Archive for Δεκεμβρίου 2018

Ένας χρόνος συμπληρώνεται από τον θάνατο του πατήρ Νικολάου Ανδρεαδάκη, του σεμνού και σεβαστού ιερωμένου των Ανωγείων, και η οικογένεια του καλεί συγγενείς, φίλους και συγχωριανούς στο ετήσιο μνημόσυνο του που θα τελεστεί στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου στο Αρμί, αύριο Κυριακή 30 Δεκεμβρίου. Ήταν 5 Ιανουαρίου του 2018 όταν ο αγαπητός Ανωγειανός ιερέας άφηνε τα εγκόσμια σε ηλικία 92 ετών, σκορπίζοντας τη θλίψη στην οικογένεια του και το χωριό.

Σεμνός, δραστήριος και δημιουργικός, ο παπά Νικόλας υπηρέτησε για δεκαετίες τα’ Ανώγεια, κηρύσσοντας τον λόγο του Θεού, με μισό αιώνα παρουσίας ως ιερωμένος στον Άι Γιάννη, όπου βοηθούσε από το παγκάρι τις ασθενέστερες κοινωνικά ομάδες, αλλά συνέδραμε με το λόγο και τις συμβουλές του σε προβλήματα της τοπικής κοινωνίας.

Ας είναι αιωνία η μνήμη του.

Ρεπορτάζ ΑΝΩΓΗ

Φωτογραφίες:Αγγέλα Σκουλά

Ένα στολίδι για τα Ανώγεια, η Δημοτική βιβλιοθήκη που βρίσκεται στο ισόγειο του Δημαρχείου και τα παλιά γραφεία του Α.Κ.Ο.Μ.Μ-Ψηλορείτης, εγκαινιάστηκε με κάθε επισημότητα την Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου, παρουσία πλήθους κόσμου και επισήμων. Ένας πλούτος γνώσης, στην καρδιά των Ανωγείων, που αριθμεί περίπου 6.000 καταγεγραμμένα βιβλία είναι πλέον ανοιχτός για το κοινό κάθε ηλικίας ενώ στεγάζεται πλέον σε έναν προσεγμένο και καλαίσθητο χώρο μετά την ανάγκη μετακόμισης της βιβλιοθήκης που παρέμενε ανενεργή για χρόνια στο Πολύκεντρο Ανωγείων.

Σπουδαία η προσφορά και μεγάλη η συμβολή στην επίτευξη των σημερινών εγκαινίων, υπήρξε η μεγάλη δωρεά της οικογένειας του Ευάγγελου Κεφαλογιάννη ή “Κουντοβαγγέλη, ο οποίος “έφυγε” από τη ζωή στις 22 Ιανουαρίου 2016, αλλά η αγάπη του για την γνώση και τα γράμματα μένει πλέον παντοτινή στον γενέθλιο τόπο του μέσω της βιβλιοθήκης που οραματίστηκε ο Δήμος Ανωγείων και οι απόγονοι του εκλιπόντος. Ο “Κουντοβαγγέλης” με έντονη αντιστασιακή δράση στην Κατοχή αλλά και στην Χούντα με αποκορύφωμα τη συμμετοχή του στην ανατίναξη του αυτοκινήτου της τότε Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, ήταν ένας άνθρωπος που αγαπούσε τα γράμματα και άφησε αυτή την παρακαταθήκη στην οικογένεια του. Πέραν της Δημοτικής βιβλιοθήκης άλλωστε, τα παιδιά του στηρίζουν ανελλιπώς και τις δράσεις του Εργαστηρίου Γνώσης της ενορίας του Αγίου Γεωργίου από την πρώτη ημέρα της λειτουργίας του. Ο Δήμος Ανωγείων προσέφερε στην οικογένεια μια τιμητική πλακέτα καθώς και μια δημιουργία από φυσητό γυαλί του Μάριου Χαλκιαδάκη με χαραγμένη πάνω την κάτωθι μαντινάδα στη μνήμη του ¨Κουντοβαγγέλη”:

Στα Ανώγεια που αγάπησες και τα ‘χες στην καρδιά σου,

εμίσεψες μα έφηκες, το αποτύπωμα σου..

Πέραν αυτών αξίζει να αναφερθούν και οι προσφορές υφαντών της Άννας Ξυλούρη-Σκουλά (Καραβανά” στη μνήμη της αδερφής της Μαριώρας, αλλά και διαχρονικών προσφορών που υπάρχουν σε βιβλία, με κυριότερες αυτές του Αριστείδη Κλάδου και των εκδόσεων του Δωρικός και Αποσπερίτης, του Γιάννη  Δακανάλη, του Τηλέμαχου Χαιρέτη, της Γιούλας Βρέντζου του Λεονάτου και της λέσχης lions  Ηρακλείου.

Στα εγκαίνια ξεχωριστή ήταν η παρουσία του επικεφαλής των Ευρωβουλευτών της Ν.Δ Μανόλη Κεφαλογιάννη, ανιψιού του “Κουντοβαγγέλη”, καθώς και του Βουλευτή Ρεθύμνου της Ν.Δ Ιωάννη Κεφαλογιάννη. Το παρών έδωσαν τόσο ο Δήμαρχος Ανωγείων Εμμανουήλ Καλλέργης και σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο, ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Γιάννης Παρασύρης, οι πρώην δήμαρχοι Γεώργιος Σμπώκος και Σωκράτης Κεφαλογιάννης, ο σκηνοθέτης Λευτέρης Χαρωνίτης και πλήθος Ανωγειανών. Την τελετή των εγκαινίων έκαναν οι ιερωμένοι π.Ανδρέας Κεφαλογιάννης και π.Γεώργιος Ανδρεαδάκης και στη συνέχεια όλοι μαζί κράτησαν το ψαλίδι και έκοψαν την κορδέλα στην είσοδο της αίθουσας, ανοίγοντας με αυτό τον συμβολικό τρόπο της Δημοτική βιβλιοθήκη στη διάθεση του κοινού.

