Δημοτικά Νέα

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με ελπίδα ξεκινάει το 2020 για τα Ανώγεια, καθώς το αίτημα διάσωσης του εγκαταλελειμμένου επί χρόνια χιονοδρομικού κέντρου της περιοχής, έρχεται ξανά δυναμικά στο προσκήνιο. Και μάλιστα, όχι απλά ως διεκδίκηση, αλλά μπαίνοντας ενεργά σε φάση υλοποίησης αφού το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης ενέκρινε την υποβολή αίτησης για χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ, ύψους 795.000 ευρώ, για την αναβάθμιση και τον εξοπλισμό του χιονοδρομικού και μετατροπή του σε ορεινό καταφύγιο.

Φορέας υλοποίησης του έργου θα είναι η Περιφέρεια Κρήτης και κύριος φορέας λειτουργίας, ο δήμος Ανωγείων. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Σωκράτης Κεφαλογιάννης, η εξέλιξη αυτή έρχεται να ενισχύσει το αίτημα της περιοχής, που θα δώσει τη δυνατότητα στα Ανώγεια, να φιλοξενούν επισκέπτες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους «αποδεικνύοντας περίτρανα ότι η Κρήτη μας είναι ένας προορισμός και για τους 12 μήνες του χρόνου» όπως χαρακτηριστικά είπε.

Το χιονοδρομικό κέντρο στα Ανώγεια ως ιδέα ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1980, ενώ μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1990 που υλοποιήθηκε ένα σημαντικό μέρος των υποδομών, υπήρχε η αρχική διάνοιξη του δρόμου και είχαν τοποθετηθεί κάποια λιφτ. Μάλιστα σύμφωνα με τον κ. Κεφαλογιάννη, για δυο χρόνια τη δεκαετία του 1990 είχαν λειτουργήσει τα λιφτ και η πίστα 700 μέτρων, χωρίς όμως να έχει ολοκληρωθεί το σύνολο των εργασιών σε ότι αφορά τις εγκαταστάσεις.

«Ξεκινήσαμε το 2007 μια προσπάθεια να ενταχθεί το έργο στο ΕΣΠΑ στα Ολοκληρωμένα Σχέδια Ανάπτυξης Περιοχών Υπαίθρου. Αν και αυτό επετεύχθη, το 2014 με αιτιολογία ότι δεν θα μπορούσε να είναι η ολοκλήρωση των εργασιών εντός χρονοδιαγραμμάτων, αυτό απεντάχθηκε. Τώρα μας δίνεται ξανά η ευκαιρία να το προχωρήσουμε και αυτό είναι σημαντικό για την περιοχή» διευκρίνισε ο κ. Κεφαλογιαννης.

 

Με πρόσφατες αποφάσεις του ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος ενέκρινε πρόσθετες χρηματοδοτήσεις για την κάλυψη λειτουργικών και λοιπών γενικών δαπανών των Δήμων, καθώς και δαπανών θέρμανσης των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα για τον Δήμο μας εγκρίθηκαν 5.770€ για την θέρμανση των σχολείων και 29.594€ για κάλυψη λειτουργικών αναγκών.

 

Αυτές τις ημέρες και μέχρι το τέλος του 2019 (για λίγες ημέρες ακόμα δηλαδή) “τρέχει” η προθεσμία που αφορά την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Με την ρύθμιση αυτή θα υπάρχει η δυνατότητα να διαγραφούν πρόστιμα και προσαυξήσεις ανάλογα από το πλήθος των δόσεων, οι οποίες θα μπορεί να είναι μέχρι και 120.

Υπάρχει όμως και μία δεύτερη προθεσμία με καταληκτικό ορίζοντα την τελευταία ημέρα του Μαρτίου, του 2020.

Αφορά εκείνες-ους που δεν έχουν δηλώσει τα σωστά τετραγωνικά του ακινήτου τους στους Δήμους.

Συγκεκριμένα, όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν δηλώσει λιγότερα τετραγωνικά στο Δήμο για να πληρώνουν δημοτικά τέλη, δημοτικούς φόρους και το τέλος ακίνητης περιουσίας έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν μέχρι 31 Μαρτίου του 2020, χωρίς να πληρώσουν κανένα ποσό (είτε με τη μορφή προστίμου, είτε με τη μορφή τέλους αναδρομικά).

Δηλαδή, έχουμε πλήρη απαλλαγή των ιδιοκτητών ακινήτων που δεν δήλωναν σωστά τα τετραγωνικά τους, αρκεί να το πράξουν έως το τέλος του Μάρτη.

“Αυτό ουσιαστικά ανακουφίζει ιδιοκτήτες ακινήτων ,που δεν έχουν δηλώσει τα σωστά τετραγωνικά στους Δήμους. Επίσης ανακουφίζει τους ιδιοκτήτες οι οποίοι σε πάρα πολλές περιπτώσεις πληρώνουν όταν θέλουν να κάνουν μία μεταβίβαση ή γονική παροχή στα παιδιά τους, είτε δωρεά, είτε να πουλήσουν ένα ακίνητο. Εκεί βρίσκουν μπροστά τους την υποχρέωση να πληρώσουν πολύ μεγάλα ποσά στους Δήμους με τη μορφή προστίμων και προσαυξήσεων στα ποσά για τα επιπλέον τετραγωνικά μέτρα”.

 

 

Ρεπορτάζ: Γιωργης Μπαγκέρης

Φωτογραφίες:Αγγέλα Σκουλά

Σε μια υπέροχη εκδήλωση μέσα στο πνεύμα των Χριστουγέννων, η Δημοτική βιβλιοθήκη Ανωγείων, τίμησε τους τέσσερις ανθρώπους που δανείστηκαν και διάβασαν τα περισσότερα βιβλία, με αφορμή και την συμπλήρωση ενός χρόνου από την έναρξη της λειτουργίας της. Την παράσταση έκλεψε το κουκλοθέατρο και η ιστορία του “Τρακατρούκα” που παρουσίασε με μοναδικό τρόπο η συγγραφέας παιδικών παραμυθιών Ελένη Μπετεινάκη που καταχειροκροτήθηκε από μεγάλους, αλλά και τους μικρούς φίλους που την απόλαυσαν, τα παιδιά του Κέντρου Δημιουργικής απασχόλησης (Κ.Δ.Α.Π) Ανωγείων που συνόδευε η υπεύθυνη του τμήματος Μαρία Σταυράκη.

Διαβάστε την συνέχεια... »

Η Δημοτική Προοδευτική κίνηση “Ανώγεια Μπροστά”, εύχεται σε όλους Χρόνια Πολλά, καλές γιορτές και ένα ευτυχισμένο και δημιουργικό νέο έτος. Ας αποτελέσει η νέα χρονιά αφετηρία για ένα καλύτερο αύριο, με πνεύμα αγάπης, αλληλεγγύης, συνεργασίας και σεβασμού.

Ο Δήμαρχος Ανωγείων, οι δημοτικοί σύμβουλοι και τα στελέχη του Δήμου Ανωγείων, εύχονται σε όλο τον κόσμο Καλά Χριστούγεννα και ευτυχισμένο το Νέο Έτος.

-->