Archive for Αυγούστου 2022

Παρέμβαση-φωτιά για το θέμα των υποκλοπών από τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή στο κατάμεστο θέατρο «Νίκος Ξυλούρης» στα Ανώγεια, στην εκδήλωση τιμής  για τον Ανωγειανό πολιτικό Γιάννη Κεφαλογιάννη. Πιο αναλυτικά ο κ. Καραμανλής τόνισε: «Διαύγεια και διαφάνεια είναι άλλωστε θεμελιώδη ζητούμενα για σύννομο και ομαλό δημόσιο βίο. Ακόμη περισσότερο όταν προκύπτουν ζητήματα όπως αυτό της παρακολούθησης τηλεφώνου πολιτικού αρχηγού, δημοσιογράφου ή κάθε πολίτη. Σε τέτοιου είδους καταστάσεις η κάθαρση επέρχεται μόνο εφ΄ όσον αποσαφηνιστούν πλήρως. Το θέμα είναι τόσο βαρύ και σοβαρό που δεν επιτρέπεται ούτε αντέχεται να μείνουν σκιές ιοβόλες για την δημοκρατική ομαλότητα. Φως λοιπόν! Άπλετο φως!

Μάλιστα συμπλήρωσε με νόημα:

«Το να προκλήθηκαν τα γεγονότα αυτά από κυβερνητική πρωτοβουλία είναι εκτός από αντιδημοκρατικό και παράνομο, τόσο πέρα από κάθε όριο νοσηρής φαντασίας και πολιτικής ανοησίας που είναι αδιανόητο. Παραμένει όμως επιτακτική η ανάγκη να ξεκαθαριστεί ποιοί και με ποια δικαιολογία ζήτησαν κάτι τέτοιο και ποιοί και πώς το ενέκριναν. Η επίκληση του απορρήτου σε τέτοιες περιπτώσεις υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης του δημόσιου βίου. Όλα στο φως λοιπόν και από εκεί και πέρα απαραίτητες και με διακομματική συνεργασία οι διορθώσεις του θεσμικού καθεστώτος που διέπει και την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου αλλά και την εν γένει λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών. Αυτά τα στοιχειώδη για να αποτραπεί η περαιτέρω απαξίωση των θεσμών».

Αναλυτικά η ομιλία του Κώστα Καραμανλή

«Με ακεραιότητα, τίποτα άλλο δεν μετράει. Χωρίς ακεραιότητα, τίποτα άλλο δεν μετράει».

Διαβάστε την συνέχεια... »

Tην Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου, στις 12.30 μ.μ. στο κοιμητήριο της Καλλιθέας στην Αθήνα.

 Συγκίνηση στα Ανώγεια από τον θάνατο του Γεωργίου Κοντογιάννη ή “Ζαφειρογιώργη” σε ηλικία 102 ετών. Ο άνθρωπος που δημιούργησε το σινεμά “ΡΕΞ” στα Ανώγεια και γέμισε χρώματα τις ζωές των Ανωγειανών στις δύσκολες δεκαετίες των ’50, ’60 και ’70 “έφυγε” πλήρης ημερών έχοντας δίπλα του τα παιδιά και τα εγγόνια του. Πολυπράγμων, δραστήριος και δημιουργικός, άφησε το δικό του στίγμα στην κοινωνία των Ανωγείων και της Κρήτης γενικότερα. Τα τελευταία χρόνια ζούσε στην Αθήνα. Το 2018 έχασε και τη σύντροφο της ζωής του Αθηνά Κοντογιάννη.  Στην “ΑΝΩΓΗ” είχε παραχωρήσει μια συνέντευξη “ποταμό” πριν μια δεκαετία, όπου εξιστόρησε με υπέροχο τρόπο την δύσκολη αλλά τόσο ουσιαστική ζωή του. Η κηδεία του θα γίνει την Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου, στις 12.30 μ.μ στο κοιμητήριο της Καλλιθέας στην Αθήνα.  Καλοστραθιά “Ζαφειρογιώργη” Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει.

