O Στέλιος Σταυρακάκης του Γεωργίου ή “Πανιάς” είναι το δεύτερο πρόσωπο που επίσημα πλέον διεκδικεί τον Δήμο Ανωγείων, μετά τον νυν δήμαρχο Εμμανουήλ Καλλέργη που το ανακοίνωσε επίσης πριν λίγες ημέρες μέσω της “Α”. Ο 69 χρόνος γνωστός αγροτοκτηνοτρόφος και συνδικαλιστής παίρνει την σκυτάλη από τον Αντώνη Ρούλιο που ήταν επικεφαλής στις δημοτικές εκλογές του 2006, του 2010 και του 2014 και διεκδικεί με την “Λαϊκή Συσπείρωση” τον Δήμο Ανωγείων στις επερχόμενες εκλογές τον Μαΐου του 2019.

Γεννημένος την 1η Μαΐου του 1949, ο Στελής Σταυρακάκης υπήρξε δημοτικός σύμβουλος Ανωγείων την δεκαετία του 1980 επί θητείας Γεωργίου Κλάδου σε 3 συνεχόμενες περιόδους. Είναι κτηνοτρόφος και μέλος της Πανελλήνιας επιτροπής των μπλόκων, καθώς και από τα ιστορικότερα στελέχη του Κ.Κ.Ε στα Ανώγεια.Ασχολείται με την κτηνοτροφία από μικρό παιδί και είναι  αδερφός του γνωστού ποιητή των Ανωγείων Μιχάλη Σταυρακάκη ή Νιδιώτη.

Η ΑΝΩΓΗ συνομίλησε με τον υποψήφιο δήμαρχο Ανωγείων Στέλιο Σταυρακάκη, για την απόφαση του αυτή καθώς και τις σκέψεις και τα οράματα του για τον Δήμο Ανωγείων. Αναλυτικά τα όσα μας είπε:

” Η απόφαση να διεκδικήσω τον Δήμο Ανωγείων, δεν ήταν μόνο προσωπική μου, αλλά μια συλλογική διαδικασία μέσα από την κομματική μας οργάνωση και το Κόμμα γενικότερα.Ουσιαστικά αποτελεί τη συνέχεια της προηγούμενης μεγάλης προσπάθειας του Αντώνη Ρούλιου και πάνω στην ίδια πολιτική θα συνεχίσουμε για την πρόοδο των Ανωγείων αν ο κόσμος μας εμπιστευτεί και είμαστε στον Δήμο.Δεν αλλάζει κάτι με την αλλαγή του προσώπου. Θα παλέψουμε, θα προτείνουμε και θα εναντιωθούμε σε όλες τις πολιτικές που είναι ίδιες και εναντίον του λαού είτε προέρχονται από τον ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ είτε από την Νέα Δημοκρατία.

Αυτό το βλέπουμε και στον Δήμο Ανωγείων. Είχαμε το σύνθημα του Εμμανουήλ Καλλέργη του νυν δημάρχου ότι δεν θα έκανε κατασχετήρια στους λογαριασμούς των δημοτών για οφειλές στον δήμο και όμως έπραξε τα χειρότερα. 250 άτομα έχουν ήδη κατασχετήρια από τον Δήμο Ανωγείων και μιλάμε για ποσά πάνω από μισού εκατομμυρίου ευρώ. Σαφώς δεν λέω να μην πληρώνουν οι δημότες, αλλά να μπαίνουν κάποια κριτήρια όσον αφορά τα κατασχετήρια για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.Αντίθετα με τις πολιτικές στον Δήμο Ανωγείων είναι ισοπεδωτικά για όλους τα πράγματα χωρίς κριτήρια, δεν λαμβάνουν υπόψιν τους άτομα που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Αυτές οι πολιτικές απορρέουν από αυτά που τους επιτάσσουν από την Αθήνα και την Κυβέρνηση την εκάστοτε.