Μετά την τελετή των εγκαινίων, οι παρευρισκόμενοι κατευθύνθηκαν προς την παραδοσιακή ταβέρνα “Σκαλώματα” όπου ο Δήμος Ανωγείων παρέθεσε γεύμα με όλες τις αυθεντικές ανωγειανές γεύσεις. Να αναφέρουμε ότι η Δημοτική βιβλιοθήκη θα είναι ανοιχτή καθημερινά από τις 8.30 π.μ μέχρι τις 3 μ.μ και για τον δανεισμό βιβλίου απαιτείται μόνο η καταγραφή των στοιχείων σας μέσω της αστυνομικής ταυτότητας.

Η ομιλία του δημάρχου και οι δηλώσεις των επισήμων στην ΑΝΩΓΗ:

Εμμανουήλ Καλλέργης, δήμαρχος Ανωγείων:”Θέλουμε να γίνει η βιβλιοθήκη, μια δεξαμενή σκέψης, δράσεων και εκδηλώσεων..”

“Σήμερα κάνουμε ένα σημαντικό Βήμα στον τομέα του πολιτισμού στον Δήμο μας  με τα εγκαίνια στον ωραίο αυτό χώρο, της Δημοτικής μας Βιβλιοθήκης.

Μιας σπουδαίας πολιτιστικής δομής που την έχουμε ανάγκη όλοι μας και ιδιαίτερα η νεολαία μας και η οποία πιστεύω ότι θα ριζώσει, θα αναπτυχθεί και θα καρποφορήσει στο άμεσο μέλλον.

Η ιστορία της δημόσιας βιβλιοθήκης στ Ανώγεια είναι αρκετά μεγάλη και ξεκινάει από την εποχή του τότε λεγόμενου Εξωραϊστικού και Πολιτιστικού συλλόγου μας, της δεκαετίας του 60 και 70, όπου πολλά παιδιά και μεγάλοι εντρύφησαν στις συλλογές των βιβλίων αυτών, σε εποχές που η απόσταση αλλά και η πρόσβαση σε βιβλία ήταν δύσκολη και για λίγους.

Ήταν όμως ευτύχημα για αρκετούς από εμάς τους μεγαλύτερους  που είχαμε δίπλα μας μια, έστω μικρή βιβλιοθήκη , με ποιοτικά βιβλία, με την ανάγνωση των οποίων μάθαμε πολλά, περνούσαμε  ευχάριστα  τον χρόνο μας, αλλά το κυριότερο, αγαπήσαμε το Βιβλίο, τη γνώση και ανοίχτηκαν νέοι δρόμοι για μας μέσω αυτού.

Αργότερα, έγινε άλλη μια προσπάθεια εμπλουτισμού και ανασύστασης της από το πολύκεντρο, όπου και σε αυτό το διάστημα λειτουργίας της επηρεάστηκαν αρκετοί νέοι του τόπου μας , όπως δείχνουν τα στοιχεία δανεισμού της  περιόδου αυτής.

Τα τελευταία χρόνια με την μετατροπή του Πολύκεντρου σε χώρο Μουσικής Ακαδημίας , τέθηκε επιτακτικά το ζήτημα της  μεταστέγασης  της Βιβλιοθήκης  σε μόνιμο κεντρικό χώρο στο Δήμο μας. Έτσι επιλέχθηκε από το  Δημοτικό Συμβούλιο ο χώρος αυτός, στην είσοδο του δημαρχιακού μεγάρου.

Με την βοήθεια των νέων μας,  φοιτητών και μαθητών τότε- των μετέπειτα Ανωγειανέων- καταγράφηκαν, αποθηκεύτηκαν και μεταφέρθηκαν εδώ  τα περίπου 6.000 βιβλία της. Όμως έπρεπε να φτιαχτεί από την αρχή  και  να εξοπλιστεί ο χώρος της,  να σχεδιαστεί  και να αγοραστεί  το νέο ηλεκτρονικό σύστημα  για την ορθή  λειτουργία  της, καθώς  και να στηθεί  με σύγχρονο – επιστημονικό τρόπο, ώστε να μπορούμε  να την διαχειριζόμαστε εύκολα.

Σ’ αυτή την περίοδο ήρθε η σπουδαία για τον Δήμο μας δωρεά, της οικογένειας του Βαγγέλη  Κεφαλογιάννη ( Κουντοβαγγέλη), η οποία μας βοήθησε να υλοποιήσουμε τον σχεδιασμό μας και να φτάσουμε στον σημερινό αποτέλεσμα. Μια δωρεά που συνεχίζεται και σήμερα για τις ανάγκες της βιβλιοθήκης .