 

Τον Ανωγειανό πολιτικό Γιάννη Κεφαλογιαννη θα τιμήσει σήμερα Τετάρτη 31 Αυγούστου στις 7.30 το απόγευμα ο Δήμος Ανωγειων.

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση θα είναι ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Ομιλία εκ μέρους της οικογένειας θα απευθύνει η βουλευτής της Ν.Δ Όλγα Κεφαλογιάννη. Το καλωσόρισμα θα κάνει ο δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης.

Στον μουσικό επίλογο της εκδήλωσης θα συνεργαστούν δυο σπουδαίοι μουσικοί, ο Μινως Μάτσας και ο Βασιλης Σκουλάς.

Η εκδήλωση θα γίνει στο θέατρο “Νίκος Ξυλούρης”

Όπως αναφέρει ο δήμος Ανωγείων:

“Φέτος συμπληρώνονται 10 χρόνια από την ημέρα που ο γιατρός έφυγε από κοντά μας και το Δημοτικό Συμβούλιο των Ανωγείων αποφάσισε καθολικά, να τιμήσει τη μνήμη του.

Ο Γιάννης Κεφαλογιάννης υπηρέτησε για δεκαετίες τον λαό και τίμησε την ψήφο των Ρεθυμνιωτών, βάζοντας την σφραγίδα του στην ανάπτυξη του τόπου. Πολλά από τα έργα που άλλαξαν το μέλλον του Νομού έχουν την σφραγίδα του.

Σε όλη του την πορεία διακρίθηκε για την αγάπη του στην πρόοδο και πάντα προσπαθούσε να βοηθήσει τον τόπο και τους ανθρώπους του ανεξάρτητα πολιτικών πεποιθήσεων.

Τα Ανώγεια πάντα κρατούσαν ένα ξεχωριστό μέρος στην καρδιά του Γιάννη Κεφαλογιάννη, του Τσουρογιάννη ο οποίος φρόντιζε να προωθεί και να υποστηρίζει όλα τα θέματα που αφορούσαν την ανάπτυξη του Δήμου μας.

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε με την σύμφωνη γνώμη των παρατάξεων, να τιμήσει τον ξεχωριστό αυτό Ανωγειανό πολιτικό με την διοργάνωση πολιτικής εκδήλωσης στη μνήμη του.”

 

Στην σχετική ανακοίνωση, αναφέρεται:

“Ο  Κτηνοτροφικός Σύλλογος  Ανωγείων, συγκαλεί τα μέλη του σε Γενική Συνέλευση, στις 23 Αυγούστου 2022 και ώρα 19.30, στην αίθουσα δημοτικού συμβουλίου στο Δημαρχείο. Θέματα της συζήτησης, θα είναι το αυξημένο κόστος παραγωγής και συγκεκριμένα των ζωοτροφών, καθώς και οι τιμές γάλακτος όπου ειδικότερα φέτος προβλέπεται μεγάλη απόκλιση σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Η συμμετοχή και των μελών και όλων των κτηνοτρόφων, θεωρείται απαραίτητη.”

Πέθανε σε ηλικία 98 ετών, η Βασιλική Μπαγκέρη,ή “Χαρητομανώλαινα”, χήρα Εμμανουήλ Μπαγκέρη. Η κηδεία της θα γίνει σήμερα Κυριακή 21 Αυγούστου, στις 6 μ.μ. από τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου στο Μετόχι, στα Ανώγεια. Η τελετή θα γίνει σύμφωνα με όλα τα μέτρα προστασίας κατά της πανδημίας. Η σορός της θα βρίσκεται στον Ιερό Ναό από τις 5 μ.μ .

Η ΑΝΩΓΗ απευθύνει θερμά συλλυπητήρια στους οικείους της. Ας είναι ελαφρύ το χώμα των Ανωγείων που θα την σκεπάσει.