Ξέρω ότι θα είναι υποψήφιος ο Μανόλης Καλλέργης, θεωρώ ότι και η Ν.Δ θα έχει δικό της υποψήφιο. Εμείς θα δώσουμε τη δική μας μάχη. Θα μιλήσουμε ανοιχτά στον κόσμο για το τι πιστεύουμε και τι πρέπει να αλλάξει για να καλυτερεύσει η ζωή του. Από εκεί και πέρα ο κόσμος θα αποφασίσει ποιους θα εκλέξει και ποιοι είναι οι καλύτεροι για να τον εκπροσωπήσουν στο δημοτικό συμβούλιο.

Δεν έχουμε ακόμα κατασταλάξει στη σύνθεση του ψηφοδελτίου, πάντως ο Αντώνης ο Ρούλιος θα συμμετέχει σε αυτό.Επιδίωξη μας θα είναι να συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο άνθρωποι με όρεξη και όραμα για τα Ανώγεια και μακάρι τη Λαϊκή Συσπείρωση να πλαισιώσουν αυτοί που πιστεύουν ότι θα έχουν μια δυναμική φωνή μέσα στο Δήμο Ανωγείων.Εμείς θα σταθούμε μπροστά τους με καθαρή φωνή και αυτοί θα αποφασίσουν..” ανέφερε στην πρώτη του δήλωση στην ‘Α”  ο υποψήφιος της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Να αναφέρουμε ότι στην εισηγητική ομιλία που  πραγματοποίησε σήμερα με τις ανακοινώσεις των υποψηφίων του Κ.Κ.Ε ο Σάββας Βασιλειάδης, γραμματέας της ΕΠ και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνοντας ανάμεσα σε άλλα: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση σήμερα, να σας παρουσιάσουμε τον υποψήφιο περιφερειάρχη και σχεδόν όλους τους υποψήφιους δημάρχους που στηρίζει το ΚΚΕ στην Κρήτη. Σύντομα  θα ανακοινώσουμε τις υποψηφιότητες και για τους υπόλοιπους Δήμους.  Την περίοδο που διανύουμε φουντώνει η προεκλογική συζήτηση και το ανάλογο αποπροσανατολιστικό κλίμα – δήθεν πόλωσης μεταξύ των αστικών Κομμάτων και των συνδυασμών τους, με στόχο την υφαρπαγή της λαϊκής ψήφου. Το ΚΚΕ θα δώσει τη μάχη των ευρωεκλογών, των βουλευτικών – όποτε προκύψουν και των περιφερειακών – δημοτικών εκλογών, στηρίζοντας τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης, στέλνοντας ενιαίο πολιτικό μήνυμα προς το λαό. Αυτό που πραγματικά κρίνεται και μπορεί να κάνει τη διαφορά για το λαό σε όλες τις κάλπες, είναι να σταλεί καθαρό μήνυμα  αντίθεσης στην αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ, της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, των προηγούμενων κυβερνήσεων,  των περιφερειών και των δήμων. Να αποδυναμωθούν οι αστικές πολιτικές δυνάμεις που όπως στην κρίση φόρτωσαν τα βάρη πάνω του, για λογαριασμό του κεφαλαίου, τώρα στηρίζουν την ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας πάνω στα τσακισμένα εργατικά – λαϊκά δικαιώματα, φορτώνοντας και νέα βάρη στις πλάτες του τα επόμενα χρόνια.

Και ταυτόχρονα να ενισχυθεί αποφασιστικά το ΚΚΕ, τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης, δύναμη στη δύναμη του λαού, ορμή στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, στο δυνάμωμα της λαϊκής συμμαχίας, που μπορεί να σαρώσει μνημόνια, αντιλαϊκούς νόμους και την εξουσία του κεφαλαίου σε μια πορεία.