Δεν θα ξεχάσω  την ημέρα που συναντηθήκαμε με την οικογένεια του και με τον Σωκράτη Κεφαλογιάννη στο Ηράκλειο , όπου στη συζήτηση μας ειπώθηκε ότι ο άνθρωπος αυτός είχε πάθος  με τα γράμματα, με την μόρωση των νέων ανθρώπων του τόπου μας και ότι ταίριαζε με την φιλοσοφία του ο σκοπός της δημιουργίας αυτού του κυττάρου, αυτής  της γωνιάς, για την μόρφωση και στον πολιτισμό όλης της Ανωγειανής νεολαίας και κοινωνίας.

Για αυτό, πιστεύω ότι η προσφορά αυτή στη μνήμη του Κουντοβαγγέλη, θα πιάσει τόπο- όπως λέμε- , θα δικαιωθεί και θα δρέψει τους καρπούς της η νέα γενιά μας.

Έτσι με τα χρήματα αυτά κατορθώσαμε να φτιάξουμε τις βιβλιοθήκες, να πάρουμε τον εξοπλισμό που χρειαζόταν και να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα για μας.

Για αυτό, με την ευκαιρία των εγκαινίων τιμούμε και την μνήμη του, σήμερα και είμαστε ευγνώμονες στην οικογένεια του, στα παιδιά του, για την σημαντική και ευγενική αυτή πράξη –  προσφορά στο γενέθλιο τόπο τους.

Σ’ αυτό το σημείο θα ήθελα να αναφερθώ  και σε άλλους δωρητές , οι οποίοι κατά περιόδους έχουν χαρίσει βιβλία ή και συλλογές , εμπλουτίζοντας έτσι  την βιβλιοθήκη μας  και οι οποίοι με την πράξη  τους  αυτή,  αποτελούν  παράδειγμα για όλους μας,  γιατί έτσι σκέφτηκαν το κοινό καλό και έπραξαν για αυτόν ακριβώς το λόγο. Τέτοιοι δωρητές ήταν :

Ο Κλάδος Αριστείδης και οι εκδόσεις του Δωρικός και Αποσπερίτης, ο Δακανάλης Γιάννης με την εξαίσια προσωπική του βιβλιοθήκη, ο Χαιρέτης Τηλέμαχος, η Βρέντζου  Γιούλα του Λεονάτου και η λέσχη lions  Ηρακλείου, τους  οποίους ευχαριστούμε και  τιμούμε την μνήμη τους.

Εδώ θέλω να αναφέρω και μια άλλη πράξη που βρίσκεται σε εξέλιξη στον τόπο μας, από τους  φίλους των Υακινθείων, με το πρόγραμμα των βιβλιοθηκών στα καφενεία του Δήμου μας , το οποίοι στηρίζουμε και το οποίο επιτελεί, όπως πιστεύουμε , τον ίδιο σκοπό με την βιβλιοθήκη μας, με την οποία και θα συνδεθεί.

Η Δημοτική μας βιβλιοθήκη βρίσκεται σε κατάσταση συγκρότησης. Η δουλειά που έχει γίνει από τις δύο ομάδες των ανθρώπων που έχουν δουλέψει και δουλεύουν μέσα από το πρόγραμμα κοινωνικής εργασίας, είναι σπουδαία και μεγάλη. Για αυτό θα ήθελα να τους ευχαριστήσω  και αυτούς  από εδώ , σήμερα.

Στόχος μας είναι η βιβλιοθήκη αυτή να γίνει καθημερινά επισκέψιμη και χρήσιμη σε όλους και να δουλέψει αποτελεσματικά  το δανειστικό τμήμα της.

Να δημιουργήσουμε τμήμα παιδικού βιβλίου, το οποίο θα μπορούν να αξιοποιούν οι μαθητές όλων των τάξεων των σχολείων μας και να συνεπικουρεί τις βιβλιοθήκες  του δημοτικού , γυμνασίου και του λυκείου, με την βοήθεια των  δασκάλων και των καθηγητών μας.

Να αξιοποιήσουμε και να εξοπλίσουμε το αναγνωστήριο, με σύστημα ηλεκτρονικών υπολογιστών, όπου οι χρήστες  θα έχουν πρόσβαση σε άλλες  βιβλιοθήκες πανεπιστημίων ή  διαδικτυακές.

Να δημιουργήσουμε τμήμα Ιστορίας, τμήμα με βιβλία που έχουν εκδώσει Ανωγειανοί ποιητές, λογοτέχνες, επιστήμονες και λαογράφοι και τμήμα που να έχει την αναφορά του στα Ανώγεια και την περιοχή μας.

Θέλουμε να γίνει η βιβλιοθήκη, μια δεξαμενή σκέψης, δράσεων και εκδηλώσεων, που θα μετέχουν και θα προγραμματίζουν  παλιοί και νέοι επιστήμονες και φοιτητές  κοινωνικών, ιστορικών και φιλοσοφικών σπουδών, άνθρωποι του βιβλίου και του πολιτισμού, δικοί μας άνθρωποι, που θα προσθέσουν και αυτοί στην ενημέρωση, τη δημιουργία, τον πολιτισμό, το δικό τους λιθαράκι, την δική τους γνώση, την δική  τους άποψη, τη δική τους παρέμβαση στον τόπο μας , στην ιστορία και τον πολιτισμό μας , για το καλό όλων μας και ιδιαίτερα της νέας γενιάς.Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας Καλό ξεκίνημα εύχομαι!”

