπώματα στο σημείο στην προσπάθεια εντοπισμού των δραστών.

Η αστυνομία αυτή την ώρα διενεργεί ελέγχους σε αλλοδαπούς στην ευρύτερη περιοχή των Ανωγείων ενώ πιθανότερο σενάριο είναι οι δράστες μετά την πράξη τους να διέφυγαν με κατεύθυνση το Ηράκλειο.

Ο ιερέας της εκκλησίας  π. Μιχάλης Αναστασάκης  τονίζει σε δήλωση του:

” Κάνουμε έκκληση στις Αρχές να συλλάβουν αυτά τα άτομα που βεβηλώνουν τα Ιερά και τα όσια μας,είδατε και εσείς την εικόνα που άφησαν πίσω τους. Αυτή η εικόνα δεν τιμά κανένα. Εμείς δεν το βάζουμε κάτω ήδη τα καντήλια μέσα είναι αναμμένα και πιστεύουμε το Σάββατο να λειτουργήσουμε εδώ στον Τίμιο Σταυρό. Ευτυχώς δεν έβαλαν κάποια φωτιά να κάνουν μεγαλύτερο κακό, ενώ χρήματα δεν υπήρχαν εντός…

Πολλά άσχημα ζει ο λαός μας τελευταία ας ελπίσουμε αυτό να είναι το τελευταίο..”.

http://www.youtube.com/watch?v=BE_ESbz4ZCI#t=19

Ήταν Αυγουστος του 1960 όταν το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας αποφασίζει να κάνει μια ηχογράφηση των ήχων και της μουσικής των θρυλικών Ανωγείων. Ο παρουσιαστής αναφέρεται στο χωριό, τις 800 οικογένειες και τα…λυγερόκορμα σώματα των Ανωγειανών. Η ηχογράφηση γίνεται από το συνεργείο πάνω σε μια ταράτσα.

 Ήλιος λαμπρός στον ουρανό που Δύση δεν γνωρίζει…

Είναι η μορφή σου και με φως τον κόσμο πλημμυρίζει…

Είναι μια από τις μαντινάδες που αφιέρωσαν τα παιδιά του Πολιτιστικού συλλόγου Ανωγείων τον Σεπτέμβριο του 2012 στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην διάρκεια της επίσκεψης του στην Κρήτη.

Ο Παναγιότατος ενθουσιασμένος από τους χορούς, το τραγούδι και την παρουσία τους εξέφρασε τότε την επιθυμία του να υπάρξει συνάντηση τους και στο Φανάρι.

Η επιθυμία του παίρνει πλέον σάρκα και οστά με την επίσημη πρόσκληση που απέστειλε το Πατριαρχείο προς τον Πολιτιστικό σύλλογο Ανωγείων ώστε να παρευρεθούν στο Φανάρι το ερχόμενο Σάββατο 30 Νοεμβρίου ημέρα του Αγίου Ανδρέα, όπου θα τελεστεί Θεία Λειτουργία στην οποία θα προΐσταται ο ίδιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Τα παιδιά του Πολιτιστικού συλλόγου θα αναχωρήσουν την ερχόμενη Πέμπτη για την Κωνσταντινούπολη και αυτό το ταξίδι σίγουρα αποτελεί και την ύψιστη στιγμή στην ιστορία του συλλόγου μας και μια μεγάλη τιμή γενικότερα για τα Ανώγεια.

Συνολικά θα βρεθούν στο Πατριαρχείο εννιά άτομα με επικεφαλής τον πρόεδρο του Πολιτιστικού συλλόγου κ. Νίκο Βρέντζο  και  μετά την Θεία Λειτουργία θα χορέψουν παραδοσιακούς χορούς και θα αφιερώσουν τραγούδια , μαντινάδες και δώρα από τον τόπο μας  στον μεγάλο ποιμένα της Ορθοδοξίας.

Άρωμα Ανωγείων στο Φανάρι και στιγμές που σίγουρα μένουν εσαεί στην καρδιά και στην ψυχή όσων τις ζήσουν.

http://www.youtube.com/watch?v=dX2oTzcV6Tw&feature=youtu.be

Στο παραπάνω βίντεο που ανάρτησαν στο διαδίκτυο  οι άνθρωποι της Δόξας Πλατανέ μπορείτε να παρακολουθήσετε σε υψηλή ποιότητα τις καλύτερες φάσεις και τα γκολ της ήττας του Αετού χθες στα Μισίρια με 2-0 για την 9η αγωνιστική.

Το καλό πρώτο ημίχρονο του Αετού με τις ευκαιρίες του Δραμουντάνη στο 10′ και του Παπαδάκη στο 26′ αλλά η δίκαιη ήττα τελικά με την κεφαλιά του Θεοδωρομανωλάκη στο 45′ και το καταπληκτικό γκολ του Σπανουδάκη στο 71′.

Τελευταία προσπάθεια του Αετού το σουτ του Παπαδάκη που πέρασε άουτ στις καθυστερήσεις.

-->