Απευθύνουμε κάλεσμα σε όλους τους καλοπροαίρετους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματοβιοτέχνες, εμπόρους, τους φτωχούς αγρότες, ιδιαίτερα στους νέους και στις γυναίκες, να σκεφτούν καλά με βάση την πείρα τους. Οι εξελίξεις των τελευταίων χρόνων στην Τοπική – Περιφερειακή διοίκηση δικαιώνουν το ΚΚΕ, που πρόβαλλε ότι είναι κάλπικος ο χαρακτήρας της ως δήθεν αυτοδιοίκηση, κοντά στο λαό και “ανεξάρτητη” από την κεντρική πολιτική.

    Οι προηγούμενες κυβερνήσεις και η τωρινή με τις συνεχείς αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις πρώτα με τον «Καποδίστρια», με τον «Καλλικράτη», τώρα με τον «Κλεισθένη 1», έχουν κατοχυρώσει πλήρως την Περιφερειακή και Τοπική Διοίκηση ως γρανάζι του κεντρικού κράτους.

Ο έλεγχος από το κράτος γίνεται πιο ασφυκτικός για να κινούνται απαρέγκλιτα με τις κατευθύνσεις του κεφαλαίου, της ΕΕ, τους στρατηγικούς τους στόχους, όπως αποτυπώνονται μέσα από τις μνημονιακές δεσμεύσεις, το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Σταθερότητας.

Η περιοχή μας, η Κρήτη, είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα όπου η Περιφέρεια σε αγαστή συνεργασία με τους Δήμους  παίζουν σημαντικό ρόλο στην καπιταλιστική ανάκαμψη προς όφελος των μεγάλων συμφερόντων.

Με τη διαχείριση πακτωλού χρημάτων υπέρ των μεγάλων ξενοδοχειακών και τουριστικών επιχειρήσεων, των μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών, των μεγάλων εμπορικών – εξαγωγικών επιχειρήσεων, και άλλων βιομηχανικών και επιχειρηματικών ομίλων.

Με την ενίσχυση της επιχειρηματικής γεωργίας και των επιχειρηματικών ομίλων στον πρωτογενή τομέα, μέσω της Αγροτικής Εταιρικής Σύμπραξης της Περιφέρειας και με την απλόχερη  στήριξη της καταστροφικής ΚΑΠ της ΕΕ.

Με την ιδιωτικοποίηση τομέων ευθύνης τους, όπως η διαχείριση των απορριμμάτων.

Με την ενεργό συμμετοχή τους στο σχεδιασμό στην περιοχή για την καπιταλιστική ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια σε συνεργασία με την κυβέρνηση. Στηρίζοντας στον τουρισμό επενδύσεις που εξασφαλίζουν την ακόμα μεγαλύτερη συγκέντρωση του πλούτου σε λίγους μονοπωλιακούς ομίλους. Στηρίζοντας  την παράδοση του ενεργειακού πλούτου της περιοχής σε τεράστια ενεργειακά μονοπώλια που θα εξασφαλίζουν υπερκέρδη στις πλάτες των εργαζομένων, οι οποίοι θα συνεχίσουν να   ζουν με την απειλή διακοπής ρεύματος και σε συνθήκες ενεργειακής φτώχειας.

Στηρίζοντας την εμπορευματοποίηση της έρευνας και καινοτομίας που παράγεται στο νησί μας, η οποία θα εξασφαλίζει νέες πατέντες και επιτεύγματα για τα κέρδη των λίγων και όχι για τη διευκόλυνση της ζωής των πολλών.

Διευκολύνοντας την κατασκευή μεγάλων έργων, όπως ο ΒΟΑΚ, το νέο διεθνές αεροδρόμιο Καστελλίου, τα οποία παραχωρούνται εξ’ ολοκλήρου στο μεγάλο κεφάλαιο, για εξασφαλισμένα κέρδη, από την μελέτη την κατασκευή και την αξιοποίηση τους. Ενώ ο λαός της Κρήτης θα πρέπει να ξαναπληρώνει και μάλιστα αδρά για την χρήση τους και επιπλέον το κράτος κυριολεκτικά “αρπάζει” περιουσίες “μπιρ παρά” με τις υποχρεωτικές απαλλοτριώσεις, ξεκληρίζοντας φτωχούς αγρότες και δημιουργεί τεράστια περιβαλλοντικά προβλήματα και καταστροφή της αγροτικής παραγωγής.