Μανόλης Κεφαλογιάννης, Ευρωβουλευτής Ν.Δ: “Είναι άλλη μια τεράστια διάκριση ενός χωριού που στο διάβα των δεκαετιών και των αιώνων έδειξε μόνο πρωτοπορία και πάντα λειτούργησε με αρχές και αξίες..”

“Μια εξαιρετική πρωτοβουλία τόσο της οικογένειας του Βαγγέλη Κεφαλογιάννη “Κουντοβαγγέλη” όσο και του δημάρχου Ανωγείων Μανόλη Καλλέργη, ώστε να γίνει αυτή η προσπάθεια για τον εκσυγχρονισμό της βιβλιοθήκης του χωριού μας. Σε αυτή την προσπάθεια θα είμαστε και εμείς αρωγοί και συμπαραστάτες. Είναι η αρχή για μια λαμπρή συνέχεια, στην οποία πρέπει να συνδράμουν όλοι οι Ανωγειανοί που έχουν τη δυνατότητα να βοηθήσουν και να είναι άλλη μια τεράστια διάκριση ενός χωριού που στο διάβα των δεκαετιών και των αιώνων έδειξε μόνο πρωτοπορία και πάντα λειτούργησε με αρχές και αξίες, με ένα τρόπο που μπορεί κανείς να παίρνει καλά παραδείγματα για μια Ελλάδα όπως την ονειρευόμαστε.

Είμαστε περήφανοι που είμαστε από τα Ανώγεια, είμαστε περήφανοι για τις πρωτοβουλίες των Ανωγειανών, αγαπάμε το χωριό, η ψυχή μας είναι εδώ. Από εδώ ξεκινήσαμε, εδώ θα καταλήξουμε..”

Μιχάλης Κεφαλογιάννης, υιός του Ευάγγελου Κεφαλογιάννη “Κουντοβαγγέλη“:”Ο πατέρας μου είχε πάθος με τα γράμματα και νομίζω ότι σήμερα θα ήτανε πολύ συγκινημένος..”

Ο “Κουντοβαγγέλης” ήταν ένας Ανωγειανός ο οποίος μεγάλωσε με τις αξίες της κοινωνίας των Ανωγείων. Ζούσε με αυτές και μεγάλωσε και την οικογένεια του, τα παιδιά του με αυτές. Ήταν ένας άνθρωπος που ήθελε να αφήσει μια παρακαταθήκη στην γενέτειρα του το ιστορικό χωριό των Ανωγείων της Κρήτης. Είχε πάθος με τα γράμματα και νομίζω ότι σήμερα θα ήτανε πολύ συγκινημένος. Από την άλλη μεριά ήταν ένας σεμνός άνθρωπος και με σεμνότητα αντιμετωπίζουμε και εμείς την σημερινή ημέρα..”

Γιάννης Παρασύρης, Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης σε θέματα Παιδείας:”Η λειτουργία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ανωγείων αποτελεί ένα ευχάριστο γεγονός, γιατί, ενώ  τις δεκαετίες του ’60 και ’70 λειτουργούσαν αρκετές βιβλιοθήκες, τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκε μία σημαντική μείωση στον αριθμό τους.”

“Με ιδιαίτερη χαρά παραβρέθηκα στα εγκαίνια της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ανωγείων, που έρχεται να τονώσει την πολιτιστική και πνευματική εξέλιξη μίας ιστορικής περιοχής και ταυτόχρονα να μεταδώσει στους κατοίκους – και κυρίως στους νέους –  την αγάπη για το βιβλίο, ενός μέσου που αποτελεί πολύτιμο φάρο στο ταξίδι για τη γνώση και την πρόοδο.

Η λειτουργία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ανωγείων αποτελεί ένα ευχάριστο γεγονός, γιατί, ενώ  τις δεκαετίες του ’60 και ’70 λειτουργούσαν αρκετές βιβλιοθήκες, τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκε μία σημαντική μείωση στον αριθμό τους. Η λειτουργία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ανωγείων, με την αξιέπαινη οικονομική συμβολή της οικογένειας του Ευάγγελου Κεφαλογιάννη ή “Κουντοβαγγέλη”, ενός σπουδαίου Κρητικού άντρα που αγαπούσε τα γράμματα και άφησε μεγάλη κληρονομιά πολιτισμού στον τόπο του, έρχεται να ενισχύσει την πνευματική και πολιτιστική ανάπτυξη των Ανωγείων

Εμείς, ως Περιφερειακή Αρχή, είμαστε πάντα πρόθυμοι να στηρίξουμε κάθε δράση της Δημοτικής Αρχής Ανωγείων και των άλλων φορέων της περιοχής και να εργαστούμε από κοινού για την υλοποίηση πρωτοποριακών δράσεων που θα στοχεύουν στην καλλιέργεια της παιδείας των νέων αλλά και στην ανάδειξη της πλούσιας ιστορίας και του πολιτισμού της περιοχής..”

 

 

 

Ο Κωνσταντίνος Σπιθούρης του Νικολάου ή Νταμπακόκωστας, ένας περήφανος άνθρωπος και ακούραστος αγωνιστής της ζωής, έφυγε από τη ζωή στις 24 Δεκεμβρίου 2018 σε ηλικία 79 ετών. Γεννηθείς το 1939 στο χωριό Χαράκι Μονοφατσίου ήτανε το τρίτο από τα 8 παιδιά του Νικολάου Σπιθούρη ή Νταμπακονικολή από τα Ανώγεια (αντάρτη στην Κατοχή και εξόριστου αργότερα στην Ίο) και της Μαρίας Σπιθούρη το γένος Σουλτάτου από το Χαράκι.