*Στην μνήμη της, η οικογένεια της προσέφερε στην ΑΝΩΓΗ το ποσό των 100 ευρώ, για τις ανάγκες της ηλεκτρονικής μας έκδοσης και του Εργαστηρίου Γνώσης της ενορίας του Αγίου Γεωργίου. Τους ευχαριστούμε θερμά.

 

Του  Γεώργιου Α. Καλογεράκη, δρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, διευθυντή Δημοτικού Σχολείου Θραψανού Πεδιάδος

Τον Αύγουστο του 1944 οι Γερμανοί σχεδίασαν και εκτέλεσαν ένα σχέδιο που άφησε ανεξίτηλα τα σημάδια του στην επαρχία Μυλοποτάμου και στο ιστορικό χωριό Ανώγεια. Το σχέδιο είχε να κάνει με την ασφαλή μεταφορά και σύμπτυξη των Γερμανών και Ιταλών στρατιωτών από τους νομούς Λασιθίου Ηρακλείου και Ρεθύμνης στα Χανιά. Οι πληροφορίες του Γερμανού Διοικητή του Φρουρίου Κρήτης στρατηγού Μίλερ ήταν ότι στον ορεινό Μυλοπόταμο και ειδικά στις παρυφές του Ψηλορείτη βρίσκονταν:

Η ομάδα του Αρχηγού Καπετάν Γεωργίου Πετρακογιώργη

Η Ανεξάρτητη ομάδα Ανωγείων στη Μίθια του οροπεδίου της Νίδας, με αρχηγό τον καπετάν Μιχάλη Ξυλούρη ή Χριστομιχάλη

Η Ανταρτική ομάδα του Κρουσώνα στη θέση Ασφενταμιά ή Τσιλαθιά, με τα κυριότερα στελέχη της.

Η ομάδα του ΕΛΑΣ Ηρακλείου στη θέση Τσουνιά, με καπετάνιο τον Ιωάννη Ποδιά και τριπλή διοίκηση.

Η ομάδα του ΕΛΑΣ Ρεθύμνης στη θέση Τσουνιά με τριπλή διοίκηση.

Η ομάδα ενόπλων Ανωγειανών του ΕΑΜ στη θέση Βιτσιλιά, με επικεφαλής τον Έφεδρο Ανθυπολοχαγό Γεώργιο Τρουλινό.

Οι Βρετανοί Αξιωματικοί Αντ/χης Τομ Ταμπάμπιν και Λοχαγός Ουίλλιαμ Στάνλεϋ Μος στη θέση Πετροδολάκια με ασύρματο1.

Έπρεπε λοιπόν να εξουδετερωθούν οι παραπάνω ομάδες για να γίνει η μεταφορά των Γερμανών και Ιταλών στρατιωτών στα Χανιά με τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Το σχέδιο που ετοίμασαν οι Γερμανοί προέβλεπε την κύκλωση και την εξερεύνηση του Ψηλορείτη καθώς και την εκ θεμελίων καταστροφή των Ανωγείων.

Για την εκτέλεση του σχεδίου πήραν μέρος οχτώ τάγματα. Δύο από το Ηράκλειο του 65ου Συντάγματος, δύο από την Μεσσαρά του 47ου Συντάγματος, δύο από το Ρέθυμνο, ένα από τα Χανιά και το τάγμα του Σπηλίου Ρεθύμνου. Την διοίκηση της επιχείρησης είχε ο Συν/χης Μπέτμαν. Η επιχείρηση άρχισε την νύχτα της 12ης προς την 13η Αυγούστου 1944 με όλα τα γνωστά επακόλουθα (κάψιμο και λεηλασία των Ανωγείων, ομαδικές εκτελέσεις αμάχων, καταστροφή και λεηλασία των μητάτων του Ψηλορείτη).

Διαβάστε την συνέχεια... »

-->