     Ξεχωρίζουμε τις μεγάλες υπηρεσίες της Περιφέρειας και των δήμων της Κρήτης  προς τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, τις γονυκλισίες τους στον Αμερικάνο πρέσβη, σε πλήρη σύμπλευση με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Στήριξαν ολόπλευρα τους ΑμερικανοΝΑΤΟϊκούς ιμπεριαλιστικούς φιλοπόλεμους σχεδιασμούς στην περιοχή, προσφέροντας πάντα πρόθυμα παλιές και νέες υποδομές, πολιτική στήριξη και κυρίως παρέχοντας  όλες τις διευκολύνσεις στην ναυαρχίδα τους στη Μεσόγειο, την βάση της Σούδας.

   Από την άλλη, η Περιφέρεια και οι Δήμοι της Κρήτης βρέθηκαν απέναντι στις ανάγκες, στο εισόδημα και την ποιότητα ζωής των χιλιάδων ξενοδοχοϋπάλληλων, γενικότερα των εργατοϋπαλλήλων, των μικρομεσαίων αγροτών, των αυτοαπασχολουμένων επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων και ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων. Τους μοίραζαν ψίχουλα για τα “μάτια του κόσμου”, όπως κάνει η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις και την ίδια στιγμή τους τάραξαν στη φορολογία, στα πρόστιμα, στα τέλη, τις ανταποδοτικές υπηρεσίες και τις κατασχέσεις. Καμιά στήριξη δεν είδαν στους αγώνες τους για καλύτερους μισθούς και συντάξεις, για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, για μείωση του κόστους παραγωγής και καλύτερες τιμές στα προϊόντα, για δημόσια και δωρεάν Υγεία και Παιδεία, για σύγχρονους και δωρεάν παιδικούς σταθμούς και άλλα. Δεν τους εξασφάλισαν την επάρκεια σε νερό, για την ύδρευση και την άρδευση ενώ και αυτό το λίγο νερό που τους παρείχαν ήταν ακριβό και χαμηλής ποιότητας. Την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενοι ζουν σε πόλεις και χωριά χωρίς στοιχειώδεις υποδομές και με ανύπαρκτα μέτρα πολιτικής προστασίας, εκτεθειμένοι στα φυσικά φαινόμενα. Και πολλά άλλα που θα αναλύσουμε το επόμενο διάστημα.

   Το ΚΚΕ, οι εκλεγμένοι με την Λαϊκή Συσπείρωση, στην Περιφέρεια και στους Δήμους, τα προηγούμενα χρόνια έδωσαν μάχες μέσα και έξω από τα συμβούλια καταγγέλλοντας και αντιπαλεύοντας την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική. Πρόβαλλαν και υποστήριξαν αιτήματα και μέτρα για τις ανάγκες του λαού της Κρήτης, κόντρα στα μεγάλα συμφέροντα. Βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή των αγώνων των εργαζομένων. Ήταν η πραγματική λαϊκή αντιπολίτευση απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική των δήμων και της περιφέρειας. Σε αυτήν την κατεύθυνση θα συνεχίσουν να δρουν πιο αποφασιστικά τα επόμενα χρόνια.

    Καλούμε το λαό της Κρήτης με αυτό το κριτήριο να πάει στις κάλπες και να ενισχύσει τη πραγματική δύναμη του, το ΚΚΕ και τη Λαϊκή Συσπείρωση, κόντρα στην “Εθνική ομάδα” των υπολοίπων κομμάτων, των μεγαλοεπιχειρηματιών, που του ετοιμάζουν ένα ακόμα πιο ζοφερό μέλλον.

 

Μοιραστείτε το:
  • Print
  • PDF
  • Twitter
  • Facebook

-

-->