Ανωγειανοί της διασποράς οι γονείς του μετεγκαταστάθηκαν και αυτοί, όπως και πολλοί άλλοι Ανωγειανοί εκείνη την εποχή, στο χωριό της μητέρας του και αγωνίστηκαν με κόπο για να αναθρέψουν τα παιδιά τους.

Τα παιδικά του χρόνια ήταν δύσκολα με φτώχεια και πολλές στερήσεις. Αρρώστησε βαριά με λοιμώδες νόσημα σε ηλικία περίπου 5 ετών και κατάφερε να επιβιώσει παρά τις προβλέψεις των γιατρών ότι δε θα επιζούσε.

Δούλεψε σκληρά από μικρή ηλικία κάνοντας το βοσκό στα Ανώγεια, στα Αστερούσια, στους Κουνάβους, στο Χαράκι και αλλού, ζώντας τη δύσκολη και γεμάτη κακουχίες ζωή του βοσκού, ξωμένοντας στην ύπαιθρο, τυλιγμένος με ένα γαμπαδάκι που το έβρεχε, λέει, για να βαραίνει και να ζεσταίνεται πιο καλά.

Μεγαλώνοντας, δούλεψε τη γη ακούραστα, εξεπέτρησε με τα χέρια του τα λίγα ξερικά χωράφια που επήρε ο πατέρας του στο Χαράκι και εφύτεψε ελιές και αμπέλια για να ζήσουνε και να κάμουνε καταδιά αυτός και τα αδέρφια του. Δουλεύοντας ως εργάτης σε αλωνιστική μηχανή ένα καλοκαίρι στο χωριό Πλακιώτισσα, γνώρισε και παντρεύτηκε τη μετέπειτα σύντροφο της ζωής του Καλλιόπη Σπιθούρη, το γένος Κουτεντάκη ή Καψάλη, με την οποία έκανε 4 παιδιά που ευτύχησε να τα δει όλα καταστεμένα.

Ο Κωνσταντίνος Σπιθούρης έχαιρε εκτίμησης όλων των συγχωριανών του και όλων όσων τον γνώρισαν καθώς ήταν άνθρωπος έντιμος και εργατικός, γνήσιος και ντόμπρος, φιλότιμος και ανοιχτόκαρδος, μερακλής και ευχάριστος στην παρέα, πιστός φίλος και καλοσυγγενής, καλοπροαίρετος, περήφανος για την καταγωγή του και στήριγμα για όλους όσους είχαν ανάγκη.

Μέχρι και τις τελευταίες του μέρες ήταν όρθιος και πάλεψε σκληρά με τη σύντομη ασθένειά του. Η σύζυγος και τα παιδιά ευχαριστούν όλους όσους τους συμπαραστάθηκαν στο πένθος τους και τον αποχαιρετούν με τα ακόλουθα λόγια:

Πατέρας, παππούς, σύζυγος, αδερφός, θείος, φίλος καλός…
Άνθρωπος με αρχές και αξίες, φιλότιμος, μερακλής, φουντούλης και ομορφοσασμένος…

Πρώτος στη λύπη, πρώτος και στη χαρά, στήριγμα για όλους μας με το χιούμορ και τα καλαμπούρια σου, την αισιοδοξία σου, το ανοιχτό μυαλό σου, την αστείρευτη περιέργειά σου ακόμα και για τα πιο μικρά και τα πιο ασήμαντα πράγματα…

Άνθρωπος με ειλικρινές ενδιαφέρον για τους ανθρώπους, ήθελες να είναι όλοι καλά και να προοδεύουν…

Ποτέ σου δεν εκακομίλησες σε κανένα, είχες πάντα ένα πείραγμα για όλους, ήσουνα η ψυχή της παρέας, και έκανες όλους όσους ήτανε γύρω σου να περνούνε καλά…

Άνθρωπος έντιμος, σιχαινόσουν το ψέμα και την υποκρισία, έβρισκες πάντα ένα όμορφο τρόπο να κάνεις την παρατήρησή σου χωρίς να προσβάλεις και χωρίς να κακομιλείς…

Ελάτρευες όλα κοπέλια του κόσμου σαν νά ‘τανε δικά σου…

Από μικρός στα βάσανα και στη δουλειά…

Έζησες παρά τρίχα από βέβαιο θάνατο, επιβίωσες και έφτιαξες με τα ίδια σου τα χέρια και χωρίς να πειράξεις άνθρωπο ό,τι κατάφερες στη ζωή σου…

‘Άνθρωπος αεικίνητος μέχρι την τελευταία σου στιγμή… Ακούραστος και εργατικός ήθελες όλες οι δουλειές σου να γίνουνται στην ώρα τους…

Εκάτεχες ένα-ένα τα ζα σου και τα φρόντιζες κι αυτά σαν νά τανε παιδιά σου…

Και στα δύσκολα, αυτούς τους 3 μήνες στο νοσοκομείο, έκανες όλους τους άλλους αρρώστους να νιώθουνε καλά και να αισιοδοξούνε… όλους τους εργαζόμενους να σε αγαπούνε…

Εκέρνας όλους τσ’ αθρώπους ότι είχες… έκαμες καινούργιους φίλους ακόμα και σε αυτές τις δύσκολες, τελευταίες σου μέρες…

‘Έφυγες όρθιος όπως σου έπρεπε, όπως σου άξιζε και όπως ήθελες, χωρίς να νιώσεις φόβο, χωρίς να λιγοψυχήσεις, χωρίς να γεράσεις και να κακοπέσεις, χωρίς να μασε παραβαρέσεις…

Ακόμα και στο θάνατο έφυγες μέρα σκόλη, για να μη δυσκολέψεις τσ΄ αθρώπους…

Καλό σου ταξίδι αγαπημένε μας στα γαλήνια νερά του Αχέροντα…

Τα παιδιά σου και η αγαπημένη σου σύζυγος

 

O Στέλιος Σταυρακάκης του Γεωργίου ή “Πανιάς” είναι το δεύτερο πρόσωπο που επίσημα πλέον διεκδικεί τον Δήμο Ανωγείων, μετά τον νυν δήμαρχο Εμμανουήλ Καλλέργη που το ανακοίνωσε επίσης πριν λίγες ημέρες μέσω της “Α”. Ο 69 χρόνος γνωστός αγροτοκτηνοτρόφος και συνδικαλιστής παίρνει την σκυτάλη από τον Αντώνη Ρούλιο που ήταν επικεφαλής στις δημοτικές εκλογές του 2006, του 2010 και του 2014 και διεκδικεί με την “Λαϊκή Συσπείρωση” τον Δήμο Ανωγείων στις επερχόμενες εκλογές τον Μαΐου του 2019.

Γεννημένος την 1η Μαΐου του 1949, ο Στελής Σταυρακάκης υπήρξε δημοτικός σύμβουλος Ανωγείων την δεκαετία του 1980 επί θητείας Γεωργίου Κλάδου σε 3 συνεχόμενες περιόδους. Είναι κτηνοτρόφος και μέλος της Πανελλήνιας επιτροπής των μπλόκων, καθώς και από τα ιστορικότερα στελέχη του Κ.Κ.Ε στα Ανώγεια.Ασχολείται με την κτηνοτροφία από μικρό παιδί και είναι  αδερφός του γνωστού ποιητή των Ανωγείων Μιχάλη Σταυρακάκη ή Νιδιώτη.

Η ΑΝΩΓΗ συνομίλησε με τον υποψήφιο δήμαρχο Ανωγείων Στέλιο Σταυρακάκη, για την απόφαση του αυτή καθώς και τις σκέψεις και τα οράματα του για τον Δήμο Ανωγείων. Αναλυτικά τα όσα μας είπε:

” Η απόφαση να διεκδικήσω τον Δήμο Ανωγείων, δεν ήταν μόνο προσωπική μου, αλλά μια συλλογική διαδικασία μέσα από την κομματική μας οργάνωση και το Κόμμα γενικότερα.Ουσιαστικά αποτελεί τη συνέχεια της προηγούμενης μεγάλης προσπάθειας του Αντώνη Ρούλιου και πάνω στην ίδια πολιτική θα συνεχίσουμε για την πρόοδο των Ανωγείων αν ο κόσμος μας εμπιστευτεί και είμαστε στον Δήμο.Δεν αλλάζει κάτι με την αλλαγή του προσώπου. Θα παλέψουμε, θα προτείνουμε και θα εναντιωθούμε σε όλες τις πολιτικές που είναι ίδιες και εναντίον του λαού είτε προέρχονται από τον ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ είτε από την Νέα Δημοκρατία.

Αυτό το βλέπουμε και στον Δήμο Ανωγείων. Είχαμε το σύνθημα του Εμμανουήλ Καλλέργη του νυν δημάρχου ότι δεν θα έκανε κατασχετήρια στους λογαριασμούς των δημοτών για οφειλές στον δήμο και όμως έπραξε τα χειρότερα. 250 άτομα έχουν ήδη κατασχετήρια από τον Δήμο Ανωγείων και μιλάμε για ποσά πάνω από μισού εκατομμυρίου ευρώ. Σαφώς δεν λέω να μην πληρώνουν οι δημότες, αλλά να μπαίνουν κάποια κριτήρια όσον αφορά τα κατασχετήρια για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.Αντίθετα με τις πολιτικές στον Δήμο Ανωγείων είναι ισοπεδωτικά για όλους τα πράγματα χωρίς κριτήρια, δεν λαμβάνουν υπόψιν τους άτομα που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Αυτές οι πολιτικές απορρέουν από αυτά που τους επιτάσσουν από την Αθήνα και την Κυβέρνηση την εκάστοτε.

Ξέρω ότι θα είναι υποψήφιος ο Μανόλης Καλλέργης, θεωρώ ότι και η Ν.Δ θα έχει δικό της υποψήφιο. Εμείς θα δώσουμε τη δική μας μάχη. Θα μιλήσουμε ανοιχτά στον κόσμο για το τι πιστεύουμε και τι πρέπει να αλλάξει για να καλυτερεύσει η ζωή του. Από εκεί και πέρα ο κόσμος θα αποφασίσει ποιους θα εκλέξει και ποιοι είναι οι καλύτεροι για να τον εκπροσωπήσουν στο δημοτικό συμβούλιο.

Δεν έχουμε ακόμα κατασταλάξει στη σύνθεση του ψηφοδελτίου, πάντως ο Αντώνης ο Ρούλιος θα συμμετέχει σε αυτό.Επιδίωξη μας θα είναι να συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο άνθρωποι με όρεξη και όραμα για τα Ανώγεια και μακάρι τη Λαϊκή Συσπείρωση να πλαισιώσουν αυτοί που πιστεύουν ότι θα έχουν μια δυναμική φωνή μέσα στο Δήμο Ανωγείων.Εμείς θα σταθούμε μπροστά τους με καθαρή φωνή και αυτοί θα αποφασίσουν..” ανέφερε στην πρώτη του δήλωση στην ‘Α”  ο υποψήφιος της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Να αναφέρουμε ότι στην εισηγητική ομιλία που  πραγματοποίησε σήμερα με τις ανακοινώσεις των υποψηφίων του Κ.Κ.Ε ο Σάββας Βασιλειάδης, γραμματέας της ΕΠ και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνοντας ανάμεσα σε άλλα: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση σήμερα, να σας παρουσιάσουμε τον υποψήφιο περιφερειάρχη και σχεδόν όλους τους υποψήφιους δημάρχους που στηρίζει το ΚΚΕ στην Κρήτη. Σύντομα  θα ανακοινώσουμε τις υποψηφιότητες και για τους υπόλοιπους Δήμους.  Την περίοδο που διανύουμε φουντώνει η προεκλογική συζήτηση και το ανάλογο αποπροσανατολιστικό κλίμα – δήθεν πόλωσης μεταξύ των αστικών Κομμάτων και των συνδυασμών τους, με στόχο την υφαρπαγή της λαϊκής ψήφου. Το ΚΚΕ θα δώσει τη μάχη των ευρωεκλογών, των βουλευτικών – όποτε προκύψουν και των περιφερειακών – δημοτικών εκλογών, στηρίζοντας τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης, στέλνοντας ενιαίο πολιτικό μήνυμα προς το λαό. Αυτό που πραγματικά κρίνεται και μπορεί να κάνει τη διαφορά για το λαό σε όλες τις κάλπες, είναι να σταλεί καθαρό μήνυμα  αντίθεσης στην αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ, της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, των προηγούμενων κυβερνήσεων,  των περιφερειών και των δήμων. Να αποδυναμωθούν οι αστικές πολιτικές δυνάμεις που όπως στην κρίση φόρτωσαν τα βάρη πάνω του, για λογαριασμό του κεφαλαίου, τώρα στηρίζουν την ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας πάνω στα τσακισμένα εργατικά – λαϊκά δικαιώματα, φορτώνοντας και νέα βάρη στις πλάτες του τα επόμενα χρόνια.

Και ταυτόχρονα να ενισχυθεί αποφασιστικά το ΚΚΕ, τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης, δύναμη στη δύναμη του λαού, ορμή στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, στο δυνάμωμα της λαϊκής συμμαχίας, που μπορεί να σαρώσει μνημόνια, αντιλαϊκούς νόμους και την εξουσία του κεφαλαίου σε μια πορεία.

Απευθύνουμε κάλεσμα σε όλους τους καλοπροαίρετους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματοβιοτέχνες, εμπόρους, τους φτωχούς αγρότες, ιδιαίτερα στους νέους και στις γυναίκες, να σκεφτούν καλά με βάση την πείρα τους. Οι εξελίξεις των τελευταίων χρόνων στην Τοπική – Περιφερειακή διοίκηση δικαιώνουν το ΚΚΕ, που πρόβαλλε ότι είναι κάλπικος ο χαρακτήρας της ως δήθεν αυτοδιοίκηση, κοντά στο λαό και “ανεξάρτητη” από την κεντρική πολιτική.

    Οι προηγούμενες κυβερνήσεις και η τωρινή με τις συνεχείς αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις πρώτα με τον «Καποδίστρια», με τον «Καλλικράτη», τώρα με τον «Κλεισθένη 1», έχουν κατοχυρώσει πλήρως την Περιφερειακή και Τοπική Διοίκηση ως γρανάζι του κεντρικού κράτους.

Ο έλεγχος από το κράτος γίνεται πιο ασφυκτικός για να κινούνται απαρέγκλιτα με τις κατευθύνσεις του κεφαλαίου, της ΕΕ, τους στρατηγικούς τους στόχους, όπως αποτυπώνονται μέσα από τις μνημονιακές δεσμεύσεις, το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Σταθερότητας.

Η περιοχή μας, η Κρήτη, είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα όπου η Περιφέρεια σε αγαστή συνεργασία με τους Δήμους  παίζουν σημαντικό ρόλο στην καπιταλιστική ανάκαμψη προς όφελος των μεγάλων συμφερόντων.

Με τη διαχείριση πακτωλού χρημάτων υπέρ των μεγάλων ξενοδοχειακών και τουριστικών επιχειρήσεων, των μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών, των μεγάλων εμπορικών – εξαγωγικών επιχειρήσεων, και άλλων βιομηχανικών και επιχειρηματικών ομίλων.

Με την ενίσχυση της επιχειρηματικής γεωργίας και των επιχειρηματικών ομίλων στον πρωτογενή τομέα, μέσω της Αγροτικής Εταιρικής Σύμπραξης της Περιφέρειας και με την απλόχερη  στήριξη της καταστροφικής ΚΑΠ της ΕΕ.

Με την ιδιωτικοποίηση τομέων ευθύνης τους, όπως η διαχείριση των απορριμμάτων.

Με την ενεργό συμμετοχή τους στο σχεδιασμό στην περιοχή για την καπιταλιστική ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια σε συνεργασία με την κυβέρνηση. Στηρίζοντας στον τουρισμό επενδύσεις που εξασφαλίζουν την ακόμα μεγαλύτερη συγκέντρωση του πλούτου σε λίγους μονοπωλιακούς ομίλους. Στηρίζοντας  την παράδοση του ενεργειακού πλούτου της περιοχής σε τεράστια ενεργειακά μονοπώλια που θα εξασφαλίζουν υπερκέρδη στις πλάτες των εργαζομένων, οι οποίοι θα συνεχίσουν να   ζουν με την απειλή διακοπής ρεύματος και σε συνθήκες ενεργειακής φτώχειας.

Στηρίζοντας την εμπορευματοποίηση της έρευνας και καινοτομίας που παράγεται στο νησί μας, η οποία θα εξασφαλίζει νέες πατέντες και επιτεύγματα για τα κέρδη των λίγων και όχι για τη διευκόλυνση της ζωής των πολλών.

Διευκολύνοντας την κατασκευή μεγάλων έργων, όπως ο ΒΟΑΚ, το νέο διεθνές αεροδρόμιο Καστελλίου, τα οποία παραχωρούνται εξ’ ολοκλήρου στο μεγάλο κεφάλαιο, για εξασφαλισμένα κέρδη, από την μελέτη την κατασκευή και την αξιοποίηση τους. Ενώ ο λαός της Κρήτης θα πρέπει να ξαναπληρώνει και μάλιστα αδρά για την χρήση τους και επιπλέον το κράτος κυριολεκτικά “αρπάζει” περιουσίες “μπιρ παρά” με τις υποχρεωτικές απαλλοτριώσεις, ξεκληρίζοντας φτωχούς αγρότες και δημιουργεί τεράστια περιβαλλοντικά προβλήματα και καταστροφή της αγροτικής παραγωγής.

     Ξεχωρίζουμε τις μεγάλες υπηρεσίες της Περιφέρειας και των δήμων της Κρήτης  προς τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, τις γονυκλισίες τους στον Αμερικάνο πρέσβη, σε πλήρη σύμπλευση με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Στήριξαν ολόπλευρα τους ΑμερικανοΝΑΤΟϊκούς ιμπεριαλιστικούς φιλοπόλεμους σχεδιασμούς στην περιοχή, προσφέροντας πάντα πρόθυμα παλιές και νέες υποδομές, πολιτική στήριξη και κυρίως παρέχοντας  όλες τις διευκολύνσεις στην ναυαρχίδα τους στη Μεσόγειο, την βάση της Σούδας.

   Από την άλλη, η Περιφέρεια και οι Δήμοι της Κρήτης βρέθηκαν απέναντι στις ανάγκες, στο εισόδημα και την ποιότητα ζωής των χιλιάδων ξενοδοχοϋπάλληλων, γενικότερα των εργατοϋπαλλήλων, των μικρομεσαίων αγροτών, των αυτοαπασχολουμένων επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων και ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων. Τους μοίραζαν ψίχουλα για τα “μάτια του κόσμου”, όπως κάνει η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις και την ίδια στιγμή τους τάραξαν στη φορολογία, στα πρόστιμα, στα τέλη, τις ανταποδοτικές υπηρεσίες και τις κατασχέσεις. Καμιά στήριξη δεν είδαν στους αγώνες τους για καλύτερους μισθούς και συντάξεις, για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, για μείωση του κόστους παραγωγής και καλύτερες τιμές στα προϊόντα, για δημόσια και δωρεάν Υγεία και Παιδεία, για σύγχρονους και δωρεάν παιδικούς σταθμούς και άλλα. Δεν τους εξασφάλισαν την επάρκεια σε νερό, για την ύδρευση και την άρδευση ενώ και αυτό το λίγο νερό που τους παρείχαν ήταν ακριβό και χαμηλής ποιότητας. Την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενοι ζουν σε πόλεις και χωριά χωρίς στοιχειώδεις υποδομές και με ανύπαρκτα μέτρα πολιτικής προστασίας, εκτεθειμένοι στα φυσικά φαινόμενα. Και πολλά άλλα που θα αναλύσουμε το επόμενο διάστημα.

   Το ΚΚΕ, οι εκλεγμένοι με την Λαϊκή Συσπείρωση, στην Περιφέρεια και στους Δήμους, τα προηγούμενα χρόνια έδωσαν μάχες μέσα και έξω από τα συμβούλια καταγγέλλοντας και αντιπαλεύοντας την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική. Πρόβαλλαν και υποστήριξαν αιτήματα και μέτρα για τις ανάγκες του λαού της Κρήτης, κόντρα στα μεγάλα συμφέροντα. Βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή των αγώνων των εργαζομένων. Ήταν η πραγματική λαϊκή αντιπολίτευση απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική των δήμων και της περιφέρειας. Σε αυτήν την κατεύθυνση θα συνεχίσουν να δρουν πιο αποφασιστικά τα επόμενα χρόνια.

    Καλούμε το λαό της Κρήτης με αυτό το κριτήριο να πάει στις κάλπες και να ενισχύσει τη πραγματική δύναμη του, το ΚΚΕ και τη Λαϊκή Συσπείρωση, κόντρα στην “Εθνική ομάδα” των υπολοίπων κομμάτων, των μεγαλοεπιχειρηματιών, που του ετοιμάζουν ένα ακόμα πιο ζοφερό μέλλον.

 

-->